Qatar a declarat că nu a luat nicio decizie finală privind posibila oferire a unui avion Boeing 747-8 preşedintelui american Donald Trump pentru a fi utilizat temporar ca Air Force One, după ce informaţiile apărute în presa internaţională au stârnit controverse şi reacţii politice puternice în SUA, relatează The Hindu şi Politico.
Potrivit declaraţiilor lui Ali Al-Ansari, ataşatul de presă al Qatarului în Statele Unite, "posibila transferare a unui avion pentru utilizare temporară ca Air Force One este în prezent în curs de examinare între Ministerul Apărării din Qatar şi Departamentul Apărării al SUA, dar nu a fost luată nicio decizie."
Controversa a izbucnit după ce au circulat speculaţii că familia regală qatareză ar fi dispusă să ofere avionul de lux, evaluat la aproximativ 400 de milioane de dolari, lui Donald Trump, care s-a arătat favorabil acestei idei şi a apărat-o public, descriind-o drept o tranzacţie "foarte publică şi transparentă", potrivit Politico. Cu toate acestea, mai mulţi lideri democraţi au ridicat semne de întrebare privind legalitatea şi etica unui asemenea gest, invocând Clauza de Emolumente din Constituţia SUA, care interzice oficialilor federali să accepte cadouri sau beneficii de la guverne străine fără aprobarea Congresului. Printre criticii vocali s-au numărat senatorul Chuck Schumer şi reprezentantul Adam Schiff, care au avertizat că o astfel de tranzacţie ar încălca legislaţia americană şi ar putea ridica probleme serioase de conflict de interese.
Avionul în discuţie, cunoscut drept "palatul zburător", a fost anterior utilizat de familia regală qatareză şi este considerat unul dintre cele mai luxoase avioane private din lume, menţionează The Hindu.
Potrivit ambelor publicaţii, discuţiile au loc în contextul în care Trump urmează să efectueze o vizită în Orientul Mijlociu, inclusiv în Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, unde ar putea fi abordate detalii suplimentare despre acest avion şi despre relaţiile regionale.
Opinia Cititorului