Premierul italian Giorgia Meloni a cerut marţi finalizarea uniunii pieţelor de capital (CMU) în Uniunea Europeană, pentru a preveni exodul de capital din blocul comunitar, transmite Reuters.
"Considerăm necesar să finalizăm rapid uniunea pieţelor de capital", a declarat Meloni la adunarea naţională a principalei organizaţii patronale din Italia (Confindustria), care are loc la Bologna.
Şi preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a apreciat recent că dificultăţile continue de inovare ale Europei şi fundalul politic sumbru fac imperativă unirea pieţelor sale de capital, iar inactivitatea regiunii în acest domeniu a costat timp valoros.
"Urgenţa de a integra pieţele noastre de capital a sporit. Această urgenţă în creştere nu corespunde cu progrese evidente în realizarea obiectivului", a avertizat Lagarde, descriind problemele cu care se confruntă Bruxellesul în privinţa proiectului, cu "55 de propuneri ale autorităţilor de reglementare şi 50 de iniţiative non-legislative" depuse din 2015.
"Amploarea este în detrimentul profunzimii şi a permis ca uniunea pieţelor sale de capital să fie desprinsă de interesele naţionale, care văd ca o ameninţare unele iniţiative", a explicat şeful BCE.
De asemenea, a declarat marţi Giorgia Meloni, costurile ridicate cu energia sunt cea mai presantă problemă economică cu care se confruntă autorităţile.
"Principala problemă cu care ne confruntăm ... este costul energiei". Guvernul realizează o evaluare a pieţei naţionale a energiei pentru a determina dacă preţurile ridicate sunt de asemenea rezultatul speculaţiilor, a declarat premierul italian.
Şi Confindustria a cerut ajutor de stat de miliarde de euro pentru a ajuta firmele să facă faţă creşterii costurilor cu energia şi perspectivei taxelor vamale americane.
Preşedintele Confindustria, Emanuele Orsini, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să permită statelor membre să majoreze cheltuielile pentru a spori investiţiile, fără a încălca regulile fiscale ale blocului comunitar. Acesta a adăugat: "Trebuie să acţionăm rapid" pentru a reduce costurile cu energia, companiile se confruntă "cu o situaţie nesustenabilă".
Fondurile pentru pachetul de ajutor ar putea veni din revizuirea planului de redresare post-pandemie al Italiei, alături de fonduri regionale de dezvoltare ale UE, a explicat Orsini.
Anul trecut, preţul mediu al electricităţii în Italia a ajuns la 109 euro per megawatt-oră, aproape dublu faţă de nivelul din Franţa.
Meloni a anunţat că Italia discută cu CE moduri alternative pentru a cheltui până la 15 miliarde de euro din fondurile europene deja alocate, pentru a spori productivitatea, o deficienţă cronică a ţării.
Autorităţile de la Roma s-au angajat să reducă deficitul bugetar sub plafonul UE de 3% din PIB în 2026, de la 3,8% din PIB în 2024.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.05.2025, 09:19)
Tara arde si baba se piaptana. Nu exista un FDIC European (federal deposits insurance) pt zona euro, si nicio uniune bancara sau fiscala, sau vamala comuna, dar astia vor o bursa comuna. E ca si cand iti doresti sa dai examen la algebra, cand tu habar n-ai de aritmetica.
Astia vor federalizare fara responsabilitatile legale ce decurg din aceasta. Inspirati-va din istoria Americana, si din activitatile Congressului Continental - inspirati-va din Alexander Hamilton, din documentul sau Report on Manufacturers. Europa are nevoie de un liant comun, de o datorie federala europeana, iar tari precum Germania si Olanda nu vor sa auda de asa ceva.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de wes în data de 28.05.2025, 15:28)
Fara o politica fiscala comuna nu e posibil nimic.