Papa Leon al XIV-lea a aprobat introducerea unei noi celebrări liturgice pentru a promova conştientizarea ecologică la nivel global, sub titlul 'Liturghia pentru îngrijirea creaţiei', informează joi EFE.
Aceasta a fost inclusă oficial în Misalul Roman (compendiu ce conţine textele şi rugăciunile pentru celebrarea liturghiei pe tot parcursul anului - n.r.). şi va fi slujită de Papa Leon al XIV-lea pe 9 iulie.
Într-un moment în care 'este evident că opera creaţiei este serios ameninţată de utilizarea iresponsabilă şi abuzul bunurilor încredinţate de Dumnezeu', este 'oportun să se adauge' noua liturghie în Misalul Roman, conform unui decret al Dicasterului pentru cultul divin şi disciplina sacramentelor publicat joi.
'Astăzi avem plăcerea să prezentăm o 'Liturghie pentru îngrijirea creaţiei' ('Missa pro custodia creationis'), pentru a răspunde cererilor inspirate de 'Laudato si' care au venit din întreaga lume', a declarat la conferinţa de presă de prezentare cardinalul Michael Czerny, prefectul Dicasterului pentru dezvoltare umană integrală.
'Laudato si', precizează EFE, se referă la 'enciclica revoluţionară' a Papei Francisc, publicată în urmă cu zece ani, în care suveranul pontif îndemna la îngrijirea 'casei noastre comune' şi se referea la ecologia integrală ca la o nouă paradigmă a justiţiei sociale.
Noua formulă liturgică va fi folosită pentru prima dată săptămâna viitoare de către actualul papă, care 'a aprobat şi a ordonat diseminarea acestei formule împreună cu lecturile biblice corespunzătoare, scrise în latină'.
Leon al XIV-lea va face aceasta într-o celebrare încărcată de simbolism la 'Borgo Laudato si', proiectul de eco-diversitate lansat de papa Francisc în grădinile palatelor papale din Castel Gandolfo, oraşul de lângă Roma unde papa va petrece câteva zile de odihnă.
'Va fi o liturghie privată deoarece papa va fi în vacanţă, dar a vrut să o celebreze cu tot personalul', a explicat cardinalul.
Misalul Roman conţine 49 de liturghii şi rugăciuni pentru diverse nevoi şi ocazii: 20 se referă la Biserică, 17 la nevoi civile (care vor include noua liturghie) şi 12 sunt pentru diverse circumstanţe.
Czerny a explicat că grija faţă de creaţie nu este o temă străină liturghiei catolice, ci mai degrabă 'este mereu prezentă', amintind că la fiecare liturghie, pâinea şi vinul sunt oferite lui Dumnezeu ca 'roade ale pământului şi ale muncii omului'. De asemenea, este proclamată credinţa în 'Dumnezeu, creatorul cerului şi al pământului'.
Noua liturghie nu introduce o doctrină nouă, ci subliniază o dimensiune deja prezentă: legătura dintre credinţă şi lumea creată. Ea începe cu cuvintele Psalmului 19: 'Cerurile spun slava lui Dumnezeu şi întinderea vesteşte lucrarea mâinilor Sale'.
'Prin această Liturghie, Biserica oferă sprijin liturgic, spiritual şi comunitar pentru grija pe care trebuie să o avem cu toţii faţă de natură, casa noastră comună. Această slujbă este cu adevărat un mare act de credinţă, speranţă şi caritate', a afirmat cardinalul canadian.
Opinia Cititorului