SIBEX O nouă şedinţă sărăcăcioasă pe piaţa futures

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 13 ianuarie 2016

La fel ca în şedinţa de la debutul săptămânii, în prima jumătate a sesiunii de marţi piaţa Sibex a dat din nou impresia unui loc părăsit şi bântuit de fantasmele trecutului. Până la ora 17.30 participanţii au încheiat 24 contracte futures iar valoarea acestora se situa la 380.712 de lei. "Nimic nu pare a-i mai atrage pe jucători la bursa derivatelor în condiţiile în care nici măcar deschiderea de la NYSE nu mai reprezintă acel imbold din trecut, care determina iniţierea de speculaţii şi, în situaţia dată, întrebarea este care e resortul care-i determină pe câţiva participanţi să fie încă prezenţi şi să genereze doar câteva zeci de contracte pe zi", a punctat un analist financiar.

Dacă volumul era la fel de sărăcăcios ca şi în şedinţele anterioare, în schimb, la capitolul produse, statistica reţinea mai multe simboluri active. Astfel, conform datelor de la ora menţionată, se tranzacţionase pe simbolurile DEDJIA 16C şi DEDJIA 16F care urmăresc evoluţia Dow Jones pe scadenţele martie şi iunie 2016, respectiv pe simbolurile GBUSR 16C şi EUJPR 16C care urmăresc paritatea dintre lira sterlină şi dolar şi dintre euro şi yenul japonez, pe scadenţa martie.

Cele mai multe contracte, mai exact 19, erau realizate tot pe derivatul pe Dow Jones, pe scadenţa martie. După evoluţia ascendentă de luni, "pariurile" indicau tot o direcţie pozitivă, cotaţia de 16.410 puncte consemnată după şapte ore şi jumătate de la startul şedinţei fiind cu 111 puncte peste cea de la închiderea de luni. De altfel, şi grecii de la ATHEXClear au anticipat creşteri, stabilind un preţ de referinţă pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1) de 16.460 puncte. Totuşi, în raport cu acesta, cotaţia DEDJIA 16C pierdea 50 de puncte. Pe scadenţa iunie se consemna un singur contract iar DEDJIA 16F era cotat la 16.310 puncte.

Pentru derivatul liră sterlină/dolar se înregistrau două contracte iar moneda britanică era cotată la 1,4390 USD, în minus cu 1,37% faţă de "start of day price", calculat la 1,4590 USD. Tot două contracte se consemnau şi pe derivatul pe raportul dintre euro şi yenul japonez, acesta revenind printre produsele "vii" după luni bune de absenţă. Un euro era cotat la 127,80 yeni, în minus cu 0,28% faţă de "start of day price" (128,16 yeni).

(1) preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.30

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. vinzatoarele din chioscurile RATB sunt traderite sofisticate de bilete , sa zicem la ordin, fata de activitatea de la SIBEX. SIBEX nu mai este o piata. e doar un agromec de unde se iau salarii.

    1. pai da, trebuie sa cheltuie si ei cumva banii actionarilor :P

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0600
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2961
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4155
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8673
Gram de aur (XAU)Gram de aur460.7924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb