Plăţile digitale sunt cheia pentru combaterea economiei subterane

R.S.
Companii / 27 martie

Plăţile digitale sunt cheia pentru combaterea economiei subterane

Mediul de afaceri şi autorităţile sunt din ce în ce mai preocupate de problemele persistente legate de pierderea veniturilor fiscale, denaturarea indicatorilor economici şi concurenţa neloială pe care o aduce economia informală. O serie de măsuri digitale au fost implementate în ultimii ani pentru a creşte veniturile şi pentru a contribui la înlăturarea activităţilor economice de acest tip. Printre aceste măsuri se numără şi încurajarea utilizării plăţilor digitale în economie, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, în România, o creştere de 5% a plăţilor digitale în cinci ani consecutivi ar contribui la majorarea PIB-ului cu ~7 miliarde de lei, arată cel mai recent studiu pe tema economiei informale realizat de Visa în parteneriat cu Kearney, lansat astăzi în timpul unei mese rotunde organizate la Guvernul României.

Cercetarea şi-a propus să pună în evidenţă rolul politicilor publice în combaterea economiei subterane din ţările din Europa şi să identifice lecţiile învăţate şi factorii care ar putea facilita succesul acestor politici, urmărind în principal impactul plăţilor digitale. Datele arată că, deşi România înregistrează unele progrese în reducerea economiei informale în ultimul deceniu, este nevoie în continuare de eforturi susţinute pentru a atenua efectele determinate de crizele multiple cu care se confruntă mediul de afaceri şi economia, începând cu perioada pandemiei de COVID, conflictul din Ucraina şi creşterea costurilor de trai, informează comunicatul.

Căutând să susţină transparenţa, guvernul României a introdus o serie de măsuri pentru a contracara efectele economiei subterane, inclusiv un sistem electronic de monitorizare a vânzărilor şi a transportului de mărfuri, case de marcat electronice obligatorii pentru toate tipurile de afaceri, facturarea electronică, se arată în comunicat.

Visa şi-a asumat angajamentul de a facilita plata taxelor şi impozitelor cu cardul, simplificând viaţa românilor prin experienţe de plată rapide şi convenabile, care să permită un management financiar eficient. Cu scopul de a sprijini economia, Visa va continua să susţină infrastructura necesară plăţilor digitale, investind în platforme şi reţele şi asigurându-se că acestea răspund nevoii populaţiei şi mediului de afaceri din România pentru servicii digitalizate şi moderne, se menţionează în comunicat.

Limitările în utilizarea plăţilor digitale au ca cel mai probabil rezultat profituri mai mici şi costuri mai mari pentru antreprenori şi afaceri, precum şi o trasabilitate scăzută a fluxurilor de bani. Toate acestea determină o creştere a economiei informale, care în 2023 a atins 30% din PIB în România, conform datelor din studiul menţionat anterior, potrivit sursei citate.

"Plăţile digitale reprezintă instrumentele cele mai accesibile pentru a eficientiza plăţile dintre consumatori, companii, stat şi, totodată, de a crea presiune pentru reducerea volumului de tranzacţii asociate economiei subterane. Salutăm eforturile Guvernului de a digitaliza administraţia publică şi de a creşte volumul plăţilor fără numerar, iar noi la Visa căutăm modalităţi adecvate de a aduce în continuare plăţile digitale mai aproape de oameni şi de piaţă. Este important ca mediul de afaceri împreună cu autorităţile să adopte în continuare măsuri adecvate pentru a face economia oficială mai atractivă şi mai competitivă", a spus Cătălin Creţu, General Manager Visa pentru România, Bulgaria, Croaţia şi Slovenia, conform comunicatului.

Visa pune la dispoziţia întreprinderilor mici tehnologia şi inovaţia de care dispune, astfel încât acestea să poată ţine pasul cu cerinţele consumatorilor, şi le asigură resurse educaţionale prin iniţiative care să le vină în ajutor pe plan local. În urmă cu trei ani Visa a lansat Marile Afaceri Mici, o platformă integrată ce reuneşte informaţii, soluţii şi oferte exclusive de la partenerii locali cu scopul de a ajuta  antreprenorii să-şi dezvolte afacerea prin conturarea unei prezenţe online puternice şi prin acceptarea plăţilor digitale. În acelaşi timp, Visa investeşte în inovaţie şi se concentrează pe iniţiative care permit IMM-urilor să se adapteze peisajului digital aflat în continuă schimbare. Acestea vizează colaborarea cu instituţii financiare şi alţi parteneri din România pentru implementarea unor soluţii precum "Tap to Phone" care transformă smartphone-urile şi tabletele în terminale mobile de plată, facilitarea plăţilor cu cardul direct din facturile online emise de IMM-uri sau semnături electronice prin certificate digitale calificate, se arată în comunicat.

Transparentizarea şi facilitarea fluxului de bani între consumatori, companii şi guvern este o prioritate pentru Visa. Pe măsură ce tot mai multe sectoare ale economiei sunt digitalizate, apar noi contexte în care banii sunt transferaţi către şi de la companii, cetăţeni, stat. Cu programele şi instrumentele sale de stimulare a plăţilor digitale, Visa încearcă să motiveze pozitiv companiile şi antreprenorii activi în România, astfel încât efectele să se resimtă la nivelul întregii economii, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. total FALS!

    guvernlele..primari.. .si financiarul...fura fara deranj...destule rapoarte cu duiumul... 

    asta mai mult e mecanis de control la "sarac" de rand...cand apare o "Criza"...in rest praf in oc... 

    rapoartele bancii mondiale demonstreaza ca intre 3-5% se fura direct in financiar banii fara a vedea lumina zilei... pe urma se fura direct prin guverne si locale..primari... prin contracte spagi...pe urma se fura direct prin firme de "consultanta neconsultanta"... la contracte aberante pentru servicii vrajeala... bani din nimic....pentru "nimic".... 

    economia "neagra" la omul de rand nu se compara cu jaful celor de sus... pentru ca economia neagra la omul de rand se intoarece real tot in activitatile de zi cu si ale economiei locale... in taxe mancare...masini...haine.... in schimb economia de jav la nivel inalt... isi cauta talpasita si "protectia" in capital exit ..si "Active"... asa isi spala furtul... intra chiar si in "burse indexuri"... si isi intaresc pozitia pe piata locala sau externa. 

    s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb