"Socep" Constanţa a adus cele mai mari randamente investitorilor pe Bursă, în ultima lună

IZABELA SÎRBU
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 18 octombrie 2010

"Socep" Constanţa a adus cele mai mari randamente investitorilor pe Bursă, în ultima lună

Acţiunile operatorului portuar "Socep" Constanţa (simbol bursier SOCP) s-au situat din nou pe primul loc în topul creşterilor la o lună de la Bursa de Valori Bucureşti. În perioada 14 septembrie - 14 octombrie, ele au fost cel mai bun plasament din piaţă, cu o apreciere de 48,6%, până la preţul de 0,325 lei/unitate însă, şi alte tranzacţii bursiere au adus câştiguri investitorilor.

Astfel, cei care s-au orientat, în intervalul analizat, către portofolii similare indicelui BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la BVB, au înregis-trat o creştere de 0,21%, în vreme ce indicele BET-FI (exprimat în euro), care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, a raportat o apreciere de 6,72%. De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni, a urcat cu 2,87%, ajungând la 489 de puncte.

Randamente pozitive au fost obţinute şi de către persoanele care au ales ca plasamente fondurile mutuale de investiţii. Astfel, investitorii care s-au orientat către fondul "AI Intercapital" au beneficiat de cel mai mare câştig, raportând, în perioada menţionată, o creştere cu 4,14% a sumei investite iniţial (raportat la moneda euro).

Mai puţin mulţumite au fost persoanele care au preferat să constituie depozite în euro, Banca Comercială Carpatica şi Ate Bank oferind totuşi cele mai bune dobânzi din piaţă. Astfel, randamentele la această categorie de plasament s-au ridicat la 0,29% din suma investită iniţial, într-o lună.

În schimb, tradiţionaliştii care şi-au deschis depozite în lei au înregistrat scăderi. Cele mai norocoase persoane care au ales să îşi direcţioneze economiile către acest tip de plasament nu ar fi simţit nicio pierdere, dacă ar fi fost suficient de inspiraţi să aleagă depozitele în lei de la Piraeus Bank România, care a oferit cea mai bună dobândă.

Moneda naţională a coborât în această săptămână sub nivelul consemnat la jumătatea lui septembrie, astfel că cei care nu s-au decis pentru vreun alt tip de plasament au înregistrat o scădere de 0,67% a economiilor. Moneda euro a urcat în jurul pragului de 4,27 lei, în condiţiile în care dolarul s-a apreciat puternic faţă de moneda naţională.

Metalul galben a început să crească considerabil în ultima lună, până aproape de 0,48%, în condiţiile în care cererea a dat semne de revigorare, preţul aurului urcând la nivelul 134 de lei/gram, potrivit datelor afişate, vineri, de BNR.

Precizare:

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.

Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Electromagnetica
danescu.ro
domeniileostrov.ro
arsc.ro
raobooks.com
boromirmarket.com
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Dec. 2023
Euro (EUR)Euro4.9677
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6059
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2613
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7949
Gram de aur (XAU)Gram de aur300.4044

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

cofetariiledelice.ro
avon.ro
dtoys.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ahkawards.ro
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb