REVISTA PRESEI 22.06.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 22 iunie 2015

ADEVARUL

Grexit: Ziua Z pentru Grecia în zona euro

Grecia a intrat în criză de timp pentru a convinge creditorii că are ţinte fiscale ambiţioase, înainte de reuniunea de astăzi a miniştrilor de Finanţe din zona euro, urmată o întâlnire a şefilor de guvern. Aceste negocieri ar trebui să se încheie cu un acord pentru deblocarea ajutorului financiar în lipsa căruia ţara va intra în incapacitate de plată în următoarele câteva săptămâni. Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare de 240 de miliarde de euro care se încheie pe 30 iunie. Statul elen trebuie să plătească FMI datorii de aproximativ 1,5 miliarde de euro scadente la sfârşitul acestei luni. De asemenea, în iulie şi august ajung la scadenţă obligaţiuni guvernamentale deţinute de Banca Centrală Europeană. Potrivit unor oficiali europeni, dacă astăzi nu se va ajunge la un acord, este posibil ca Grecia să fie nevoită să introducă rapid măsuri de control al capital

Cum şi-a calculat Ponta convalescenţa în funcţie de Constituţie

Premierul Victor Ponta, operat la ligamente în Turcia, arată că se va întoarce la conducerea Guvernului în timpul prevăzut de Constituţie. Până atunci, Ponta l-a propus premier interimar pe Gabriel Oprea, însă preşedintele va decide dacă îl acceptă sau nu. Premierul Victor Ponta a postat pe pagina sa de Facebook calendarul de recuperare după operaţia suferită la genunchi, un plan ce pare făcut cu ochii pe Constituţie. Plecat de o săptămâna în Turcia, premierul nu poate lipsi de la şefia Guvernului mai mult de 45 de zile. Şapte zile au trecut deja, timp în care premierul a stat internal în spital. Urmează alte şapte zile de "control şi supraveghere". Aşa se scurg 14 zile din cele 45 îngăduite de Constituţie. Însă perioada de recuperare a premierului continuă. "În maxim 28 zile îmi pot relua activitatea normală, urând să continui recuperarea timp de şase luni", mai spune Ponta. Deci, chiar dacă mai stă departe de Palatul Victoria încă o lună, la care se mai adaugă săptămâna petrecută deja în spital, premierul Ponta s-ar încadra la fix în limita prevăzută de Constituţie pentru a reveni în funcţie.

Patriarhul Daniel le cere preoţilor sa-si facă pagini de Facebook

"Biserica noastră are datoria de a intra in reţelele de socializare, pentru întâlnirea cu omul de astăzi". Aşa suna indemnul patriarhului Daniel către preoţi. Aceştia sunt nevoiţi mai nou sa-si facă pagini de Facebook si conturi de Twitter pentru a răspândi mai uşor cuvântul credinţei. Patriarhul avertizează, ce-i drept, ca internetul ascunde numeroase capcane, de la furtul de identitate, cu care se confrunta însuşi înaltul prelat, la postări care iau numele Domnului in desert. Plecat dintre cei vii de peste un sfert de secol, părintele Arsenie Boca are, pe Facebook, aproape 700 de mii de like- uri. Pagina, evident administrata de un ortodox pasionat din zilele noastre, conţine predici video si învăţăminte despre cum sa-ti faci cruce, folosirea pomelnicelor, de unde sa cumperi mir adevărat si cârti de rugăciuni puternice.

O companie americană îşi face reclamă prezentând România ca un rai al infractorilor cibernetici

Symantec, companie americană de securitate cibernetică care deţine, între altele, Norton Antivirus, a produs un film documentar despre hackerii din România, afirmând că aceştia au furat, în ultimul an, peste un miliard de dolari. Intitulat "În căutarea celui mai periculos oraş de pe internet", documentarul durează aproximativ 20 de minute şi prezintă imaginea unei Românii scăpate de sub comunism şi transformată într-un leagăn al infracţionalităţii cibernetice. Povestea pare să se centreze pe situaţia din Râmnicu-Vâlcea, oraş numit "hackerville" (oraşul hackerilor), însă niciunul dintre hackerii care vorbeşte în film nu este din acest oraş. Apare în schimb un preot din Râmnicu-Vâlcea şi un fost demnitar comunist, amândoi încercând să găsească explicaţii pentru drumul greşit pe care au apucat-o generaţiile tinere.

Ţiriac vrea să joace şi pe piaţa românească a carburanţilor

După ce a făcut valuri cu tranzacţia prin care şi-a vândut participaţia de 45% din titlurile UniCredit Ţiriac Bank către grupul italian UniCredit, Ion Ţiriac vrea acum să intre pe piaţa benzinăriilor din România. Ţinta omului de afaceri este de 200 de staţii, în toată ţara. O ţintă destul de dificilă, în condiţiile în care piaţa de carburanţi pe care vrea să se lanseze Ion Ţiriac, prin compania Ţiriac Energy, numără peste 1.450 de benzinării şi este dominată de OMV Petrom şi Rompetrol. În aceste condiţii, Ţiriac Energy trebuie să vină cu investiţii prin care să-i egaleze cel puţin pe concurenţii care se chinuie să intre pe piaţă. Ţiriac Energy are în prezent şase staţii de carburant. Două în Bucureşti, în propriile showroom-uri, una pe centura Capitalei, alta la Braşov, tot la Ţiriac Auto şi alte două la Nădlac şi Borş. Ţinta pentru 2016 este deschiderea a 50 de puncte de alimentare în toată ţara.

Tăriceanu şi Ilie Sârbu râd de Strategia de apărare a lui Iohannis

Strategia naţională de apărare elaborată de Preşedinţie a fost un subiect amplu dezbătut în conducerea Parlamentului. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spune că proiectul abordează teme ce ţin de activitatea Guvernului, trecându-se de la o republică parlamentară la una prezidenţială, în timp ce liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, spune că strategia este golită de conţinut. Preşedintele Klaus Iohannis urmează să prezinte, luni, în faţa Parlamentului, strategia naţională de apărare. Când proiectul a fost finalizat, Iohannis a invitat partidele parlamentare la consultări, la Cotroceni, pentru a cere sprijinul lor. Cu două săptămâni înainte să se prezinte în Parlament, Iohannis a trimis proiectul la Parlament în vederea consultării de către parlamentarii.

Băsescu: Eu, ca preşedinte, aş fi avut exigenţa ca premierul să-mi trimită un certificat medical

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit, duminică seară, la B1 TV, despre ultimele evenimente politice din România: operaţia pe care a avut-o Victor Ponta în Turcia şi decizia premierului de a-şi delega atribuţiile vicepremierului Gabriel Oprea, despre prezentarea Strategiei de apărare a ţării de către preşedintele Iohannis, dar şi despre campania de discreditare a celor două mandate ale sale. "Victor Ponta este prim-ministru de drept, în urma trecerii prin Parlament. Eu aş fi avut exigenţa să-mi trimită şi un certificat medical. Nu explici pe Facebook. Articolul 107 e clar ca briciul. Acolo spune: în cazul în care premierul nu este, preşedintele desemnează un premier interimar. Faptul că Victor Ponta îşi permite să desemneze el un om în locul lui, arată că e un aranjament anterior. E opţiunea preşedintelui, nu a premierului", a spus Băsescu.

După discuţii cu doi miniştri în Turcia, Ponta anunţă TVA de 19%, mai devreme de 1 ianuarie

Premierul Ponta anunţă că a fost vizitat de către miniştrii Sănătăţii, Nicolae Bănicoiu, şi Finanţelor, Eugen Teodorovici, cu care a decis să susţină în Parlament scăderea cotei standard a TVA la 19%, nu la 20% cum a propus Guvernul iniţial, reducere care să fie aplicată mai devreme de 1 ianuarie. Guvernul a anunţat, la începutul acestui an, prin propunerile legate de noul Cod Fiscal, că intenţionează să diminueze cota standard de TVA la 20%, din ianuarie anul viitor, de la 24% în prezent. Premierul Ponta a fost externat duminică din spitalul din Istanbul, unde a fost operat la genunchi în urma unei accidentări la un meci de baschet, el anunţând însă că îşi va relua activitatea normală într-o perioadă de până la 28 de zile, astfel că îi va cere preşedintelui Iohannis să îi încredinţeze vicepremierului Oprea atribuţiile de prim-ministru în acest interval.

BANCHERUL

Băncile acorda acum doar jumătate din volumul de credite pe care le dădeau in perioada de euforie dinaintea crizei

In 2008, când economia duduia supraîncălzita iar PIB-ul avansa cu 7%, băncile româneşti au împrumutat populaţia si firmele cu 100 de miliarde de lei, pentru ca in anul următor, 2009, după izbucnirea crizei si scăderea economiei tot cu 7%, creditele noi sa scadă la doar 70 de miliarde de lei, nivel care s-a menţinut si in următorii doi ani (2010 si 2011). In 2012 a urmat o noua prăbuşire a creditării, de la 70 la numai 44 de miliarde de lei împrumuturi noi acordate de bănci, de data aceasta din cauza restricţiilor impuse de BNR creditelor in valuta, in prima parte a anului. In consecinţă, după cum se vede si din graficele realizate de economiştii Garanti Bank, creditarea in valuta s-a înjumătăţit in 2012 fata de 2011, atât in cazul creditelor pentru populaţie, ca si a finanţărilor pentru firme.

Băncile din Grecia sunt din nou la un pas sa se închidă

In urma cu patru luni, băncile din Grecia au fost la un pas sa se închidă, daca guvernul grec nu ajungea, in 21 februarie 2015, la o înţelegere cu troika (FMI, CE si BCE) pentru prelungirea termenului de rambursare a datoriilor pana la sfârşitul acestei luni, când grecii trebuie sa achite o transa de 1,6 miliarde de euro către FMI, din totalul finanţărilor primite pana acum, de 240 miliarde euro, altfel intra in faliment. Situaţia se repeta acum, cu 10 zile înainte de termenul limita pentru achitarea datoriilor si înaintea summit-ului de urgenta de luni, de la Bruxelles, in vederea găsirii unei soluţii pentru evitarea falimentului Greciei, băncile fiind ameninţate din nou cu închiderea, in cazul unui eşec al negocierilor.

CAPITAL

Cu creditorii la uşă, grecii ameninţă cu insolvenţa

În ciuda negocierilor eşuate dintre greci şi reprezentanţii FMI şi CE, posibilitatea ca elenii să iasă din uniunea monetară europeană nu a crescut. S-a majorat, în schimb, probabilitatea intrării în incapacitate de plată. Grecia mai are câteva zile înainte de a afla dacă mai primeşte bani de la FMI şi UE şi continuă reformele pe care le-a agreat până acum sau intră în incapacitate de plată, cu posibilitatea de a ieşi definitiv din Zona Euro. Oricare va fi direcţia urmată (cel puţin, până la următorul moment de plată/rescadenţare a împrumuturilor), grecilor nu le va fi deloc uşor. Dimpotrivă! Oficialii greci negociază de câteva săptămâni cu cei ai Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional, dar nu s-a ajuns la niciun acord. Elenii ar vrea să primească, în continuare, împrumuturi şi să vadă reduse actualele credite; europenii ar vrea, pe de altă parte, să vadă implementate reforme importante inclusiv în sectorul pensiilor şi salariilor bugetarilor.

Ponta anunţă, pe Facebook, reducerea TVA la 19% şi introducerea ei mai devreme de 1 ianuarie 2016

Premierul Victor Ponta a anunţat duminică seară pe contul său de Facebook că va propune modificarea TVA la 19%, de la nivelul de 24%, cu un punct procentual mai mic decât varianta propusă şi aprobată de Guvern prin noul Cod fiscal, aflat în prezent în Parlament. "În această după-amiază m-au vizitat colegii mei Nicu Bănicioiu şi Eugen Teodorovici! Două lucruri extrem de importante pe care le-am discutat şi pentru care ne batem în zilele următoare: 1) miercuri, deputaţii Coalitiei PSD UNPR ALDE vom vota pentru adoptarea Codului Fiscal în forma aprobată în Guvern cu o singură modificare - reducerea cotei standard de TVA să fie la 19 ( nu 20%) - astfel închidem şi simbolic dezastrul produs în 2010 / avem spaţiu fiscal bugetar predictibil şi asigurăm un important consens politic (PNL a anunţat că votează Codul dacă facem 19 în loc de 20) / am discutat şi este clar posibil ca reducerea TVA să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie!", a scris premierul Victor Ponta pe Facebook, duminică seara.

Titlurile de stat ajung pe Bursă la spartul târgului - Autor: Adrian Panaite

Deşi are această solicitare de ani buni, Ministerul Finanţelor aduce pe piaţă titlurile de stat pentru populaţie abia când dobânzile sunt la minime istorice. "Este cel mai prost moment ales", spune un broker. Acolo unde a fost rost de câştiguri bune pentru bănci, nu a fost loc şi pentru românul cu ceva resurse puse deoparte. Trendul ascendent semnificativ din piaţa titlurilor de stat româneşti a trecut pe lângă investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti. Randamentele au fost şi de 14%, în contextul stricării canalului dobânzilor la intervenţia BNR contra "atacului speculativ" din octombrie 2008, apoi au fost de 8%, au staţionat mult în zona 6-7%. O ofertă de obligaţiuni guvernamentale pentru populaţie nu s-a realizat nici când dobânzile au fost 5% şi nici când au fost 3-4%.

CURENTUL

243 de persoane, puse sub control judiciar, în ultima săptămână

La nivel naţional, în ultima săptămână, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 222 de persoane şi au fost înregistrate 21 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri, informează duminică un comunicat de presă al IGPR remis AGERPRES. Potrivit sursei citate, poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 68 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, faţă de 152 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar şi faţă de 2 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauţiune. În ultima săptămână, la nivel naţional au fost înregistrate 21 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri. De asemenea, măsura arestului la domiciliu a fost înlocuită, în 5 cazuri, cu măsura executării pedepsei închisorii, în 2 cazuri, cu măsura arestării preventive, iar în 2 cazuri, în condamnare cu suspendare.

Chiloman - de Tia Şerbănescu

Aflat sub control judiciar şi suspendat de la primărie pentru constituire de grup infracţional organizat - lider de grup Vlad Moisescu, fiu de procuror general şi nepot de patriarh, persoană serioasă - Chiliman a refuzat toate sumele atribuite de DNA: "sunt complet nevinovat, nu există demisie, nu există nimic, veţi vedea că totul e zero". Chiar multe, f. multe zerouri. Două zerouri au fost semnalate chiar de Ludovic Orban la fuziunea dintre Tăriceanu (PLR) şi Daniel Constantin (PC) sub titlul ALDE (sau alge) care, cică, ar urma să devină "o alternativă la celelalte două forţe politice". Alternativă, pe naiba! E o anexă a PSD - salutată imediat de Ponta din Istanbul: "vreau să ducem mai departe proiectul USL". Succesuri! Duceţi-l cât mai departe. Să nu se mai întoarcă. Uitat de USL în guvern (pe post de popcorn) Liviu Pop i-a pus la punct pe contestatarii pensiilor speciale parlamentare: "sistemul românesc de pensii e verificat de şase sute de ani". L-a verificat Liviu Pop, personal. Cu Mircea cel Bătrân. Ca dovadă, unii iau pensii de 600 de ani - într-un singur deceniu.

CURIERUL NATIONAL

Falimentul personal, aplicabil din 2016?

Legea insolvenţei persoanelor fizice a fost promulgată de preşedintele României, urmând să intre în vigoare în şase luni de la publicarea sa în Monitorul Oficial. Documentul cuprinde trei modalităţi de soluţionare: pe bază de plan de rambursare a datoriilor, prin lichidare de active sau procedură simplificată. Piperea: Noile reglementări au o serie de lacune. Legea încalcă un Regulament al UE, recent adoptat, care va intra în vigoare în data de 25 iunie anul curent.

ASF a scăpat de ancheta parlamentarilor

Toate plângerile făcute în ultimii ani de jucătorii din piaţa RCA privind modul în care Autoritatea de Supreveghere Financiară (ASF) şi-a exercitat atribuţiile au fost complet ignorate de deputaţi, aceştia respingând săptămâna trecută proiectul de hotărâre care prevedea înfiinţarea unei Comisii parlamentare de anchetă. Proiectul a fost respins cu 135 voturi împotrivă, 117 pentru şi şase abţineri, deşi anul trecut, chiar reprezentanţii Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor declanşaseră o amplă investigaţie pe piaţa asigurărilor, existând indicii clare că aceasta ar putea intra în colaps în următorii doi ani, din cauza numeroaselor procese intentate de clienţi şi service-uri asigurătorilor şi a activităţii deficitare a autorităţii care ar trebui să supravegheze această piaţă.

Britanicii de la BBC caută soluţii pentru a controla televizorul cu puterea minţii

British Broacasting Corporation, cunoscută mai bine sub acronimul BBC, este una din companiile care au revoluţionat piaţa media cu invenţiile şi tehnologiile promovate în industria TV. Una din cele mai importante invenţii promovate de BBC a fost introducerea teletextului în 1973. În ultimii ani, BBC a fost una dintre puţinele corporaţii media care au continuat să inoveze şi să introducă noile tehnologii. Corporaţia britanică vrea să găsească o metodă mai simplă de a controla televizoarele, iar ce altă metodă poate fi mai simplă decât cea de a utiliza chiar puterea minţii. Pe cât de SF sună, BBC chiar a demarat un proiect în acest sens, încercând să găsească cea mai bună soluţie de a face acest lucru posibil, într-un mod cât mai util şi mai ieftin. Cercetătorii din BBC au demarat un proiect numit Mind Control TV, propunând găsirea celei mai bune modalităţi pentru a controla televizorul doar cu puterea gândului.

EVENIMENTUL ZILEI

Victor Ponta şi-a lua concediu medical şi i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să desemneze un înlocuitor la conducerea Guvernului

Este prima dată când liderul UNPR este propus să preia interimar funcţia de prim-ministru. Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că, după operaţia de la genunchi, vor urma circa trei săptămâni de "control, schimbare pansamente, supraveghere şi fizioterapie", aşa că i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis să-l desemneze pe Gabriel Oprea în funcţia de prim-ministru interimar. Jurnalistul Ion Cristoiu avansează ideea unei înţelegeri mai vechi între preşedintele Iohannis, premierul Ponta şi Gabriel Oprea, pentru ca liderul UNPR să preia postul de premier. "Interimatul lui Oprea înseamnă o creştere spectaculoasă a puterilor lui Iohannis faţă de PSD (...) Pot crede că Oprea a fost preparat pentru acest interimat cu mult înaintea operaţiei premierului. Să fie o înţelegere între Ponta şi Iohannis de transfer al puterii prin intermediul lui Oprea?", scrie Cristoiu, pe blogul său.

Traian Băsescu, atac DUR la Victor Ponta: "Ponta nu se ţine de cuvânt, e un MINCINOS"

"Ponta nu se ţine de cuvânt, e un mincinos, nu e prost Ponta, are talent să facă politică, dar e imatur", a spus Băsescu la B1 TV. Fostul preşedinte a vorbit şi despre posibilitatea ca Gabriel Oprea să fie prim ministru în lipsa lui Ponta. De asemenea, Băsescu a spus că îl preferă, la orice oră, pe liderul UNPR în faţa actualului prim ministru. "Gabi Oprea deşi e foarte orgolios, când Geoană a încercat să îi bage pe gât numiri şi-a pus demisia şi salut: nu a mai fost ministru de interne, deşi trecuse prin parlament. Vrea puterea, dar nu în orice condiţii. Dar dacă i se iveşte ocazia, nu o ratează. Gabi Oprea e un om care se ţine de cuvânt. Acum eu nu spun că nu e potrivit să fie prim ministru, dar nu ştie economia", a mai spus Traian Băsescu.

Surse: Nominalizarea lui Mihai Fifor la Transporturi, trimisă la Cotroceni de Ponta

Senatorul PSD Mihai Fifor, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie din Camera superioară a Legislativului, a fost propus de premierul Victor Ponta să ocupe funcţia de ministru al Transporturilor, în locul demisionarului Ioan Rus, au declarat surse guvernamentale pentru Agerpres. Mihai-Viorel Fifor, propus ministru al Transporturilor, are 45 de ani, este senator de Dolj, preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie şi conduce PSD Craiova din 2010. În martie 2014, Fifor a fost ales preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind terenurile de la Nana. Fifor este preşedintele Comisiei pentru transporturi şi energie, dar face parte şi din Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru aderarea României la spaţiul Schengen, din iulie 2013. În februarie 2013 a fost ales membru supleant în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Manifestaţie de amploare în Ţara Bascilor. Mii de oameni au cerut un REFERENDUM pentru independenţă

Proteste de amploare, duminică, în Ţara Bascilor. Mii de persoane au format lanţuri umane colorate în mai multe oraşe din Ţara Bascilor pentru a cere organizarea unui referendum regional privind independenţa. Acestia au purtat haine în culorile drapelului basc (roşu, alb, verde). Astfel, manifestanţii au ieşit pe străzile din capitala regională Vitoria - Gasteiz, Bilbao, în San Sebastian şi Pamplona, capitala comunităţii Navarra, la apelul mişcării pro-independenţă Gure Esku Dago, informează Agerpres, citând AFP.

CINE va face marele compromis în cazul Greciei?

Marele compromis în privinţa Greciei îl va face Europa. Ieşirea ţării din zona euro nu reprezintă un scenariu plauzibil în momentul de faţă. Adrian Mitroi, profesor de investiţii şi finanţe comportamentale în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), consideră că această problemă durează de prea mult timp, potrivit Agerpres. "Mie mi se pare o bătălie pentru care am pierdut foarte mult timp şi am supralicitat efectele ei şi asupra Uniunii Europene şi asupra Greciei. Suntem atât de pregătiţi încât nu mă îngrijorează absolut deloc. Nici nu este un scenariu plauzibil Grexit. Nu este nici pe departe scenariu plauzibil, indiferent de ce pare acum", a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Adrian Mitroi. Acesta a subliniat că securitatea socială şi politică este esenţială pentru Europa, fiind de altfel prioritatea cea mai importantă, iar "o schemă fără Grecia este imposibil de desenat". În opinia acestuia, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional vor găsi o soluţie în privinţa Greciei, chiar dacă Europa va fi cea care va face "marele compromis".

JURNALUL NATIONAL

Cine va fi şeful Guvernului începând de astăzi?

Victor Ponta şi-a luat concediu medical după operaţia la genunchi şi i-a propus lui Klaus Iohannis să-l numească interimar pe Gabriel Oprea. Problema este că, legea fundamentală nu obligă preşedintele să accepte sugestia premierului. Iohannis poate desemna ca interimar orice membru al Guvernului, fără a fi nevoie de o recomandare a premierului. Deşi s-a externat, Ponta a rămas în Turcia pentru recuperare şi a promis că va reveni "în maximum 28 de zile". Constituţia este ambiguă. Legea fundamentală prevede doar că "Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru până la formarea noului Guvern" (art. 107, alin. 3). "Un alt membru al Guvernului" înseamnă, practic, că totul rămâne la libera decizie a preşedintelui. Nici Legea 90/2001 nu îl constrânge pe Klaus Iohannis în alegerea unui prim-ministru interimar.

Dus rece de la Bruxelles pentru Romania: Finalizaţi acordul cu FMI!

Un raport aspru privind politicile economice ale României a fost publicat in 17 iunie la Bruxelles. Decizia Consiliului Uniunii Europene, sub forma recomandărilor Consiliului privind Programul naţional de reforma al României pentru 2015 si avizul Consiliului privind Raportul de convergenta al României pentru 2015 resping in esenţă solicitările Guvernului pentru depăşirea deficitului bugetar cu o,5 la suta din PIB de la traiectoria de ajustare. Respingerea este motivata de UE deoarece programele care au fost depuse la Bruxelles la 30 aprilie 2015 ''nu oferă detalii '' care sa susţină cererile de depăşire ale deficitului. Recomandările Consiliului, concentrate in 4 puncte sunt explicite si impun masuri si decizii rapide in sfera guvernamentala si parlamentara.

Iohannis, debut ezitant de mandat

Pe 21 iunie s-au împlinit şase luni de când Klaus Iohannis a preluat mandatul de preşedinte al României. Şeful statului şi-a propus mai multe obiective, dintre care doar o parte s-au realizat, în timp ce altele s-au făcut fie parţial, fie deloc. În prima jumătate de an din mandatul prezidenţial, Iohannis s-a ocupat de politica externă, a realizat consultări periodice cu partidele parlamentare, a transmis Parlamentului documentul privind Strategia Naţională de Apărare şi a arătat că este un preşedinte diferit faţă de predecesorul său, Traian Băsescu. Printre cele mai importante obiective ale preşedintelui se numără reforma electorală, cererile justiţiei, situaţia securităţii naţionale şi rolul României în regiune. Dorinţa preşedintelui în ceea ce priveşte cererile justiţiei a fost parţial respectată de Parlament.

NATIONAL

Tsunami in sistemul bancar romanesc!

Marile Puteri sunt implicate intr-un război financiar pe viată si pe moarte. Pentru ca, la urma urmei, se pare ca, totuşi, banii sunt tot ceea ce contează. Iar miza acestor mişcări geopolitice fără precedent in ultimul sfert de veac, cel puţin de la sfârşitul "Războiului Rece", este una uriaşa. Pentru ca acum se trasează practic liniile de demarcaţie ale noilor sfere de influenta bancara. Iar "linia roşie" care desparte interesele geostrategice ale marilor jucători din finanţa mondiala străbate tocmai teritoriul tarii noastre. Lucru care se va vedea, mai curând decât prevăd mulţi, de abia după ce aceasta "falie" va declanşa un tsunami devastator, care va clatină din temelii actuala organizare a sistemului bancar romanesc. Totul pentru a se face loc noilor lanţuri bancare care vor prelua controlul capitalului străin care va fi investit pentru reconstrucţia României, după finalizarea "marii curăţenii" a clasei politice si a administraţiei româneşti.

Liberalii, aliaţii lui Dragnea in lupta cu UNPR

PSD nu este un partid captiv care se poate preda cuiva, l-a avertizat, deunăzi, Liviu Dragnea pe colegul de alianţă Gabriel Oprea. In războiul cu "generalul", fostul preşedinte executiv al PSD primeşte un ajutor nesperat si din partea liberalilor. Prim-vicepreşedintele liberal Ludovic Orban a declarat ca PNL ar prefera sa nu facă nicio înţelegere si nicio alianţă cu UNPR. "As prefera sa formam o majoritate parlamentara, pana la alegerile din 2016, fără sa negociem cu Gabriel Oprea. (...) UNPR nu a stat niciodată pe propriile picioare sa dea piept cu electoratul. S-a băgat totdeauna in bagajele altora. Gabriel Oprea, cat a fost Băsescu, i-a făcut majoritate lui Băsescu. Când s-a apropiat de Victor Ponta, a adunat parlamentari de la diverse formaţiuni politice, prin diverse manevre de racolare, ca sa-i facă majoritate. Este foarte greu sa ai incredere intr-un astfel de partener. Cum sa pui baza pe ce spune Gabriel Oprea?", a spus Orban.

PUTEREA

Ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute: Statele Unite vor interveni ARMAT în apărarea României, în cazul unui atac al Rusiei

Statele Unite, printr-una dintre vocile sale cele mai autorizate în domeniul politicii externe - şeful misiunii americane permanente la NATO -, risipesc orice îndoieli care planau asupra consecinţelor unui eventual atac al Rusiei asupra României: o asemenea agresiune va fi urmată de un răspuns armat al Americii, indiferent de felul în care vor decide să acţioneze celelalte state membre NATO. În anticiparea reuniunii, la sediul NATO din Bruxelles, a miniştrilor Apărării din cele 28 de state membre ale Organizaţiei Nord-Atlantice, precum şi din alte 13 state cu statut de observator, Douglas Lute, şeful misiunii americane permanente la NATO, a susţinut, vineri, o conferinţă telefonică, la care au fost invitaţi jurnalişti din SUA şi Europa. După un discurs introductiv, ambasadorul Lute a răspuns întrebărilor a şase media, în ordine: "Sunday Times" (Marea Britanie), RAI (Italia), DN (Norvegia), Reuters (Marea Britanie), PUTEREA (România) şi Postul Naţional de Radio din Bulgaria.

Bucharest Air Show - cel mai mare miting aviatic din România

Peste 120 de aeronave militare şi civile şi peste 200 de piloţi din nouă ţări au luat parte la cel mai mare miting aviatic din România - Bucharest Air Show - desfăşurat în weekend deasupra Aeroportului Băneasa. Printre cascadorii aerului s-au numărat şi piloţii de la Turkish Stars, singurii piloţi din lume care execută acrobaţii aeriene cu aparate supersonice de tip N-F5. Ei au revenit în România după doi ani de absenţă de la cel mai mare miting aviatic din ţară. Sunt cei mai tineri piloţi de acrobaţie aeriană din lume. Alături de ei, lituanienii de la Baltic Beese, dar şi piloţi acrobaţi din România au încins motoarele avioanelor. Avionul de luptă american A10 şi aparatul multirol Eurofighter Typhoon au fost cele două surprize pregătite anul acesta de organizatori. Bucureştenii s-au adunat cu mic cu mare, încă de la primele ore, pentru a vedea spectacolul aerian, intrarea fiind liberă. Conducerea aeroportului a plătit aproape o jumătate de milion de euro pentru a cincea ediţie a Bucharest Air Show.

ROMANIA LIBERA

Monseniorul Ioan Robu, acuzat că a fost informator şi agent al Securităţii

În spaţiul public au apărut în urmă cu câteva luni mai multe documente interne ale Securităţii în care este amintit de mai multe ori numele monseniorului Ioan Robu , Arhiepis­cop Mitropolit de Bucureşti al Bisericii Romano-Catolice. Gabriel Catalan, istoric şi cercetător, fost angajat al CNSAS, a publicat pe blogul său mai multe note interne şi rapoarte ale Securităţii, printre care şi fişa personală a lui Ioan Robu. Potrivit unui document al Centrului de Informaţii Externe, unitatea centrală a Securităţii, vestita 0544, Ioan Robu fusese recrutat ca informator al Securităţii încă din anul 1972, "fiind pregătit cu sarcini specifice întrucît a plecat la studii în Italia". Fişa este întocmită de Ion Bodunescu, fost colonel de Securitate, fost şef al inspectoratelor judeţene ale MI din Dolj, Mehedinţi şi Teleorman.

Eşecul Comarnic-Braşov. Ce urmează

Lipsit de dorinţa de a-şi recunoaşte deschis eşecul, Ministerul Transporturilor (MT) s-a încăpăţânat zilele trecute să spună românilor că situaţia traficului de pe Valea Prahovei nu este atât de neagră. Există şi alte soluţii, a sugerat MT. Prima soluţie avansată de stat o constituie modernizarea şi lărgirea la patru benzi a DN 71 Bâldana-Târgovişte-Sinaia, pe aproape jumătate din lungime. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a semnat la începutul lunii mai un contract pentru revizuirea studiului de fezabilitate. Actualizarea se va face în şase luni. O altă variantă este construirea unei şosele ocolitoare a municipiului Câmpina care să facă legătura între DN1 şi DJ 102I, modernizat şi acesta la standard de drum naţional până la Săcele. Varianta a treia porneşte de la premisa că realizând două variante de ocolire ale localităţilor Comarnic şi Buşteni dispar problemele.

ZIARUL FINANCIAR

Dacă Grecia se sinucide ca Ceauşescu în anii "80, România are o şansă istorică

La începutul anilor '80, Nicolae Ceauşescu, cel mai occidental lider comunist la vremea respectivă a decis ca România să intre în default - încetarea plăţilor datoriilor externe - pentru a nu rămâne la mâna creditorilor internaţionali. Criza petrolului şi creşterea dobânzilor la dolar aduseseră serviciul datoriei la un nivel nesustenabil. A fost o decizie teribilă, salutată în blocul comunist şi care a ridicat mândria tuturor celor care protestau împotriva capitalismului: nu mai aveam nevoie de imperialişti, de capitalişti, de bancherii internaţionali, de FMI, de Banca Mondială. Jos cu ei! Prea puţin se aminteşte că România a crescut spectaculos din punct de vedere economic între 1965 şi 1980 şi pe baza creditelor externe, astfel că la un moment dat datoria externă reprezenta 40% din PIB. Pentru a-şi răzbuna istoria decisă în 1945, România are o şansă de a lua locul Greciei la masă şi a arăta că poate fi un aliat mult mai puternic pentru Uniunea Europeană şi pentru NATO în zona balcanică, aşa cum Turcia a preluat rolul Egiptului în Orientul Mijlociu.

Tensiunea atinge cote maxime şi la Bucureşti. BNR: Intervenim dacă se impun restricţii de capital

"Dacă se introduce controlul capitalului în Grecia şi băncile locale nu mai pot să tragă bani de la băncile-mamă de acolo, atunci putem să aplicăm acordurile de compensare", afirmă Nicolae Cinteză, şeful Supravegherii din Banca Naţională. Tensiunea a ajuns la cote maxime şi pe piaţa bancară locală, din care grecii deţin o felie de 12%, în condiţiile în care criza băncilor de la Atena a ajuns la punctul în care se vorbeşte despre iminenţa introducerii de restricţii ale mişcării capitalului, inclusiv îngheţarea depozitelor. De la începul anului din băncile greceşti din Grecia au fost retrase 40 mld. euro, adică un sfert din total. Doar săptămâna trecută, din depozite s-au volatilizat cinci miliarde de euro. Reuniunile de astăzi ale miniştrilor de finanţe şi şefilor de stat din zona euro ar putea fi ultima şansă în care Grecia ar putea ajunge la un compromis cu creditorii pentru a nu intra în default, ceea ce ar putea aduce sistemul bancar elen în colaps. Surse din piaţă spun că la finalul săptămânii trecute au avut loc mai multe şedinţe la BNR pe marginea situaţiei din Grecia.

Avertismentul din SUA al fostului secretar al Trezoreriei: UE şi Grecia au în faţă un dezastru dacă nu ajung la un acord

Dacă zona euro "divorţează" de Grecia sau invers, fiecare parte va fi lovită înzecit mai tare de ceea ce se teme că va urma după această despărţire decât de ceea ce ar putea veni dintr-un compromis pe care ele îl consideră acum inacceptabil, avertizează într-un editorial publicat de Financial Times economistul Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei americane. Articolul prezintă, de asemenea, paşii despre care Summers crede că Grecia şi Europa trebuie să-i facă pentru a evita un dezastru. Premierul grec Alexis Tsipras trebuie să facă ceea ce este necesar pentru un posibil acord util cu ceilalţi europeni. Aceasta înseamnă să renunţe la retorica ideologică despre noua abordare europeană. El trebuie să accepte că problemele Greciei au apărut în cea mai mare parte din vina ei şi trebuie să asigure, clar, că este hotărât să păstreze Grecia în zona euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9717
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6980
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3465
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0023
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.2800

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb