Preţul gazelor a crescut cu peste 20% în Europa

T.B.
Miscellanea / 9 iunie 2023

Preţul gazelor a crescut cu peste 20% în Europa

Preţul gazelor naturale în Europa a înregistrat vineri un salt de până la 23%, în condiţiile în care traderii au reanalizat riscurile la adresa aprovizionării pe fondul semnalelor de competiţie globală pentru acest combustibil fosil şi al valului de căldură care începe să afecteze regiunea, transmite Bloomberg, conform agerpres.ro.

În jurul orei 5:03 p.m., la hub-ul de gaze de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru Europa, cotaţiile futures la gaze erau în creştere cu 21%, până la 32,52 euro pentru un Megawatt-oră.

Acest contract de referinţă este pe cale să încheie săptămâna cu un salt de 38%, cel mai puternic avans înregistrat de la finele lunii august 2022, în plină criză energetică europeană. De asemenea este vorba şi de prima creştere săptămânală a preţului gazelor în Europa după luna martie.

Saltul de vineri este un ultim exemplu al volatilităţii extreme înregistrate pe parcursul acestei săptămâni, după ce cotaţiile păreau că şi-au găsit un prag de suport în jurul valorii de 23 de euro pentru un Megawatt-oră. Chiar dacă gradul de umplere a depozitelor este unul ridicat şi cererea redusă de gaze din partea clienţilor industriali a contribuit la scăderea preţurilor în ultimele luni, traderii sunt îngrijoraţi cu privire la posibilitatea unor probleme pe partea de livrări.

Mai multe întreruperi de producţie la zăcămintele de gaze în Norvegia, cel mai mare furnizor al Europei, au fost prelungite. În plus, există îngrijorări că livrările solide de gaze lichefiate ar putea să se diminueze în lunile următoare.

Aceste îngrijorări coincid cu temperaturile mai mari apărute odată cu instalarea verii, ceea ce ar putea creşte necesarul de aer condiţionat din Europa şi până în Asia, ducând la intensificarea concurenţei pentru gaze lichefiate. Livrările de gaze lichefiate din SUA, care sunt vitale pentru securitatea energetică a Europei, sunt mai profitabile pe piaţa din Asia pentru lunile iulie, august şi septembrie, susţin analiştii de la BloombergNEF.

Cu toate acestea, există în continuare incertitudini având în vedere că nu există o revenire semnificativă a cererii de gaze din partea consumatorilor industriali din cele mai mari economii ale Europei, chiar dacă preţul gazelor este cu aproximativ 90% sub valorile de vârf atinse în 2022.

Încetinirea generală a economiei şi tranziţia spre energiile regenerabile a dus la diminuarea cererii de gaze în Germania, Italia, Ţările de Jos, Franţa, Spania şi Marea Britanie cu aproape 10% în luna mai a acestui an, comparativ cu luna mai a anului trecut, potrivit S&P Global Commodity Insights, potrivit agerpres.ro.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Sanctiunile "destepte" distrug economia europeana

    1. Rusnacia respiră din greu. Sancțiunile deștepte distrug sovietul.

      E de bine. Ghinion! 

      Economia UE a intrat in RECESIUNE -- OFICIAL ,

      ce face Rusia nu ma intereseaza,eventual pe rusofobi, 

      populatia platitoare de taxe si impozite pierd din NIVELEUL DE TRAI, 

      din cauza inarnmarii si razboiul ALTORA

      Crizele sunt ciclice, prostia... veșnică.

    Pentru ca avem o vara geroasa.

    Parca rezervoarele la sfarsitul iernii erau pe jumatate pline, acum ca a venit caldura probabil s-a evaporat din rezervoare. Industria gafaie, deci nu prea este cerere mare.

    Zele este foarte optimist in contraofensiva, deci pana la iarna ajunge pana la Moscova sau Siberia si atunci o sa primim gratis, cadou pentru tarile care au sustinut Ukraina.

    Deci se face specula, pump and dump. 

    Poate nu stiati, dar Europa se conditioneaza vara cu curent de la...centrale pe gaze, care sustin 40% din consum. Si, spre deosebire de regenerabile, merg si noaptea, pe seceta, sau cand nu e vant.

    Specula mare, vor sa miste un pic pretul ca era aproape gratis gazul, sa mai castige si traderi ceva!

    E clar ca 'celebrele si citatele ' preturi care au coborat la energie electrica si gaz pe pietele internationale erau numai pentru ca sa se poata introduce ideea ca trebuie sa se renunte la masurile de compensare a populatiei ! Exact atat au reusit sa le tina jos ,cat sa dea o directiva de la varful comisarului pe energie in EU ca trebuie renuntat la masurile de compensare . Dupa ce s a auzit de acest nou decret energetic de la centru catre guverne ...vineri au crescut preturile pe pietele de enrgie si gaze cu ...25% ! Grupurile de lobby pe energie ,revin sa transfere costurile catre populatie si profiturile catre traderi !

    Eu nu inteleg de ce atata "vaicareala" la pret enetgie gaze etc...

    Daca ne dam mai in spate (mult mult mult) pe grafice o sa vedem ca a "venit" ce trebuia sa vina! 

    Deci dupa ciclul de coborare pe ani a "pretului" la baril pana in negativ - la ce ne putem astepta in fata? 

    logic ca nu la alt ciclu de continuat mers in negativ pret! 

    Deci - pe scari in sus cu el! 

    Si deci jucati si nu va mai plangeti! 

    Am anuntat acu 2 ani inversarea de pret - si pacaleala furnizorilor de energie cu "contractele si etc". 

    Nu scapam de "scumpiri" pe minim 4-5 ani! nu tre sa creasca obligatorul pretul ca va creste ogligatoriu govul taxarea la tot si asta va impinge tot pretul! 

    Deci Gov e cel ce Mananca Venitul Discretionar al Oamenilor! - cica vrea sa il directioneza in formarea de alte capacitati si plati dividende. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb