Piaţa produselor de îngrijire a sănătăţii de larg consum a generat în 2024 vânzări de peste 2,1 miliarde de euro

R.S.
Miscellanea / 22 aprilie

Piaţa produselor de îngrijire a sănătăţii de larg consum a generat în 2024 vânzări de peste 2,1 miliarde de euro

Piaţa produselor de îngrijire a sănătăţii de larg consum a generat în 2024 vânzări de peste 2,1 miliarde de euro şi un volum de aproximativ 340 de milioane de unităţi, marcând o revenire după declinul înregistrat în 2023 la nivelul numărului de unităţi vândute, pe fondul inflaţiei crescute şi a scăderii puterii de cumpărare, conform unui comunicat transmis redacţiei.

"În România, piaţa de produse naturale înregistrează o creştere mai accelerată chiar decât a pieţei generale CHC, ceea ce se aliniază trendurilor din alte ţări europene, precum Germania, Franţa sau Italia, unde fitoterapia este soluţia de primă intenţie pentru menţinerea sănătăţii şi a stării de bine, dar şi în gestionarea propriu-zisă a unor probleme uzuale de sănătate, precum răcelile sau indigestiile", detaliază Liviu Ungureanu, Managing Director PlantExtrakt.

Produsele pentru răceală şi gripă: 19% din piaţă

Potrivit datelor disponibile, cele mai căutate produse, atât pe plan local, cât şi internaţional, rămân cele destinate răcelii şi gripei. În România, această categorie a reprezentat aproximativ 19% din valoarea pieţei produselor de îngrijire a sănătăţii de larg consum în 2024.

"Pe plan local, observăm anumite caracteristici interesante ale pieţei CHC, cu un procent foarte mare îndreptat spre produsele care vizează sănătatea tractului digestiv. Această categorie depăşeşte deja cu puţin categoria produselor pentru combaterea durerii, fiecare dintre cele două însumând în jur de 15% din piaţă. Produsele pentru sănătatea digestiei înregistrează un trend pozitiv constant, lună de lună, cu vârfuri în perioadele asociate cu marile sărbători", completează Liviu Ungureanu.

Categoria vitaminelor şi mineralelor, un segment bine dezvoltat la nivel global, înregistrează în România o creştere mai puţin accelerată din punct de vedere valoric, cu un avans de doar un punct procentual în cota de piaţă faţă de anul 2023.

Investiţii de aproximativ 2,3 milioane de euro în facilitatea din localitatea Rădaia, Cluj

În linie cu aceste creşteri generale sunt şi rezultatele companiei PlantExtrakt, care înregistrează în 2024 o cifră de afaceri de circa 13 milioane de euro, cu aproximativ 7% mai mult comparativ cu anul 2023 şi de trei ori mai mare faţă de cifra de afaceri a anului 2014. În ultimii doi ani, s-au realizat investiţii care însumează 1,5 milioane de euro, urmând ca în 2025 să se investească încă 0,8 milioane de euro în extinderea capacităţii de producţie şi ambalare, dar şi în investiţii verzi, precum un parc de panouri solare, echipamente agricole moderne şi o flotă de autoturisme noi, mai puţin poluante. Dezvoltarea acestei infrastructuri a adus şi o creştere cu peste 40% a resurselor umane faţă de acum zece ani, în prezent existând 150 de angajaţi, dintre care 45 implicaţi în procesul de producţie.

"În prezent, facilitatea din Rădaia include secţiile de fabricaţie a extractelor vegetale şi a medicamentelor homeopate, precum şi secţia de ambalare, depozitele şi un laborator modern de cercetare. Avem peste 18 hectare de teren agricol care, de peste 20 de ani, este certificat ecologic şi este utilizat pentru cultivarea de plante medicinale. De asemenea, este certificată ecologic şi recoltarea din flora spontană", explică Prof. Dr. Farm. Neli-Kinga Olah, coordonatorul echipei de cercetare şi calitate PlantExtrakt.

Portofoliul companiei include în jur de 170 de produse naturale fitoterapice şi gemoterapice şi peste 3.000 de medicamente homeopate, din 2019 până în prezent înregistrându-se 25 de lansări de produse noi.

Piaţa produselor gemoterapice, în ascensiune

Piaţa produselor gemoterapice reprezintă un segment distinct al industriei fitoterapice, aceste produsele naturale având în general un grad bun de siguranţă în utilizare şi fiind potrivite şi persoanelor sensibile, precum copiii sau vârstnicii.

"Extractele gemoterapice sunt tot mai solicitate pe plan local, acestea fiind realizate din părţi tinere de plante, cum sunt mugurii sau mlădiţele, care sunt prelucrate în stare proaspătă, la scurt timp după recoltare. Acestea sunt recoltate într-o perioadă limitată a anului, la tranziţia dintre iarnă şi primăvară, iar dimensiunea mugurilor influenţează direct calitatea extractelor, aşa încât planificarea atentă a recoltării este esenţială pentru a asigura necesarul de consum pe tot parcursul anului. De exemplu, în cazul unei creşteri rapide a cererii, există riscul ca oferta să nu poată ţine pasul", explică Prof. Dr. Farm. Neli-Kinga Olah.

"Trendul gemoterapiei se explică prin avantajul care vine din metoda de fabricaţie, aceasta păstrând intact fitocomplexul activ din plante, care acţionează apoi blând, dar profund, până la nivel celular. Pentru anii următori ne aşteptăm ca solicitarea pentru aceste produse să crească şi ne propunem consolidarea poziţiei companiei pe piaţa autohtonă, dar şi deschiderea de noi colaborări pentru piaţa de export. Principalul nostru obiectiv pentru 2025 este să continuăm să ne dezvoltăm şi targetăm o creştere de două cifre", concluzionează Liviu Ungureanu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3787
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3042
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8518
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6339

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb