Puţin trecut, prezent deloc şi mult viitor

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 2 februarie 2012

Puţin trecut, prezent deloc şi mult viitor

Blana ursului din pădure este marfa care se găseşte cel mai uşor la noi în ţară. Mulţi o au şi sunt dispuşi să ţi-o vândă pentru un preţ corect din punctul lor de vedere. Este o chestiune de tradiţie, de muncă neos-toită vreme de peste 60 de ani a claselor conducătoare. Obişnuiţi cu această stare de fapt ne vine mai uşor să trăim, aşa cum ni se propune, în viitor, mai ales că acesta este un timp în care nu simţi nici foamea, nici frigul şi nici sărăcia. Bine orientată, clasa politică autohtonă foloseşte prezentul pentru interesul personal şi viitorul când vine vorba de interesul public. Trecutul nu poate fi pus în discuţie, conţine fapte concrete care pot fi uşor transformate în capete de acuzare. Din punctul de vedere al maselor, trecutul conţine prea multe privaţiuni, prea multe erori, prea mulţi ani pierduţi fără niciun folos. Pentru toţi, indiferent de poziţie, există şi un punct luminos în trecut, de care nimeni nu e "vinovat", exact ca într-un banc celebru în care un bătrân spunea oricui mai avea timp să-l asculte, cât de bine era în perioada lui Stalin, unicul său argument fiind acela că în respectivele timpuri era tânăr.

De la cele mai înalte tribune europene, preşedintele ţării ne anunţă, pe un ton părintesc-dojenitor: "În 50 de ani, cu această datorie ne putem dezvolta extrem de frumos rostogolind-o". În plus ne avertizează să avem grijă şi ce lăsăm copiilor, "o datorie sau o casă". În ceea ce ne priveşte, interpretând totul la modul personal, pentru că de generalitaţi statistice suntem sătui, lucrurile sunt clare, ştim ce lăsăm, în ceea ce îi priveşte pe ei, conducători, e la fel de lămurită situaţia, atât că nu e vorba de casă ci de case. Premierul e şi el precis în exprimare când spune că deocamdată nu sunt bani pentru suplimentarea salariilor şi pensiilor rahitice. Poate în viitor. Nu există "generaţie de sacrificiu" care să nu aibă pântecele bombate (precum copiii subnutriţi din ţările lumii a treia ) de la consumul excesiv de "viitor", aliment care umple pe moment stomacul dar care nu asigură necesarul de proteine, lipide, glucide şi vitamine, elemente vitale pentru o bună func-ţionare a organismului. Când eşti trecut de adolescenţă şi afli că peste 50 de ani, când vei fi trecut şi de a treia tinereţe, ţara va fi frumos dezvoltată, parcă adormi mult mai liniştit. Statul lucrează pentru tine. Sloganul e al unui fost fond de investiţii, dar merge şi în acest caz, efectele pe termen lung probabil sunt aceleaşi.

Prezentul este complicat. Conţine multe variabile, multe nevoi stringente, aşa că e mai bine să fie ignorat de la cel mai înalt nivel. E aproape o crimă să ceri, ca simplu muritor angajat într-o funcţie minoră, să trăieşti bine azi. Ai da dovadă de lipsă de viziune şi aproape că nu îţi meriţi posibilul viitor luminos.

Ar fi de dorit ca măcar un politician aflat în fruntea bucatelor să vină şi să ne spună: hai să avem grijă cum trăim prezentul pentru ca în viitor să avem un trecut comun de care să nu ne fie ruşine. Ar fi un punct de plecare.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. viata noastra unde e?

    1. Viata noastra.....

      Ce-au facut cu ea ?? 

      un popor fara trecut ca al nostru nu poate avea viitor! ma refer la un trecut glorios, la o cultura trainica si nu la singurul nostru tel avut vreodata acela de a ne apara granitele. cioran spune ''romania este si ii ajunge!''

      Viitor de aur,  

      Tara noastra are 

      Si privesc prin secoli,  

      A ei inaltare..... 

      Ce poate fi mai inaltator? daca doar apararea granitelor ti-a ramas in tartacuta, ai trait degeaba.

      Esti buna de reciclare; daca cumva mai ai vreo sansa. 

      Populatia spatiului carpato-dunareano-pontic a aparat granitele si a obtinut noi teritorii prin pomeni ale unor mari puteri ! Uriasa banda criminala de idioti nativ , clica securisto-comunista , organizata si adusa la putere de catre armata rosie si consilierii sovietici nu reuseste nici macar acest lucru ! Jidano-americanii primesc teritorii pentru baze militare , scut si inchisori secrete , jidanii si alte lifte cumpara suprafete agricole , paduri . Banditii vind toate bogatiile si cersesc bani pentru plata pensiilor si salariilor pentru nemunca ! In acest fel dejectiile umane isi asigura pentru moment traiul bun !

    Mai reduceti din gramada asta de parlamentari inutili(dupa modul cum voteaza) si mai reduceti si din beneficii(masini,slugi etc).Poate se mai documenteaza si ei pe la tarile nordice in care indemnizatia este cu putin peste media salariului pe tara si merg la parlament si cu masina proprie.Mai reduceti din guvern profitorii,mincinosii etc.

    1. Cea mai rasunatoare victorie a electoratului (poporului roman) ar fi "alinierea la normal" a parlamentarilor; adaug si justitia. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9731
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5973
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3086
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9669
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.5667

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb