RAPORTAzotul afectează ecosistemele europene

Ziarul BURSA #Internaţional #Mediu / 21 ianuarie 2020

Două treimi din suprafaţa ecosistemelor europene este expusă la niveluri excesive de azot, în timp ce, la capitolul biodiversitate, capitalul natural nu este încă protejat, conservat şi ameliorat în Europa, se menţionează în raportul "Mediul european - situaţia actuală şi perspective 2020"(SOER 2020), publicat de Agenţia Europeană de Mediu (AEM).

Conform documentului: "Poluarea aerului continuă să afecteze biodiversitatea şi ecosistemele, 62% din suprafaţa ecosistemelor europene fiind expusă la niveluri excesive de azot, care duc la eutrofizare. Ne aşteptăm la intensificarea impactului schimbărilor climatice asupra biodiversităţii şi ecosistemelor, în timp ce activităţi ca agricultura, pescuitul, transporturile, indus­tria şi producerea energiei continuă să ducă la reducerea biodiversităţii, la extracţia resurselor şi la emiterea de emisii nocive (...) Pământul îşi pierde biodiversitatea într-un ritm extrem de rapid, în prezent fiind ameninţate cu dispariţia mai multe specii decât în oricare alt moment din istoria omenirii. De fapt, există dovezi că traversăm a şasea extincţie în masă a biodiversităţii. Este clar că acum capitalul natural nu este încă protejat, conservat şi ameliorat conform ambiţiilor cuprinse în PAM 7 (Programul general al Uniunii de acţiune pentru mediu - n. r.)". Datele oficiale arată, totodată, că, la nivel mondial, aproximativ 75% din mediul terestru şi 40% din cel marin sunt grav afectate, în prezent. De asemenea, 23% dintre specii şi 16% dintre habitatele protejate sunt într-o stare favorabilă de conservare, "Europa nefiind în grafic către atingerea ţintei generale de oprire a declinului biodiversităţii până în 2020". Raportul SOER 2020 relevă, pe de altă parte, că, din anul 1950, populaţia lumii s-a triplat, ajungând la 7,5 miliarde de locuitori. În acest context, numărul celor care locuiesc în oraşe mari a crescut de patru ori, ajungând la peste patru miliarde, pe fondul creşterii producţiei economice de 12 ori, în paralel cu o creştere similară a folosirii îngrăşămintelor pe bază de azot, fosfat şi potasiu. Totodată, consumul de energie primară a crescut de cinci ori.

Raportul "European environment - state and outlook 2020" - SOER (Mediul european - situaţia actuală şi perspective 2020) este publicat de AEM o dată la cinci ani, în acord cu regulamentul AEM. SOER 2020 este al şaselea raport SOER publicat de AEM începând cu anul 1995. Acesta furnizează informaţii ştiinţifice solide referitoare la modul în care trebuie să răs­pundem provocărilor majore şi complexe cu care ne confruntăm, cum ar fi schimbările climatice, pierderea biodiversităţii şi poluarea aerului şi a apei. Documentul a fost elaborat în strânsă colaborare cu Reţeaua europea­nă de informare şi observare a mediului (Eionet), pe baza expertizei la nivel de experţi şi oameni de ştiinţă de renume în domeniul mediului, la nivelul celor 33 de ţări membre ale AEM şi al celor şase ţări cooperante.

Pe scurt

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Apanova
BTPay
csalb.ro
Electromagnetica
marmomac.com
arsc.ro

Curs valutar BNR

28 Sep. 2022
Euro (EUR)Euro4.9479
Dolar SUA (USD)Dolar SUA5.1794
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.5370
Gram de aur (XAU)Gram de aur269.2661

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro