Statul va despăgubi deponenţii care şi-au mutat banii de la CEC la BRD pentru Dacia

V.B.
Bănci-Asigurări / 13 mai 2014

Persoanele fizice care şi-au transferat, după 22 decembrie 1989, banii de la CEC la BRD pentru cumpărarea unui autoturism Dacia vor fi despăgubite de stat cu maximum 100 milioane lei, prin emisiuni de titluri de stat, prima fiind lansată pe 4 august, cu scadenţă la o lună, fără dobândă, a hotărât Guvernul în şedinţa de astăzi.

Decizia prevede şi majorarea cu 222.231 lei a valorii totale a despăgubirii pentru persoanele fizice care au depus bani la CEC până la 15 februarie 1992 pentru achiziţia de automobile Dacia. Suma suplimentară reprezintă cumulul despăgubirilor rezultate din necesitatea recalculării despăgubirilor acordate pentru patru deponenţi, din neincluderea în lista iniţială a unui deponent, precum şi cumulul despăgubirilor rezultate din şase hotărâri judecătoreşti executorii.

Valoarea totală a despăgubirii stabilite printr-o ordonanţă de urgenţă din 2007 a fost de 759,78 milioane lei, reprezentând cumulul despăgubirilor calculate de CEC prin indexarea, de la data depunerii până la 31 iulie 2007, a sumelor existente în cele 37.462 depozite constituite, cu indicii preţurilor de consum comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), din valoarea cărora se deduce nivelul dobânzii legale bonificate de CEC pe perioada în care a fost acordată.

Pe 30 octombrie 2008, pe baza ordonanţei din 2007, deponenţii au beneficiat de acordarea efectivă a despăgubirilor calculate.

Suma suplimentară va fi asigurată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) printr-o emisiune de titluri de stat pe numele CEC Bank lansată, de asemenea, la 4 august şi răscumpărată la 3 septembrie.

Pentru persoanele care şi-au transferat banii de la CEC la BRD, autorităţile au prevăzut despăgubirea printr-o lege din 2008, care, însă, nu a putut fi pusă în practică din cauza unor necorelări legislative.

Ca să îşi recupereze banii, deponenţii trebuie să se prezinte în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a HG la o agenţie BRD cu documente doveditoare în original ale sumei depuse la CEC, un act de identitate valabil, acte de stare civilă, procură specială autentificată pentru a face dovada mandatului, certificat de moştenitor şi alte documente legale, după caz, precum şi declaraţie pe proprie răspundere autentificată notarial că nu au încasat despăgubirea.

În ceea ce priveşte impactul asupra bugetului general consolidat, MFP menţionează, în nota de fundamentare, că titlurile de stat emise pentru acoperirea financiară nu reprezintă plăţi din bugetul de stat, ci determină doar majorarea datoriei publice guvernamentale cu 100 milioane lei. Totodată, prin emiterea de titluri de stat cu scadenţa la o lună, se majorează cu aceeaşi sumă volumul refinanţărilor titlurilor de stat aferente lunii septembrie 2014 la nivelul estimat de 1 miliard lei.

Sumele reprezentând valoarea totală a despăgubirilor acoperite prin lansarea emisiunii de titluri de stat răscumpărabile la scadenţă, la o lună de la lansare, generează creşterea datoriei publice. De asemenea, dobânda aferentă împrumutului de refinanţare contractat de pe piaţa titlurilor de stat se va reflecta în bugetul de stat al anului scadenţei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

BTPay

Curs valutar BNR

19 Ian. 2021
Euro (EUR)Euro4.8742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.0186
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian4.5297
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.4736
Gram de aur (XAU)Gram de aur238.3750

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

The Diplomat-Bucharest Awards Gala 2021
Video

ENGLISH SECTION

more articles

Pagini Aurii
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.rowww.dreptonline.rowww.hipo.ro