Lockheed Martin, cel mai mare contractor din industria de apărare din SUA, a raportat marţi o scădere puternică, de 80%, a profitului în al doilea trimestru, după ce a înregistrat o pierdere înainte de taxe de 1,6 miliarde de dolari, cea mai mare parte legată de un program clasificat din segmentul său Aeronautics. Anunţul a dus la o scădere de peste 8% a acţiunilor companiei, relatează Reuters.
De asemenea, Lockheed a redus estimarea profitului operaţional pentru 2025 cu 1,5 miliarde de dolari (aproximativ 18%), vizând acum 6,65 miliarde dolari, o revizuire negativă faţă de prognoza din aprilie. Nouile previziuni financiare nu iau în calcul eventuale efecte ale tarifelor comerciale, care au afectat alţi producători de apărare cu clienţi internaţionali, conform sursei citate.
Totuşi, analiştii consideră că Lockheed este relativ protejat de riscul tarifar, având în vedere că lanţurile sale de aprovizionare şi forţa de muncă sunt în mare parte interne, a spus Brian Mulberry, manager de portofoliu la Zacks Investment Management, relatează Reuters.
Detalii despre pierderi şi impactul programelor internaţionale
Cea mai mare parte a pierderii - 950 milioane de dolari - provine dintr-un program clasificat din divizia Aeronautics. În plus, Lockheed a suportat o pierdere de 570 milioane de dolari în legătură cu contractul cu guvernul canadian pentru elicopterele maritime CH-148 Cyclone şi o pierdere suplimentară de 95 milioane de dolari pentru programul turcesc TUHP (Turkish Utility Helicopter Program), afectat de sancţiunile americane impuse unor entităţi din Turcia.
Pe fondul inflaţiei şi al problemelor persistente în lanţurile de aprovizionare, companiile din apărare se confruntă cu costuri în creştere pe programe contractate cu ani în urmă, deseori pe bază de preţ fix, fiind astfel forţate să absoarbă depăşirile bugetare.
Litigii fiscale şi actualizări privind F-35
Directorii Lockheed au mai anunţat că sunt în dispută cu autorităţile fiscale din SUA, care susţin că firma ar datora încă 4,6 miliarde de dolari. Compania a spus că ia în calcul inclusiv o acţiune în justiţie pentru a contesta suma.
În ceea ce priveşte programul F-35, Lockheed a anunţat că a finalizat integrarea hardware-ului şi a lansat noi actualizări software pentru flotă. De asemenea, Pentagonul a confirmat la începutul lunii livrarea finală a 72 de avioane F-35 care fuseseră anterior stocate pe termen lung.
Rezultate financiare trimestriale
- Profit net: 342 milioane dolari (1,46 dolari/acţiune), în scădere de la 1,64 miliarde dolari (6,85 dolari/acţiune) în T2 2023
- Profit ajustat (excluzând cheltuielile excepţionale): 7,29 dolari/acţiune, peste estimarea medie de 6,44 dolari
- Venituri: 18,16 miliarde dolari, sub estimarea Wall Street de 18,57 miliarde dolari
Acţiunile Lockheed au reacţionat negativ în urma rezultatelor, reflectând îngrijorările investitorilor privind impactul financiar al programelor internaţionale şi presiunile tot mai mari asupra profitabilităţii pe termen mediu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2025, 08:14)
Trebuie sa mai cumpara de la ei vreo 100 de F-35. Si autoritatile romane trebuie sa faca totul pentru a contribui la declansarea unor noi razboaie. Nu trebuie tolerata aceasta prabusire a profitului!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.07.2025, 10:21)
Eventual sa invadeze Crimeea dupa modelul mujic:-)