Marea Britanie şi Germania se pregătesc să semneze un tratat amplu care include o clauză de asistenţă reciprocă în cazul unei ameninţări la adresa uneia dintre cele două ţări, scrie POLITICO citând cinci persoane care au informaţii despre acest proces.
Prim-ministrul Keir Starmer şi fostul cancelar german Olaf Scholz au pus bazele pactului într-o declaraţie comună vara trecută, promiţând o cooperare mai strânsă în domeniul păcii, securităţii şi creşterii economice.
Textul tratatului este aproape de finalizare, au declarat doi oficiali de la Londra.
Se preconizează că acesta va fi semnat pe 17 iulie, înainte ca cele două parlamente să intre în vacanţa de vară.
Printre capitolele-cheie se numără unul dedicat apărării, care se bazează pe Acordul „Trinity House” semnat anul trecut, care stipulează că orice ameninţare strategică la adresa uneia dintre ţări ar reprezenta o ameninţare şi la adresa celeilalte.
Acest lucru ar oferi Germaniei o clauză de asistenţă reciprocă cu ambele puteri nucleare ale Europei, în conformitate cu dorinţa cancelarului german Friedrich Merz de a consolida capacitatea de descurajare a continentului separat de SUA, notează POLITICO.
Deşi tratatul va reafirma probabil angajamentul ambelor ţări faţă de NATO ca piatră de temelie a apărării lor colective, includerea clauzei subliniază presiunea exercitată asupra aliaţilor europeni de a colabora mai strâns în domeniul securităţii, în contextul eventualei retrageri a SUA din alianţa transatlantică de apărare.
Documentul ar urma să conţină măsuri suplimentare în materie de combatere a imigraţiei ilegale, transporturi, cercetare şi inovare. De asemenea, acesta va include un angajament de promovare a schimburilor transfrontaliere - un domeniu extrem de spinos pentru guvernul Starmer, care se confruntă cu presiuni pentru reducerea imigraţiei legale şi ilegale.
Orice acord concret privind mobilitatea tinerilor va fi negociat la nivelul UE, după ce Marea Britanie nu a reuşit să ajungă la un acord în acest domeniu în cadrul „resetării” relaţiilor convenite în luna mai. Berlinul a fost una dintre capitalele care au insistat cel mai mult pentru liberalizarea regulilor care funcţionează în cazul tinerilor care vin în Marea Britanie.
Tratatul dintre Starmer şi Merz este rezultatul a 18 runde de negocieri, dintre care trei au avut loc faţă în faţă la Berlin şi două la Londra.
Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe german a confirmat: „Tratatul va aborda întreaga gamă a relaţiilor noastre”.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2025, 21:15)
Pai de aparare reciproca va arde voua, e las ca va da Zelea Codreanu la poponeț, nu va e rusine