Parlamentul sloven a aprobat vineri iniţiativa Partidului Stânga de a organiza un referendum consultativ pe tema creşterii cheltuielilor de apărare, informează publicaţia locală delo.si, de la care transmitem cele ce urmează. Propunerea a fost susţinută de două partide din coaliţia de guvernare - Stânga şi Social-Democraţii - precum şi de două formaţiuni de opoziţie mai mici.
Întrebarea supusă votului popular va fi: „Susţineţi o creştere a cheltuielilor de apărare ale Sloveniei la 3% din PIB pe an, ceea ce înseamnă aproximativ 2,1 miliarde de euro, până în 2030?”
Slovenia este stat membru NATO, iar în urma summitului din luna trecută, Alianţa a stabilit obiectivul creşterii cheltuielilor de apărare până la 5% din PIB până în 2035, o iniţiativă susţinută de preşedintele american Donald Trump.
Calendarul referendumului nu este stabilit încă, fiind necesară adoptarea unei rezoluţii separate în parlament. De asemenea, rezultatul consultării nu va avea caracter obligatoriu.
Premierul Robert Golob, liderul partidului Mişcarea Svoboda, a votat împotriva propunerii venite chiar din partea colegilor săi de coaliţie. În replică, acesta a anunţat iniţierea unui alt referendum, privind menţinerea Sloveniei în NATO, conform sursei citate.
„Există doar două căi: fie rămânem în Alianţă şi ne plătim taxele de membru, fie părăsim Alianţa. Orice altceva este o inducere în eroare populistă a cetăţenilor”, a declarat Golob.
Guvernul sloven a aprobat deja în luna mai creşterea cheltuielilor de apărare la 3% din PIB până în 2030. Decizia recentă a NATO de a ridica obiectivul la 5% a generat tensiuni în interiorul coaliţiei de la Ljubljana.
1. Si Romania trebuie sa aiba un referendum pe tema c
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2025, 16:46)
Romania trebuie sa aiba un referendum pe tema cheltuielilor de inarmare pentru ca ,tot discutind de acest deficit bugetar din 2024 de 9,3 din PIB nu se uita nimeni ca cea mai mare parte din acesta este din cheltuieli de inzestrare ,de intretinere a armatei ,de amenajari baze militare ,personal etc . Daca oficialii se feresc sa ia o atitudine fata de cererile uriase pentru inarmarea viitoare ,macar sa organizeze un referendum curat pe tema asta ,sa ia poporul atitudinea corecta care sa impiedice intrarea in incapacitate de plata . Inarmarea asta accelerata din Romania ,crearea de baze militare cedate unor trupe straine ,toate manevrele militare din ultimii doi ani ,acumularea de avioane F15 etc ...sincer arata a pregatiri de razboi cu care poporul nu e de acord . Asa ca un astfel de referendum ar tine loc si de consultarea privind implicarea voita sau nu de la Bucuresti intr un conflict militar ,perdant de la bun inceput !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2025, 16:48)
Despre ce popor e vorba?
Aia 20 care latră pe lângă CG si Miniom?
Poporul v-a dat cu flit la vot.