Premierul Ilie Bolojan a prezentat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, un set extins de măsuri fiscale şi structurale menite să reducă deficitul bugetar şi să respecte jaloanele asumate de România în faţa Comisiei Europene. Pachetul va fi detaliat punctual de miniştrii de resort în cursul zilei de mâine, dar premierul a explicat principalele direcţii ale intervenţiei guvernamentale.
Una dintre cele mai importante schimbări vizează sistemul de TVA. Guvernul propune renunţarea la cele trei cote actuale (5%, 9% şi 19%) şi reaşezarea acestora în doar două: o cotă redusă de 11% şi una standard de 21%, care ar urma să se aplice începând cu 1 august. La nivelul de 11% vor rămâne, potrivit anunţului făcut de premier, alimentele, medicamentele, serviciile publice, apa pentru irigaţii, cărţile, lemnele de foc, energia termică şi sectorul HoReCa.
Majorarea accizelor este o altă măsură cu aplicare rapidă, vizând creşteri de 10% pentru băuturile alcoolice, combustibili şi produse din tutun. Scopul declarat este creşterea veniturilor bugetare fără a introduce impozite noi, ci prin actualizarea nivelurilor de taxare existente.
În paralel, Guvernul urmăreşte extinderea bazei de contribuţie la sănătate. Astfel, pensiile care depăşesc pragul de 3.000 de lei vor fi taxate doar pentru suma care depăşeşte acest plafon. De exemplu, pentru o pensie de 4.000 de lei, se va achita contribuţie doar pentru diferenţa de 1.000 de lei. Totodată, se are în vedere eliminarea unor excepţii existente în prezent, astfel încât numărul total al contribuabililor să crească de la puţin peste 6 milioane la aproximativ 8 milioane de persoane.
O altă modificare va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2025: impozitul pe dividende va fi majorat de la 10% la 16%. Măsura face parte dintr-un efort mai larg de a echilibra povara fiscală între diferitele forme de venit.
În privinţa sistemului bancar, premierul a anunţat introducerea unei taxe suplimentare pe profiturile băncilor, apreciind că acestea au înregistrat, în ultimii ani, randamente foarte ridicate ale capitalurilor, în comparaţie cu alte state din regiune.
Guvernul intenţionează şi să crească substanţial încasările din sectorul jocurilor de noroc. Toate câştigurile din această zonă vor fi suprataxate, astfel încât veniturile colectate să fie cu cel puţin 30% mai mari decât în prezent.
Pe plan social, Bolojan a anunţat că se va propune menţinerea plafonării pensiilor şi salariilor în sectorul public şi pentru anul 2025. Măsura este caracterizată ca fiind temporară şi justificată de nevoia de consolidare bugetară.
În educaţie, Guvernul are în vedere creşterea normei didactice cu două ore, atât pentru cadrele din învăţământul preuniversitar, cât şi pentru cele din învăţământul universitar. De asemenea, a fost anunţată o reformă a sistemului de burse şcolare, după ce sumele alocate acestui program au crescut de la 188 milioane lei în urmă cu trei ani la 4,7 miliarde lei în 2023. Bolojan a criticat aplicarea defectuoasă a criteriilor de merit, susţinând că s-au acordat burse în mod automat, fără o corelare reală cu performanţele şcolare.
La nivel structural, reforma companiilor de stat vizează reducerea subvenţiilor, eficientizarea cheltuielilor, creşterea transparenţei şi actualizarea redevenţelor. Se va reanaliza şi sistemul de sporuri din instituţiile publice, în special acolo unde acestea se aplică în cascadă, dublând practic salariile unor categorii de funcţionari.
Pentru a implementa aceste măsuri, Guvernul a decis înnoirea conducerii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), cu scopul declarat de a creşte performanţa instituţiei, de a combate evaziunea fiscală şi de a asigura o gestionare mai riguroasă a banilor publici.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 19:29)
Copy paste ??
Inarmarea si finantarea razboiului rusnac costa mult si in Germania;
tăieri semnificative în cheltuielile sociale, inclusiv pensii,
ajutor social și subvenții pentru energie.
Ce misto,
slava Ursula
slava Macron
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 19:54)
putler e de vina. ii baga si pe rusi in faliment si pe noi in recesiune. un singur batran nebun.