• ADEVARUL
• Bacalaureat de toamnă 2014: cu BMW-ul la examen
Această sesiune a fost a patra oară consecutiv în ultimii doi ani când absolvenţii de liceu au primit ca subiect principal poezia. Atât anul trecut cât şi anul acesta, la ambele sesiuni, ei au avut de scris la subiectul al treilea un eseu de 600-900 de cuvinte despre o poezie. Astfel, la profilul real şi la vocaţional, candidaţii au primit la primul subiect un fragment din "Rusoaica" de Gib Mihăescu, pe baza căruia au avut de rezolvat nouă cerinţe, la subiectul al doilea au avut de scris un text argumentativ despre importanţa respectării unor reguli într-un domeniu de activitate, iar la subiectul al treilea au avut un eseu despre tema şi viziunea despre lume dintr-o poezie de George Bacovia. Elevii pentru care "examenul maturităţii" este epuizat într-o secundă, printr-o combinaţie eficientă de nepăsare şi sictir, sunt majoritari. După examen, la Liceului Teoretic "Ion Barbu" din sectorul 5 al Bucureştiului, patru tineri se îngrămădesc într-un BMW de 25.000 de euro. Privesc cu dârzenie, ca oamenii mari, când demarează în forţă. Şi ce intonaţie apăsată folosesc, când aruncă pe geam salutul final: "Bă, mă c...c pe şcoala voastră!"...
• Ponta: Traian Băsescu a făcut sesizare la DNA privind Comarnic - Braşov. Este foarte multă răutate aici
Premierul Victor Ponta a vorbit, printre altele, la România TV, despre campania pentru alegerile prezidenţiale, despre legea propusă de vicepremierul Liviu Dragnea, dar şi despre reducerea CAS, votată luni de Senat. "Cel mai mare tun al celui de la Romstrade a fost dat cu Ludovic Orban. Mi-ar plăcea să fie firme româneşti, dar nu mai sunt. În urma tuturor acestor lucrări, România şi-a creat imaginea unei ţări în care totul trebuie verificat de zece ori. Comarnic - Braşov, am negociat, am făcut absolut tot, trebuia să semnăm contractul. A ieşit Traian Băsescu, a spus corupţie şi a făcut sesizare la DNA înainte să semnăm contractul. Este foarte multă răutate aici."
• Klaus Iohannis: Îl provoc pe Victor Ponta să arate orice probă că eu am fost la GRIVCO
Klaus Iohannis, preşedintele PNL şi candidatul partidului la Preşedinţie, a fost invitatul lui Cătălin Prisăcariu, la B1 TV. Liberalul a discuta despre acuzaţiile de continuator al nazismului, dar şi despre relaţia sa cu fostul preşedinte liberal, Crin Antonescu. De asemenea, Klaus Iohannis i-a cerut lui Victor Ponta să arate public orice probă potrivit căreia primarul Sibiului a fost la GRIVCO.
• Marii profitori ai legii traseismului: PSD şi PMP
Pe zi ce trece, proiectul de lege anunţat de vicepremierul Liviu Dragnea, prin care aleşii locali - primari, consilieri locali, preşedinţi de CJ, consilieri judeţeni - vor putea trece liniştit la alt partid politic, fără să-şi piardă mandatul, prinde tot mai mult contur. Actualmente, aleşii locali sunt obligaţi, conform Legii 249/2006, cunoscută ca legea împotriva traseismului, să rămână în partidul pe listele căruia au fost aleşi, altfel îşi pierd mandatul. Desigur, ei nu sunt ţinuţi cu forţa: pot demisiona, îşi pierd mandatul, apoi pot candida din nou. Însă, de obicei, nu vor să rişte absolut nimic. Vicepremierul Dragnea, părintele acestui proiect de lege, care, foarte probabil, va fi transformat în ordonanţă de urgenţă, insistă că fără o perioadă de transferuri, administraţia locală va fi blocată. "Este obligatoriu să limpezim situaţia din administraţia locală. E obligatoriu ca anul 2015 să nu fie plin de blocaje, cum se întâmplă acum în Bucureşti, unde PNL şi PDL conduc", a spus Dragnea.
• Fost director la CIA: "E o chestiune de timp până când Statul Islamic va ataca Occidentul"
Un atac al grupării teroriste Statul Islamic (SI) este o chestiune de timp, "nu de inevitabilitate, nu de intenţie", este de părere un fost director din cadrul CIA, generalul în retragere Michael Hayden. Gen. Michael Hayden spune că SI va încerca un atac asupra Statelor Unite ale Americii sau asupra Europei. "SI este o organizaţie locală foarte puternică şi probabil o organizaţie teroristă regională destul de puternică. Orice fel de organizaţie ar fi, are ambiţii globale şi are şi instrumentele necesare pentru asta", a declarat Hayden pentru CNN. Totuşi, serviciile secrete nu cred că SI este capabil să atace Occidentul. Dezbaterea cu privire la posibilităţile lor vine pe fondul întâmplărilor de săptămâna trecută, când un grup de militanţi suniţi l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley ca răzbunare pentru atacurile aeriene. Acest act este catalogat de fostul director executiv al CIA, Michael Morell, drept "primul atac terorist împotriva SUA".
• Moscova trimite un al doilea convoi umanitar în Ucraina. Separatiştii au trecut la contraofensivă, sprijiniţi de tancuri venite din Rusia
Rusia va trimite un al doilea convoi umanitar în Ucraina şi a informat Kievul despre această intenţie, a anunţat luni ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, la câteva zile după intrarea pe teritoriul ucrainean a unui prim convoi umanitar rus controversat. În paralel, separatiştii pro-ruşi au trecut la contraofensivă pentru a sparge încercuirea. În plus un convoi de tancuri ruseşti au trecut frontiera ruso-ucrainean.
• Factura sancţiunilor: Rusia pompează 6,6 miliarde de dolari în băncile de stat VTB şi Rosselkhozbank
Guvernul rus a aprobat pomparea unei sume de 6,6 miliarde de dolari în două dintre cele mai mari bănci controlate de către stat, în urma deteriorării situaţiei economice şi ca urmare a sancţiunile impuse celor două entităţi de către Uniunea Europeană şi SUA. Cele două bănci sunt VTB Group şi Rosselkhozbank (Banca Agricolă a Rusiei), cea de-a doua şi a cincea bancă din acest stat ca mărime, potrivit "The Moscow Times". Banii vor proveni din Fondul Naţional de Bunăstare, creat din veniturile aduse exportul petrolului. Anterior, şi Gazprombank a cerut ajutor de 1,1 miliarde de dolari, în vreme ce Rosselkhozbank a solicitat 2,8 miliarde de dolari. Gigantul gazier Gazprom deţine 35,5% din Gazprombank. Alături de acestea mai sunt pe lista de sancţiuni europene şi Sberbank - cea mai mare bancă din Rusia, şi Vneshconombank (VEB) - banca de dezvoltare a statului.
• Borza schimbă şefii unor sucursale la Hidroelectrica
Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a schimbat directorii a patru sucursale ale companiei de stat, după ce a constatat "disfuncţionalităţi" în management. "Astfel, domnul Mircea Dordea a fost revocat din funcţia de inginer şef al Uzinei Hidroelectrice Sibiu, aflată în componenţa sucursalei Sebeş, fiind înlocuit cu domnul Nicolae Mihu. De asemenea, domnul Nicolae Alexandru Varga a fost revocat din funcţia de inginer şef al Uzinei Hidroelectrice Oradea, din cadrul sucursalei Cluj, fiind înlocuit cu domnul Petru Ioan Vereş", potrivit unui comunicat al Hidroelectrica. Producătorul de electricitate estimează că va înregistra în acest an un profit brut de peste 1 miliard lei (225 milioane euro). Compania a avut în primul semestru un profit brut de 509 milioane de lei, în creştere cu 5,8% faţă de câştigul de 481 milioane de lei din primele şase luni din 2013.
• BANCHERUL
• Studiu BERD privind avantajele si riscurile bankingului global
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a recunoscut ca a subevaluat impactul transmiterii crizei globale in Romania prin intermediul canalului financiar. Cu alte cuvinte, nu s-a asteptat ca investitorii straini sa-si retraga masiv capitalurile volatile din tara si nici bancile straine sa-si reduca finantarile intr-o asemenea masura cum inca o fac, determinandu-l sa se planga si acum ca acest proces de dezintermediere este principala cauza a creditarii reduse. Si totusi, Isarescu se dovedeste, in prezent, cel mai hotarat sustinator al aderarii Romaniei la zona euro, adica pentru trecerea la moneda euro, in acelasi timp cu integrarea sectorului bancar in Uniunea Bancara europeana. Si bine face, pentru ca doar in acest fel vom putea sa aplicam lectiile invatate din aceasta criza, pentru a evita impactul negativ al unui sistem bancar dominat de bancile straine, dupa cum releva si un studiu publicat zilele trecute de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Sudiul BERD arata ca bancile straine care au invadat Romania si restul Estului Europei dupa caderea zidului Berlinului in 1990 au avut cu siguranta un rol benefic in dezvoltarea economiilor locale, prin creditarea populatiei si firmelor.
• Cum vor arata testele de stres ale bancilor europene ce vor fi publicate in octombrie
Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a publicat structura finala pentru testul de stres la nivelul sectorului bancar european ale carui rezultate vor fi publicate in luna octombrie. Este vorba de modele comune pentru toate băncile din UE, care ilustrează tipul si formatul de date care vor fi dezvăluite pentru fiecare bancă in parte. Dezvaluirea acestor informatii privind bancile într-un mod consecvent si comparabil la nivelul pietei unice va conferi bancilor europene o mai mare transparentă, ceea ce va contribui la cresterea disciplinei in întregul sector bancar din UE. Modelele vor ajuta participantii la piată să înteleagă mai bine datele pe care băncile le vor dezvălui, precizeaza EBA, institutie care va functiona ca un centru de date pentru toate băncile din UE, carora le va furniza un set de date complete, într-un format editabil si usor de utilizat.
• CURENTUL
• PNL îi dă replică lui Dragnea: E perfect legal să fii membru într-o organizaţie aparţinând minorităţilor şi într-un partid
După ce Liviu Dragnea a afirmat că Iohannis s-ar afla într-o stare de "bigamie politică", liberalii nu au rămas datori şi i-au explicat, cu legea în mână, liderului PSD că situaţia primarului Sibiului este în cadrul legii. Purtătorul de cuvânt al liberalilor, Alina Gorghiu, a declarat luni că potrivit articolului 8 din Legea nr.14/2003, membrii organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care înscriu candidaţi în alegeri pot face parte şi dintr-un partid politic, având dreptul de a candida în condiţiile legii. "Domnule Dragnea, studiaţi cu mai multă atenţie legislaţia României înainte de a vă umple de ridicol în mod public!", a precizat Gorghiu. "Este realmente penibil şi jignitor la adresa electoratului ca tocmai Liviu Dragnea să vorbească de calitatea lui Klaus Iohannis de membru PNL, fix dânsul care este un fost membru PD, experienţă care l-a ajutat foarte mult să ajungă în funcţia de secretar general al PSD.
• Remus Cernea cere interzicerea animalelor sălbatice în circuri
Deputatul independent Remus Cernea a depus, la Senat, un proiect de lege prin care se interzice folosirea animalelor sălbatice în circuri. Remus Cernea spune că propunerea amendează Legea pentru Protecţia Animalelor nr. 205 din 2004 (republicată în 30 aprilie 2014), iar dacă va fi adoptată va intra în vigoare la 12 luni după publicarea în Monitorul Oficial. Politicianul susţine că principala modificare este adusă art 17 care se completează cu interzicerea folosirii animalelor sălbatice, "fie ele capturate din natură, fie născute în captivitate, în spectacole de circ sau orice alt tip de spectacol". De asemenea, Remus Cernea afirmă că o petiţie online în acest sens, adresată Parlamentului, poate fi semnată de toţi cei care se opun folosirii animalelor sălbatice în circuri.
• CURIERUL NATIONAL
• Bursa, în pericol să devină un club închis al marilor jucători
Şedinţa de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti a fost acaparată de şapte tranzacţii speciale, volumul pe piaţa deal însumând 104,47 milioane lei reprezentat în cea mai mare de două schimburi cu 75,784 milioane acţiuni Fondul Proprietatea (FP). Nivelul pe acest segment a fost aproape de nouă ori mai ridicat decât rulajele din piaţa reglementată care s-au cifrat la numai 12,05 milioane lei. Dacă nu vor fi atraşi din nou către Bursă investitorii mici, întreaga piaţă de la BVB riscă să rămână una a tranzacţiilor deal, avertizează Daniel Iancu, fondator şi administrator al forumului bursier Adunarea Generală a Forumiştilor - agf.ro. El mai spune că s-a creat un cerc vicios în care absenţa din piaţă a ordinelor micilor investitori îi face pe instituţionalii care vor să intre sau să iasă dintr-o poziţie să nici nu mai încerce măcar să facă acest lucru prin tranzacţii succesive în piaţa reglementată. Un manager de fond sau un investitor mai degrabă pune mâna pe telefon şi încearcă să îşi găsească direct contrapartea pentru schimbările de protofoliu pe care le vizează.
• Fermierii sunt în campania de toamnă dar se gândesc la impozite şi subvenţii
Agricultorii spun că arăturile de toamnă au fost finalizate, dar acuză faptul că Guvernul le pune beţe în roate. Ginu Toma, "Fermierul": Provocarea cea mai mare este jaful care vrea să-l facă Guvernul. Există o propunere de lege în care vor să mărească impozitul de la 40-50 de lei pe hectar la 130 de lei. "Este o crimă împotriva fermierilor şi a agricultorilor români. Măsura se are în vedere a fi implementată din 2015".
• Romavia "zboară" către faliment
Guvernul ar fi vrut să bage societatea în insolvenţă abia în trimestrul al treilea, însă situaţia a devenit şi mai complicată. Regia Autonomă Compania Română de Aviaţie a intrat în faliment prin procedură simplificată, în urma unei decizii dispuse la începutul acestui luni de către Tribunalul Ilfov. Lichidator judiciar provizoriu a fost desemnat Rovigo SPRL. La restrângerea activităţii de transport aeronautic s-au adăugat, conform unui raport al Curţii de Conturi prezentat în presă anul trecut, cheltuieli nejustificate din punct de vedere economic, prin supradimensionarea departamentelor cu angajaţi, efect al reîncadrării unor pensionari deşi veniturile nu erau suficiente nici pentru plata angajaţilor, şi acordarea de prime deşi activitatea era redusă.
• Draghi pregăteşte noi măsuri de stimulare pentru a evita stagnarea eurozonei
BCE se pregăteşte să ia o serie de măsuri monetare pe care le-a evitat până în prezent, pentru a se feri de efectele neplăcute ale unei eventuale deflaţii. Măsurile de relaxare cantitativă ar presupune ca BCE să cumpere obligaţiuni de pe piaţă pentru a menţine rata dobânzilor la un nivel jos şi pentru a creşte rezerva de bani. Mario Draghi, a atras atenţia asupra riscului intrării zonei euro în deflaţie, transmite Bloomberg. Şeful BCE a avertizat, la conferinţa de la Jackson Hole, Wyoming (22 august), că, dacă inflaţia continuă să scadă, atât companiile, cât şi consumatorii vor reduce cheltuielile, în aşteptarea unor preţuri mai mici.
• Produsele marcă proprie, un sfert din vânzările Mega Image
Vânzările de produse sub marcă privată ale Mega Image au reprezentat 23% din veniturile totale ale retailerului în 2013, respectiv 538 milioane lei (121,8 milioane euro), reiese din raportul de sustenabilitate al proprietarului reţelei, grupul belgian Delhaize. Conform unor declaraţii anterioare ale CEO-ul Delhaize, Frans Muller, accelerarea dezvoltării mărcilor proprii şi îmbunătăţirea serviciilor se numără printre obiectivele grupului belgian în România. Mărcile private comercializate de Mega Image sunt 365, Gusturi Româneşti şi Delhaize. În 2013, Mega Image a raportat un profit net de 55,1 milioane lei (12,5 milioane euro), în creştere cu 18%, la afaceri de 2,34 miliarde lei (530 milioane euro), cu 33% mai mari, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Primarul din Năvodari vrea să betoneze şase kilometri de plajă
Edilul staţiunii considerate ca fiind a doua perlă a litoralului românesc are în plan să trântească un drum peste nisip şi să împartă hectare întregi de plajă la privaţi. Investitorii din zonă ameninţă că pleacă. Primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, şi-a trimis angajaţii să măsoare plaja şi să deseneze traseul unui drum care ar urma să străbată cei şase kilometri de plajă existentă, pe o lăţime de şase metri. Asta, fără să aibă aviz de la Mediu sau de la Direcţia Dobrogea Litoral, potrivit informaţiilor obţinute de EVZ. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a precizat, pentru EVZ, că a cerut specialiştilor din ministerul pe care îl conduce să verifice intenţiile edilului. Korodi a povestit că a văzut o parte din planurile edilului şi crede că dacă acesta le va pune în practică, va distruge tot ce înseamnă turism şi investiţii de milioane de euro care s-au făcut în staţiune.
• Ce măsuri noi aduce PNDR 2014-2020
Pe lângă reducerea birocraţiei, Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020,ce aşteptă să fie aprobat de Comisia Europeană, vine cu multe măsuri noi ce încurajează fermierii mici şi mijlocii să se organizeze în asociaţii care să investească în lanţuri de aprovizionare. "Cheia succesului în următorul proiect este o cooperativă de ferme mici sau medii, care depune un proiect de investiţii ce are în vedere realizarea unui lanţ scurt de aprovizionare. Astfel, agricultorii vor primi finanţare de 90% şi sunt punctaţi de trei ori. O dată pentru că este cooperativă, în al doilea rând pentru că are un lanţ scurt de aprovizionare şi în al treilea rând pentru că se află în plafonul de ferme medii", a declarat, pentru Capital, George Turtoi, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale(MADR).
• Total INTERZIS: Ce NU mai mănâncă CHINEZII la mesele oficiale
Regimul comunist chinez este angajat încă de anul trecut într-o campanie de austeritate guvernamentală. Astfel, a interzis ca la mesele oficiale să se mai servească meniuri cu animale exotice, cum ar supa din aripioare de rechin sau cuiburile de rândunică, după cum relata EFE. Interdicţia a fost anunţată la finele anului trecut de către organismele supreme ale regimului, şi anume Comitetul Central al Partidului Comunist şi Consiliul de Stat (guvernul), ea făcând parte dintr-o listă lungă de reduceri de cheltuieli la recepţii şi călătorii oficiale. S-au mai interzis, printre altele, ţigările şi băuturile de lux, iar în timpul călătoriilor de serviciu oficialii chinezi au dreptul să participe numai la mesele oferite de gazde şi responsabilii locali nu se pot caza la hotel în camere de lux. De asemenea, înalţii funcţionari guvernamentali nu mai pot organiza activităţi şi conferinţe în zone de divertisment sau de interes turistic.Aceste măsuri de austeritate survin de când regimul comunist chinez a luat măsuri pentru revigorarea campaniei de luptă împotriva corupţiei.
• Un nou bir pentru români: Taxă pe centrala de apartament
Cei care s-au debranşat de la sistemul centralizat şi şi-au montat centrală de apartament ar putea plăti o taxă de poluare. Aflat la Tulcea pentru pregătirea campaniei electorale, premierul Victor Ponta a anunţat că, începând din 2016, românii cu centrale termice de apartament urmează să plătească o taxă de poluare. În timp ce Ponta a anunţat că această taxă este impusă de Uniunea Europeană, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun că în unele ţări din UE se acordă subvenţie pentru montarea de centrale de apartamente performante şi numai cele învechite sunt taxate. Contactat de Eveninentul Zilei, ministrul Mediului, Attila Korodi, a explicat că la această oră se poartă negocieri cu Comisia Europeană pentru stabilirea modalităţii de aplicare a acestei taxe.
• JURNALUL NATIONAL
• Poroşenko a DIZOLVAT PARLAMENTUL! Ucraina va organiza noi alegeri parlamentare la 26 octombrie
Ucraina va organiza noi alegeri parlamentare la 26 octombrie, după dizolvarea actualului parlament de către preşedintele Petro Poroşenko, relatează Reuters şi DPA. "Noile alegeri vor avea loc la 26 octombrie", a scris Sviatoslav Ţeholko, purtătorul său de cuvânt, într-o postare pe Twitter. 'Alegerile parlamentare anticipate fac parte din planul meu de pace', precizează Petro Poroşenko într-un comunicat. 'Elementul-cheie' este dialogul politic cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei, a adăugat Poroşenko. Dizolvarea parlamentului îndeplineşte una dintre promisiunile de campanie ale lui Petro Poroşenko pentru alegerile prezidenţiale din mai, iar sondajele arată că 80% dintre ucraineni sprijină organizarea de alegeri anticipate. 'Votul este cea mai puternică armă pe care o au cetăţenii pentru a apăra ţara', a mai menţionat Poroşenko în textul citat.
• Primăria clasifică hotelurile, plajele şi pârtiile de schi
Prin descentralizarea competenţelor, autorizaţiile şi avizele de specialitate vor fi emise mult mai repede. Structurile de cazare şi alimentaţie publică, pârtiile de schi şi traseele montane vor fi clasificate, respectiv omologate de autoritatea publică locală situată la nivel administrativ cel mai apropiat de cetăţean, adică de primărie, potrivit Strategiei de descentralizare în domeniul turismului 2014-2016, proiect aflat în dezbatere publică pe site-ul Departamentului pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism. De asemenea, tot primăria va autoriza plajele, agrementul nautic şi va elibera brevete de turism. În plus, autoritatea publică locală va emite şi avizul de specialitate pentru documentaţii de urbanism şi amenajare a teritoriului privind zone şi staţiuni turistice, cu regulamentele de urbanism aferente, pentru documentaţii tehnice privind amplasamentul, conformarea şi funcţionalitatea construcţiilor noi cu destinaţie turistică. În prezent, aceaste activităţi sunt realizate de Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT), însă autorităţile vor să le transfere la primării pentru perioada 2014-2016.
• NATIONAL
• Tariceanu si Chitoiu baga USL in terapie intensiva
Fani declarati ai USL, fostii liberali Calin Popescu Tariceanu si Daniel Chitoiu opintesc sa repuna pe picioare alianta cu atata succes la public, inainte de prezidentiale. Pentru a avea credibilitate in ochii electoratului nostalgic uselist, ex-liberalii refugiati in PLR vor sa respecte la sange formula originala: PSD + ACD, unde ACD era la randul ei formata din PNL + PC. Ceea ce inseamna ca, inainte de a resuscita USL-ul, trebuie refacuta ACD (Alianta de Centru Dreapta pe numele ei intreg). Credinciosi telului, fostii liberali au dat iama in conservatorii lui Daniel Constantin (actiune coordonata de Daniel Chitoiu), momindu-i sa se alature noului PLR. Dupa ce au reusit sa convinga cativa, PLR-istii lui Tariceanu i-au spus liderului PC, Daniel Constantin, ca ori vine alaturi de ei cu tot partidul, ori ramane fara grup parlamentar, pe motiv de numar insuficient de alesi. Desi nu i-a convenit presiunea, Constantin a acceptat "oferta", nu de alta dar avea deja semnale ca s-ar putea confrunta cu niste "migratii" de toamna catre PNL - varianta deloc agreata de el.
• Mazare, scos pe banca de rezerve
Ca pedeapsa pentru amenintarile proferate in timpul reuniunii PSD din Delta, Radu Mazare urmeaza sa fie inlaturat de la conducerea dispozitivului pesedist de campanie din Constanta. La doar doua zile dupa ce Mazare l-a amenintat pe Victor Ponta ca nu mai este cazul sa se bazeze pe rezultate electorale bune in fieful constantean, la alegerile prezidentiale, in replica la refuzul premierului de a-i da pe mana Portul Constanta, s-a zvonit ca senatorul PSD Nicolae Moga va fi cel care va coordona campania PSD Constanta. Desi se spune ca decizia ar fi fost luata la sedinta care a avut loc in Delta, Moga se abtine sa confirme informatia. "Adunarea Generala a PSD Constanta hotaraste si trebuie votat pana pe 12 septembrie. Eu nu stiu de aceasta propunere. Sunt alti colegi care ar face mai bine aceasta treaba", a declarat Moga, chestionat fiind de presa locala.
• PUTEREA
• "Variantă" de un milion de euro la Loto. Copos "a tras" 4 ani de puşcărie
Omul de afaceri George Copos a fost condamnat definitiv, luni, la 4 ani de închisoare cu executare în Dosarul "Loteria I", în care a fost acuzat de o evaziune fiscală de peste un milion de euro, în legătură cu vânzarea unor spaţii comerciale ale firmei Ana Electronic către Loteria Română. Tribunalul Bucureşti a respins, astfel, apelurile declarate de omul de afaceri şi de ceilalţi patru inculpaţi din dosar, menţinând decizia luată în 29 ianuarie de Judecătoria Sectorului 2. Inculpaţii Gilio Giuzepe Roza, Stelian Ioan Raţiu şi Nicolae Cristea, fost director general al Loteriei Române, rămân cu câte 4 ani de închisoare, iar Gabriel Rogoveanu a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare.
• Prin Duicu, Abraham îl încolţeşte pe Ponta
După cum se ştie, avocatul Abraham este la originea telenovelei cu arestatul Bercea Mondial şi cu fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, în care Pavelică pune în practică un rol extrem de periculos: joacă o faptă penală la două capete! Acum, ex-miliţianul, fostul poliţist Pavel Abraham, a ajuns avocatul lui Adrian Duicu. Baronul de Mehedinţi a făcut trafic de influenţă din biroul premierului Victor Ponta. Plecând de la cazul Bercea Mondial-Mircea Băsescu, Bursa Zvonurilor are o informaţie beton cu arestaţi în rol de turnători. De ce a tras toate sforile Abraham ca să ajungă avocatul lui Duicu? Pentru că Pavelică vrea să obţină de la Adrian tot felul de informaţii despre jocurile politice cu funcţii, practicate de Ponta şi ştiute de baronul de Mehedinţi. Sub acoperişul relaţiei avocat-client, Abraham speră să-l lămurească pe Duicu să-i toarne tot ce ştie. Cu tolba plină de "vărsăturile" baronului de Mehedinţi, Abraham va avea ce să negocieze cu Ponta şi cu alţi demnitari pesedişti care au făcut afaceri ilegale cu Adrian. De fapt, Bursa Zvonurilor vă spune că Pavel Abraham vrea să ajungă ministru de Interne, în locul lui Gabriel Oprea.
• Dinu Patriciu, executat post-mortem: Domeniul de la Siliştea-Snagov, scos la mezat de bancă
La o săptămână de la moartea lui Dinu Patriciu, misterul privind averea, moştenitorii sau locul de veci al controversatului personaj se adânceşte. Patriciu a murit marţea trecută la Londra, într-un loc şi împrejurări încă neclare. Nu numai că nu se cunoaşte dacă politicianul/afaceristul a murit milionar, miliardar sau sărac lipit, dar în momentul de faţă nici măcar nu este sigur dacă mai există cadavrul său.
• Primăria Capitalei nu ştie pe ce dă peste 27 milioane de lei
Primăria Capitalei plăteşte peste 27.000.000 de lei pentru achiziţionarea unor noi semne de circulaţie pentru străzile Bucureştiului, dar nu ştie câte sunt necesare. Administraţia Străzilor nu are o evidenţă în acest sens. Studiul de fezabilitate aferent proiectului mai scoate de la bugetul local peste un milion de lei. După ce a încheiat un contract pentru trasarea marcajelor rutiere cu o firmă privată, primăria condusă de Sorin Oprescu îşi cumpără şi utilaje pentru a picta asfaltul. O autospecială de ridicări auto se mai regăseşte pe lista de investiţii a municipalităţii.
• ROMANIA LIBERA
• Din arestul la domiciliu, baronul PSD Brăila Bunea Stancu a dat ordine coinculpaţilor de pe telefonul fiului său
Tribunalul Galaţi judecă marţi cererea DNA de arestare preventivă a lui Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Brăila, cerere făcută de procurorii anticorupţie tocmai pentru că baronul PSD de Brăila a fost prins transmiţând instrucţiuni către alţi suspecţi din dosar, deşi Bunea Stancu era arestat la domiciliu şi legea îi interzicea să ia legătura cu ceilalţi suspecţi sau cu martorii din dosar. După ce a obţinut interceptările convorbirilor prin care baronul PSD Bunea Stancu transmitea instrucţiunile către alţi suspecţi, DNA a cerut, joi 21 august, Tribunalului Galaţi să-l aresteze preventiv pe motiv că preşedintele CJ Brăila nu a respectat condiţia esenţială de a nu comunica cu ceilalţi suspecţi din dosar.
• E cel mai mare pericol pentru România
PSD, cel mai mare partid din România post-decembristă, este azi, mai mult ca oricând, un producător de instabilitate şi un finanţator de forţă al manifestărilor acesteia. Motorul are două curele principale de transmisie. • Prin baroni, se acţionează pe partea legislativă, economică şi cea a justiţiei. Începând cu nefasta epocă Năstase, aceşti aristocraţi ai furtului organizat de bani publici au devenit o adevărată instituţie, totul într-o ţară în care instituţiile statului deveneau programatic tot mai fragile. • Pe de altă parte, se acţionează prin rebelii de tip post-vadimist, precum proaspătul parlamentar demisionar Bogdan Diaconu. Uneori discret, alteori plini de efervescenţă, asemenea indivizi acoperă în PSD linia gestionării relaţiei cu minorităţile naţionale, în special cea maghiară.
• ZIARUL FINANCIAR
• Numărul de companii noi a scăzut cu 24% de la începutul anului
Economia locală a înregistrat în primele şapte luni din acest an cel mai scăzut nivel al înmatriculărilor de companii noi din perioada 2009-2014, respectiv 63.331 de persoane fizice şi juridice, în scădere cu 24% faţă de acelaşi interval din 2013. Pentru analişti însă, semnalul nu pare a fi unul de neîncredere în economie, ci mai degrabă de însănătoşire a mediului de business, în sensul că varianta unei afaceri este luată în calcul din ce în ce mai des de către cei care au un plan de business şi nu reprezintă doar un colac de salvare pentru cei rămaşi fără un loc de muncă.
• Leul este singura monedă din regiune care s-a apreciat faţă de euro în 2014
Leul s-a apreciat cu 2% de la începutul anului. La polul opus se află forintul, care a pierdut peste 5% din valoare. Leul este singura monedă din regiune care afişează acum o cotaţie în raport cu euro mai bună faţă de nivelul de la finalul anului trecut, în timp ce puseele de tensiune resimţite de pieţele financiare pe fondul conflictului din Ucraina au făcut ca zlotul, coroana cehă şi zlotul să piardă între unu şi cinci procente din valoare pe parcursul acestui an. Aprecierea leului comparativ cu nivelul de la finalul anului 2013 este de 2%. Zlotul polonez a pierdut 1,5% din valoare anul acesta, dar cea mai proastă evoluţie a fost înregistrată de forintul maghiar (minus 5,4%). Coroana cehă a fost cea mai stabilă, cu un minus de 0,6% faţă de finalul anului trecut.
• BCR caută în Bucureşti un nou sediu de birouri de 15.000 mp
BCR, cea mai mare bancă din România, controlată de grupul austriac Erste, analizează piaţa de birouri din Bucureşti în vederea închirierii unui spaţiu de până la 15.000 mp în care să fie mutate o serie de departamente ale băncii, precum şi subsidiara BCR Pensii, au declarat pentru ZF surse din piaţa imobiliară. Banca a derulat recent un proces de selecţie a brokerilor care să îi asiste în acest proces care s-ar putea derula în etape, prin închirierea într-o primă fază a unui spaţiu de 4.000 - 5.000 mp. "Optimizarea spaţiilor de activitate este un proiect continuu în sarcina colegilor de la Real Estate Management", spun reprezentanţii BCR, fără a oferi date suplimentare despre acest proces. Managementul BCR şi cea mai mare parte a operaţiunilor sunt derulate în prezent din clădirea Bucharest Financial Plaza de pe Calea Victoriei, fostul sediu al Bancorex, aflat în proprietatea băncii.