Presiuni de vânzare pe pieţele de mărfuri

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 iulie

Presiuni de vânzare pe pieţele de mărfuri

English Version

Scad puternic cotaţiile metalelor şi ale mărfurilor agricole

Pieţele de mărfuri s-au confruntat, săptămâna trecută, cu presiuni de vânzare din cauza incertitudinilor legate de viitoarele alegeri prezidenţiale din SUA, a preocupărilor legate de economia chineză şi a creşterii producţiei agricole în Brazilia, potrivit unei analize realizate de agenţia de presă Anadolu.

Conform acesteia, pe măsură ce băncile centrale din întreaga lume se apropie de finalul luptei lor împotriva inflaţiei, aşteptările privind reducerea ratelor dobânzilor devin tot mai clare pe zi ce trece. Însă, incertitudinile legate de rezultatul alegerilor din SUA au afectat preţurile materiilor prime, în ciuda aşteptărilor potrivit cărora Fed (banca centrală americană) va implementa trei reduceri de dobândă în acest an.

Aurul la nivel record, după care scade

Preţul aurului a atins săptămâna trecută, pentru scurt timp, un nivel maxim record, depăşind 2.483 de dolari uncia, în condiţiile în care erau tot mai mari aşteptările potrivit cărora Fed va începe să reducă dobânzile în septembrie. Cu toate acestea, cotaţia metalului galben a scăzut ulterior la 2.400 de dolari.

Cererea pentru dolari a afectat negativ preţurile metalelor preţioase, conform sursei citate.

Analiştii au remarcat că investiţiile în energie verde în SUA ar putea fi perturbate dacă Donald Trump va fi reales. În consecinţă, preţurile argintului şi cuprului au fluctuat din cauza preocupărilor legate de cerere, respectiv de utilitatea acestora în proiectele de energie verde.

Săptămâna trecută, preţul aurului a scăzut cu 0,4%, cotaţia argintului - cu 5,1%, a platinei - cu 3,9%, iar preţul paladiului - cu 6,5%.

Datele privind economia Chinei pun presiune pe metalele de bază

PIB-ul Chinei a crescut cu 4,7% în trimestrul al doilea din 2024, în ritm anual, dinamica fiind sub aşteptări, iar vânzările cu amănuntul ale ţării asiatice au sporit cu numai 2%, aceasta fiind cea mai lentă creştere de după decembrie 2022.

Analiştii sugerează că guvernul chinez ar putea fi nevoit să ia măsuri suplimentare pentru stimularea economiei.

Partidul Comunist Chinez (PCC) nu a implementat încă reformele economice preconizate prezentate în cea de-a treia Sesiune Plenară, ceea ce duce la presiune de vânzare asupra metalelor de bază, conform analizei citate.

Drept urmare, preţul cuprului a scăzut cu 8,1% săptămâna trecută, al plumbului - cu 3,8%, cotaţia nichelului - cu 3,5%, iar a aluminiului - cu 14,9%.

Scăderi puternice pentru mărfurile agricole

Preţul orezului a scăzut în urma ştirilor conform cărora India va ridica restricţiile la exporturile de profil, atenuând preocupările privind aprovizionarea.

Preţurile porumbului au scăzut, de asemenea, din cauza temerilor legate de cerere, pe fondul reducerii preţului petrolului.

În lumina acestor schimbări, preţul grâului tranzacţionat la Chicago Mercantile Exchange a scăzut cu 1,1% săptămâna trecută, al porumbului - cu 2,2%, cotaţia soia - cu 2,8%, iar a orezului - cu 2,7%.

Preţul cafelei a scăzut pe măsură ce preocupările legate de producţie s-au diminuat odată cu extinderea precipitaţiilor în Brazilia, cotaţia bumbacului şi cea a zahărului coborând, la rândul lor.

Preţul boabelor de cacao a scăzut semnificativ pe fondul preocupărilor reduse privind aprovizionarea din cauza condiţiilor meteorologice îmbunătăţite din Africa de Vest.

Preţul bumbacului tranzacţionat în SUA a scăzut cu 0,7% săptămâna trecută, al zahărului - cu 2,8%, iar al cafelei - cu 4,2%, în timp ce preţul boabelor de cacao a pierdut 7%.

Algeria şi Italia au semnat, sâmbătă, un acord în valoare de 420 de milioane de euro, pentru un proiect de investiţii italiene în sudul celei mai mari ţări din Africa, în principal pentru producţia de grâu şi legume, şi consolidarea securităţii alimentare, au anunţat cele două ţări într-un comunicat de presă comun, conform AFP. Proiectul va fi realizat de grupul italian Bonifiche Ferraresi şi Fondul Naţional de Investiţii din Algeria şi va viza producţia de cereale şi legume pe o suprafaţă de 36.000 de hectare în provincia Timimoun, se precizează în comunicatul de presă, notează Agerpres.

Obiectivul este producţia de grâu, linte, fasole şi năut precum şi construcţia de unităţi de procesare pentru producţia de paste şi spaţii de depozitare. Investiţia va fi demarată în cursul anului 2024 şi va permite creşterea exporturilor de produse alimentare şi crearea a peste 6.700 de locuri de muncă, se mai arată în comunicat. Prin acest proiect, Algeria vrea să ajungă la o situaţie de autosuficienţă în ceea ce priveşte grâul dur, prin majorarea suprafeţelor cultivate cu acest soi de grâu până la 500.000 de hectare în sudul ţării.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Poate vedem și noi ceva ieftiniri sau intermediarii vor păstra tot profitul?!

    1. Da.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb