Sprijin european şi dialog intern; Ce a făcut Nicuşor Dan în primele zile de preşedinte ales

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 23 mai

Sursa foto: facebook / Curtea Constitutionala a Romaniei

Sursa foto: facebook / Curtea Constitutionala a Romaniei

English Version

Activitatea preşedintelui ales Nicuşor Dan a fost intensă şi concentrată în primele zile de după alegerile din 18 mai şi a privit teme esenţiale pentru viitorul economico-financiar al ţării, cu accent pe reducerea deficitului bugetar, construirea unei majorităţi parlamentare stabile şi pregătirea unui plan coerent de măsuri fiscale şi administrative.

A doua zi după turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, luni, Nicuşor Dan a avut o convorbire telefonică importantă, discutând cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, căruia i-a mulţumit "pentru sprijinul acordat de comunitatea maghiară din România la alegerile prezidenţiale din 18 mai". În cadrul dialogului, liderul UDMR l-a asigurat că "poate conta pe sprijinul Uniunii pentru reformele necesare la nivel naţional".

Tot luni, Dan s-a întâlnit cu preşedintele interimar Ilie Bolojan pentru a discuta pe dosarele pe care trebuie să le preia viitorul preşedinte al ţării. Nicuşor Dan a precizat: "O să fie mai multe discuţii pe dosarele pe care trebuie să ni le transmitem, Am discutat foarte mult de deficit şi cum putem să ieşim din asta".

Întrebat dacă a discutat cu Ilie Bolojan şi despre negocierile privind viitorul guvern,Nicuşor Dan a spus: "I-am cerut, evident, dumnealui este preşedintele interimar al PNL, i-am cerut opinia despre cum trebuie să fie guvernul". În privinţa PSD, preşedintele ales a fost rezervat: "Haideţi să aşteptăm şedinţa PSD (n.red. - cea de marţi în care urma să demisioneze Marcel Ciolacu), să vedem care este direcţia". Totodată, a subliniat: "Sunt sunt nişte discuţii tehnice pe care trebuie să le am, pe chestiunile specifice de apărare şi de asemenea, pe chestiunile specifice financiare, de deficit".

Marţi, preşedintele ales a petrecut patru ore la Ministerul Finanţelor, unde a discutat cu ministrul Tanczos Barna şi alţi specialişti. După întâlnire, Nicuşor Dan a transmis că deficitul bugetar poate fi menţinut în limitele agreate cu Comisia Europeană fără creşteri de taxe, ci "printr-o colectare mai bună a veniturilor la bugetul de stat şi cu reducerea sau eficientizarea cheltuielilor bugetare". Într-o postare pe Facebook, Nicuşor Dan a reafirmat acest angajament: "Prioritatea principală în această perioadă este corectarea deficitului bugetar, iar dialogul cu partidele politice se va axa exclusiv pe identificarea soluţiilor în acest sens. Elaborarea unui plan concret de măsuri pentru reducerea cheltuielilor publice este esenţială şi nu mai poate fi amânată. Toate informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la structura viitorului Guvern sau la posibile nominalizări pentru funcţiile de ministru sunt, în acest moment, simple speculaţii."

Cu o zi înainte de şedinţa CCR pentru validarea alegerii sale ca preşedinte al ţării, miercuri, Nicuşor Dan s-a întâlnit la Bucureşti cu Roberta Metsola, preşedinta Parlamentului European, cu care a avut o discuţie informală. Practic, Roberta Metsola este primul oficial străin de rang înalt cu care s-a întâlnit noul preşedinte ales. În urma întâlnirii, Nicuşor Dan a scris pe pagina sa de Facebook: "Am avut o primă discuţie informală cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola. România are nevoie de tot sprijinul în perioada următoare". El a subliniat rolul pe care îl joacă partenerii europeni în stabilitatea economică a ţării. La rândul său, preşedinta Parlamentului European a postat pe reţeaua X o poză cu Nicuşor Dan şi a scris: "Împreună la Bucureşti. Împreună pentru Europa. Împreună pentru România".

Ieri, după ceremonia de la CCR, Nicuşor Dan a anunţat o nouă rundă de discuţii cu ministrul de Finanţe, Tanczos Barna, şi cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş. Discuţiile vizează, potrivit lui Nicuşor Dan, "ideile dumnealor faţă de obligaţia de a reduce deficitul până la sfârşitul lui 2025 şi, pe de altă parte, să vadă care este stadiul discuţiilor cu Comisia Europeană". Preşedintele ales şi validat de CCR a reamintit că "România şi-a asumat în faţa Comisiei Europeane nişte ţinte de deficit şi vreau să ştiu exact care este stadiul discuţiilor".

În privinţa bugetului viitor, Nicuşor Dan a subliniat: "Discuţiile pentru bugetul pe 2025 şi 2026 pornesc de la premisa de a nu creşte taxele. Cred că o ţintă realist-optimistă pentru deficitul pe 2025 este 7,5% din PIB şi pentru asta, faţă de predicţiile pe care le avem în acest moment, ar trebui să găsim unde să tăiem din cheltuieli sau să transferăm nişte sume în interiorul bugetului de aproximativ 30 miliarde euro".

Tot ieri, Nicuşor Dan a confirmat că "Ilie Bolojan rămâne prima opţiune pentru funcţia de prim-ministru în viitorul Guvern". Despre PSD, viitorul preşedinte a relatat: "M-am întâlnit câteva minute cu domnul Grindeanu (n.red. - preşedintele interimar al PSD), nu am avut o discuţie cu domnia sa. Mă bucură deschiderea partidului, ştiţi bine că nu a luat decizia oficială privind participarea la guvernare, dar mă bucură că nu exclude intrarea la guvernare şi deci o să fie nişte discuţii. Sunt discuţii tehnice pe care o să le avem. O intrare a PSD-ului la guvernare ar da mai multă credibilitate unui guvern cu o majoritate parlamentară, are mai multe credibilitate şi asta se va vedea inclusiv pe nivelul dobânzilor privind împrumuturile pe care va trebui să le luăm".

Pe lângă activităţile oficiale, în primele trei zile ale săptămânii, Nicuşor Dan a fost invitat la mai multe posturi de televiziune - B1 TV, Antena 1, Pro TV, TVR, unde a explicat în detaliu priorităţile mandatului său. A insistat că există premise reale ca viitorul guvern să evite majorarea taxelor şi impozitelor, concentrându-se în schimb pe "reducerea deficitului bugetar prin eficientizarea cheltuielilor publice şi printr-o colectare mai bună a TVA-ului şi a altor venituri de către ANAF".

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
eximbank.ro
arsc.ro
fngcimm.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.0564
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4749
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9985
Gram de aur (XAU)Gram de aur476.1060

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb