REVISTA PRESEI 15.12.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 decembrie 2014

ADEVARUL

Cabinetul Ponta 4, un Guvern de politruci

Premierul Victor Ponta i-a remaniat pe tehnocraţi, unii dintre ei cu rezultate notabile în cele zece luni cât au stat în Guvern, şi a numit miniştri bine susţinuţi de partide. Guvernul Ponta 4 a fost votat, duminică, în unanimitate de Comitetul Executiv Naţional (CExN) şi de grupurile parlamentare ale PSD. În principiu, remanierea a constat în curăţarea Guvernului de o parte dintre tehnocraţi şi în comasarea câtorva ministere. "Am plecat de la ideea de a avea un guvern cu mai puţini miniştri şi cu mai mulţi parlamentari, pentru a exista o legătură bună între Guvern şi Parlament", a explicat premierul. Guvernul Ponta 4 va avea un singur vicepremier, Gabriel Oprea, care va rămâne şi în fruntea Internelor. Despre Liviu Dragnea, care deţinea una dintre funcţiile de vicepremieri, Ponta a spus că acesta va avea mai multe sarcini politice. În ceea ce priveşte funcţia de vicepremier deţinută de PC, conservatorii au sacrificat-o în schimbul preluării Educaţiei, un portofoliu cu greutate. Ioana Petrescu i-a lăsat locul lui Darius Vâlcov, fost ministru delegat pentru Buget.

Ioan Niculae, acuzat că ar fi mituit-o pe Alina Bica, cu 3,5 milioane de euro, ca să-i blocheze un dosar

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, este acuzată, într-un nou dosar penal, că ar fi protejat mai mulţi oameni de afaceri, printre care Ioan Niculae şi Ovidiu Tender. În dosar apare şi numele lui Liviu Dragnea, care i-ar fi promis Alinei Bica funcţia de procuror general. Elena Udrea a postat un mesaj pe pagina de Facebook în care precizează că nu are nicio legătură cu "presupusa intervenţie la ANRP" şi că niciodată nu a intervenit pentru nimeni în nicio situaţie. În mesajul postat pe site-ul de socializare, aceasta mai precizează că a vorbit cu mai multe persoane despre "posibililele ilegalităţi comise de Preşedinta Agenţiei", însă i s-a spus că se înţală.

Scenariile pentru explodarea Uniunii Europene

Există câteva asemenea scenarii studiate acum de analiştii pe probleme de securitate globală şi previziune pe termen lung. Interesante deoarece nu pleacă doar de la presupuneri, ci integrează logicile inerente ale unor jocuri deja petrecute sau în curs de desfăşurare şi le plasează în ipoteza de lucru cea mai credibilă a momentului: ne aflăm în perioada cea mai fierbinte a procesului de aşezare în ordine de luptă a pieselor ofensive şi a structurilor defensive, în vederea unor operaţiuni care să debuteze în anii viitori (strategii ruşi au deja o dată, 2017, ceilalţi vorbesc despre orizontul 2020) când marile puteri se vor angaja într-o confruntare deschisă pentru supremaţie şi controlul zonelor de influenţă. Există un acord cvasi-unanim precum că linia mare de atac asupra structurilor de siguranţă şi de forţă ale Europei Unite va urma aceeaşi linie secvenţială care a dat foc acum întregului Orient Apropiat: combinarea unui război religios dus pe o axă unitară (islamism fundamentalist/lumea creştină) cu o intensificare a revigorării surselor mai vechi de conflicte inter-etnice.

Bugetul pe 2015 a ajuns în Parlament criticat pe mai multe voci

Proiectul bugetului pe 2015 a ajuns în Parlament şi urmează să fie supus dezbaterii, iar pe 21 decembrie să fie aprobat. Documentul a atras deja o serie de critici, atât din partea Consiliului Fiscal, care crede că încasările sunt supraestimate pentru o serie de taxe, cât şi din partea Opoziţiei. Mai mult, bugetul publicat şi prezentat de Ministerul Finanţelor este incomplet, premierul Victor Ponta afirmând că "mai trebuie introduse date în sistem". Consiliul Fiscal a emis o primă opinie asupra bugetului pe 2015, arătând că o serie de venituri, precum impozitul pe profit, impozitul pe venit, contribuţiile sociale şi taxele pe proprietate sunt prognozate să crească într-un ritm nejustificat de mare, în vreme ce unele cheltuieli sunt subevaluate. De asemenea, Consiliul Fiscal crede că este puţin probabil ca absorbţia fondurilor europene să se dubleze anul viitor, acesta fiind ultimul pe exerciţiul bugetar 2007-2013.

Viorel Cataramă: "În anii '90 făceam afaceri cu profit de 6.000 %. Viaţa era frumoasă"

Primul miliardar al României postdecembriste vorbeşte despre cum se făceau bani după Revoluţie profitând de legislaţia permisivă şi despre cum se distra conducând în paralel ministere şi afaceri private. Serialul "25 de ani de capitalism" continuă cu mărturiile lui Viorel Cataramă (59 de ani), unul dintre primii îmbogăţiţi ai tranziţiei. E o poveste reprezentativă pentru România ultimului sfert de secol, în care privilegiaţii sistemului comunist s-au transformat în capitalişti ghidaţi de un singur ţel: să facă bani, indiferent de metode. Înainte de 1989, Cataramă a lucrat în comerţul exterior, un domeniu controlat de fosta Securitate. Încearcă să pară uimit: "Cum-necum, eu n-am dosar la CNSAS. Oi fi intrat în contact cu ceva securişti, dar fără să ştiu". După Revoluţie, i-a mers şi mai bine. A făcut şi politică, şi afaceri. "În paralel, cum era să le fac?". Şi-a cumpărat Maybach şi a petrecut prin discoteci cu manechinele Zinei Dumitrescu.

Polonia are tren de mare viteză

Polonia a intrat de duminică în clubul select al statelor care dispun de trenuri de mare viteză, odată cu intrarea în serviciu a Pendolino, un tren pendular produs de grupul francez Alstom la Savigliano, în Italia. Un Intercity Premium a plecat din Cracovia, duminică, la ora 06,05 a ajuns în gara centrală din Vaşovia la ora 08,37, cu o jumătate de oră mai repede decât ar fi durat o călătorie cu trenurile expres tradiţionale care circulă pe această linie. Fiecare garnitură de tren Pendolino este compusă din şapte vagoane, care oferă 402 de locuri împărţite în două clase. Acesta este doar începutul unui contract în valoare de 665 milioane de euro semnat de Alstom în 2011, cu operatorul polonez PKP Intercity pentru livrarea a douăzeci de trenuri Pendolino şi crearea unui atelier de întreţinere la Varşovia.

BANCHERUL

Mosul Isarescu pregateste romanilor cu credite in lei un cadou de 200 de lei pe luna din 1 ianuarie 2015

Romanii cu credite ipotecare in lei, cel mai multe fiind Prima Casa, care au dobanzi variabile ajustabile trimestrial in functie de evolutia indicelui dobanzilor in lei ROBOR la 3 luni, ar putea primi de Craciun un cadou foarte frumos de la Mugur Isarescu: o reducere destul de importanta a ratelor lunare, ca efect al scaderii cu aproximativ 1 punct si jumatate a dobanzii de referinta. Astfel, ultima actualizare a dobanzilor variabile in lei calculate in functie de ROBOR la 3 luni a avut loc in 30 septembrie 2014, cand acest indice avea valoarea de 3,10%. La acesta se adauga marja fixa a bancii, care in cazul Prima Casa este de 2% la cele mai importante banci, astfel ca dobanda totala se ridica la 5,10%, la care se adauga comisionul FNGCIMM de 0,49% pe an si alte comisioane ale bancilor, ceea ce inseamna o DAE (Dobanda Anuala Efectiva) in jur de 5,50%.

Dupa 6 ani de criza, Autoritatea Bancara Europeana (EBA) impune bancilor sa ofere clientilor concesii

Abia dupa 6 ani de la izbucnirea crizei, timp in care foarte multi detinatori de credite ipotecare au fost amenintati cu executarea silita sau chiar au fost dati afara din case pentru ca nu si-au mai putut plati ratele la credite, autoritatea de supraveghere a pietei bancare europene (EBA) reactioneaza. Aceasta a adoptat un set de recomandari pentru cazurile de restante la credite si executari silite (Guidelines on arrears and foreclosure), ce vor completa Directiva creditelor ipotecare - The Mortgage Credit Directive (MCD) adoptata in acest an si care trebuie transpusa de statele membre UE, asadar inclusiv de Romania, pana cel mai tarziu 21 martie 2016. Articolul 28 al Directivei prevede ca statele membre trebuie sa adopte masuri pentru a incuraja creditorii sa ofere restantierilor la credite conditii rezonabile pentru a-i ajuta sa ramburseze datoriile inainte de a initia procedurile de executare silita si vinderea locuintelor.

CAPITAL

Îngheţ fiscal în domeniul petrolier

Guvernul a decis să menţină, în 2015, actualul nivel în lei al accizelor la carburanţi, deşi, potrivit legii, acestea ar fi trebuit să scadă, ieftinind şi mai mult benzina şi motorina, şi să păstreze încă un an actualul sistem de redevenţe plătite de companiile petroliere, deşi urma să îl schimbe pentru a creşte încasările la buget. Modificarea sistemului de redevenţe a fost amânată un an, cu argumentul că nu pot fi operate schimbări "peste noapte", aplicabile de la 1 ianuarie 2015, pentru că ar bulversa piaţa, dar şi cu promisiunea că vor fi pregătite schimbări mult mai profunde, din 2016, în avantajul comunităţilor locale.

Efectele tranzacţiei anului în sistemul bancar

Pe repede înainte, Banca Transilvania (BT) a anunţat semnarea acordului de principiu pentru preluarea integrală a Volksbank România. Tranzacţia ar aduce băncii cu capital majoritar românesc, listate la bursă, avansul până pe poziţia a doua în piaţă, după active, dar şi un portofoliu de credite cu potenţial dăunător pentru afaceri. Cu termen la sfârşitul anului viitor, Volksbank România (locul 8 după active la finele lui 2013) a acceptat oferta de cumpărare a Băncii Transilvania (locul 3, după active), după un proces de negociere şi demersuri juridice care a durat doar trei luni. Cele două bănci îşi vor continua separat activitatea până la închiderea tranzacţiei.

Kazahstanul şi China au semnat acorduri în valoare de 14 miliarde de dolari

Kazahstanul şi China au semnat duminică o serie contracte în valoare de 14 miliarde de dolari, plus mai multe acorduri de cooperare în domeniul energiei nucleare, exploatarea resurselor minerale precum şi utilizarea monedelor naţionale în operaţiunile lor financiare, transmite EFE. China este un important partener comercial pentru Kazahstan, valoarea schimburilor comerciale dintre cele două ţări ridicându-se în 2013 la 22,5 miliarde de dolari, adică aproape 10% din Produsul Intern Brut al Kazahstanului.

CURENTUL

Intrări - de Tia Şerbănescu

Dacă bugetul s-a adoptat vineri noaptea, noul guvern Ponta patru s-a isprăvit duminică seara - deşi trei miniştri delegaţi şi-au anunţat plecarea pe Internet fără să mai aştepte comunicatul premierului. Oricum, se cam ştia cine pleacă dar nu se ştia cine intră. Înghesuiala la intrarea în guvern e destul de mare: ca la agheasmă. Cică Liviu Pop îşi doreşte atât de tare un minister încât ameninţă cu răzmeriţa. Poate păţeşte ca europarlamentarul Cătălin Ivan pe care dna Plumb l-a ameninţat cu "sancţiuni dure" pentru că "a atacat două doamne din partid, pe Firea şi Dăncilă". Poate-l tratează chimic (conform legii votate în Senat) ca să lase femeile în pace. De fapt, Ivan îl criticase pe Liviu Dragnea aşa încât acesta l-a numit "un puşti obraznic care are cheiţa întoarsă de Vanghelie". Despărţindu-se de o parte din cei din guvernul Ponta trei, premierul a mărturisit: "e o zi extrem de tristă pentru mine". Aşteptăm continuarea: el când e trist, pleacă în Dubai. Când este extrem de trist, face guverne care-i seamănă: sunt de-o tristeţe iremediabilă.

CURIERUL NATIONAL

2015 se anunţă un an teribil pentru Rusia

Criza ucraineană a scos la lumină, în formă şi mai exacerbată, problemele acumulate de mai mulţi ani în economia Rusiei. În acest moment, spun experţii, toţi indicatorii economici din Rusia evoluează spre "roşu", împingând populaţia spre a-şi face stocuri de produse, de teama inflaţiei. Rubla s-a prăbuşit deja de-a lungul acestui an, pierzând 40% din valoare, iar cotaţiile petrolului creează o situaţie de-a dreptul catastrofală pentru o economie dependentă aproape exclusiv de această materie primă. Dacă în urmă cu doi ani Rusia avea o rată a creşterii economice de 3,4%, astăzi ea se află deja în grupul ţărilor care în 2015 vor fi în recesiune. Dezastrul ce ar putea afecta anul viitor Rusia este semnalat în ultimele zile - cunoscând situaţia şi evoluţiile de la faţa locului - de co­respondenţi la Moscova ai agenţiilor de presă, ai unor posturi de televi­ziune şi - pe spaţii ample - de mari cotidiane europene cum ar fi "Le Monde" sau"Les Echos".

Când va porni Guvernul noua exploatare de uraniu?

Vehiculată frecvent în ultimii ani, ideea exploatării unui nou zăcământ de uraniu este inclusă din nou în strategia energetică a României, fără a se menţiona însă cum se va asigura finanţarea, care vor fi costurile cu aceasta şi nici ce cantităţi de minereu vor putea fi extrase, deşi s-a efectuat studiul de fezabilitate. Potrivit ultimei strategii energetice naţionale, supusă dezbaterii publice pe site-ul Depar­tamentului pentru Energie, Compania Naţională a Uraniului (CNU) are în vedere exploatarea unui nou perimetru în Carpaţii Orientali, zăcământul uranifer Tulgheş-Grinţieş, dar costurile operaţionale cu exploatarea mi­neralizaţiilor uranifere în subte­ran, cu utilizarea unor tehnologii învechite, sunt foarte mari.

Cartelurile pierd pe bandă rulantă procesele cu Concurenţa

În 11 luni, autoritatea a câştigat 96% dintre litigii, cu 3 procente mai mult decât în tot anul 2013. 67% dintre amenzi au fost menţinute în urma deciziilor definitive şi irevocabile ale instanţelor. Nemulţumite de cuantumul amenzilor aplicate de Consiliul Concurenţei, care ating un maximum de 10% din cifra de afaceri, tot mai multe companii acuzate de practici anticoncurenţiale s-au adresat în acest an instanţelor, cerând fie diminuarea cuantumului sancţiunilor, fie anularea acestora. Potrivit răspunsului adresat Curierului Naţional, în perioada 1 ianuarie - 30 noiembrie, Consiliul Concurenţei a avut calitate procesuală în 202 litigii (cu 20% mai multe faţă de anul trecut), dintre care 181 în domeniul concurenţei (cu 21% mai mult comparativ cu 2013).

Neîncrederea, bariera care nu poate fi înlăturată prin legi şi reglementări

În România oportunităţile sunt enorme, dar şi provocările sunt pe măsură, spune investitorul american Dan Lufkin, menţionând lipsa de încredere ca principala frână pentru dezvoltarea antreprenoriatului românesc. După căderea zidului Berlinului, ţările din Estul Europei au sperat că îşi vor găsi calea către prosperitate, însă la 25 de ani bilanţul nu este cel dorit. A fost subestimată "puterea corozivă a neîncrederii", spune Lufkin citând un profesor de la John Hopkins University venit din fostul spaţiu iugoslav. Istoria de represiune din perioada regimurilor socialiste au marcat profund ţări precum România şi acum încă sunt peste tot dovezi ale lipsei de încredere şi ale fricii de necunoscut. Liderii politici pe care i-a avut au fost un alt neajuns al societăţii româneşti, în timp ce principalul avantaj rămân oamenii extraordinari care pot fi găsiţi aici, a afirmat investitorul în vârstă de 78 de ani, răspunzând la o întrebare a Curierului Naţional.

Întreprinzătorii vor un task force privind iniţiativa Juncker

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) apreciază iniţiativa referitoare la planul de investiţii anunţat de Comisia Europeană în valoare de 315 mi­liarde de euro - dintre care 75 mi­liarde euro pentru IMM-uri - menit să relanseze creşterea economică în Europa şi să readucă mai mulţi oameni în câmpul muncii. Acest plan era absolut necesar pentru relansarea Europei la nivel global şi la nivelul fiecărei ţări şi este esenţial ca România să valorifice această şansă. În acest sens, CNIPMMR pro­pune organizarea unui task force naţional, care să se ocupe de conturarea proiectelor, care pot fi finanţate prin intermediul acestei iniţiative şi de stabilirea mecanismelor concrete de colaborare cu Comisia Europeană pentru a se valorifica oportunităţile.

Belgia va fi totalmente blocată de o uriaşă grevă împotriva austerităţii

Începând de duminică seară ora 21.00 GMT, controlorii aerieni îşi suspendă activitatea, iar trenurile se vor opri. Toate transporturile, şcolile, administraţiile, tribunalele vor înceta să funcţioneze. Accesul în întreprinderi va fi blocat de pichete ale greviştilor. Greva generală împotriva planului guvernamental de realizare a noi economii de 11 miliarde de euro în decurs de 5 ani va paraliza luni întreaga ţară. Sindicatele belgiene pregătesc acţiuni anti austeritate şi pentru luna ianuarie. Nicio regiune a Belgiei nu va absenta de la mişcarea grevistă de luni, iniţiată de un "front comun" a trei mari sindicate: FGTB (socialist), CSC (creştin) şi CGSLB (liberal). De câteva săptămâni, aceste sindicate desfăşoară o campanie de presiuni asupra guvernului de dreapta la putere, condus de liberalul Charles Michel, pentru a obţine revizuirea programului de reforme ce vizează realizarea unor economii de 11 miliarde de euro în următorii cinci ani.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum îşi asumă Robert Turcescu riscul de a fi suspectat c-a rămas mai departe ofiţer al Serviciilor

Site-rile şi televiziunile de ştiri au preluat doar întroducerea gazetărească semnată de Robert Turcescu la Documentul ajuns de la DNA în mîinile sale. Desigur, sursele nu se divulgă, dar avînd în vedere cazul mai aparte pe care-l reprezintă Robert Turcescu, nici azi lămurit, ar fi fost mult mai bine dacă ar fi oferit opiniei publice amănunte despre cum a ajuns Documentul tocmai la el. În absenţa acestor precizări şi luînd în calcul şi bizareria de a-l fi publicat duminică, zi lăsată de la Dumnezeu şi DNA pentru odihnă, Robert Turcescu şi-a asumat riscul de fi suspectat drept colaborator în continuare al Serviciilor, deşi Momentul Autodeconspirării a cuprins şi făgăduiala că, eliberat de povară prin confesiunea de tip dostoievskian, nu va mai face jocul Serviciilor. Publicarea în presă a unei Ordonanţe de disjungere a unei Cauze, aflate doar în faza in rem, Document ultrasecret al DNA, deoarece e vorba doar de un început de anchetă, rămîne un fapt neobişnuit.

Ioana Petrescu, ministrul USTUROI, a dat chix. "De la teorie la practică", un experiment eşuat

A fost supranumită "ministrul usturoi", după ce a publicat un text de opinie în care povestea întâlnirea sa cu o bătrână care vindea usturoi. Pentru că a surprins pe toată lumea cu decizia sa, premierul a precizat public că numirea Ioanei Petrescu este o provocare pe care şi-o asumă. A devenit unul dintre cei mai controversaţi miniştri ai Guvernului Ponta după o serie de gafe. O ţară întreagă a putut vedea câtă economie ştie ministrul de Finanţe după ce preşedintele Traian Băsescu a făcut publică înregistrarea discuţiilor pe care le-a avut cu aceasta şi premierul Victor Ponta pe tema reducerii CAS. Gesturile ministrului şi premierului au transformat întâlnirea într-un episod memorabil.

TURCIA. Raiduri ale poliţiei la ziare apropiate opoziţiei, 23 de persoane reţinute

Mai mulţi ziarişti şi poliţişti au fost arestaţi, într-o operaţiune declanşată ieri dimineaţă, în 13 oraşe din Turcia, printre care şi Istanbul, şi care a vizat mişcarea predicatorului islamist Fethullah Gulen, pe care Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), de guvernământ, îl califică drept "un stat paralel". Printre persoanele reţinute se numără Ekrem Dumanli, redactorul şef al ziarului Zaman, şi Hidayet Karaca, preşedintele grupului de comunicare Samanyolu, ambele fiind apropiate mişcării conduse de Gulen. Operaţiunea a fost declanşată la două zile după ce pe reţeaua socială Twitter a fost postat un mesaj care anunţa o operaţiune a poliţiei împotriva a 150 de ziarişti afiliaţi mişcării clericului Gulen, exilat în Statele Unite ale Americii, anunţă CNN. Reuters scrie că în timpul raidurilor au fost reţinute 23 de persoane pe tot cuprinsul Turciei. Comentând raidurile, principalul lider al opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, a spus ziariştilor că în prezent 'se desfăşoară o lovitură împotriva democraţiei'.

JURNALUL NATIONAL

Dorin Cocos: I-am lasat pe Elena si pe Basescu fara bani!

In cadrul emisiunii "Punctul de intalnire", la Antena 3, jurnalista Oana Stancu a dezvaluit ca afaceristul Dorin Cocos s-a laudat in cercurile intime ca a mutat banii din Dubai. "I-am lasat pe Elena si pe Basescu fara bani", ar fi spus Dorin Cocos conform unor surse citate de Oana Stancu. Dorin Cocos se afla in arest preventiv alaturi de Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu si primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, toti, implicati in dosarul Microsoft, unde sunt acuzati de trafic de influenta si spalare de bani. "Dau această informaţie pentru ce măsuri se iau în aceste moment, poate şi Stelu mută bani", a dezvăluit jurnalista Oana Stancu, duminică, la emisiunea Punctul de întâlnire, de la Antena 3. Potrivit jurnalistei, din informaţiile date de procurori până acum, Cocoş a luat 10 milioane de euro din dosarul ALRO, 10 milioane de euro din cazul cu retrocedările, 9 milioane de euro din Dosarul Microsoft.

Tortura CIA: Nici britanicii nu se simt bine

Publicarea raportului Senatului SUA privind folosirea torturii de către Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) în cazul unor presupuşi terorişti a determinat o creştere a apelurilor în Regatul Unit de a se face lumină în legătură cu acţiunile serviciilor secrete britanice în războiul împotriva terorismului alături de aliaţii lor americani. Aliaţi apropiaţi ai americanilor, britanicii au mers împreună în campaniile din Irak şi Afganistan. Numeroase întrebări aflate în suspensie au fost relansate brusc în legătură cu rolul jucat, după atentatele din 11 septembrie 2001 în SUA, de MI5 şi MI6, serviciile de informaţii interne şi externe britanice. În 2010, premierul britanic David Cameron recunoştea faptul că există "semne de întrebare în legătură cu gradul de colaborare a agenţilor britanici cu serviciile secrete străine care îi tratează într-un mod necorespunzător pe deţinuţi".

NATIONAL

Ion Iliescu, audiat in mare secret la Parchetul Militar!

In timp ce DNA face ravagii zilnic cu dosarele pe care le finalizeaza pe banda rulanta, iar DIICOT a inceput sa-si revina din corzile unde fusese aruncat de o conducere cel putin ezitanta, la randul lor procurorii militari lucreaza din greu, dar mai ales in mare secret, la "bomba" pe care o vor detona in 2015. Mai ales ca in primele zile ale anului viitor vor fi audiate alte nume grele care au detinut pozitii cheie in desfasurarea Revolutiei. Pana atunci insa, dupa cum reiese din informatiile incendiare intrate in posesia National, fostul presedinte Ion Iliescu ar fi fost audiat cateva ore bune, dupa ce a fost adus "incognito" in fata procurorilor Parchetului Militar, pe usa din spate.

Bugetul pe 2015, umflat si cu resurse necunoscute

Dupa seria de balbe"uite bugetul, nu e bugetul, ba e, da' vine mai tarziu", Guvernul a avizat proiectul privind finantele publice pe 2015. Consiliul Fiscal a primit cu intarziere documentul si atrage atentia ca prognoza incasarilor nu are o baza in realitate, iar cheltuielile sunt subevaluate. Guvernantii au solicitat opinia Consiliului Fiscal, insa au dat ragaz expertilor institutiei doar 24 de ore pentru studiu, timp insuficient pentru formularea unui aviz. Cu toate acestea, reprezentantii institutiei au putut constata ca bugetul este cam umflat, nu are baze solide si nu sunt identificate clar resursele. Consiliul Fiscal isi manifesta unele rezerve cu privire la nivelul prognozat al incasarilor aferente categoriilor "impozit pe venit", "contributii sociale", "impozit pe profit", "impozite si taxe pe proprietate". Totodata, autoritatile s-au angajat sa faca investitii bazandu-se pe dublarea absorbtiei fondurilor UE, dar expertii fiscali se indoiesc de acest lucru, si prognozeaza continuarea scaderii investitiilor.

UNPR, atac sub centura la PSD

Desi se foloseste cat poate de PSD, UNPR vrea sa profite de lipsa de apetit demonstrata de ardeleni pentru social-democratie si sa devina singurul partid de stanga important din Transilvania. "Analizand mesajul dat de romani la alegerile prezidentiale, in aceasta zona a tarii (Transilvania - n.r.) este nevoie de un proiect social democrat modern. Dupa 25 de ani in care un partid a aruncat in derizoriu ideologia de stanga, in Transilvania este nevoie acum de un proiect politic de stanga serios. UNPR poate sa propuna romanilor, indiferent ca vorbim de cei din Transilvania sau din alte zone ale tarii, un proiect social democrat deschis spre tineri, intelectuali, spre romani in general", a dezvaluit Catalin Chereches, primarul din Baia Mare, planul anti-PSD clocit de uneperistii lui Gabriel Oprea.

PUTEREA

Cristinel Deaconescu: Primarul general se face vinovat de abuz în funcţie, fals în acte şi vătămarea interesului general

Noi dovezi de abuz în funcţie, fals în declaraţii şi încălcări ale legilor ies la iveală în privinţa primarului general Sorin Oprescu. Este prima dovadă că s-au scurs milioane de euro din bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) pentru chiria imobilului din Splaiul Independenţei 291-293, dar nu există nici un document care să ateste prelungirea contractului de închiriere. Încă de la începutul acestui an, opinia publică, consilieri generali, dar şi surse din cadrul PMB au spus că ar fi o complicitate între primarul general Sorin Oprescu şi proprietarul imobilului. Altfel nu se explică de ce a fost plătită în continuare chiria şi întreţinerea funcţionării imobilului fără facturi şi chitanţe.

Tensiuni mari la CExN al PSD. Guvernul Ponta 4 s-a născut cu scandal

Numai o zi normală de duminică nu a fost ziua de ieri pentru social-democraţi. Cu ocazia şedinţei Comitetului Executiv Naţional (CExN), în care s-au votat structura şi componenţa nominală a Guvernului Ponta 4 s-au înregistrat noi opinii divergente între liderii formaţiunii, dar şi mesaje simbolice, indirecte. Astfel, după ce la ultima şedinţă de acest gen au fost câteva păreri care arătau că alegerile prezidenţiale ar fi fost pierdute din cauza etichetei de comunism asociate partidului, Ion Iliescu nu a participat la CExN de duminică.

OPEC nu are un preţ-ţintă al petrolului

Secretarul general al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, Abdullah al-Badri, a spus că organizaţia care furnizează 40% din petrolul mondial nu vizează un preţ-ţintă, adăugând însă că statele din Golful Persic ar trebui să continue să investească în explorarea şi producţia de petrol, chiar dacă preţul ţiţeiului a atins cea mai scăzută valoare din ultimii cinci ani, pentru a evita o creştere bruscă a preţurilor, transmite Reuters. Abdullah al-Badri a apreciat că preţul ţiţeiului a scăzut dincolo de ceea ce ar fi dictat fundamentele de piaţă. Cu toate acestea, al-Badri a subliniat că decizia OPEC de luna trecută, de a nu îşi reduce producţia, nu a fost una care a vizat o ţară anume, notează Agerpres. În ultimele şase luni, preţul petrolului a scăzut pe pieţele internaţionale cu 40%, ajungând în prezent la circa 65 de dolari barilul, şi tendinţa de scădere continuă.

ROMANIA LIBERA

Ponta: Cine nu votează guvernul va fi exclus

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, după şedinţa CExN, că parlamentarii PSD care nu vor vota Guvernul Ponta 4 vor fi excluşi din partid, el menţionând că solidaritatea parlamentarilor se dovedeşte în astfel de momente cum este cel al învestirii unui Cabinet. Întrebat dacă a cerut, în CExN, mobilizare generale, şi i-a avertizat pe parlamentari că vor fi exlcuşi dacă nu vor vota Guvernul, Ponta a precizat: "E o decizie care a existat întotdeauna, nu e nimic nou. Întotdeauna şi e şi normal. Este numirea Guvernului, iar solidaritatea parlamentarilor se dovedeşte în aceste momente".

Ponta, ATAC la Băsescu: A semnat pentru Bica după ce refuzase alte propuneri

Premierul Victor Ponta l-a atacat duminică seara pe preşedintele Traian Băsescu spunând că acesta a semnat numirea Alinei Bica la conducerea DIICOT după ce refuzase alte propuneri. Mai mult, Ponta a subliniat că problemele legate de retrocedări au început cu primul mandat al preşedintelui în exerciţiu, iar abia acum, la finalul mandatelor acestuia, pot fi aflate. Întrebat la un post TV cum s-a ajuns la numirea Alinei Bica la şefia DIICOT, Ponta a răspuns că a existat un numitor comun între el, care deţinea la acel moment funcţia de ministru interimar al Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi preşedintele Traian Băsescu, care a semnat numirea acesteia după ce refuzase alte propuneri.

Mitrea DEMISIONEAZĂ din PSD

Deputatul PSD, Miron Mitrea, a confirmat duminică demisia din partid şi din Parlament, anunţată în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, refuzând să menţioneze explicit care sunt motivele gestului său de a se retrage din politică. Mitrea a fost întrebat dacă confirmă faptul că îşi dă demisia din PSD şi din Parlament, el răspunzând afirmativ. "Intrarea şi ieşirea din politică sunt chestiuni personale. Deci am decis că mă retrag din politică şi sigur, nu pot să rămân în partid sau în Parlament", a spus Mitrea.

ZIARUL FINANCIAR

Samsarii cumpără puncte la o treime din valoare pentru a pune mâna pe terenuri şi păduri de 11 mld. euro

La un an de la noua Lege a retrocedărilor 165/2013, numită şi "legea cu puncte", s-a dezvoltat o piaţă gri unde se tranzacţionează la o treime din valoare decizii ale ANRP (Autoritatea Naţională de Restituire a Proprietăţilor) de compensare cu puncte. Internetul este plin de anunţuri de tipul "Ai puncte ANRP şi doreşti să le vinzi? Intraţi aici" sau "Cumpăr decizii ANRP de compensare prin puncte, emise în baza Legii 165/2013. Plata se face pe loc. Rog seriozitate", prin care persoane private cumpără puncte cu care din 2016 vor putea participa la licitaţii unde sunt scoase la vânzare terenuri şi imobile de la stat din cadrul fondului naţional imobiliar. Acest fond va fi un fel de Proprietatea II, doar că nu va fi format din pachete minoritare de acţiuni la companiile din energie (Petrom, Hidroelectrica, Romgaz), ci din terenuri, imobile şi păduri. În fondul naţional imobiliar ar urma să intre o suprafaţă de 400.000 de hectare formată din terenurile aflate în prezent în administrarea ADS, terenurile institutelor şi staţiunilor de cercetare şi ale ministerelor.

ZF publică astăzi în premieră Catalogul francizelor din România

De ING Bank, KFC sau Swarovski a auzit aproape toată lumea, fiind branduri internaţionale cu notorietate care totodată au operaţiuni şi pe piaţa locală. Nu multă lume ştie însă că toate cele trei operează pe piaţa locală fie doar în franciză, fie într-un sistem mixt - direct şi franciză. Catalogul francizelor, realizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu compania de consultanţă Inventure Franchise Consulting, vrea să aducă astfel în atenţie o piaţă de peste 1,6 mld. euro, care cuprinde sute de afaceri şi mii de unităţi despre care însă nu se cunosc foarte multe informaţii. Catalogul vrea să fie un punct de pornire în explorarea acestei pieţe atât pentru proprietarii de businessuri care caută inspiraţie pentru expansiunea viitoare, cât şi pentru antreprenorii care vor să facă primii paşi în business, însă nu vor să o ia de la zero, ci vor să dezvolte un brand deja existent, care se bucură de un capital de imagine şi de o bază de clienţi fideli.

Bursele europene au înregistrat săptămâna trecută cel mai grav declin din ultimii trei ani

Acţiunile marilor companii europene au înregistrat în această săptămână cel mai grav declin din ultimii mai bine de trei ani, de 5,9%, influenţate de titlurile companiilor miniere şi petroliere, scrie Bloomberg. Indicele Stoxx 600 a scăzut vineri cu 2,6%, toate cele 19 componente având o evoluţie negativă. Cea mai mare scădere a avut loc în cazul componentei companiilor din sectorul energiei, în condiţiile în care preţul petrolului WTI de referinţă la New York a scăzut sub 60 de dolari pe baril, iar cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, a coborât la circa 62 dolari pe baril. Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a redus vineri estimarea privind cererea mondială de petrol, pentru a patra oară în ultimele cinci luni.

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9717
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6980
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3465
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0023
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.2800

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb