Reuters: Marii investitori îşi iau măsuri de protecţie în faţa unui posibil nou colaps al pieţelor în august

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 iunie

Reuters: Marii investitori îşi iau măsuri de protecţie în faţa unui posibil nou colaps al pieţelor în august

HSBC Asset Management: ”Poziţia noastră este că, pe un orizont de trei luni, pieţele nu vor primi confirmările pozitive pe care le anticipează în prezent”

Goldman Sachs: ”O perturbare majoră pe piaţa petrolului ar fi exact genul de şoc care poate duce la o creştere a dolarului într-un mediu dominat de aversiunea faţă de risc”

Investitorii mari se pregătesc cu şi mai multă prudenţă decât de obicei pentru lunile de vară, când volumele de tranzacţionare sunt de regulă reduse, temându-se că volatilitatea preţurilor petrolului sau noi şocuri tarifare pot zdruncina calmul actual al pieţei şi provoca o nouă prăbuşire similară celei din luna august 2024, se arată într-un articol publicat, ieri, de Reuters.

După şocul vânzărilor de anul trecut, când temerile privind încetinirea economiei globale au lovit pieţele cu lichiditate scăzută şi au provocat oscilaţii majore ale preţurilor activelor la nivel mondial, investitorii privesc acum cu îngrijorare spre acţiuni, obligaţiuni şi valute, pe fondul unui armistiţiu fragil între Israel şi Iran, al volatilităţii preţului petrolului şi al incertitudinii legate de războiul comercial.

Administratorii de active au anunţat că îşi sporesc măsurile de protecţie a portofoliilor, pe fondul riscurilor geopolitice şi a incertitudinii ca China şi Europa să încheie acorduri comerciale cu Statele Unite, în condiţiile în care termenul limită din 9 iulie se apropie.

”Poziţia noastră este că, pe un orizont de trei luni, pieţele nu vor primi confirmările pozitive pe care le anticipează în prezent,” a declarat Xavier Baraton, directorul global de investiţii al HSBC Asset Management, citat de Reuters.

Baraton cumpără opţiuni put pe acţiuni ca formă de asigurare, care oferă profit în cazul în care pieţele bursiere scad.

Şefii diviziei de administrare a activelor de la Goldman Sachs au recomandat, într-o prezentare susţinută săptămâna trecută, întărirea măsurilor de protecţie împotriva unor eventuale corecţii ale pieţei, prin strategii bazate pe volatilitate, rate ale dobânzilor şi tendinţe ale pieţei.

HSBC Asset Management: ”Pieţele par să fi uitat tot ceea ce administraţia Trump a ameninţat că va face”

Pe măsură ce termenul-limită de 9 iulie pentru un acord privind tarifele dintre SUA şi Uniunea Europeană se apropie, iar progresele către stabilirea unor taxe vamale de bază acceptate de ambele părţi sunt minime, îngrijorarea creşte cu privire la cât timp vor mai ignora pieţele riscurile comerciale, scrie Reuters.

”Dacă vom continua să asistăm la această atitudine detaşată faţă de risc, atunci devine tot mai tentant să căutăm măsuri de protecţie în preajma evenimentului din iulie,” a declarat Chris Jeffery, strateg-şef multi-active la LGIM, cel mai mare investitor din Marea Britanie.

Baraton de la HSBC crede că impredictibilitatea lui Trump rămâne un risc major pentru pieţele financiare. ”Pieţele par să fi uitat tot ceea ce administraţia Trump a ameninţat că va face”, a spus el.

Indicele MSCI World se află la maxime istorice, după o creştere de aproape 7% în acest an, în vreme ce indicele S&P 500 şi-a revenit spectaculos după şocul din august, fiind, ieri, în apropierea unor noi recorduri istorice.

Liderii republicani încearcă să adopte în Congres ceea ce Trump numeşte ”Legea sa Mare şi Frumoasă”, astfel încât aceasta să ajungă pe biroul său înainte de sărbătoarea Zilei Independenţei, pe 4 iulie. Proiectul ar adăuga trilioane de dolari la datoria naţională a Statelor Unite, care este deja de 36,2 trilioane.

Influenţa fondurilor bazate pe tranzacţionarea automată

Pieţele pot rămâne calme pentru mai mult timp decât poate părea logic, în parte din cauza unei relaţii circulare între indicele VIX (denumit şi Indicele Fricii) şi preţurile activelor riscante, influenţată de modul în care fondurile bazate pe tranzacţionare automată sunt programate să reacţioneze, potrivit Reuters.

Fondurile ce se concentrează pe controlul volatilităţii, care potrivit UBS administrează active de circa 700 miliarde de dolari, cumpără adesea acţiuni atunci când indicele VIX scade şi le vând masiv când acesta creşte, comportament ce a fost invocat drept unul dintre factorii care au stat la baza scăderii bruşte, dar accentuate a pieţei, din august anul trecut.

Trevor Greetham, şeful diviziei multi-active de la Royal London Asset Management, a explicat că programele automate folosite de firmă pentru a reduce expunerea clienţilor la volatilitatea pieţei identifică anumite semnale care le determină să cumpere acţiuni.

Însă managerii de fond care supraveghează sistemele automate de control a volatilităţii de la RLAM au decis, în ultimele săptămâni, să nu urmeze aceste semnale şi au vândut o parte din acţiuni pentru a gestiona riscul portofoliului, a adăugat el.

UBS: ”Mult mai puţină lume va fi în concediu vara aceasta”

Simon Dangoor, partener în cadrul diviziei de administrare a activelor de la Goldman Sachs, susţine că şocurile din piaţa petrolului pot întări dolarul şi răsturna consensul actual potrivit căruia, acesta se află pe un trend de depreciere, mai notează Reuters.

”Dacă am avea parte de o perturbare majoră pe piaţa petrolului, acesta ar fi exact genul de şoc care poate duce la o creştere a dolarului într-un mediu dominat de aversiunea faţă de risc”, a spus Dangoor într-o prezentare susţinută săptămâna trecută.

Chiar dacă tensiunile din Orientul Mijlociu s-au redus în ultimele zile, riscurile din regiune - în special posibilele blocaje în Strâmtoarea Hormuz - rămân în centrul atenţiei.

Preţul petrolului a fluctuat între 81 şi 63 de dolari pe baril în luna iunie, una dintre cele mai volatile luni din ultimii 15 ani pentru ţiţei. De asemenea, un indice al volatilităţii aşteptate a preţului petrolului (CBOE Crude Oil Volatility Index) se află în apropierea celui mai ridicat nivel din septembrie 2022.

Gerry Fowler, şeful strategiei de acţiuni europene la UBS, a avertizat că preţurile opţiunilor sugerează că traderii de instrumente derivate mizează pe o frecvenţă mai mare a episoadelor de volatilitate bursieră intensă într-o singură zi, asemănătoare celui din august anul trecut. ”Toată lumea ştie cât mulţi factori declanşatori (n.r. a volatilităţii) sunt vara aceasta, astfel încât mult mai puţină lume va fi în concediu”, a afirmat el, citat de Reuters.

Opinia Cititorului ( 42 )

  1. Colapsul e inevitabil,

    daca toate fondurile se cheltuie  

    pe inarmare si razboi,

    nu este nici o noutate. 

    1. Nu este nicio noutate,

      e inevitabil faptul ca 

      dictatorii sunt imprevizibili  

      si insetati de sange

      nevinovat. 

      1.inarmarea in prima etapa aduce cresteri economice consum mare de metal,aliaje,forta de munca,logistica

      2.descurajeaz a potentialii dementi cu rahat la creier 

      3.nu aduc bunastare in urmatorii ani ( nu produc plus valoare) 

      4.mai bine bani in inarmare decat sporuri mai mari pentru bugetari deoarece banii se cheltuiesc in afara tarii vezi aeroportueile si vamile arhipline

      5.banii trebuiesc investiti in in tara un leu investit produce minim 1,8 lei si nu in salariile parazitilor din primarii ,institutii etc 

      Te anunt ca o fractiune minora din cheltuielile de aparare ale Romaniei vor fi investite in fabrici autohtone. Grosul se duce in afara, largind deficitul de cont curent. Livrarile vor dura ani si ani de zile, si vor fi directionate gratis catre Ucraina. Iar comisioanele de intermediere, ca sa nu zic spagi, vor fi receptionate imediat si cheltuite pe bunuri si servicii de lux din afara Romaniei.

      Eshti cumva ordonatorul de credite?

      Bineinteles ca asa este :-), mai ales la gainari ca UE :-) care se inneaca in minciuni :-), cum sa iasa din recesiune tiparind bani :-) sa produca arme in timp ce n au experienta si traditie :-),

      ca sa ajunga ca SUA (singura concurenta reala a Rusiei) le trebuie 50 de ani :-) (dar numai daca e soare si mai bate vantul din cand in cand) :-) : 

      :

      avem destul. e Rheimetall, e Airbuss Defence, francezii pot face si arme nucleare, drone face Renault, avem sateliti militari europeni si cu siguranta nu suntem mai prosti ca americanii ce au plecat din Europa. Noi suntem gaina ei oul.

      aiurezi, vezi aia e, din minciuni nu o sa iasa arme

      producem si submarine nucleare, Franta, UK. nu suntem deloc neajutorati.

      pai aici vroiam sa vorbim de fapte reale, nu sa desfasuram articole de propaganda rasul curcilor

      Ai derptate,frate,

      Comitetul Central de la Bruxelles, 

      a devenit o dictatura bolsevica,

      si e insetat de sange nevinovat. 

      exact

      Consumul de materiale, otel, logistica și tot acaretul pe care l-ai înșirat se pot folosi lejer pentru dezvoltare interna prin construcția de spitale, scoli, poduri, porturi si aeroporturi, fabrici, locuințe etc. Acestea rămân aici, nu armele și muniția pentru a ucide femei și copii în diverse "teatre de operatiuni" pentru a satisface lăcomia afaceriștilor din crima organizata la nivel înalt.

      Perfect ai vazut, frate

      Deșeul ăla de la 1.2 nu trebuie luat in seama ca e agent banderist nazist de kiev, pe el nu l intereseaza Romania, tot gunoiul pe care il posteaza aici e EXCLUSIV NUMAI pentru sprijinul asasinului de la kiev

      ATENȚIE: PUTINISMUL ESTE NOUL NAZISM!

      Iar comparația dintre conducătorii europeni și bolșevici nu poate fi făcută decât de cineva analfabet la ISTORIE! 

      ARENTIE:

      IMPRASTII CHESTII INCOERENTE ! habar nu ai de istorie 

      pai vezi ca ăsta de la 1.15 e tot ăla descris la 1.14, asa se explica ce posteaza

      Rusia e cel mai sigur exportator de energie, nu poare fi terfelita, aiurita, mintita si atacata de nimeni, un contract incheiat cu Rusia va fi respectat 100%, dar asta e arhicunoscut,

      cine altul iti poate oferi aceasta siguranta 

    Norocul tuturor e ca in aceste timpuri foarte instabile exista un furnizor de energie sigur si de incredere: Rusia.

    Stau la coada la hidrocarburile rusesti tot mai multi 

    1. Atenție că exportă și bombardamente dacă nu îi place lui Putin de tine

      Bocancul rus vine si pe teava de gaz doar ca idiotii utili se prefac ca nu inteleg...

      ...

      Fa ti un cerc si plimba l la alta masa! Putin n are nici un interes sa invadeze Europa...ce sa culeaga de aici ca totul a fost deja ras,au destul acolo la ei sa ne dea si noua,pe bani binenteles.Cum amercicanii nu au suportat tratatul rachetele rusesti din Cuba in anii 60( vezi criza rachetelor) asa nici rusii nu vor OTAN in Ukraina.Clatiti va creierul de propaganda locala,si pune ti mana pe o carte de istorie.

      "sigur și de încredere"?

      Am râs, bună gluma.  

      Ai dreptate, Rusia e singura tara care isi respecta cu sfintenie contractele de livrare incheiate,

      daca anumiti idioti (cazuri rare) nu profita de contract si isi bat cuie in talpa treaba lor, dar asta e vina lor 

      Daca importi energie de la Rusia nu risti nimic deoarece:

      - nu poate fi atacata si terfelită de nimeni, asta ar fi sfarsitul ăluia 

      - rezervele sant imense si tehnologia de extractie de varf

      foarte simplu, dar asta stiu toti ca de aia importa de la ei pe capete 

      doar te ataca putin cu bombe in rest e ok Rusia.

      daca il provoci la modul ordinar cum a facut circarul drogat cumparat, da

      nu stiu cum numai pe putin il provoaca toti vecinii rand pe rand

      chiar ca nu stii cum fiindca delirezi

      in 2014 nu era Zelenski.

      Zelea distruge ucraina pana la ultimul ucrainian,

      rusine,

      pedeapsa se va abate asupra acestui asasin nenorocit 

      Rusia ramane pentru mult timp cel mai sigur si loial furnizor de energie pentru oricine care nu este un mare idiot pentru ca:

      - rezervele ei sant imense si tehnologia de extractie de varf 

      - nu poate fi atacata si terfelită de nimeni, asta ar fi sfarsitul ăluia

      dar asta e ceva cunoscut 

      Zelea e un criminal mai mare ca Hitler care i a atacat pe altii,

      ca el si a vandut propria tara si a pus poporul la dispozitia "facatorilor de razboi" sa fie decimat, asemenea "exemplar"n a mai fost in istorie 

      tu ce ai face daca ar fi orcii in drum spre Bucuresti cu tancurile?

      Nu ar veni nicicand spre Bucuresti, ca Romania nu i ar fi provocat in mod iresponsabil ca Zelenski

      De la lovitura de stat bolșevică și până astăzi Rusia este în conflict cu lumea occidentală (lumea civilizată). Războiul de agresiune împotriva Ucrainei a fost pornit pentru a nu-i permite apropierea de modelul european. Ar fi un exemplu și pentru mujicii ruși, iar mafioții de la Moscova nu vor să-și piardă puterea.

      Rusia nu are o capacitate creatoare, economia se bazează pe resursele naturale și atât. Tehnologie puțină, cercetare la fel. În afara arsenalului nuclear rămas din Războiul Rece, Rusia nu e prea competitivă la nivel mondial! 

      Ai idee de criza rachetelor din cuba in anii 60 sau esti la cules de IP uri deranjante? Stiam ca baietii cu ochi albasrtrii dau examen la istorie

      Minciunile astea sant copiate din dosarele propagandei naziste de la kiev, nu sant valabile pentru lumea civilizata

      Da, ai dreptate, e clar ca Rusia e de departe cel mai sigur si loial furnizor de energie pentru oricine, nu poare fi mintita si atacata de nimeni, un contract incheiat cu Rusia va fi respectat 100%, esti sigur ca primesti ce platesti, nimeni altul iti poate oferi aceasta siguranta la ora asta

    Cu deficit ce creste, acum peste 9% nu vad cum ar veni colaps.

    In recesiune poate ca o sa intram noi dc scade deficitul.

    Dar cand cureti livada de uscaturi, faci loc la noi cresteri sanatoase. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0722
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3658
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4475
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8473
Gram de aur (XAU)Gram de aur468.9817

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb