Primarii comunelor, municipiilor şi oraşelor din judeţul Buzău, alături de preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Buzău şi de deputatul de Buzău Romeo Daniel Lungu, au adresat o scrisoare deschisă premierului României, în care şi-au manifestat îngrijorarea în urma deciziei anunţate privind blocarea finanţărilor pentru proiectele din cadrul Programului Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny" care nu au atins pragul impus de execuţie financiară.
În documentul trimis lui Ilie Bolojan, primarii subliniază: ”Acest program, lansat pentru perioada 2021 - 2028, a fost conceput pentru a continua ceea ce a reprezentat o reuşită incontestabilă: Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), cel care, pentru prima dată după 1989, a pus bazele reale ale dezvoltării locale în mediul rural. Prin PNDL s-au realizat investiţii vitale, iar pentru comunităţile din zonele defavorizate, el a însemnat începutul unei modernizări reale. «Anghel Saligny» este continuarea firească a acestui efort, menit să aducă reţele de apă şi canalizare, staţii de epurare, drumuri asfaltate şi extinderea reţelelor de gaze naturale. Fără aceste investiţii, comunităţile locale nu vor ajunge niciodată la nivelul standardelor din Uniunea Europeană. În prezent, în judeţul nostru - ca în multe altele - administraţiile locale au demarat lucrări importante, în baza unor promisiuni şi contracte ferme".
De asemenea, primarii spun că oprirea finanţărilor îi pune în faţa unor situaţii absurde: ”Lucrările deja începute trebuie oprite, ceea ce s-a realizat riscă să se degradeze iremediabil, iar sistarea lucrărilor şi revenirea ulterioară va conduce la costuri mai mari decât cele iniţiale. Reţele de canalizare nefinalizate se vor colmata, tronsoane de drumuri asfaltate doar parţial se vor distruge. Costurile de reluare vor fi mai mari decât cele deja asumate. Firmele de construcţii locale pot intra în faliment, afectând angajaţii şi familiile acestora”.
Pentru comunităţile rurale acest program reprezintă singura şansă de dezvoltare. Semnatarii spun: ”Domnule Prim-ministru, «Anghel Saligny» este, în prezent, singurul instrument real de dezvoltare pentru comunităţile rurale. După încheierea PNDL, acest program reprezintă principala sursă de finanţare pentru infrastructura de bază, în absenţa fondurilor europene destinate acestor tipuri de investiţii. Fără el, locuitorii din oraşele şi comunele noastre vor rămâne în continuare fără asfalt, fără apă potabilă şi fără canalizare. Pentru multe comunităţi mici, din zone izolate sau cu capacitate administrativă redusă, Programul «Anghel Saligny» reprezintă singura şansă reală de dezvoltare. Aceste localităţi nu sunt eligibile pentru fonduri europene, fie din cauza criterilor stricte, fie din lipsa resurselor tehnice sau umane pentru a pregăti proiecte complexe. Tocmai pentru astfel de situaţii a fost construit acest program - pentru a le oferi locuitorilor acces la servicii comunitare de bază: apă potabilă, canalizare, drumuri asfaltate. Fără aceste investiţii, aceste comunităţi riscă să rămână izolate si condamnate la subdezvoltare. Mediul rural nu trebuie pedepsit. Oamenii care trăiesc acolo au aceleaşi drepturi ca şi cei din urban: drumuri decente, apă curentă, gaze, siguranţă şi demnitate. Promisiunile făcute trebuie respectate. Iar dezvoltarea României nu poate avea loc doar în oraşele mari.
Vă solicităm respectuos, dar ferm, să reveniţi asupra deciziei şi să permiteţi continuarea programului în forma asumată. Nu cerem privilegii. Cerem doar respectarea angajamentelor luate faţă de comunităţile locale".
Un apel pentru continuarea finanţărilor a fost făcut şi de Nicuşor Halici, preşedinte CJ Vrancea. Domnia sa a declarat: ”Programul Anghel Saligny este pentru oameni şi despre oameni. Este pentru a stopa exodul din comunităţile vrâncene, de a-i convinge să revină acasă pe cei plecaţi, de fapt de a aduce aceste comunităţi la un nivel de dezvoltare similar vestului Europei. Visteria naţională nu e doar pentru câţiva, nu trebuie să mai fie doar pentru sinecuri şi aşa zişii băieţi deştepţi cu venituri de nababi, din buzunarele românilor. Bugetul administrat de Guvernul României trebuie în continuare utilizat pentru a oferi un trai mai bun tuturor românilor!”.
În judeţul Vrancea, prin Anghel Saligny au fost finanţate peste 200 de proiecte cu o valoare totală de peste 1,5 miliarde lei, respectiv 300 milioane euro. Banii au fost folosiţi pentru asfaltarea drumurilor locale şi judeţene, modernizarea reţelelor de apă şi canalizare, lucrări de consolidare a podurilor şi podeţelor, extinderea reţelelor de gaze naturale în mai multe localităţi din judeţ.
Nicuşor Halici a subliniat: "Aceste investiţii au însemnat şi locuri de muncă pentru oamenii din Vrancea: muncitori, ingineri, şoferi, proiectanţi şi furnizori locali. În spatele fiecărui şantier stau familii care depind de aceste proiecte pentru stabilitate financiară. O eventuală oprire a finanţărilor prin Anghel Saligny ar avea efecte dramatice, respectiv şantiere lăsate în paragină, lucrări începute şi neterminate, fonduri publice irosite si blocaje administrative cu impact direct asupra oamenilor.
Facem un apel hotărât şi responsabil către autorităţile centrale să nu transforme dezvoltarea judeţului Vrancea într-un proiect abandonat! Avem nevoie de continuitate pentru a finaliza ceea ce am început, pentru a oferi comunităţilor condiţii decente şi infrastructură funcţională. Programul Anghel Saligny este o investiţie în viitorul judeţului. Nu este un moft politic, ci o necesitate reală pentru oameni - pentru mobilitate, siguranţă, acces la utilităţi şi o viaţă normală, aici, în Vrancea”.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2025, 19:02)
Să meargă Saligny și să se se comaseze primăriile, le convine?
2. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 23.07.2025, 20:12)
...