ROMBAT a obţinut pe 24 aprilie 2025 acreditarea RENAR pentru Laboratorul său de Testare Baterii, devenind astfel singura companie din România capabilă să efectueze teste recunoscute internaţional, conform standardului SR EN ISO/IEC 17025:2015, potrivit unui comunicat ROMBAT.
„Acreditarea nu este doar un certificat pe un perete - este dovada că munca echipei noastre se ridică la cele mai exigente standarde”, a declarat Alin Romulus Ioaneş, CEO ROMBAT, subliniind importanţa acestui pas în contextul noilor cerinţe europene care impun testarea în laboratoare recunoscute internaţional.
Laboratorul ROMBAT are capacitatea de a analiza simultan până la 100 de baterii şi desfăşoară aproximativ 250 de programe de testare. Printre parametrii evaluaţi se numără capacitatea, durabilitatea, performanţa la pornire şi rezistenţa la vibraţii, testele putând dura de la 24 de ore până la 4 luni, în funcţie de specificaţiile produsului.
Compania a investit peste 150.000 de euro în extinderea capacităţii de testare şi alinierea la cerinţele ISO/IEC 17025, un standard internaţional care impune trasabilitate, audituri şi control riguros al calităţii. Rezultatele obţinute în laboratorul ROMBAT nu mai necesită retestări în alte state membre UE, fiind recunoscute prin acordurile internaţionale semnate de RENAR (ILAC-MRA).
Laboratorul testeză atât baterii noi, cât şi utilizate, conform celor mai relevante standarde internaţionale şi europene (IEC 60095-1:2018, EN 50342-1:2015, SR EN 50342-1:2016), răspunzând astfel exigenţelor pieţei şi reglementărilor în evoluţie.
ROMBAT face parte din grupul internaţional Metair Investments Ltd. şi operează, pe lângă cele trei unităţi de producţie de baterii, şi un centru de reciclare (REBAT), două parcuri fotovoltaice şi un centru logistic modern. Compania este activă şi în domeniul responsabilităţii sociale şi cercetării aplicate, contribuind la dezvoltarea sustenabilă a industriei energetice.
Opinia Cititorului