Banca Centrală a Rusiei a redus vineri rata dobânzii-cheie cu 200 de puncte de bază, la 18%, sperând să stimuleze creditarea şi să susţină o economie aflată în dificultate, după ce inflaţia ridicată a arătat primele semne de temperare, transmite Reuters, de la care precizăm următoarele.
Aceasta este cea mai mare reducere a dobânzii din mai 2022, când banca centrală a scăzut rata cu 300 de puncte de bază, în timp ce economia încerca să se redreseze după şocul cauzat de sancţiunile occidentale impuse în urma declanşării acţiunilor militare ale Rusiei în Ucraina.
Cea mai recentă reducere a dobânzii este în conformitate cu un sondaj Reuters realizat pe un eşantion de 27 de economişti şi vine pe fondul plângerilor din partea mediului de afaceri şi a unor oficiali guvernamentali, care au susţinut că dobânzile mari sufocă economia.
Banca centrală majorase considerabil dobânzile începând din iulie 2023, pentru a răspunde efectelor unei economii supraîncălzite, impulsionată de creşterea cheltuielilor militare. Ministrul rus al economiei a spus luna trecută că ţara se afla în pragul recesiunii din această cauză.
Odată cu reducerea agresivă a dobânzii, banca centrală a scăzut prognoza de inflaţie pentru 2025, de la 7-8% la 6-7%, menţionând că presiunile inflaţioniste se reduc mai repede decât fusese estimat anterior.
Banca a subliniat că va menţine condiţiile monetare suficient de restrictive pentru a readuce inflaţia la ţinta de 4% până în 2026.
„Suntem pe drumul revenirii inflaţiei la ţintă, dar acest drum nu a fost încă parcurs în totalitate”, a spus guvernatoarea Elvira Nabiullina, în cadrul unei conferinţe de presă. „Revenirea la ţintă presupune o stabilizare clară a inflaţiei, nu doar în datele concrete, ci şi în percepţia oamenilor şi a companiilor”, a adăugat aceasta.
Analiştii se aşteaptă ca banca centrală să continue reducerile de dobândă în cursul acestui an.
„Toate indiciile arată un optimism semnificativ din partea băncii centrale şi ne permit să anticipăm o relaxare activă a politicii monetare, cu o dobândă-cheie care ar putea să nu depăşească 16% până la sfârşitul anului”, au declarat analiştii Raiffeisen Bank.
Indicele preţurilor de consum din Rusia a scăzut cu 0,05% în ultima săptămână, marcând prima deflaţie săptămânală din septembrie 2024, iar inflaţia anuală s-a redus la 9,17%, de la vârful de 10,3% din martie.
Banca centrală a păstrat prognoza de creştere economică pentru 2025 la 1-2% şi a menţionat o uşoară relaxare pe piaţa forţei de muncă. Economia a crescut cu 4,3% anul trecut.
De asemenea, banca a redus prognoza pentru preţul mediu al petrolului în 2025, de la 60 USD/baril la 55 USD/baril, ceea ce implică venituri mai mici la bugetul de stat. Cu toate acestea, Nabiullina a afirmat că nu se aşteaptă la surprize majore privind bugetul.
Economia rusă va fi supusă unui nou test la începutul lui septembrie, când expiră termenul de 50 de zile dat de preşedintele american Donald Trump pentru ca Rusia să arate progrese către pace în Ucraina. În caz contrar, ar putea urma noi sancţiuni americane împotriva cumpărătorilor de petrol rusesc.
Nabiullina a subliniat că banca va continua să lucreze pentru a menţine rezilienţa sectorului financiar la sancţiunile occidentale:
„Vedem că sectorul financiar este una dintre principalele ţinte ale sancţiunilor şi că aceste sancţiuni se înăspresc”, a spus ea.
Banca s-a aflat sub presiune din partea mediului de afaceri pentru a începe relaxarea monetară, după ce anul trecut a ridicat dobânda-cheie la cel mai înalt nivel din anii 2000. Liderii din mediul privat au reclamat că, la asemenea dobânzi, investiţiile nu mai sunt rentabile.
Nabiullina a avertizat însă că aceste presiuni fac un deserviciu economiei, creând impresia falsă că banca centrală cedează presiunilor când reduce dobânzile - ceea ce alimentează, de fapt, aşteptările inflaţioniste:
„Astfel de încercări de a pune presiune ar avea, de fapt, efectul opus - ducând la dobânzi mai mari”, a avertizat ea.
Preşedintele Vladimir Putin a susţinut politica băncii centrale, dar a avertizat să nu se răcească economia prea mult. Dobânzile mari au afectat sectoarele construcţiilor şi cărbunelui şi au dus la o creştere a creditelor neperformante în băncile ruseşti.
Chiar înainte de decizie, vicepremierul Marat Khusnullin, care coordonează sectorul construcţiilor, a declarat că o reducere de 400 de puncte de bază ar fi fost preferabilă - semn că mulţi oficiali ruşi doresc scăderi mai agresive.
Rubla, care s-a apreciat cu 45% faţă de dolarul american mai devreme în acest an datorită dobânzii-cheie ridicate, a început să se slăbească înaintea reducerii şi a atins nivelul de 80 ruble/dolar vineri, cel mai scăzut nivel din ultimele şase săptămâni.
O rublă puternică a ajutat banca centrală să lupte cu inflaţia, prin ieftinirea bunurilor importate, iar unii bancheri susţin că sprijinirea rublei este o politică deliberată a instituţiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2025, 10:10)
Rusia este o țară de rahat care amenință România ori de câte ori poate.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.07.2025, 10:21)
E o placere sa vezi “raiul” mujic in descompunere:-)…”totul decurge conform planului”, am descoperit apa rece trei ore la fiecare patru zile…Uraaaa!!!!:-)