REVISTA PRESEI 02.05.2016

Willy Homner
Revista Presei / 2 mai 2016

ADEVARUL

Hristos a înviat! Românii au luat lumină

Bisericile au fost neîncăpătoare pentru românii care au participat la slujba de înviere şi au luat, mai apoi, lumină. "Adevărul" vă prezintă o selecţie de reportaje din mari oraşe ale României. CONSTANŢA La Catedrala Sf Petru şi Pavel, Lumina Sfântă adusă pe mare a fost dăruită de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. "Vă dorim ca lumina Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos să vă lumineze viaţa şi să aveţi în suflete numai pace, bucurie şi iubire!", a transmis credincioşilor ÎPS Teodosie. Ca în fiecare an, mii de brăileni au mers la bisericile din oraş pentru a primi de la preoţi vestea Învierii Mântuitorului Hristos şi pentru a-şi aduce acasă lumina sfântă. Anul acesta, au rămas mai mulţi credincioşi decât altădată la slujbele oficiate în biserici, după ce s-a împărţit lumina. Toate bisericile din oraş au fost arhipline, însă la impunătoarea Catedrală din Bariera Călăraşilor au mers cei mai mulţi brăileni.

Gigantul Apple, la prima scădere a veniturilor din ultimii 13 ani

Gigantul Apple, producătorul celui mai de succes produs de tehnologie din istorie - iPhone, a raportat pentru trimestrul al doilea din anul fiscal 2016 venituri de 50,56 miliarde de dolari, în scădere cu 13% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Aceasta este prima reducere a veniturilor raportată din 2003 şi până în prezent. iPhone este oficial în declin. Datele raportate recent de gigantul Apple arată că vânzările de telefoane iPhone s-au ridicat în ultimele trei luni la 51,19 milioane de unităţi, în scădere cu 16% faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Luca Maestri, directorul financiar al Apple, a declarat că succesul mare avut de iPhone 6 anul trecut a stabilit o ştachetă înaltă, dificil de depăşit în trimestrul al doilea. O scădere semnificativă s-a înregistrat în cazul tabletelor iPad. Mai exact, compania Apple a vândut în perioada analizată 10,25 de milioane de tablete, cu 19% mai puţine faţă de trimestru al doilea din anul fiscal 2015.

Ursus şi Timişoreana, scoase la vânzare în urma fuziunii dintre AB InBev şi SABMiller

Berile Ursus, Timişoreana şi Azuga sunt scoase la vânzare de către grupul Anheuser-Busch InBev (AB InBev) împreună cu restul activelor deţinute de către SABMiller în estul Europei, în vederea obţinerii acordului Comisiei Europene pentru fuziunea cu celălalt mare producător de bere. Astfel, AB InBev a înaintat Comisiei Europene un pachet de propuneri actualizat, pentru a elimina posibilele obiecţii faţă de achiziţia SABMiller. Producătorul belgian de bere a anunţat vineri că a oferit vânzarea întregului portofoliu de active al SABMiller în Europa Centrală şi de Est, respectiv din Ungaria, România, Cehia, Slovacia şi Polonia, pe lângă mărcile Peroni, Grolsch şi berea artizanală britanică Meantime. SABMiller, al doilea mare producător de bere la nivel mondial, este prezent pe piaţa românească prin intermediul Ursus Breweries, care deţine unităţi de producere a berii la Timişoara, Buzău, Braşov şi o unitate de producţie de capacitate mică la Cluj. Totodată, grupul a achiziţionat în 2009 producătorul Bere Azuga.

Ruşii ne-au gonit ploaia de Paşte?

Vecinii de la est au cheltuit 1,3 milioane de dolari ca să gonească norii în acest weekend de sărbătoare. Aşadar, prognozele s-au schimbat şi pentru jumătate din teritoriul românesc. De Florii ne-a plouat în toată ţara şi meteorologii ne anunţaseră că nici de Paşte nu ne vom bucura de o vacanţă însorită. Ei bine, iată că prognozele s-au schimbat brusc. Vecinii ruşi s-au crezut Dumnezeu pentru o zi şi, cu tehnologie şi mulţi bani, au gonit norii din această parte de continent. Nota de plată: 86 de milioane de ruble, adică 1,3 milioane dolari, pentru o zi de 1 Mai însorită. Liderii de la Kremlin nu-şi permit ca vremea proastă să le strice planurile şi s-au folosit de o tehnologie sovietică, veche de zeci de ani. După cum scrie site-ul Gawker, avioanele militare ruseşti au stropit toţi norii care se apropiau de capitala ţării cu dioxid de carbon granulat, azot lichid şi un ciment special cu mult înainte ca aceştia să ajungă deasupra Moscovei.

Un candidat de religie musulmană este favorit să câştige alegerile pentru Primăria Londrei

Candidatul laburist Sadiq Khan este favorit să câştige alegerile pentru Primăria Londrei programate pentru 5 mai, şi ar putea deveni astfel primul primar musulman al capitalei Regatului Unit, scrie Reuters. Khan îl depăşeşte în sondaje pe candidatul conservator Zac Goldsmith, în anumite cazuri şi cu 20 de procente. Conform unui sondaj efectuat de platforma YouGov, candidatul laburist este preferat de 48% dintre alegători, în timp ce Goldsmith este notat cu 32%. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu obţine peste 50% din sufragii, voturile vor fi redistribuite conform sistemului celei de-a doua preferinţe - selectate de alegători pe buletinul de vot - iar sondajul arată că în această situaţie Khan ar câştiga cu 60%. Alegerile pentru fotoliul de primar al metropolei londonez sunt programate pentru joi, 5 mai.

Franţa: Ciocniri violente între protestatari şi forţele de ordine la manifestaţiile de Ziua Muncii din Paris

Forţele de ordine au intervenit duminică cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea de protestatari, adunaţi pe străzile pariziene pentru a marca Ziua Internaţională a Muncii, cu noi manifestaţii împotriva reformei socialiste a legii muncii. Autorităţile estimează numărul participanţilor la 16.000-17.000 de persoane, în vreme ce sindicatele susţin că peste 70.000 de tineri au ieşit în stradă, scrie France 24 şi AP. Sindicalişti, adolescenţi, pensionari şi familii au ocupat străzile din Paris pentru a protesta paşnic împotriva legii muncii, continuând tradiţia săptămânilor de proteste care au blocat capitala franceză şi marile oraşe ale hexagonului. Însă, protestele paşnice au fost acompaniate de tineri furioşi, care au aruncat cu proiectile spre forţele de ordine, ce au răspuns în schimb cu gaze lacrimogene.

Cherecheş poate candida la Primărie: apelul edilului a fos admis de Tribunalul Maramureş

Telenovela candidaturii edilului arestat preventiv pentru un nou mandat de primar continuă. După ce candidatura a fost contestată în instanţă şi respinsă, avocaţii edilului au făcut apel, care a fost admis. Prin urmare, el poate, din nou, să participe la alegeri. Cătălin Cherecheş poate să participe la alegeri, după ce instanţa a admis apelul formulat de avocaţii lui. Candidatura lui a fost contestată în instanţă de către PSD Maramureş şi Bogdan Hendre, iar instanţa a anulat validarea candidaturii lui (prin Hotărârea 22/28.04.2016), dată de Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 1, Baia Mare, prin urmare nu mai putea să candideze. În 24 de ore, avocaţii lui au făcut apel, iar Tribunalul Maramureş l-a admis.

CURENTUL

Familia Iohannis a petrecut Paştele în Afganistan

Preşedintele României a efectuat duminică, 1 mai a.c., o vizită în Teatrul de Operaţii din Afganistan, unde s-a întâlnit cu militarii români aflaţi în misiune în această ţară. Cu acest prilej, Preşedintele României a fost informat de starea de securitate din Afganistan şi de misiunile pe care le au de îndeplinit militarii noştri. De asemenea, pe parcursul vizitei, a avut discuţii şi cu generalul de brigadă Antonio Aguto, comandantul Comandamentului pentru Instruire, Asistenţă şi Consiliere din Regiunea Sud din Afganistan. În cadrul discuţiilor, Preşedintele României a reiterat angajamentul consistent şi constant al forţelor Armatei României la eforturile de stabilizare şi post-conflict din Afganistan, încă de la deschiderea Teatrului de Operaţii. A fost evidenţiată cooperarea excelentă dintre militarii români şi cei americani în desfăşurarea noilor misiuni comune, centrate pe asistenţă şi instruire pentru forţele de securitate afgane.

Raed Arafat, Ecaterina Andronescu şi Ion Caramitru liderii sistemului retrograd românesc

Cel mai bine informat român timp de zece ani, fostul preşedinte Traian Băsescu face o scurtă analiză a Educaţiei, Sănătăţii şi Culturii pe contul său de facebook, justtificând imposibilitatea de a moderniza cele trei domenii. Poate în liniştea sărbătorilor, putem citi fără patimă, dar cu luciditate. Avem obligaţia să oprim, azi, dezastrul viitorului! EDUCAŢIE - 2011 O lege modernă a educaţiei trece prin asumarea răspunderii. Sistemul intervine având ca lider pe Ecaterina Andronescu şi aplică 98 de modificări legii. SĂNĂTATE - 2012 O nouă lege a sănătăţii care introducea concurenţa şi finanţarea privată a sistemului de sănătate este îngropată în stradă. CULTURĂ - 2016 Un ministru încearcă să introducă performanţa în managementul instituţiilor de spectacol şi al muzeelor, încearcă să introducă un sistem de protecţie a patrimoniului construit, a siturilor istorice şi naturale. Sistemul intervine prin figura sa emblematică Ion Caramitru, iar ministrul care voia reforme pleacă din guvern. Rezultatul: nu se schimbă nimic, mergem înainte cum ştiu brontozaurii culturii. Sistemul retrograd a triumfat.

EVENIMENTUL ZILEI

Producător de BCA: Termoizolarea locuinţelor noi este inutilă şi scumpă

Termoizolarea locuinţelor noi este o soluţie scumpă, nejustificată, de vreme ce există varianta construirii unui zid mai gros care asigură un confort termic similar, însă proiectanţii continuă să apeleze la izolarea cu polistiren dintr-un capriciu, spune Niculae Duşu, preşedintele patronatului producătorilor de beton celular autoclavizat (BCA). Dacă pentru blocurile vechi, Duşu vede izolarea termică drept o soluţie de compromis, în cazul construcţiilor noi el susţine că un zid de BCA de 24 cm, peste care se aplică polistiren de 5-10 cm, poate fi înlocuit cu un zid de BCA de 35 cm sau chiar de 40 cm, fără a pierde din proprietăţile termice. Preşedintele patronatului cataloghează soluţia termoizolării drept una costisitoare şi consumatoare de timp. Potrivit acestuia, costurile implică manopera pentru construcţia zidului, aplicarea adezivului peste care se pune polistiren, care la rândul său trebuie prins de zid cu dibluri, urmat de un nou strat de adeziv întărit cu o plasă specială, după care urmează tencuiala.

Persoane AMENDATE după incidentul din timpul slujbei de la PATRIARHIE!

Două persoane au fost amendate pentru tulburarea ordinii şi a liniştii publice în urma incidentului din timpul slujbei de Înviere de la Patriarhie. Cei doi, un bărbat şi o femeie, au fost duşi la Secţia 14 de Poliţie unde au fost audiaţi şi amendaţi cu câte 2.000 de lei fiecare pentru abateri de la legea privind manifestările publice. Potrivit unor surse din Jandarmeria Capitalei, citate de News.ro, cele două persoane participă în mod constant la proteste, majoritatea neautorizate.

Prima Doamnă gafează din nou? Ţinuta aleasa de Carmen Iohannis în vizita la baza militară din Afganistan

Alegerile neinspirate ale primei doamne a României în ce priveşte ţinutele vestimentare purtate la diverse evenimente ori în vizitele oficiale în care l-a însoţit pe preşedintele Klaus Iohannis deja nu mai surprind pe nimeni. Cu ocazia vizitei preşedintelui în Afganistan la militarii români aflaţi în misiune acolo, Carmen Iohannis a ales să poarte o rochiţă albă, nu tocmai cea mai potrivită alegere vestimentară pentru o vizită pe un front de luptă. Ţinuta primei doamne surprinsă în imaginile postate pe site-ul Preşedinţiei pare desprinsă din peisaj, dacă judecăm după contrastul puternic al albului imaculat cu echipamentele militarilor români din baza de pe teritoriul afgan.

Alertă financiară pentru toţi românii care au credite

Orice român care are credite, trebuie să se pregătească pentru o situaţie care îi va afecta finanţele. Conform Mediafax, analiştii anticipează majorarea dobânzii Robor. În acelaşi timp, majoritatea membrilor CFA România (n.r. - asociaţia profesională a analiştilor financiari certificaţi international - Chartered Financial Analyst) anticipează majorarea ratelor de dobândă pentru scadenţele scurte (Robor la trei luni), iar 85% anticipează majorarea ratelor de dobândă pentru scadenţele pe termen mediu (cinci ani). Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România, în luna mai 2011, pentru a cuantifica anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România.

Băncile locale au plătit salarii de un miliard de euro angajaţilor

România nu mai apare în topul bancherilor europeni care au înregistrat câştiguri de peste un milion de euro pe an, dar ţara noastră atrage atenţia cu un alt aspect. Conform Mediafax, bancherii au în continuare cele mai consistente câştiguri din economia românească, cu un salariu mediu lunar de peste 4.000 de lei. În 2015, băncile locale au plătit angajaţilor o sumă totală de 5 miliarde de lei (n.r. - peste 1 miliard de euro) în contul salariilor şi bonusurilor de performanţă. Cu toate că sistemul a trecut prin restructurări şi a înregistrat pierderi de 3 miliarde de lei în şase ani, câştigul mediu al bancherilor a crescut cu o treime din 2009 încoace.

Rompetrol are alţi acţionari

KazMunayGas (KMG), compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, şi China Energy Company Limited (CEFC) au semnat documentele specifice pentru consitutirea unui joint-venture prinvind fostul Rompetrol Group. Astfel, compania chineză a devenit acţionar majoritar, cu 51%, iar KMG va deţine 49% din companie. Potrivit Agerpres, conform înţelegerii dintre KMG - CEFC, compania din China îşi asumă o serie de obligaţii, prin care aceasta va efectua investiţii în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană şi ţările adiacente Drumului Mătăsii. Sub denumirea «Silk Way» (Drumul Mătăsii), proiectul comun al companiei naţionale din Kazahstan - KMG şi al companiei din China - CEFC se va dezvolta având ca baza platforma Grupului KMGI. Compania chineză CEFC este una dintre cele mai dinamice companii private din China. În 2014 compania a fost inclusă în lista Global Fortune 500 pe locul 349. CEFC îşi desfăşoară activitatea în domeniile energetic, financiar şi investiţii.

JURNALUL NATIONAL

Ministrul Culturii vorbeste despre "acţiuni directe de intimidare" din partea unui coleg din Guvern

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, susţine într-o scrisoare deschisă trimisă Grupului pentru Dialog Social că asupra lui au fost exercitate acţiuni directe de intimidare, chiar din partea unui coleg din Guvern, după ce a deranjat grupuri de interese foarte variate. În scrisoarea publicată de Revista 22, Vlad Alexandrescu spune că, "în aceste zile, impresionat de susţinerea acordată de către societatea civilă", se simte dator să explice ce crede "că se întâmplă în jurul Ministerului Culturii". Ministrul mai arată că, "în confreria inamovibilă a directorilor de muzee din subordinea ministerului", a organizat evaluări şi concursuri cu specialişti adevăraţi. În plus, el arată că strategia sa de a asocia sistematic sectorul cultural independent la grupurile de reflecţie pe care le-a creat pentru regândirea legislaţiei "a iritat din cale-afară instituţiile publice de cultură", obişnuite să conteze pe un buget fix, fără să se gândească la vreo atragere de fonduri din alte surse.

Ministerul Fondurilor Europene, apeluri de proiecte de 6,7 miliarde euro, pentru transporturi

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) vrea să lanseze, în mai, apeluri de proiecte pe Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) în valoare totală de aproximativ 6,7 miliarde euro, potrivit datelor publicate pe site-ul instituţiei. Valoarea totală a apelurilor dedicate transportului rutier depăşeşte 3,48 miliarde euro, fiind vorba atât despre proiecte noi cât şi fazate. În cazul acestor proiecte, beneficiar eligibil va fi CNADNR. De asemenea, vor mai fi lansate apeluri de peste 1,97 miliarde euro dedicate transportului feroviar, unde beneficiari sunt CFR, Ministerul Transporturilor şi Autoritatea pentru Reformă Feroviară. Administraţiile Portuare sunt beneficiari în cazul apelurilor privind infrastructura de transport naval, bugetul alocat prin POIM ridicându-se la 325 milioane euro. Metrorex va avea un buget alocat de 726,2 milioane euro, prin apelurile ce urmează a fi lansate în luna mai.

PUTEREA

Cioloş anunţă că îl va demite pe Ministrul Culturii

Premierul Dacian Cioloş anunţă că marţi va trimite preşedintelui revocarea lui Vlad Alexandrescu şi o nouă propunere pentru Ministerul Culturii, precizând, referitor la acuzaţiile lui Alexandrescu, că nu înţelege de ce nu i-a comunicat situaţiile pe care le invocă. "Legat de ultimele discuţii în jurul demisiei Ministrului Culturii: E păcat că domnul Alexandrescu a ales să termine în acest fel. E alegerea dumnealui. Iar dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o până acum, şi de ce nu mi-a comunicat mie sau în guvern situaţiile cu care susţine că s-a confruntat. Viaţa merge înainte. Reformele vor continua şi în cultură şi în alte domenii. Doresc tuturor sa găsească înţelepciunea de a respecta Sărbătorile de Paşti. Marţi voi trimite domnului Preşedinte revocarea din funcţie a d-lui Alexandrescu şi nominalizarea noului ministru. Căruia îi voi cere să continue reformele. În mod transparent şi onest".

IGSU: Pompierii, chemaţi la 1.002 de intervenţii în noaptea de Înviere

Reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au precizat, într-un comunicat de presă, că la nivel naţional, în ultimele 24 de ore, pompierii au fost chemaţi la 1.002 de intervenţii, 52 dintre ele fiind incendii. Potrivit sursei citate, în noaptea de Înviere peste 2.000 de salvatori au fost în teren la evenimente publice. În ultimele 24 de ore, la nivel naţional, au fost 1.002 de intervenţii, dintre care 52 fiind incendii. "Au fost derulate 1.002 intervenţii, salvatorii fiind solicitaţi la 52 misiuni de stingere a incendiilor, 877 cazuri pentru acordarea primului ajutor medical, cinci misiuni de descarcerare şi cinci pentru deblocare/salvare. De asemenea, în această perioadă, 780 persoane au fost asistate medical de către pompierii care încadrează echipajele de prim-ajutor medical, iar 11 persoane au fost salvate din medii ostile vieţii", se arată în comunicatul citat.

ZIARUL FINANCIAR

Salariul minim creşte la 1.250 lei

Creşterea salariului minim pe economie de luna viitoare nu va genera o majorare a veniturilor angajaţilor cu salarii mai mari decât minimul pe economie, este de părere Mădălina Racoviţan, partener Consultanţă Fiscală în cadrul firmei de audit şi consultanţă fiscală KPMG. Salariul minim pe economie va creşte de la 1.050 lei brut în prezent la 1.250 lei brut începând cu data de 1 mai 2016, o măsură de care se vor bucura în jur de 1,1 milioane de români care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. "Mă aştept ca angajatorii care au angajaţi cu salarii mari să nu majoreze salariile la toată lumea. În mod evident angajatorii trebuie să se conformeze cu această lege. Istoria a arătat că odată cu creşterea salariului minim printr-o lege, vor creşte şi numărul de angajaţi cu salarii minime, ceea ce înseamnă că cei care au salariul în jur de 1.250 lei să nu beneficieze neapărat de o creştere salarială", a declarat Mădălina Racoviţan în cadrul emisiunii online de business ZF Live.

Veşti proaste pentru toţi şoferii: de la 1 mai cresc amenzile de circulaţie

Creşterea salariului minim pe economie începând cu luna viitoare va conduce la o majorare a nivelului amenzilor rutiere, având în vedere modul în care se calculează un punct de amendă. Salariul minim pe economie va creşte de la nivelul actual de 1.050 de lei la valaorea de 1.250 de lei brut începând cu luna mai a acestui an, potrivit calendarului stabilit de Guvern. Potrivit Codului rutier, amenzile contravenţionale se stabilesc în "cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate", iar un punct-amendă reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie. Cu alte cuvinte, pentru fiecare punct de amendă primit sub formă de contravenţie, un şofer va trebui să plătească 125 de lei amendă începând cu luna mai, cu 20 de lei mai mult faţă de situaţia din prezent.

Analiştii se aşteaptă la o nouă scădere a preţului petrolului

Deşi creşterea preţului petrolului peste 45 de dolari barilul a trimis un semnal de asigurare în industrie, există încă temeri privind o prăbuşire la valorile de la începutul anului de sub 30 de dolari, scrie Bloomberg. Temerile sunt susţinute de nume grele din industria financiară, precum Commerzbank, UBS sau BNP Paribas, care spun ca avântul de peste 70% a preţului din ianuarie până în prezent seamănă cu creşterea de anul trecut, urmată de o prăbuşire. Cele trei bănci se aşteaptă în mai la o scădere bruscă. Avertismentul este că preţurile vor ajunge din nou la 30 de dolari barilul. Exxon, una dintre cele mai mari companii din sectorul american al energiei, şi-a pierdut pentru prima dată după 1949 ratingul maxim din cauza prăbuşirii preţurilor petrolului, a datoriilor mari şi cheltuielilor exagerate. Exxon nu va avea mari probleme, este un jucător încă puternic, însă alte companii, mai mari sau mai mici, o duc din rău în mai rău.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4504
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2625
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9110
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.0295

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb