Selecţia administratorului Fondului Proprietatea: un grup de acţionari ridică semne de întrebare privind ROCA FP

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 iulie

Selecţia administratorului Fondului Proprietatea: un grup de acţionari ridică semne de întrebare privind ROCA FP

Un grup de acţionari ai Fondului Proprietatea a lansat o scrisoare publică în care susţine că, în urma verificărilor efectuate, au fost identificate o serie de riscuri semnificative care pot afecta negativ Fondul Proprietatea, în cazul în care parteneriatul dintre IRE AIFM şi Impetum Management, denumit ROCA FP, ar deveni administratorul fondului de investiţii.

În opinia lor, informaţiile disponibile public indică un istoric de performanţă sub aşteptări al ROCA Investments, entitate care face parte din Impetum Group, exemple în acest sens fiind, potrivit acestora, evoluţiile bursiere ale societăţilor ROCA Industry şi Bittnet Systems. De asemenea, acţionarii îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu guvernanţa corporativă şi aspectele de reglementare, invocând ca exemple cazurile societăţilor Prebet şi Sinteza. Acţionarii mai susţin că persoanele implicate în parteneriatul ROCA FP par să nu deţină experienţa necesară şi nici profilul reglementar adecvat pentru a administra un fond de anvergura Fondului Proprietatea. Nu în ultimul rând, strategia propusă de ROCA FP pentru acest fond de investiţii presupune o schimbare semnificativă faţă de modelul consacrat al FP, ceea ce, în opinia acţionarilor, poate genera incertitudini suplimentare într-un moment în care investitorii şi piaţa nu par pregătiţi să îşi asume riscuri adiţionale.

În aceste condiţii, acţionarii FP solicită tuturor părţilor implicate o analiză suplimentară şi o evaluare mai atentă a ofertelor primite pentru poziţia de administrator al Fondului Proprietatea.

Pe de altă parte Andrei Cionca, reprezentantul parteneriatului ROCA FP, afirmă, într-un răspuns oferit ziarului BURSA, că referinţele critice cu privire la performanţele şi activitatea echipelor ROCA izolează situaţii punctuale, într-un portofoliu de peste 60 de companii aflate în managementul lor. ”Acest fapt reflectă o interpretare inexactă a modului în care este evaluată performanţa în Private Equity”, spune reprezentantul ROCA.

Andrei Cionca mai susţine că membrii echipei locale propuse în parteneriatul ROCA FP au avut o contribuţie semnificativă la dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din România. În plus, parteneriatul dintre IRE AIFM, un administrator de fonduri reglementat la nivel european (CSSF - Luxemburg) şi echipa locală, oferă un cadru solid de guvernanţă şi conformitate, recunoscut pe pieţele internaţionale, conform reprezentantului parteneriatului ROCA FP.

Amintim că, în luna mai, Comitetul Reprezentanţilor Fondului Proprietatea a anunţat că a selectat parteneriatul dintre IRE AIFM şi Impetum Management pentru a participa în faza următoare a procesului de desemnare a noului administrator al Fondului Proprietatea. Franklin Templeton, actualul administrator al FP, al cărui mandat se încheie în martie anul viitor, nu a participat la procesul de selecţie pentru un nou mandat la cârma FP.

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Prea mult zgomot pentru ROCA si prea putin zgomot pentru STZ. Se vede si de pe luna ca ROCA nu e ce trebuie la FP. Sunt de parere ca si MF trebuie sa ia pozitie impotriva ROCA, nu este de loc in avantajul lor.

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. pai pana acum au fost andries si bolos la MF, mie mi s-a parut ca au avut o pozitie foarte clara. Atat fata de ceilalti actionari, fata de FT cat mai ales fata de Fondurile de Pensii :))

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0645
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3179
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4146
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8692
Gram de aur (XAU)Gram de aur459.5007

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb