"Simt enorm şi văz monstruos"

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 18 iulie 2016

"Simt enorm şi văz monstruos"

Canicula şi ştirile ultimelor zile pot afecta grav un om sensibil, poate şi pe unul normal. Gradele urcă ameţitor pantele termometrelor, iar veştile monstruoase curg precum râurile aflate sub cod roşu de inundaţie. Câteva întrebări ne bântuie precum nişte fantome intrate în sevraj. Ce se întâmplă cu lumea în care trăim? Când s-a modificat în asemenea hal? Procesul s-a petrecut chiar sub ochii noştri? Când un om greşeşte, îl judecăm, izolăm, pedepsim, dar ce facem când comunităţi întregi se comportă în neregulă, schimbăm strategia de ţară?

Te uiţi, asculţi, citeşti şi nu înţelegi cum o întreagă comunitate a asistat impasibilă, ani de zile, cum nişte oameni, pe alocuri copii, sunt ţinuţi în lanţuri, torturaţi, puşi la muncă silnică, într-un sat (judeţul Argeş, România, Uniunea Europeană) în secolul XXI. Nimeni nu a fost străbătut de un cât de mic fior de omenie, frica sau indiferenţa blocând orice tentativă de acţiune. Când apare un consilier local şi explică în faţa camerelor TV, că oamenii erau ţinuţi în lanţuri "ca să nu fugă" vedem cu încetinitorul cum are loc o implozie morală.

Când credeam că nimic nu ne mai poate şoca în legătură cu sistemul sanitar, tocmai aflăm că în spitalele în care apa e diluată cu pseudo-dezinfectanţi, pacienţii sunt mâncaţi la propriu de viermi, asta în cazul în care nu mor direct în urma unei transfuzii greşite de sânge. Un salariu mai mic decât trebuie nu poate justifica absolut totul, mai ales atunci când eşti medic.

De pe cocoaşele unor clădiri care dau fiori oricărui om cinstit, puşcăriaşi voinici strigă "hoţii" şi se plâng de foarte multe lucruri, inclusiv de puţinătatea şi calitatea hranei. Până unde poate merge ironia?

Nici din exterior ştirile şi imaginile care le însoţesc nu sunt mai dătătoare de speranţe. Jean Claude Junker, preşedintele Comisiei Europene, ne anunţă senin că pe tema Brexit-ului s-a consultat şi cu "lideri de pe alte planete" şi nimeni nu tresare în plenul Parlamentului European, fostul preşedinte american George W. Bush dansează senin-zâmbăreţ la o înmormântare, şi niciun coleg al poliţiştilor privegheaţi nu-l ia de guler să-l scoată afară, iar Boris Johnson, excentricul eurosceptic, este numit ministru de externe de către noul premier britanic, tocmai când tot mai mulţi experţi erau convinşi că "insularii" regretă votul ultimului referendum.

Trebuie să fie ceva în neregulă în aerul respirabil sau în apa potabilă ca toate acestea să poată avea loc fără ca obrazul lumii normale să nu crape de ruşine!

Ultimă oră: tot mai mulţi pământeni reali vânează fără milă pokemoni imaginari!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Trista lume cu umanitatea pierduta.

    Prinsi in realitatea virtuala ca intr-o plasa, in curand nu vom mai intelege lumea reala, dramele de mai sus nu ne vor mai misca. Aceasta e lumea viitorului, fara sentimente, doar cu senzatii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Videoconferinţa “Sănătate şi FARMA - Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”
Dtlawyers
BTPay
Apanova

Curs valutar BNR

15 Oct. 2021
Euro (EUR)Euro4.9484
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2646
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.6171
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8523
Gram de aur (XAU)Gram de aur244.4451

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

eximbank.ro
certificateorigine.ro
gerocossen.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Bursele din regiune
invietraditia.ro
cnipmmr.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro