Sebastian Burduja, fost ministru al Energiei, se declară profund nemulţumit de faptul că lucrările la hidrocentrala de la Răstoliţa au fost temporar sistate, mai ales că proiectul energetic major se află în faza finală de execuţie.
Într-o postare publicată astăzi pe pagina sa oficială de Facebook, Burduja a criticat blocajul administrativ care afectează una dintre cele mai importante investiţii energetice din România: „Răstoliţa nu trebuie să redevină victima neputinţei statului român.”
Fostul ministru al Energiei atrage atenţia că hidrocentrala este finalizată în proporţie de peste 90%, iar investiţia se ridică la sute de milioane de euro. Cu toate acestea, lucrările sunt oprite nu din motive tehnice şi nici din lipsa finanţării, ci, potrivit lui Sebastian Burduja, din cauza presiunilor exercitate de două ONG-uri de mediu, Bankwatch şi Declic. Domnul Burduja a reamintit că, în perioada mandatului său, proiectul a fost tratat ca o urgenţă de interes strategic: lucrările au fost accelerate, s-au obţinut toate avizele, inclusiv hotărârea de guvern pentru defrişarea necesară umplerii lacului de acumulare.
„Tot ce mai lipsea era aplicarea efectivă a deciziei”, a scris fostul ministru al Energiei, precizând că instanţa a dat câştig de cauză iniţial statului, dar ulterior ONG-urile au obţinut suspendarea provizorie a acordului de mediu. „Extrem de grav, au pus presiune şi au oprit lucrările la hidrocentrală şi au stopat defrişarea pentru cuva lacului. Complet ilegal! Pentru că autorizaţia de construire este valabilă. Pentru că hotărârea de guvern pentru autorizarea defrişării este valabilă”, a subliniat Sebastian Burduja, care a mai transmis că proiectul Răstoliţa este o investiţie strategică, capabilă să producă energie verde pentru zeci de mii de gospodării şi să contribuie semnificativ la siguranţa energetică a României.
„Răstoliţa este un test de sinceritate. Dacă nici acest proiect nu se finalizează, atunci orice discurs despre tranziţia energetică este pură ipocrizie”, a mai spus fostul ministru al Energiei, care a transmis şi un apel ferm către Guvern: „Este nevoie de curaj şi de hotărâre. Reluaţi urgent lucrările la Răstoliţa, în condiţiile legii! Nu mai avem timp de pierdut!”
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.07.2025, 14:25)
Ipocrizie si fa-te ca lucrezi. Lucrarile au ramas asa cum au fost de pe vremea lu Ceausescu fiindca ordinul din afara a fost - Romania tre sa ramana subdezvoltata ca zona de tampon intre Occident si Rasarit, ca orice armata prin noi sa se impotmoleasca aici. Nici guvernele Nastase, Boc, Ponta, Ciolos-MRU, Grindeanu, Ludovic Orban, Florin Citu, Ciuca, Ciolacu, si acum Bolojan, nu vor face nimic. Ambasadele si ONG-urile spun: Pe Aici Fara Dezvoltare.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.07.2025, 15:11)
Cine sunt cele două ONG ? Iar au descoperit niște gândaci prin pădurile acelea ? Defrișările masive ilegale nu tulbură pe ong-iști, numai proiectele de dezvoltare ale
României !
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.07.2025, 16:04)
Ce dezvoltare dom'le, pentru cine? Peste jumatate din populatia activa a parasit corabia.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.07.2025, 16:22)
Au emigrat multi si la Polonezi, dar Polonia totusi si-a pastrat si largit baza autohtona de productie.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.07.2025, 17:17)
Bravo! Cel care e acum ministru e doar un prost.