Prime Transaction: "Electrica, Hidroelectrica şi Erste Bank - ajutate de contextul pieţelor în care activează"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 martie

Prime Transaction: "Electrica, Hidroelectrica şi Erste Bank - ajutate de contextul pieţelor în care activează"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    English Version

    "Hidroelectrica ajunge pe primul loc între emitenţii români de la BVB şi în privinţa profitului net, nu doar a capitalizării"

    "Profitul Băncii Transilvania poate fi ajutat de câştigurile din vânzarea de titluri de stat"

    Electrica (EL) şi Hidroelectrica (H2O), cei doi emitenţi importanţi de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) implicaţi în furnizarea energiei, alături de Erste Bank (EBS), au avut rezultate financiare foarte bune în trimestrul al patrulea al anului trecut, toate cele trei companii fiind ajutate de contextul pieţelor în care activează, se arată în ultimul raport de analiză al casei de brokeraj Prime Transaction.

    Conform documentului ataşat, probabil, cele mai bune rezultate dintre cele analizate în acest raport au fost ale Sphera Franchise Group, cu creştere mare de profit chiar şi după trecerea efectului de bază faţă de perioada pandemică. Romgaz a avut o creştere mare de profit, însă datorată unui efect de bază.

    "Cele mai slabe rezultate au fost fără îndoială cele ale Alro (ALR), cu cel mai slab rezultat din istorie în ciuda subvenţiilor primite. La o scară mai mică, Nuclearelectrica şi Transelectrica au avut scăderi de profit, determinate de motive diferite, în primul caz de supraimpozitare, iar în al doilea de efectul de bază faţă de 2022.

    Profitul Hidroelectrica - la un nou maxim istoric

    Hidroelectrica a rămas emitentul cu cele mai bune rezultate dintre producătorii de energie, motivele principale fiind şi de această dată producţia mai mare şi echilibrul adus de segmentul de furnizare, conform Prime.

    Veniturile din contractele cu clienţii au crescut în ultimul trimestru al anului 2023 cu 14,63%, la 5,11 miliarde lei, majorarea provenind, integral, de la segmentul furnizare. Pe de altă parte, veniturile din producţia de energie au scăzut cu 23,26%, la 2,55 miliarde lei, declinul fiind determinată în principal de preţul de vânzare cu 20,73% mai mic (incluzând şi piaţa de echilibrare).

    "Trebuie avut în vedere faptul că, per total, cantitatea de energie vândută a crescut cu 14,71%, un ritm de creştere foarte apropiat de cel al veniturilor din contractele cu clienţii. Este, aşadar, o combinaţie între producţia mai mare şi redirecţionarea acesteia către un segment pe care preţul de vânzare nu doar că nu a scăzut la fel ca pe cel de producţie, ci chiar a crescut destul de mult faţă de anul anterior", se arată în raport.

    Profitul net a urcat cu 35,3% la nivel trimestrial, la 2,39 miliarde lei. "Pe întregul an profitul net a ajuns la 6,34 miliarde lei, în creştere cu 41,96%. Este un nou maxim istoric, iar în acest fel Hidroelectrica ajunge oficial pe primul loc între emitenţii români de la BVB şi în privinţa profitului net, nu doar a capitalizării, depăşind cu peste 50% rezultatul consolidat al OMV Petrom din anul 2023", se menţionează în raport.

    "Ne putem aştepta la o stabilizare a rezultatelor Electrica, cel puţin până în momentul când va fi modificat sistemul de achiziţie a energiei la preţ fix"

    În ceea ce priveşte Electrica, Prime menţionează că finalul anului a adus o îmbunătăţire considerabilă a rezultatelor, lucru de altfel aşteptat având în vedere că trimestrul al patrulea 2022 a fost destul de slab.

    La fel ca şi în restul anului, a fost vizibilă o tendinţă de scădere în paralel atât a veniturilor, cât şi a cheltuielilor cu materia prima principală, energia electrică. În ultimul trimestru din 2023, veniturile din activităţile principale au scăzut cu 3,8%, până la 2,66 miliarde lei, declin ce a fost compensat de poziţia "Alte venituri din exploatare", în care sunt incluse în principal veniturile din subvenţii.

    Profitul operaţional a fost tras în sus de cheltuielile mai mici cu achiziţia energiei electrice şi gazelor şi de subvenţiile mai mari înregistrate, în vreme ce profitul net trimestrial a urcat cu 704,9%, la 203,03 milioane lei, în condiţiile în care pierderea financiară netă nu a mai crescut într-un ritm la fel de rapid.

    "Ne putem aştepta la o stabilizare a rezultatelor Electrica, cel puţin până în momentul în care va fi modificat din nou sistemul de achiziţie a energiei la preţ fix. Dacă preţul energiei în Europa se menţine sub echivalentul a 450 lei/MWh, este probabil ca la un moment dat în cursul anului să fie pusă în discuţie fie eliminarea mecanismului actual, fie ajustarea în jos a preţului, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv pentru Electrica", se arată în raportul Prime.

    Erste - ritmul de creştere se menţine la un nivel bun, însă sub cel din prima parte a anului

    Profitul net al Erste Group Bank a crescut într-un ritm asemănător cu cel din restul anului, fiind ajutat de veniturile din activitatea de bază, dar şi de scăderea costului riscului, conform Prime Transaction.

    Veniturile nete din dobânzi şi cele din comisioane au urmat aceeaşi tendinţă observată şi la băncile româneşti. Per total, acestea s-au apreciat cu 14,61% (+319,73 milioane euro) în trimestrul al patrulea, după o creştere de 18,42% în ianuarie-septembrie.

    Costul riscului a avut, la fel ca şi în primele trei trimestre ale anului, o evoluţie pozitivă, de data aceasta mai amplă. Cheltuiala netă cu acest element a scăzut cu 140,96 milioane, de la 141,26 milioane euro în trimestrul al patrulea 2022 până la doar 299 mii euro în trimestrul al patrulea 2023, la nivelul întregului an scăderea fiind de 171,71 milioane euro, conform Prime.

    Profitul net a avut o creştere trimestrială de 26,72%, iar pe întregul an creşterea a fost mai mare, de 47,05%, până la 3,92 miliarde euro.

    "În cazul Erste previziunile pentru 2024 sunt mai greu de realizat, banca operând în mai multe ţări cu particularităţi diferite, însă toate aceste pieţe au un lucru în comun, şi anume tendinţa de scădere a dobânzilor. Prin urmare, în ceea ce priveşte veniturile ar fi de aşteptat să asistăm şi aici la o plafonare, fiind mai greu de estimat, însă, cum vor evolua veniturile operaţionale «non-core» şi cele mai importante categorii de cheltuieli operaţionale", se arată în raportul Prime.

    Banca Transilvania - scădere a profitului trimestrial, însă profitul anual atinge un nou maxim istoric

    Banca Transilvania a continuat tendinţa de temperare a ritmului de creştere pentru veniturile nete din dobânzi, accentul începând să se mute din nou spre veniturile din comisioane, conform Prime.

    În ultimul trimestru al anului veniturile nete din dobânzi încă au avut o creştere procentuală mai mare decât cele din comisioane, însă diferenţa s-a micşorat considerabil. Astfel, veniturile nete din dobânzi au crescut cu 10,86%, până la 1,42 miliarde lei în trimestrul al patrulea 2023, iar cele din comisioane cu 8,62%, până la 342,6 milioane lei. "Evoluţia vine pe fondul scăderii ratelor de dobândă de pe piaţa monetară, determinată de temperarea inflaţiei pe parcursul anului trecut", se menţionează în raport.

    Pe de altă parte, creşterea veniturilor nu s-a concretizat într-o evoluţie pozitivă a profitului, cheltuielile având per total o creştere mai mare, cea mai contribuţie provenind de la costul net al riscului.

    Profitul net la nivel trimestrial a scăzut cu 14,5%, până la 693,01 milioane lei, în vreme ce la nivel anual profitul net a rămas peste cel din anul anterior, în creştere cu 19,94%, la 2,98 miliarde lei, marcând un nou maxim istoric.

    "Profitul ar putea fi ajutat de câştigurile din vânzarea de titluri de stat şi eventual de trecerea costului riscului de la cheltuială la venit net, urmând tendinţa celorlalte bănci", se arată în raportul Prime.

    Sphera - creştere mare de profit în trimestrul al patrulea, chiar şi în lipsa efectului de bază

    Operatorul restaurantelor KFC, Pizza Hut şi Taco Bell a revenit la rezultatele foarte bune cu care a început anul 2023, ajutat şi de faptul că finalul anului aduce de obicei cel mai bun trimestru pentru afacerea pe care o derulează, conform raportului brokerilor.

    Vânzările din restaurante au avut o creştere de 6,83%, la 394,44 milioane lei, destul de mult sub procentul de 12,7% înregistrat în primele nouă luni ale anului, în condiţiile în care în prima jumătate din 2023 a beneficiat de un efect de bază pozitiv faţă de perioada similară din 2022, atunci când încă mai existau efecte ale pandemiei COVID. Profitul net s-a ridicat la 36,42 milioane lei în trimestrul al patrulea, în creştere cu 59,95%, iar la nivelul întregului an creşterea a fost mai mare, de 83,17%, până la 69,51 milioane lei.

    Alte companii ale căror rezultate au fost disecate în acest raport de analiză al celor de la Prime sunt: Romgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz, Conpet, MedLife, Digi Communications, Alro Slatina, One United Properties şi Aquila.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    13 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9737
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
    Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb