REVISTA PRESEI 01.11.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 1 noiembrie 2016

ADEVARUL

Maia Sandu îl poate învinge pe Igor Dodon în turul 2 al alegerilor

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un scor favorabil socialistului pro-rus, Igor Dodon, pentru care au votat 48,26% din alegători (670.831 voturi). Pro-europeana Maia Sandu, a fost votată de 38,42% dintre alegătorii care s-au prezentat la vot (522.639 voturi). Maia Sandu are nevoie de tot sprijinul posibil pentru a atrage electoratul nehotărât în turul 2 al alegerilor. Maia Sandu are nevoie de încă cel puţin 250.000 voturi! Vreo 60.000 vor veni de la Leancă şi Ghimpu. Pentru restul trebuie să îi mobilizeze pe votanţii indecişi din rândul tinerilor, pe cei din categoria de vârstă mijlocie rămasă acasă, pe femeile rămase acasă să crească pruncii şi să îngrijească gospodăria.

Dosarul Colectiv. Sponsorizări cu iz de corupţie la pompieri

Corupţia camuflată în sponsorizări este luată la bani mărunţi de procurorii DNA care instrumentează unul dintre dosarele Colectiv. Vizate sunt sponsorizările făcute de mai multe societăţi către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dealul Spirii" Bucureşti-Ilfov şi asociaţiile profesionale care funcţionează pe lângă acesta. Procurorii DNA au deschis două noi dosare penale. Primul vizează sponsorizările pe care firmele le fac pompierilor ISU, iar al doilea cercetează dacă ofiţerii ISU ştiau de existenţa clubului Colectiv şi au tolerat funcţionarea sa ilegală.

Mica Revoluţie din Educaţie

Respectarea drepturilor copilului, egalitatea de gen, educaţia interculturală, dar şi rezultate mai bune la examene vor fi noile standarde de calitate după care vor fi evaluate şcolile din anul şcolar 2018-2019. În acelaşi timp profesorii vor fi pregătiţi continuu pentru ca elevii să aibă cele mai bune rezultate. Şcolile care nu se vor ridica la nivelul pretenţiilor vor dispărea, avertizează oficialii de la Educaţie. Cadre medicale în toate unităţile de învăţământ, profesori pregătiţi să recunoască elevii abuzaţi şi clase prietenoase cu copiii de alte naţionalităţi sau cu tulburări de învăţare. Acestea sunt doar câteva dintre modificările pe care Ministerul Educaţiei vrea să le aducă din anul şcolar viitor în unităţile de învăţământ din România.

Majorări salariale în sănătate şi învăţământ, decise în comisiile Camerei Deputaţilor

Deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat, luni seară, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici, deşi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru,s-a împotrivit şi i-a avertizat că acest lucru înseamnă un efort de 4 miliarde de lei anual de la bugetul de stat. Potrivit amendamentelor adoptate de cele două comisii, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/îndemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS se majorează cu 25 % faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2016.

Alegeri SUA 2016. Dosarul de la FBI, bombă pentru Hillary

Redeschiderea dosarului corespondenţei electronice private purtate de Hillary Clinton în perioada în care conducea Departamentul de Stat, considerată o "surpriză din octombrie", agită puternic spiritele în tabăra democrată. Candidata democrată la şefia Casei Albe şi echipa sa de campanie fac eforturi susţinute să contracareze efectul anunţului făcut vineri de directorul Biroului Federal de Investigaţii (FBI), James Comey, care a creat stupoare anunţând, printr-o scrisoare adresată Congresului, redeschiderea anchetei privind e-mailurile lui Hillary Clinton. Vestea a fost o gură de aer proaspăt pentru republicanul Donald Trump, sufocat de acuzaţiile de natură sexuală care l-au vizat în ultimele săptămâni şi care l-au făcut să piardă teren în sondaje.

Cristian Ghinea: Sebastian Ghiţă este omul care controlează, în numele societăţii, SRI

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a vorbit, la Adevărul Live, despre motivele care l-au făcut să aleagă USR, despre experienţa ministerială, dar şi despre conflictele cu Sebastian Ghiţă şi cu PSD. Cristian Ghinea a renunţat la funcţia de ministru al Fondurilor Europene pentru a candida la alegerile parlamentare de pe listele USR, partidul lui Nicuşor Dan. În cazul unui nou Guvern Cioloş, Ghinea nu exclude o posibilă revenire în minister, dar pune o mare condiţie: reforma administraţiei centrale. Cristian Ghinea povesteşte un episod elocvent despre influenţa lui Sebastian Ghiţă în Ministerul Fondurilor Europene: pe 31 decembrie 2015, când lumea se pregătea de Revelion, unii funcţionari semnau contracte cu dedicaţie pentru Ghiţă.

Cât costă un plin de rezervor în România şi în ţările din jur

Românii cu maşini diesel care merg zilele acestea în Bulgaria şi fac acolo plinul la maşină economisesc echivalentul a 30 de lei. Şi în Polonia, Cehia, Slovacia, motorina este mai ieftină decât la noi. România are însă printre cele mai mici tarife la benzină. Dar şi aici Bulgaria ne întrece. În ultimele luni, preţul combustibililor a crescut simţitor. În vară, aproape toate benzinăriile vindeau litrul de benzină Euro 95 cu 5 lei sau chiar mai puţin. Acum, un litru din cea mai ieftină benzină costă circa 5,15 lei şi ajunge la 5,25 - 5,35 lei. Şi cotaţiile motorinei au crescut destul de mult. În zona Europei Centrale şi de Est, România are aproape cel mai mare preţ la motorină, cu excepţia Ungariei.

Hipoglicemie generalizată în Egipt, din cauza lipsei de zahăr

Criza economică şi monetară îi privează de zahăr pe egipteni,unii dintre marii consumatori din lume ai acestui produs. În supermarketuri, rafturile sunt goale, iar fiecare nouă aprovizionare se epuizează într-o oră. De vină ar fi scăderea lirei egiptene, care împiedică ţara să importe cantităţile obişnuite. Egiptul consumă 3 milioane de tone de zahăr pe an, dintre care un milion din import, scrie Direct Matin. Şi zahărul nu este marfa cel mai dificil de a găsi. Este greu să găseşti în magazine ulei de gătit, şi, uneori, orez,spun egiptenii. Pentru a face lucrurile şi mai rele, guvernul a redus subvenţiile pentru produsele de primă necesitate, în aşteptarea deblocării unui împrumut de 12 miliarde de euro de la FMI.

"The Sun" ironizează posibilitatea ca România să joace un rol în negocierile Brexit

Tabloidul britanic "The Sun" a publicat un material ironic la adresa faptului că România ar putea prelua preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene în primele luni din 2019. Conform declaraţiilor premierului britanic Theresa May, asta ar însemna că preşedinţia României s-ar putea suprapune cu ultima fază a negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. "Sângele britanicilor a îngheţat aseară după ce s-a aflat că Regatul Unit va avea de-a face cu un transilvănean de top în ultimele faze ale Brexitului" începe un material al tabloidului britanic, în care majoritatea ironiilor sunt bazate pe o "legătură" între Iohannis şi Contele Dracula. Tabloidul britanic oferă şi câteva declaraţii în aceeaşi notă ale europarlamentarului conservator britanic Amjad Bashir, care a declarat că "speră că (Iohannis) nu va încerca să ne sugă tot sângele".

Tarom nu mai pleacă în curse spre Dubai, Nisa, Geneva şi Amman

Compania aeriană de stat Tarom suspendă cursele directe spre Dubai (Emiratele Arabe Unite), Nisa (Franţa), Geneva (Elveţia) şi Amman (Iordania), pentru programul de iarnă 2016-2017, atât din motive economice, dar şi ca urmare a retragerii din folosinţă a celor două aeronave Airbus A310, potrivit news.ro. "Operarea acestor rute ar putea fi reluată în sezonul de vară 2017. În prezent este în desfăşurare procesul achiziţionării a două noi aeronave cu o capacitate de 160-190 de locuri care vor intra în folosinţă în sezonul de vară", a precizat o sursă avizată.

BANCHERUL

BCR si Banca Transilvania au redus avansul la creditele imobiliare la 15%

Banca Comerciala Romana (BCR) si Banca Transilvania (BT) au redus avansul pentru creditele imobiliare la 15%, nivelul minim practicat înainte de adoptarea legii privind darea in plată, care a determinat toate băncile să majoreze ponderea contribuţiei minime pe care trebuie să o deţină clienţii care solicita credite. Avansul de 15% nu este valabil însă pentru toate creditele, ci doar in anumite condiţii. In cazul BCR, avansul de 15% se aplică doar pentru creditele obţinute pe o perioada de maxim 20 de ani, fata de 30 ani standard, si numai pentru cumpărarea de locuinţe din oraşele mari. Avansul creste la 25% pentru creditele pe o perioada mai lunga si la 35% daca sunt destinate cumpărării de locuinţe din oraşele mai mici. BRD si UniCredit au scăzut si ele din avans.

Băncile româneşti sunt ultimele din Europa la adoptarea standardelor SEPA pentru plăţile in euro

Băncile româneşti nu au reuşit sa respecte termenul de 31 octombrie 2016 pentru a se alinia la standardardele SEPA pentru transferurile in euro, care trebuie sa se efectueze in maxim doua zile, cu comisioane mai mici, fiind pe ultimul loc in Europa in aceasta privinţa, arata datele Băncii Centrale Europene (BCE). Conform Regulamentului Comisiei Europene Nr. 260/2012, termenele de migrare la standardele SEPA au fost stabilite la 1 februarie 2014 pentru tarile din zona euro (in care moneda este euro) si la 31 octombrie 2016 pentru restul tarilor membre cu alte monede naţionale, cum este cazul României.

CURENTUL

Raed Arafat a făcut o criză de nervi în direct la TVR şi a plecat din emisiune

Invitat la emisiunea "Perfect Imperfect" de la TVR1, Raed Arafat s-a enervat la întrebările Emei Zeicescu şi a început să ţipe la moderatoare că acţiunea de salvare din Apuseni a fost un succes şi că filmul de la Siutghiol cu ţipetele de ajutor a fost trucat. Apogeul s-a atins când Ema Zeicescu l-a întrebat dacă a luat în calcul demisia, moment în care "profesionistul" a încercat să-şi scoată lavaliera şi a început să ţipe: "Nu, nu, am zis-o si alta data. Nu! Vreţi să demisionez? Trebuie sa îmi spuneţi si trebuie să mă faceţi să simt ca într-adevăr am greşit ca sa demisionez.", adăugând că "văd că Realitatea s-a mutat la TVR". Obişnuit cu linguşelile de la Antena 3, Arafat părea şocat că jurnalista îndrăzneşte să-l critice pe el.

Scrisoare deschisă din partea judecătorilor adresată ambasadorului american Hans Klemm

Uniunea Naţionala a Judecătorilor din Romania (UNJR) si Asociaţia Magistraţilor din Romania (AMR) au remis pe data de 31 octombrie 2016 o scrisoarea deschisa E.S. Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, in urma declaraţiilor pe care acesta le-a făcut si aduc grava atingere imaginii justiţiei si bunei funcţionări a democraţiei in România. "In contextul in care vedem in jurul României ţări, chiar partenere ale Statelor Unite, care se îndepărtează de la valorile democraţiei, suntem determinaţi să nu acceptam in România nici un rabat de la statul de drept si nici o îndepărtare de la valorile fundamentale ale acestuia", au arătat judecătorii in scrisoare. "Încălcarea acestor valori va face România mai slabă, ceea ce vulnerabilizează si NATO."

CURIERUL NATIONAL

Apartamentele noi ocupă tot mai mult loc în oferta imobiliară

Oferta de apartamente noi din ţară este tot mai populată de imobile noi, fiind majoritare pe 3 intervale de preţ importante. Acestea reprezintă 59% din anunţurile cu preţuri mai mici de 40.000 euro, 55% dintre cele de la 80.000 la 100.000 euro şi 69% dintre cele de peste 100.000 euro. Apartamentele vechi încă sunt la mare căutare, acestea fiind vedetele tranzacţiilor cu locuinţe în ultimii ani, datorită atuurilor pe care le au.

Ţigări de contrabandă, confiscate la Vama Iaşi

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi au depistat, la sfârşitul săptămânii trecute, doi cetăţeni români care transportau, cu un autovehicul, aproximativ 5.000 de pachete ţigări de contrabandă, în valoare de peste 22.000 lei. Unul dintre bărbaţi a mai fost depistat transportând ţigări în luna iulie a acestui an, când i s-a întocmit lucrare penală pentru contrabandă. În vederea efectuării cercetărilor, mijlocul de transport, ţigările şi persoanele au fost conduse la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Iaşi. Astfel, în cele nouă colete au fost descoperite 98.000 de ţigarete, cu timbru de acciză Republica Moldova.

Mişu Negriţoiu nu s-a prezentat la audierile din comisiile parlamentare

Şeful ASF urma să fie audiat luni începând cu ora 13 în comisiile de specialitate din Parlament, însă, în locul prezenţei sale fizice, Mişu Negriţoiu a trimis o scrisoare. "ASF este o autoritate administrativă autonomă, independentă şi autofinanţată, limitele controlului exercitat de Parlament în ceea ce priveşte numirea şi revocarea conducerii acesteia fiind expres şi fără echivoc limitate", precizează Mişu Negriţoiu în scrisoarea adresată Parlamentului.

Ministerul Economiei: Existenţa parcurilor industriale este esenţială pentru România

Existenţa parcurilor industriale şi a unor spaţii investiţionale care să permită implementarea unor proiecte de anvergură este vitală pentru România şi pentru dezvoltarea comunităţilor locale, a declarat ieri Costin Borc, ministrul Economiei, la "Forumul Parteneriate pentru dezvoltarea României: Potenţialul strategic al reţelei de parcuri industriale", organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). Ministrul a afirmat că România deţine doar 73 de parcuri industriale, în timp ce, la nivelul anului 2013, Ungaria avea 220, Polonia - 210, Cehia - 200, iar Slovacia 85 de unităţi.

Banca Carpatica, pierderi de peste 37 milioane lei în 9 luni

Banca Comercială Carpatica a înregistrat în primele nouă luni pierderi nete de 37,3 milioane lei, se arată într-un raport trimis Bursei de Valori Bucureşti (BVB). "Pierderea netă raportată pentru primele 9 luni ale anului 2016 (37,3 mil. lei) este cu 10,7 mil. lei mai mică decât pierderea bugetată pentru această perioadă, fapt datorat în principal înregistrării unor provizioane pentru credite mai mici decât cele prevăzute în buget (8,3 mil. lei), respectiv unor recuperări din credite scoase în afara bilanţului cu 3,1 mil. lei mai mari decât nivelul bugetat", se arată în raport.

Efectul Sova: fosta conducere a Aeroporturilor Bucuresti, demisa cu politia feroviara la sedinta, a castigat definitiv procesul

Membrii Consiliului de Administratie ai Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti demisi in 2014 de ministrul Dan Sova au castigat definitiv in instanta procesul impotriva companiei, potrivit unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti. Reamintim ca membrii CA Aeroporturi Bucuresti au fost demisi de ministrul Transporturilor in urma unei sedinte la care Dan Sova a sosit intempestiv, alaturi de reprezentanti ai Politiei Feroviare. Acestia castigasera procesul si pe fond, in 2015, dar la acel moment Ministerul Transporturilor, condus de Ioan Rus, a decis sa sustina decizia luata de Dan Sova in luna mai 2014.

EVENIMENTUL ZILEI

Gala Bute. Elena Udrea a spus că a primit informări de la SRI care ar dovedi adevărata filieră a şpăgii în MDRT.

La termenul de ieri din dosarul "Gala Bute", Elena Udrea şi avocatul său au formulat o cerere bombă, care i-a luat prin surprindere pe toţi cei prezenţi. Elena Udrea a solicitat să fie folosite ca probă în instanţă adresele şi rapoartele Serviciului Român de Informaţii din perioada în care aceasta ocupa funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului. Udrea a susţinut în faţa instanţei că a primit informări de la SRI care ar dovedi adevărata filieră a şpăgii în MDRT, traseul fiind format din omul de afaceri Adrian Gărdean (mituitorul în acest caz) - Gheorghe Nastasia (secretar general) - Ioan Mihăilă (director în MDRT) - Ştefan Lungu (consilier). Apărarea se concentrează în jurul ideii că, odată prinşi, funcţionarii Ministerului Dezvoltării au aruncat vina pe Elena Udrea, relatează stiripesurse.ro.

Va fi interzis să-ţi pui centrala termica de apartament!

Debranşarea din sistemul centralizat de încălzire (RADET) ar putea fi în curând interzisă prin lege, în cazul în care va fi adoptat un proiect de modificare iniţiat în urmă cu 8 ani de către o serie de deputaţi printre care Dan Radu Ruşanu, fost şef al ASF. Consecinţa? Veţi rămâne captivi sistemului centralizat de căldură fără să aveţi posibilitatea să recurgeţi la metode alternative precum centralele termice de apartament. Sau va apărea cazul absurd în care unii vor avea două sisteme de încălzire. Proiectul a fost dezgropat săptămâna trecută şi a primit mai multe amendamente din partea Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Traian Băsescu ACUZĂ: "SRI are BRIGADĂ DE PRESĂ!"

Fostul preşedinte Traian Băsescu a susţinut luni seară, la B 1 TV, că SRI beneficiază de "o brigadă de presă". "În România trebuie să înţelegem că, de regulă, structurile de siguranţă sunt conduse de politicieni. Acum însă, domnul Coldea zburdă, cu un bagaj de informaţii... (...) Serviciile secrete pot compromite cu uşurinţă orice om, prin două variante, că au informaţii şi că au o divizie de presă (...) Atunci când nu sunt informaţii, divizia de presă acţionează oricum!", a spus Traian Băsescu.

Sebastian Ghiţă a lansat acuzaţii dure: "CUMINŢENIA PĂMÂNTULUI este FALSĂ

Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat luni că sculptura "Cuminţenia pământului", pentru care autorităţile române lansaseră programul de colectă naţională "Brâncuşi e al meu", este falsă. Politicianul a mai precizat că informaţiile i-au fost livrate din zona serviciilor de informaţii şi că reprezetanţii guvernamentali au început procedurile prin care se încearcă restituirea sumelor de bani celor care au donat pentru ca opera lui Brâncuşi să intre în proprietatea statului.

JURNALUL NATIONAL

În prag de alegeri, liderii partidelor s-au ferit de Colectiv

La un an de la incendiul din clubul Colectiv, liderii partidelor au preferat să fie cât mai discreţi. Ca să evite criticile în plină campanie, şefii PNL şi PSD au stat departe de eveniment, fără să pronunţe vreun cuvânt despre tragedie. În schimb, Klaus Iohannis speră ca românii să-şi amintească de Colectiv la votul din 11 decembrie. Din păcate, dincolo de discursul electoral, politicienii nu au putut oferi răspunsurile atât de aşteptate de opinia publică.

SRI a pierdut drumul către vila de protocol de la Olăneşti

Situaţie mai puţin obişnuită în justiţia din România. SRI pierde, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un proces care durează de 14 ani, ce vizează drumul de acces către vila specială de protocol de la Olăneşti, trecută, în urmă cu doi ani, din parohia RA-APPS în cea a Serviciului Român de Informaţii. Peste 6,8 hectare de teren forestier, pe care trece drumul de acces terestru către această proprietate, au fost retrocedate moştenitorilor boierului Bădescu, în urma unui lung şir de procese derulate la Tribunalul Vâlcea, Curtea de Apel Piteşti, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ajungându-se inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Statul s-a opus acestei restituiri, însă, la sfârşitul săptămânii trecute, toate cererile de revizuire înaintate de RA-APPS, SRI şi Ministerul Finanţelor Publice au fost respinse definitiv, ca fiind neîntemeiate. Astfel încât accesul demnitarilor şi al ofiţerilor către această vilă se va putea face doar cu elicopterul.

Pământul se cutremură în continuare în centrul Italiei

Mai multe mişcări telurice de magnitudine de până la 4,2 grade pe Richter s-au înregistrat în cursul nopţii în centrul Italiei care a fost afectată duminică de un seism de 6,5, grade, cel mai puternic în această ţară din 1980, relatează luni EFE. Un seism de mică intensitate s-a produs în Perugia la ora locală 03:27 (02:27 GMT), potrivit Institutului Italian de Seismologie şi Vulcanologie, care a înregistrat numeroase replici mai mici. Rieti, Macerata şi Ascoli Piceno au fost zonele unde s-au produs cele mai multe replici de mică intensitate, în condiţiile în care numeroşi localnici din Umbria şi Marche au fost instalaţi în adăposturi. Se estimează că aproximativ 40.000 de persoane au fost evacuate din casele lor care au suferit pagube, sau din motive de precauţie şi transferate în tabere, în stabilimente hoteliere de pe coasta Adriaticii sau în alte locaţii.

Se alocă un miliard de euro pentru modernizarea sistemelor de irigaţii

Guvernul a aprobat recent Programul Naţional pentru Îmbunătăţiri Funciare, un program structurat pe mai multe etape, menit să revitalizeze sistemul de irigaţii. În total, ar trebui să se asigure modernizarea a 86 de sisteme de irigaţii până în 2020. Programul Naţional de Îmbunătăţiri Funciare presupune alocarea de la bugetul de stat a unui miliard de euro pentru refacerea infrastructurii principale. În ultimii 15 ani, seceta a provocat în agricultură pagube estimate la aproximativ două miliarde de euro. Amenajările pentru irigaţii ocupă aproximativ 22% din suprafaţa agricolă a ţării şi circa 34% din suprafaţa arabilă. În prezent, România are 3,1 milioane de hectare amenajate pentru irigat, din care doar 823.000 de hectare sunt viabile pentru irigaţii. Chiar şi aşa, anul trecut s-au irigat doar 150.000 de hectare.

NATIONAL

Delia de la SIE i-a sucit capul lui Klaus!

Domn' profesor Klaus Iohannis, cel plimbat pe toate meridianele lumii, dă cu bata in baltă aproape la orice ieşire publică, de la aruncatul paltonului pe capota maşinilor si până la aşezatul ca pe budă pe unul dintre scaunele de la "Masa Tăcerii". Si asta cu toate ca o are lângă el pe aceeaşi Delia Dinu, păstrată consilier prezidenţial si şefă a Departamentului de Protocol, funcţie pe care o deţine încă de pe vremea mandatelor lui Traian Băsescu. Atunci când tot Palatul Cotroceni şuşotea ca aceasta, deşi SPP-ista la origini, ar fi mai mult decât apropiata de SIE, vorbindu-se chiar si de niscai grade, in afara de colaborarea impusa de fisa postului. Cert este însă ca preşedintele a fost pus într-o postura atât de penibila, încât unii dintre consilierii săi au ajuns chiar să se întrebe dacă, astfel, SIE nu-si plăteşte niscai poliţe fată de şeful statului.

PNL, sinucidere asistată. De Iohannis

Cu toate sacrificiile umane făcute, PNL tot nu are fason de partid al unui preşedinte "altfel". Nearticulat si lipsit de personalitate, USR este in schimb perfect pentru "bruxellezi", motiv pentru care se urmăreşte decimarea PNL-ului si orientarea electoratului de dreapta rămas orfan spre Nicuşor Dan si adunătura lui de oengisti. Curăţat de "uscaturi" si adus cu moralitatea la zi, PNL-ul ar fi trebuit să zbârnâie in campanie si să ia ochii alegatorilor. In realitate, se întrevede cea mai proasta campanie electorala a PNL. Una in care puţine filiale vor mişca iar majoritatea va prefera un comod non-combat. Motivul: liberalii din teritoriu au luat foc după ce gâsca Gorghiu a ras de pe liste candidaţii propuşi de filiale si si-a pus in loc favoriţii

Fiscul e calare pe comerţul electronic

ANAF vrea ca procesatorii de plăţi, cum sunt Visa, Mastercard, PayPal, PayU, sa fie obligaţi să ii trimită date privind tranzacţiile persoanelor fizice si ale firmelor, pentru a depista vânzătorii online care evită taxele. Mai mult, in acelaşi scop, Fiscul va înfiinţa o noua structura de control pentru comerţul electronic din care vor face parte specialişti in domeniul IT si in investigaţii fiscale cu o experienţă. Antifrauda monitorizează deja magazinele online cu preturi reduse, vânzătorii de pe platformele olx.ro si ocazii.ro care tranzacţionează volume mari si magazinele online ale unor firme din alte ţări care au trafic ridicat. Din acest motiv, inspectorii au cerut date de la platformele online de vânzări directe pentru a monitoriza volumul de vânzări ale unor utilizatori, precum si de la marile firme de curierat ale căror servicii sunt folosite de comercianţii online.

PUTEREA

Găina a ouat (încă) un ou. ARACIP propune o nouă metodologie de evaluare a şcolilor

Ca să nu pară că există degeaba, Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) produce, din când în când, nişte metodologii. În esenţă, maculatură. De pildă, acum ARACIP propune o nouă metodologie de evaluare a şcolilor, care să o înlocuiască, în anul şcolar 2018-2019, pe cea pe care Guvernul a aprobat-o, tot la propunerea ARACIP, în 2007. Este o formă de recunoaştere a eşecului, a propriei inutilităţi. ARACIP există de 11 ani, iar menirea din titulatura sa nu doar că nu a fost împlinită, ci calitatea Învăţământului a continuat să se deterioreze. Iar ARACIP continuă să experimenteze, în timp ce generaţii de elevi pierd lupta cu realităţile pieţei muncii.

Firea joacă alba-neagra cu Arcul de Triumf

Fără obiecţiuni sau amendamente, ieri, consilierii generali au votat în unanimitate proiectul propus de primarul general "privind prelungirea perioadei de implementare a proiectului Consolidare, restaurare şi conservare ARCUL DE TRIUMF". După ce PUTEREA a semnalat acest lucru, primarul general, Gabriela Firea, a precizat într-un interviu televizat vineri seară că a fost semnat un act adiţional în baza căruia asocierea de firme care realizează lucrările de consolidare, restaurare şi conservare la Arcul de Triumf s-a angajat să finalizeze acest obiectiv până la 1 Decembrie, când va avea loc defilarea de Ziua Naţională. Numai că proiectul nu a fost exclus de pe ordinea de zi. Documentul votat de consilierii generali prevede că se aprobă includerea pe listele de investiţii ale Municipiului Bucureşti pentru anii 2017 şi 2018 a lucrărilor de la Arcul de Triumf.

ROMANIA LIBERA

Manipulare. Regele sindicatelor a jucat cartea grevei pentru PSD

Social-democraţii au tergiversat adoptarea ordonanţei privind salarizarea în sănătate, aşteptând declanşarea grevei generale, pentru a poza în salvatori. Povestea acestei manevre de campanie a început pe 13 septembrie, când reprezentanţii PSD au anunţat că au preluat o serie de amendamente de la sindicate pentru "corectarea" ordonanţelor privind salarizarea. La întâlnire au participat reprezentanţii a 28 de confederaţii sindicale. Potrivit promisiunii PSD, legea urma să fie votată de Senat într-o săptămână. În realitate, legea a trecut de Senat abia pe 5 octombrie, prin aprobare tacită, adică fără dezbatere. Pe de altă parte, în fruntea Sanitas, se află cel mai bine plătit lider sindical, Leonard Bărăscu, fost asistent medical, care, în 2015, a câştigat echivalentul a circa 90.000 de euro, adică 7500 de euro pe lună.

Iulian Gherguţ, românul răpit în Burkina Faso, apare într-o nouă înregistrare video

Românul Iulian Gherguţ, răpit la 4 aprilie 2015 din nordul Burkina Faso de gruparea teroristă al-Mourabitoune a apărut, luni, într-o înregistrare video în care cere guvernului român să facă tot posibilul pentru eliberarea sa, relatează Le Monde. În înregistrare, el are barbă, vorbeşte franceză cu un puternic accent şi spune că secvenţa este înregistrată la 21 septembrie şi că starea lui de sănătate este bună. Ostaticul spune că se gândeşte la familia lui şi cere guvernului român să facă totul pentru eliberarea sa. Imaginile au fost distribuite de către SITE, centru american de monitorizare a site-uri jihadiste.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari şi al celor mai mici salarii din bănci

Cel mai mare salariu mediu net din sistemul bancar este oferit de Citibank, unde un angajat câştigă, în medie, peste 13.200 de lei net pe lună. La coada clasamentului este CEC Bank ai cărei salariaţi primesc, în medie, câte 2.850 de lei net/lună. Citibank, Eximbank, Bank of Cyprus, BCR Banca pentru Locuinţe şi Blom Bank sunt băncile cu cele mai mari salarii medii din sistem, având în vedere că oferă salarii medii cuprinse între 7.500 şi 13.200 de lei net pe lună, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor din bilanţurile băncilor. Băncile aflate în topul celor care oferă cele mai mari salarii medii nu sunt bănci corporate şi nu au sucursale în ţară care să «strice» media salarială pentru că au o diversitate mai mare în structură, nu doar angajaţi cu venituri mari.

Bogdan Oprea, Adecco: Avem programatori care câştigă şi 4.000 de euro net pe lună

De la începutul anului, Adecco a recrutat de pe pieţele din Italia sau Germania circa 150 de angajaţi. Bucureşti, Timişoara sau Cluj, dar şi zonele industriale aferente au înregistrat măriri ale salariilor nete. Dezvoltatorii de software care cunosc limbaje avansate de programare şi care au o experienţă de şapte-opt ani în domeniul IT pot câştiga salarii care pornesc de la 2.500 euro net şi care pot ajunge chiar şi la 4.000 euro net, a declarat Bogdan Oprea, director în cadrul firmei de recrutare Adecco. El a mai menţionat că în compania pe care o reprezintă există specialişti care au astfel de salarii. În momentul de faţă cererea de pe piaţă este cu 80% mai mare decât disponibilitatea. Companiile trebuie să devină din ce în ce mai creative şi să vină cu idei pentru a atrage angajaţii şi pentru a-i convinge că le pot oferi un loc de muncă diferit şi nu doar mai bine plătit.

Sectorul românesc de IT&C a ajuns pe locul al treilea în UE în funcţie de valoarea adăugată în economie

IT-ul a însemnat în 2015 2,5 miliarde de euro şi a sărit de la 6,4% pondere a valorii adăugate brute în economie la 7,1% în primul semestru din 2016, relevă datele Eurostat, oficiul de statistică al UE. În ordine, statele Uniunii care au câştigat anul trecut din IT sunt: Marea Britanie - 40 mld. euro, Irlanda 4,6 mld. euro şi România 2,5 mld. euro. Previziunile sunt bune: 2,8 mld. euro în primele două trimestre din 2016. România este într-un top onorant având în vedere economia ei încă fragilă: România este o economie de 160 de miliarde, faţă de Marea Britanie, o economie de 2.000 mld. euro; dar este pe acelaşi pe podium cu cea de-a cincea economie a lumii. Cu doar 230.000 de oameni, IT-ul a ajuns să însemne în economie mai mult decât agricultura cu peste un milion de oameni ocupaţi - 7% IT&C din valoarea adăugată brută, faţă de sub 5% agricultura

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6178
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3013
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9835
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.0927

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
fleetconference.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb