Sindicaliştii de la Guvern critică tăierile de posturi operate la nivelul Cancelariei premierului şi acuză o acţiune intenţionată de eliminare a liderului de sindicat. Noni Iordache, preşedintele Sindicatului Angajaţilor din Aparatul de Lucru al Guvernului, a declarat la Digi24 că „este vorba despre o schemă pentru a se debarasa” de el şi a anunţat că va da în judecată instituţia. Potrivit acestuia, structura din care face parte este desfiinţată în cadrul reorganizării anunţate de şeful Cancelariei premierului, Mihai Jurca, care a precizat că din cele 176 de posturi aflate în subordinea Cancelariei vor rămâne doar 105.
„Ar trebui să vă atragă atenţia, în primul rând, schema la care a apelat şeful Cancelariei pentru a scăpa de liderul de sindicat. Sindicatul care îl deranjează foarte mult şi care a fost a fost apostrofat astăzi, într-o discuţie informală pe care am avut-o cu şeful Cancelariei, că nu ne-am fi sesizat cu privire la ilegalităţile comise de RA-APPS. Acest sindicat de la Guvern este un sindicat nou, nu putea să aibă activitate atunci când îşi dorea dl Jurca. Şi repet, au ales o schemă pentru a se debarasa de liderul de sindicat”, a declarat Iordache.
El a mai precizat că, în noul context al restructurării, „39 de persoane se vor bate pe şapte locuri”, referindu-se la angajaţii actuali ai Cancelariei ale căror posturi vor fi desfiinţate. În plus, a lansat acuzaţii directe la adresa lui Mihai Jurca, menţionând aspecte legate de locuinţa acestuia primită de la RA-APPS: „Vom da, bineînţeles, Cancelaria premierului în judecată. Dar este un aspect foarte important de precizat: dacă este să fim corecţi, dacă ne uităm la normativele OMS şi la legea 114 / 1996, aş vrea să îl întrebaţi pe dumnealui cât are suprafaţa locuinţa pe care a primit-o de la RA-APPS şi atunci să vină dumnealui şi să pozeze în pur şi că vrea să facă economie la stat.”
Într-un comunicat de presă comun, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) şi Sindicatul Angajaţilor din Aparatul de Lucru al Guvernului (SAALG) denunţă procesul de reorganizare ca fiind „ilegal şi abuziv”, criticând lipsa unei consultări reale şi încălcarea prevederilor Contractului colectiv de muncă şi ale Acordului colectiv în vigoare.
„Prin lipsa dialogului real cu partenerii sociali, se încalcă flagrant principiile statului de drept şi se creează premisele unui comportament arbitrar şi autoritar, incompatibil cu normele democratice. Instituţia pe care o conduceţi nu este o proprietate privată, iar funcţia publică presupune respectarea drepturilor constituţionale şi a legislaţiei naţionale şi europene, nu administrarea discreţionară a resurselor umane şi instituţionale”, este mesajul transmis de cele două organizaţii sindicale către conducerea Executivului.
În acelaşi document, sindicaliştii acuză că „nu asistăm la o reformă reală şi transparenţă decizională, ci asistăm la o epurare politică, organizată şi mascată de către aparenţa austerităţii şi responsabilităţii. Dorinţa de eliminare a salariaţilor incomozi, care au îndrăznit să protesteze, să semnaleze abuzuri sau nedreptăţi se manifestă prin execuţia administrativă, cu motivaţie politică, a liderului de sindicat. Departamentul este desfiinţat. România se îndepărtează cu paşi repezi de valorile democratice.”
Opinia Cititorului