Procesul de reechilibrare necesar pieţei de petrol pentru a se stabiliza şi, în cele din urmă, a-şi reveni continuă să se împleticească, apreciază Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la Saxo Bank.
Potrivit domniei sale, producţia din statele nemembre OPEC, în special din SUA, rămâne la aceleaşi cote, în timp ce prducţia celor din OPEC continuă să susţină mişcarea către o cotă de piaţă mai ridicată şi o producţie la fel: "Aprovizionarea arată doar o uşoară tendinţă de reducere, aşa că procesul de revenire la un echilibru va lua ceva timp şi va avea nevoie de sprijinul cererii - care trebuie să devină mai robustă. Deocamdată, am văzut o creştere robustă a cererii şi asta pentru că preţurile joase o încurajează. Dar Rezerva Federală a SUA pregăteşte o creştere de dobândă, într-o perioadă în care activitatea economică globală scade, ceea ce ne face să credem că o încetinire a cererii de ţiţei este destul de probabilă".
Agenţia Internaţională pentru Energie tocmai şi-a publicat raportul şi a subliniat riscul unui preţ pe baril de sub 50 dolari, cu o posibilă întoarcere către 80 dolari spre finalul acestui deceniu. Ceea ce va susţine preţul, în cele din urmă, va fi creşterea continuă a cererii, deşi într-un ritm mai lent decât ce am văzut în ultimii doi ani, în contextul unor reduceri dramatice de investiţii din partea marilor companii petroliere de pe glob, apreciază Saxo Bank. Potrivit AIE, industria de petrol şi gaze trebuie să cheltuiască 630 miliarde dolari anual pentru a-şi menţine actualul nivel de producţie.
De asemenea, banca de investiţii prognozează că ţiţeiul Brent va rămâne sub 50 dolari/baril până la finele anului, asta ca să nu mai menţionăm posibilul impact asupra preţului pe care l-ar putea avea stocurile de ţiţei iranian care vor intra pe piaţă din 2016. "Vedem, totodată, un risc minim ca preţul să coboare sub 40 dolari/baril, având în vedere că actualul preţ e suficient de scăzut pentru a asigura producţia statelor nemembe OPEC", se arată în raportul citat.
Conform Saxo Bank, pe măsură ce piaţa se va echilibra în 2016, vom vedea preţul începând să crească, în cele din urmă, dar nu mai mult de 65 dolari/baril, până la finele anului viitor.
1. Pret petrol in crestere
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 12.11.2015, 08:42)
Este momentul sa investim in actiuni petroliere, momentul cresterii accentuate, nu este departe!!!!Un FORECAST, corect, arata un pret al barilului, in jur de 70 dolari, la inceputul lunii martie!!