Preţurile producătorilor industriali din Statele Unite au crescut cu un ritm lunar de 0,6% în aprilie

M.G.
Internaţional / 13 mai 2021

Preţurile producătorilor industriali din Statele Unite au crescut cu un ritm lunar de 0,6% în aprilie

Preţurile producătorilor industriali din Statele Unite şi-au accelerat peste aşteptări creşterea anuală în aprilie 2021, până la 6,2%, de la 4,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,6%, după o creştere de 1% în luna anterioară, conform datelor publicate de statistica americană. Rata anuală de 6,2% a PPI (Producer Price Index) este cea mai mare din istoria urmăririi acestor date de către autorităţile americane.

Economiştii estimau o creştere lunară de doar 0,3% a PPI în luna aprilie, iar an/an creşterea preţurilor la producătorii americani era estimată la 3,8%.

"Inflaţia de bază" a producătorilor industriali de peste Ocean (CORE PPI), indicator care exclude preţuri considerate volatile precum cele la energie şi servicii comerciale, a urcat în aprilie cu un ritm lunar de 0,7% şi a accelerat la 4,6% an/an. Datele privind preţurile producătorilor industriali din SUA au primit o importanţă ceva mai mărită decât deobicei după raportul de ieri privind preţurile de consum, raport care a arătat că inflaţia a accelerat puternic în aprilie la o rată anuală de 4,2%.

Evoluţia anuală a PPI vine atât ca urmare a efectului de bază cât şi a creşterii preţurilor la materiile prime în primul trimestru din acest an şi a problemelor cu privire la transportul comercial. Evoluţia preţurilor producătorilor industriali din SUA se înscriu în tendinţa globală generală de debut al noului ciclu economic post-Covid-19, cu menţiunea că majoritatea creşterilor de preţuri sunt transmise pe lanţ de către producători şi în final ajung la consumatorii finali.

Totodată, analiştii afirmă că o parte din majorarea preţurilor materiilor prime se datorează caracterului speculativ al activităţii recente în aceste pieţe în condiţiile unei politici monetare ultra-relaxate din partea Rezervei Federale a Statelor Unite (Fed) şi a unei poziţii intransigente din partea entităţii bancare centrale în privinţa caracterului "tranzitoriu" atribuit inflaţiei ridicate din aceste luni.

Comanda carte
SHE LEADS - Gala Excelenţei în Business
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0645
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3179
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4146
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8692
Gram de aur (XAU)Gram de aur459.5007

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb