Radu Puiu, XTB: "Preţul petrolului, în continuare volatil, pe fondul decalajului cerere - ofertă"

Materii Prime / 1 septembrie 2023

Radu Puiu, XTB: "Preţul petrolului, în continuare volatil, pe fondul decalajului cerere - ofertă"

Preţul petrolului brut a crescut în perioada de vară, fiind susţinut de consumul din perioada vacanţelor, dar şi de reduceri considerabile a rezervelor şi de limitarea producţiei din partea statelor OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol).

La începutul lunii august, Arabia Saudită a anunţat o prelungire a reducerii voluntare a producţiei de un milion de barili pe zi (bpd) până la sfârşitul lunii septembrie, adăugând că reducerea ar putea fi prelungită dincolo de această dată sau chiar majorată. Rusia a declarat la rândul ei că va reduce exporturile de petrol cu 300.000 bpd în septembrie, fiind posibilă o extindere a măsurii şi în luna octombrie.

Sentimentul pe termen scurt a fost influenţat şi de o serie de îngrijorări legate de ofertă cauzate de un uragan care se îndreaptă spre Coasta Golfului Mexicului din SUA.

Preţul ţiţeiului a crescut după ce China a luat măsuri de stimulare a economiei, deşi investitorii au rămas îngrijoraţi de ritmul lent de creştere, precum şi de noi majorări ale dobânzilor din SUA, care ar putea diminua cererea. Redresarea economică post pandemică a Chinei a fost afectată de problemele de pe piaţa imobiliară, a cheltuielilor de consum slabe şi a încetinirii ritmului de creştere a creditării. Aceşti factori au determinat Beijingul să reducă ratele cheie de politică monetară pentru a susţine activitatea din cel mai mare stat importator de petrol din lume.

Rezervele de ţiţei au scăzut de la începutul lunii martie şi se situează în prezent la aproximativ 434 de milioane de barili în Statele Unite. Rezervele comparative, care se referă la rezervele curente în comparaţie cu nivelurile din anul trecut şi cu media pe cinci ani, sunt, de asemenea, în scădere. Cel mai recent raport oficial privind variaţia săptămânală a rezervelor de petrol din SUA publicat pe 30 august a arătat o scădere cu 10,5 milioane a stocurilor de ţiţei. În prezent, stocurile de petrol şi de produse derivate ale petrolului sunt mai mici decât media ultimilor 5 ani. Potrivit lui Radu Puiu, analist financiar al XTB România, acest lucru indică faptul că nu mai este prezentă o ofertă excesivă. Specialiştii estimează că, până la sfârşitul acestui an, deficitul pieţei de petrol va fi în medie de aproximativ două milioane de barili pe zi.

"Presupunând că Statele Unite reprezintă aproximativ 25% din acest deficit, nivelul stocurilor ar putea scădea cu 60 de milioane de barili până la sfârşitul anului. La fel de important, acest deficit nu poate fi completat cu rezerve strategice, care au fost reduse la cele mai scăzute niveluri din anii 1980 în ultimii doi ani. Epuizarea suplimentară a rezervelor ar trebui să susţină preţuri mai mari ale ţiţeiului decât cele observate în prezent şi doar o recesiune economică semnificativă în China ar putea modifica această situaţie", precizează analistul XTB România.

Cele mai recente date complete privind cererea din China pentru luna mai au arătat un consum record de ţiţei şi produse petroliere în ţară.

Pe 30 august, Barclays şi-a majorat prognoza privind preţul Brent pentru 2024 cu 8 dolari pe baril, până la 97 de dolari pe baril deoarece se aşteaptă ca piaţa să fie şi mai dezechilibrată în anul viitor. În plus, banca prognozează un deficit de ofertă de 670 de mii de barili pe zi (kb/d) în 2023 şi de 250 kb/d în 2024.

Potrivit Barclays, încetinirea creşterii ofertei din partea statelor non-OPEC+, determinată în principal de SUA şi subproducţia persistentă a mai multor producători OPEC+ din cauza constrângerilor structurale, susţine ipoteza care stă la baza unei viziuni constructive asupra preţurilor petrolului.

Analizând dinamica de pe piaţa petrolului, se poate observa că preţul Brent a atins un maxim local pe 10 august la 88 de dolari per baril, de unde ulterior s-a retras până la un minim de 82 dolari per baril. O cotaţie similară a fost atinsă în aprilie înainte de deprecierea extinsă din următoarele luni. Preţul benzinei la pompă a înregistrat în august cea mai ridicată valoare din noiembrie 2022, la 7,22 lei pe litru.

"În mod normal, există un decalaj de câteva luni între preţul ţiţeiului şi cel la pompă, însă din aprilie s-a creat o corelaţie directă mai strânsă şi care nu prezintă un decalaj de timp atât de ridicat. Astfel, preţul s-a redus treptat începând din aprilie şi a început să avanseze din iulie", explică Radu Puiu.

Potrivit analistului XTB, tendinţele sezoniere arată că luna noiembrie tinde să ducă la atingerea unor maxime locale. "Dacă urmărim evoluţia de anul trecut, această ipoteză este confirmată, benzina atingând un maxim local la 7,25 lei pe litru, în timp ce petrolul Brent atingea un maxim local uşor sub pragul psihologic de 100 de dolari. Astfel, sfârşitul de an ar putea fi caracterizat de preţuri ridicate ale petrolului", precizează analistul XTB România.

Tendinţa din acest an începe să semene cu cea din 2017, când nivelurile stocurilor au scăzut până la sfârşitul anului din cauza reducerilor producţiei OPEC.

În octombrie, este programată o reuniune OPEC+ pentru a discuta viitorul acordului de limitare a producţiei. Importanţa evenimentului este subliniată de scăderea continuă a stocurilor începând din martie.

Piaţa petrolului prezintă în continuare un nivel ridicat de reactivitate şi orice schimbare a perspectivelor în ceea ce priveşte cererea sau oferta poate modifica semnificativ scenariul de bază.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb