Rusia caută soluţii pentru surplusul de gaze

M.P.
Internaţional / 24 iunie, 15:37

Rusia caută soluţii pentru surplusul de gaze

Rusia, care deţine cele mai mari rezerve globale de gaze naturale, explorează metode de a gestiona surplusul de gaze, inclusiv folosirea lui pentru centrele de date, deoarece exporturile către Europa continuă să se prăbuşească, au declarat oficiali guvernamentali şi directori de companii, relatează Reuters, de la care menţionăm următoarele

Exporturile de gaze ruseşti spre Europa, care odată era cea mai importantă piaţă de export a Rusiei, au scăzut semnificativ din cauza consecinţelor politice create de războiul din Ucraina. Vârful acestor exporturi a fost atins în 2018-2019, când livrările anuale au urcat până la 175-180 miliarde metri cubi (bcm) pe an.

Conform calculelor Reuters, anul trecut exporturile companiei ruse de stat Gazprom către Europa au scăzut la 32 bcm. Acest nivel ar urma să se înjumătăţească anul acesta, după ce tranzitul gazelor ruseşti via Ucraina a fost oprit la 1 ianuarie 2025.

Regiunile nordice ale Rusiei trebuie să facă faţă unui surplus de gaze naturale, a declarat Alexei Chekunkov, ministrul Dezvoltării pentru Orientul Îndepărtat şi regiunea arctică, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg.

"Anterior, jumătate de miliarde metri cubi pe zi mergea prin conducte către Vest, dar acum nu, şi întrebarea ce facem cu acest gaz este extrem de urgentă". Marii investitori se concentrează din ce în ce mai mult pe sectorul chimic, iar excedentul de gaze ar putea fi folosit, de asemenea, pentru a genera energie pentru centrele de date pentru inteligenţa artificială (AI), a afirmat Chekunkov.

În 2024, Gazprom a produs 416,19 bcm de gaze, după ce în 2023 s-a înregistrat o producţie scăzută record de 355,23 bcm. Pe plan intern şi extern, Gazprom a vândut anul trecut doar 361,7 bcm.

Cel mai mare operator din Rusia de centre de date, BitRiver, a anunţat că anual poate fi consumat până la 10 bcm de gaz asociat petrolier (APG) pentru minarea de criptomonede pe scară mare, a anunţat agenţia rusă de presă Interfax.

Pavel Sorokin, adjunctul ministrului rus al Energiei, a declarat la Forum că producţia de gaze naturale este prea scumpă pentru folosirea în centrele de date, dar ar putea fi utilizată la producţia de cărbune, afectată de sancţiunile internaţionale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei.

"Suntem într-o situaţie destul de dificilă acum cu cărbunele. De ce să folosim gazele scumpe pentru a crea capacitate suplimentară de date când putem construi centrale electrice la minele de cărbuni", a spus oficialul.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Ia uite o idee, faci pace si se ridica si vinzi unde vrei.

    1. Să le bea, în loc de vodka.

    "deoarece exporturile către Europa continuă să se prăbuşească":-)...pai propaganda mujica ne spunea ca au crescut importurile cu 20%:-). Eh, la mujici scaderea se traduce in "crestere...negativa":-)...Sa le dea la aia din Transmujicia si Cuba ca asta iarna ambii au stat in bezna:-)

    Gazprom a avut anul trecut pierderi de 15 miliarde de dolari. Anul acesta se estimează că pierderile vor fi de 25 miliarde de dolari. In ritmul acesta în 2-3 ani de zile Gazprom intră în faliment chiar cu ajutor de la statul rus care stat nici el nu mai are resurse.

    1. In cel mai rau caz sunt preluati de altii sau de stat. Corporatia va continua sa existe si sa lucreze.

    Vorba unui filozof bulgar:

    "mai bine sa ai prea mult decat prea puțin" 

    astea sant stiri "ale momentului" fara importanta tactica sau strategica,

    importurile de hidrocarburi din Rusia au crescut cu 20% (Reuters, acum cateva zile) 

    Prpaganda goala, prea vine in timpul sumitului NATO, se prinde si un copil

    nuuuuuuuuuuu? 

    Pai n au nevoie sa exporte gaze, astea sant analize economice de calcul,

    gazele le lasa acolo ca maine poimaine se opreste caldura si fabricile de armament :) prin ue si incep sa se milogeasca "cu demnitate",

    exporta petrol in nestire pana una alta 

    1. ...si enorm uraniu in SUA, care fara nu poate

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0795
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3468
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4530
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8584
Gram de aur (XAU)Gram de aur470.5238

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb