SCENARIU SEVER ÎNAINTAT BĂNCII CENTRALE DE LA NICOSIABăncile cipriote au nevoie de capital adiţional de 8,9 miliarde euro

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 aprilie 2013

Băncile cipriote au nevoie de capital adiţional de 8,9 miliarde euro

Banca centrală a Ciprului a identificat că necesarul de capital adiţional din sectorul bancar al ţării se ridică la circa 8,9 miliarde euro, într-un scenariu sever, conform unei proceduri independente de due diligence (verificare prealabilă) derulată de fondul de investiţii Pacific Investment Management Company LLC (PIMCO).

Banca centrală a precizat că, în urma solicitării de sprijin financiar de la creditorii internaţionali, autorităţile de la Nicosia au acceptat realizarea acestei analize a sistemului bancar din ţară, care a privit atât calitatea activelor, cât şi necesarul de capital - stabilit în urma unor teste de stres.

Fondul PIMCO a fost angajat în octombrie 2012 pentru realizarea analizei, care a fost finalizată în ianuarie 2013 şi a cuprins 22 de instituţii de credit, reprezentând aproape 73% din activele sistemului bancar cipriot.

Este vorba despre instituţiile locale "Bank of Cyprus", "Cyprus Popular Bank" ("Laiki") şi "Hellenic Bank", subsidiarele cipriote ale "Eurobank EFG" şi "Alpha Bank" din Grecia, precum şi băncile cooperatiste "Co-operative Central Bank", "Limassol Co-operative Savings Bank", plus un eşantion reprezentativ de 15 instituţii de credit cooperatiste afiliate Băncii Centrale Cooperatiste.

Potrivit scenariului de bază stabilit de PIMCO, care prevede pentru Cipru un declin economic de 3% şi un şomaj de 13,2% în 2013, necesarul de capital al băncilor din ţară se ridică la 5,98 miliarde euro. Din această sumă, băncile cipriote ar avea nevoie de 5,62 miliarde euro, băncile cooperatiste - de 364 milioane de euro, iar sucursalele locale ale băncilor străine nu ar necesita capital.

Potrivit acestui scenariu, pierderile consemnate de băncile cipriote sunt estimate la 12,08 miliarde euro, cele ale sucursalelor băncilor străine - la 917 milioane de euro, iar cele ale băncilor cooperatiste - la un miliard de euro. Per total, pierderile din sistemul bancar cipriot s-ar apropia de 14 miliarde euro.

Conform unui scenariu sever imaginat de PIMCO, în care economia ar scădea cu 5,2%, iar şomajul ar fi de 13,8% anul acesta, băncile din Cipru ar înregistra pierderi de 18,3 miliarde euro, din care cea mai mare parte - 15,6 miliarde euro - ar aparţine creditorilor locali. Acest scenariu prevede pentru băncile străine pierderi de peste 1,2 miliarde euro, iar pentru cele cooperatiste de 1,4 miliarde euro.

Conform scenariului sever, băncile cipriote ar avea nevoie de circa 8,2 miliarde euro, iar sucursalele locale ale băncilor străine - de 149 milioane de euro. În plus, băncile cooperatiste au nevoie de 589 milioane de dolari, potrivit scenariului menţionat.

Banca centrală cipriotă nu a oferit datele aferente fiecărei bănci din Cipru, în privinţa necesarului de capital sau pierderilor estimate în analiza PIMCO.

Memorandumul de Înţelegere agreat de Cipru cu troica creditorilor internaţionali arată că estimarea privind necesarul de capital este un element esenţal pentru realizarea recapitalizării şi a restructurării sistemului bancar cipriot. În acest sens, o parte din suma de 10 miliarde euro destinată Ciprului prin pachetul de salvare va fi depozitată într-un cont special la banca centrală în vederea recapitalizării băncilor, altele decât "Bank of Cyprus" şi "Laiki", pentru care sunt prevăzute proceduri speciale (impunerea pierderilor asupra depozitelor negarantate, respectiv lichidarea "Laiki").

Conform băncii centrale cipriote, băncile cooperatiste trebuie să-şi acopere necesarul de capital până în 31 iulie 2013, iar băncile comerciale - până la finele lunii septembrie 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dtlawyers
Apanova
anahotels.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Iul. 2021
Euro (EUR)Euro4.9198
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.1348
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7754
Gram de aur (XAU)Gram de aur243.1200

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Allview
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
Cotaţii fonduri mutuale
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro