Slovacia blochează al 18-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei

I.S.
Internaţional / 15 iulie, 19:06

Slovacia blochează al 18-lea pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei

Consiliul UE nu a reuşit să aprobe al 18-lea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei, după ce Slovacia a cerut amânarea votării acestui pachet întrucât nu a primit suficiente garanţii că oprirea importurilor de gaz rusesc în UE începând din anul 2028 nu-i va prejudicia economia, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Slovacia 'respinge propunerea idioată a Comisiei Europene de a opri fluxurile de gaz rusesc începând din anul 2028', a semnalat premierul social-democrat slovac Robert Fico.

El a cerut Bruxelles-ului garanţii că economia ţării sale nu va fi afectată de această sistare a importurilor de gaz rusesc, în condiţiile în care Slovacia este puternic dependentă de aceste importuri şi, fiind lipsită de ieşire la mare, are posibilităţi limitate de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate (GNL), care în plus sunt mai scumpe decât gazele furnizate de Rusia prin conducte.

Slovacia a cerut prelungirea termenului de eliminare a importurilor energetice ruseşti în UE până în anul 2034, când expiră contractul său cu compania rusă Gazprom, solicitare însă respinsă de Comisia Europeană, a precizat premierul slovac. Prin urmare, a adăugat el, Slovacia a cerut amânarea adoptării celui de-al 18-lea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei, pachet care nu are legătură cu planul european de sistare a importurilor energetice din Rusia.

Şefa diplomaţiei europene, estona Kaja Kallas, a confirmat după o reuniune a miniştrilor europeni de externe că noul pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei nu a putut fi adoptat şi s-a declarat 'cu adevărat întristată' de acest lucru, ea afirmând de asemenea că mingea este în terenul Slovaciei.

După ce Comisia Europeană a prezentat în luna mai un plan de eliminare a importurilor energetice din Rusia, premierul Robert Fico a declarat că înţelege încercările europene de reducere a dependenţei energetice faţă de ţările terţe, dar a avertizat că iniţiativa Bruxelles-ului va aduce prejudicii Uniunii Europene, întrucât va avea ca efect creşterea preţurilor la energie şi diminuarea competitivităţii blocului comunitar.

'Aceasta este pur şi simplu sinucidere economică să mergem în punctul în care să trebuiască să nu mai avem nici gaz, nici combustibil nuclear, nici petrol, doar pentru că un fel de nouă Cortină de Fier se construieşte între lumea occidentală şi probabil Rusia şi alte ţări', a remarcat Fico.

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Astia vor sa opreasca gazul rusesc abia 2028 ?!

    Gazul trebuia oprit a2a zi dupa invazie, fmm !! 

    Cine vrea gaz sa cumpere din Romania la pretul pietei.

    Perimetrele de gaze si petrol cedate fraudulos catre OMV, BSOG si altii trebuie nationalizate URGENT ! Nationalizare vorba vine, caci nu au fost vandute. Dar trebuie anulate contractele de concesionare si realizate niste contracte noi pe model norvegian, care sa fie benefice Romaniei si sa asigure dezvoltarea tarii. 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Dosar BURSA - Crizele Apocalipsei
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0798
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3475
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4619
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8503
Gram de aur (XAU)Gram de aur469.8706

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
industrylink.eu
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
industrylink.eu
BURSA
Comanda carte
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb