Stoltenberg: "Victoria lui Putin în Ucraina ar fi un mesaj pozitiv pentru Xi Jinping, care vrea să invadeze Taiwan"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional #Apărare / 16 februarie

Stoltenberg: "Victoria lui Putin în Ucraina ar fi un mesaj pozitiv pentru Xi Jinping, care vrea să invadeze Taiwan"

English Version

Dacă Vladimir Putin va câştiga războiul din Ucraina, atunci acesta va fi un mesaj pozitiv pentru preşedintele chinez Xi Jinping cu privire la acţiunile pe care autorităţile de la Beijing le au în vedere pentru invadarea Taiwan-ului, a declarat, ieri, la Bruxelles, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, la finalul reuniunii în care miniştrii apărării din cele 31 de state membre au decis înfiinţarea unui centru comun de analiză, instruire şi educaţie pentru Ucraina, care va avea sediul în localitatea Bydgoszcz, Polonia.

Jens Stoltenberg a menţionat: "Acest centru va permite Ucrainei să împărtăşească lecţiile învăţate din războiul Rusiei, va fi o structură pentru ca forţele ucrainene să înveţe şi să se antreneze alături de omologii lor aliaţi. Vom continua să fim alături de Ucraina, pentru securitatea Ucrainei şi pentru securitatea noastră. (...) Putin nu poate câştiga în Ucraina, pentru că, dacă ar face asta, ar reprezenta un semnal cu privire la NATO pentru preşedintele chinez Xi Jinping pentru a acţiona în Taiwan. Ce se întămplă în Ucraina astăzi se poate întâmpla mâine în Taiwan".

Secretarul General al NATO a precizat că în cadrul reuniunii miniştrilor apărării, mai mulţi reprezentanţi ai statelor membre au declarat că vor livra Ucrainei un milion de drone, iar 20 dintre statele membre au anunţat că vor forma o coaliţie care se va ocupa de deminarea necesară în ţara respectivă.

Jens Stoltenberg a mai spus: "La reuniunea de astăzi, am discutat despre pregătirea Summitului NATO de la Washington din iulie. Anul trecut, la Vilnius, am luat decizii majore pentru a consolida descurajarea şi apărarea. Astăzi, am accelerat activitatea de aprovizionare cu noile noastre planuri de apărare şi de consolidare a bazei noastre industriale de apărare transatlantică. Dar acest lucru necesită investiţii şi vă transmit că suntem pe drumul cel bun. Mă aştept ca 18 aliaţi să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare în acest an, ceea ce ar însemna că statele membre NATO din Europa vor investi în total 380 miliarde de dolari în apărare. (...) Am discutat, de asemenea, despre creşterea producţiei de muniţie. Pentru a ne umple stocurile şi a continua să sprijinim Ucraina, trebuie să trecem de la ritmul lent al producţiei pe timp de pace la producţia de ritm ridicat cerută de actualul conflict. Dar, pentru a face acest lucru, producătorii au nevoie de contracte semnate. Amintesc că în ultimele luni NATO a convenit contracte în valoare de zece miliarde de dolari".

Secretarul General al NATO a arătat că alianţa militară continuă să se asigure că nu există loc pentru calcule greşite la Moscova cu privire la disponibilitatea NATO de a proteja toţi aliaţii, iar un astfel de mesaj transmis este derularea în aceste zile în Europa a exerciţiului militar Steadfast Defender, la care participă 90.000 de soldaţi din cele 31 de state membre şi din Suedia.

Referitor la declaraţiile fostului preşedinte american Donald Trump privind crearea unui NATO pe două niveluri cu privire la aplicabilitatea articolului 5 ce se referă la apărarea comună, Jens Stoltenberg a spus: "Articolul 5, care stabileţşte angajamentul de a apăra toţi aliaţii şi că un atac asupra unui singur aliat va fi privit ca un atac asupra tuturor, este ideea centrală a NATO şi, desigur, se aplică tuturor aliaţilor. Orice sugestie că nu suntem acolo pentru a proteja şi a apăra toţi Aliaţii ne va submina securitatea tuturor şi va pune în pericol soldaţii noştri, personalul care se află în prima linie pentru a proteja întreaga Alianţă. Deci, unul pentru toţi, toţi pentru unul se aplică tuturor Aliaţilor şi reprezintă esenţa NATO".

Şeful alianţei militare a mai spus că investiţiile făcute în apărare de membrii europeni ai NATO nu reprezintă o alternativă la NATO, ci o modalitate de a consolida alianţa care deţine 50% din puterea economică a lumii şi 50% din forţele armate la nivel global. El s-a referit şi la discuţiile din ultimele zile din Europa privind necesitatea creării unui arsenal nuclear pe bătrânul continent: "Despre nuclear, permiteţi-mi să spun doar că NATO are o descurajare nucleară şi aceasta funcţionează de zeci de ani. Desigur, ar trebui să continuăm să ne asigurăm că această descurajare nucleară a NATO rămâne sigură şi eficientă şi că am convenit proceduri de comandă şi control, doctrine în urma unui efort comun cu Statele Unite şi aliaţii europeni. Nu ar trebui să facem nimic pentru a submina asta. Acest lucru va crea doar mai multă incertitudine şi mai mult spaţiu pentru calcule greşite şi neînţelegeri. Ar trebui să fim angajaţi faţă de descurajarea nucleară a NATO şi să nu facem nimic pentru a submina asta".

În ceea ce priveşte centrul NATO-Ucraina pe care îl va găzdui Polonia, cotidianul spaniol El Pais preciza aseară că noul proiect, care va completa misiunea de instruire a UE şi programele pe care aliaţii le au deja în vigoare, va urmări să sprijine autorităţile de la Kiev nu numai în pregătirea militară a soldaţilor şi a personalului din cadrul autorităţilor centrale, ci şi să îi instruiască în strategia şi managementul administraţia apărării.

Sursa citată arată: "Scopul noii structuri este de a ridica nivelul de sprijin pentru Ucraina şi de a contribui la aducerea forţelor acesteia la standardele NATO, Kievul sperând într-o zi să se alăture Alianţei. Potrivit proiectului în curs de finalizare de către NATO, noul centru specializat ar oferi o pregătire mai extinsă decât cea oferită în prezent de aliaţi. Organizaţia militară are deja un curriculum pentru civilii care lucrează în instituţiile de apărare şi securitate ale Ucrainei. La reuniunea de la Bruxelles miniştrii apărării din cele 31 state membre ale NATO au dezbătut modul în care va fi finanţat noul centru şi care va fi rolul instructorilor de acolo. Aceştia din urmă vor fi cantonaţi la centru unde vor fi trimişi de statele membre pentru perioade scurte, potrivit unor surse diplomatice. Detaliile acestui proiect ar urma să fie aprobate la Summitul NATO de la Washington care va avea loc în luna iulie".

În ceea ce priveşte sprijinul acordat Ucrainei de aliaţii NATO, arătăm că înaintea reuniunii de ieri, Sebastien Lecornu, ministrul francez al apărării a declarat, potrivit AFP, că Franţa va livra 78 de tunuri Caesar Ucrainei în acest an şi a menţionat că s-a întâlnit cu comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru probleme de apărare, pentru a examina modalităţile de dezvoltare a capacităţilor de producţie de praf de puşcă şi muniţie în Europa. Totodată, potrivit unei postări pe pagina oficială de pe reţeaua X (fostă Twitter), Bill Blair, ministrul canadian al apărării, a anunţat că ţara sa va investi 60 milioane dolari pentru instruirea piloţilor ucraineni care vor opera şi deservi avioanele de luptă F16.

Rămâne ca deciziile luate ieri să fie aprobate de Summitul NATO de la Washington. Până atunci, potrivit domnului Stoltenberg, NATO va monitoriza potenţialele ameninţări la adresa aliaţilor pentru a preveni şi descuraja orice tip de agresiune.

Jens Stoltenberg: "Cooperarea dintre Turcia, Bulgaria şi România trebuie să continuie"

Întrebat de trimisul Radio România Actualităţi, ce părere are despre parteneriatul la Marea Neagră privind deminarea rutelor comerciale, Jens Stoltenberg a spus: "Salut acordul încheiat de Turcia, Bulgaria şi România, care acţionează împreună pentru deminarea rutelor de transport comercial din Marea Neagră, deminare care este necesară pentru exportul cerealelor ucrainene. Consider că acest tip de cooperare între cei trei aliaţi NATO ar trebui să continuie şi în privinţa sprijinului acordat navelor comerciale care se află pe rutele de transport din Marea Neagră".

Referitor la faptul că un stat membru NATO, Turcia, s-a opus ca Marea Britanie să trimită nave militare Ucrainei, secretarul general Jens Stoltenberg că autorităţile de la Ankara acţionează potrivit Convenţiei de la Montreux şi că nu permit să intre în Marea Neagră nici navelor militare ruse care vin din alte părţi ale lumii.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Si ce treaba avem noi cu Taiwanul ?

    am cheltuit destul cu Ucraina, AJUNGE ! 

    1. marele strateg STOLTENBLEG, cred ca nu doarme nici noaptea de grija pacii mondiale.Dupa luarile sale de pozitie,cred ca STOLTENBLEG,este insa un mare sustinator al bogatilor lumii,care intruniti in STABORUL din ELVETIA,au spus raspicat ca populatia globului este prea mare si trebuie redusa prin orice mijloace. Prima incercare,a fost cea cu decimarea populatiei globului prin raspandirea voluntara a COVIDULUI. Incercarea,nu a reusit decat sa ucida doar cateva milioane de oameni. S-a trecut la FAZA a doua,si anume RAZBOIUL,care cu siguranta,v-a fi nuclear si astfel populatia globului o sa se imputineze asa demult incat se va reveni din nou la EPOCA PRIMITIVA. STOLTENBLEG,tot induce frica in omenire prin cucerirea de catre CHINEZI a TAIWANULUI,insa uita sa spuna ca la actuala populatie a CHINEI,daca CHINA doreste sa cucereasca TAIWANUL,lucrul acesta se poate face fara a fi razboi. Daca chinezii ar dori acest lucru,il pot face,numai trimitind spre TAIWAN inot,cateva zeci de milioane chinezi,ca de are BALTA mult PESTE. Nu ajunge domnule STOLTENBLEG faptul ca l-ati determinat pe TERORISTUL PUTIN sa aduca RAZBOIUL pe capul UCRAINIENILOR facand din populatia acestei tari un CARNAGIU.? De ce ati fost foarte linistit atunci cand TERORISTUL de la MOSCOVA a luat CRIMEEA fara a trege un cartus.? Ce ati asteptat.? Ca TERORISTUL sa doreasca CUCEREASCA in totalitate UCRAINA,iar acum,NATO,se pare ca a abandonat aceasta TARA si a lasato la CHEREMUL TERORISTULUI. Ba mai mult,ati crezut ca daca sanctionati RUSIA,TERORISTUL, are sa cedeze. Numai ca,TERORISTUL si RUSIA PROSPERA,iar lumea LIBERA SUFERA . Asta da gandire de mare STRATEG.!

      Rusia prospera? In 2 ani regiunile turcice : Cecenia, dagestan, Tatarstan shi Baskortostan vor incepe procesul desprinderii de Rusia. Lovitura finala le-o vor da chinezii, care ishi vor recupera partea furata din Manciuria.

      De ce te-ai oprit din trancaneala? Da-i inainte!

      CIA lucrează intens la ăsta.????

      Pai cine porneste razboaie si ucide oameni? Ca din ce vad eu rusnacii s-au apucat de omorat prin Ucraina si chinezii ameninta cu invazia, nu invers! Nu prea vad NATO in nici un razboi!

    Asta da idei la toti de cand a fost lasat sa stea asa mult pe functie. De fapt cauta conflicte cu lumanarea ca sa-si prelungeasca mandatul.

    1. Ești bască omule, nu vz ce f rusnaci, ai o prb de adaptare dacă nu vz răul care ne Așteaptă.

    Publicul e tinut in intuneric privind toate liniile politicilor americane pe termen lung, iar Trump numai involuntar prin declaratii dezvaluie cate ceva. Diferite dezvaluiri sau pozitionari parea excesive initial si apoi au ajuns focare de disputa. Ca voia o retragere a militarilor americani din conflicte acute de pe teren : retragerea din Afganistan. Si asta va fi si daca razboiul din est se extinde!. Apoi ideea ( parea cjudata) ca Germania sa renunte la conductele Nord stream? S a facut, este? Ce spune acum cu fantosa de articol 5 din statutul Nato trebuie sa determine Europa sa si organizeze separat aparare bazata pe armatele locale, ca acestea nu sunt profetii -, sunt scapari prin gura lui Trump despre planurile si obiectivele viitoare. Sa vedem cu Groenlanda, insa e clar ca tensiunile s au accentuat in marile Baltica si Nordului, in zona!

    1. In interviul lui, Putin a facut referire la comportamentul obraznic si revizionist al Poloniei.

       

      "So, before World War II, Poland collaborated with Hitler and although it did not yield to Hitler’s demands, it still participated in the partitioning of Czechoslovakia together with Hitler. As the Poles had not given the Danzig Corridor to Germany, and went too far, they pushed Hitler to start World War II by attacking them. Why was it Poland against whom the war started on September 1, 1939? Poland turned out to be uncompromising, and Hitler had nothing else to do but start implementing his plans with Poland. "  

       

      "Inainte de Al Doilea Razboi Mondial, Polonia a colaborat cu Hitler si, desi nu a acceptat cererile lui Hitler, totusi a participat alaturi de Germania Nazista la partitionarea Cehoslovaciei. Referitor la cererile lui Hitler privind orasul port Danzig (eminamente si complet german, dar oras Liber sub egida Ligii Natiunilor pe care Polonia doar il administra, nota mea), polonezii au continuat sa le respinga, si au mers prea departe provocandu-l pe Hitler sa inceapa Al Doilea Razboi Mondial prin atacarea lor. De ce Hitler a atacat intai Polonia (nota mea, care era pe atunci profund anti-cominternista si un aliat chiar natural al nemtilor ca doctrina politica, de unde si oferta de alianta din partea lui Hitler)? Polonia s-a dovedit incapabila de negocieri si Hitler nu avea nimic mai bun de facut decat sa isi implementeze planurile de razboi impotriva Poloniei".  

      Doar rau-voitorii citesc in aceste randuri ca Polonia este vinovata de pornirea razboiului. Textul scrie doar ca Polonia este vinovata de o atitudine provocatoare fata de un regim militar care totusi facea niste revendicari legitime referitoare la Danzig, un oras Liber, nu polonez. Ca sa interpretam cu cap cuvintele. 

    Stoltenberg ar trebui sa se caute la un psihiatru.

    Ar fi trebuit să spună clar ce înseamnă că rușii nu trebuie lăsați să câștige în Ucraina.

    Asta pentru că au câștigat deja alipind la Rusia teritoriile alea. Cu contraofensiva ne-am lămurit. 

    Restul e vrăjeală și justificarea trecerii la o economie de război.

    Mda, hai și cu Taiwanul în NATO ca să-i întărâte și pe chinezi. 

    Stoltenberg este un tip destept,a descoperit apa calda.

    1. Stoltenberg este un tip destept...

      zise pispirica...si mai lua o gura de... 

    Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat necesitatea ca Bruxelles să ofere stimulente și să consolideze industria de apărare a Europei. Ea evidențiază peisajul global tot mai dificil și necesitatea ca Europa să-și întărească capacitățile de apărare. Von der Leyen sugerează mai multe măsuri pentru a atinge acest obiectiv: 

    Creșterea Cheltuielilor: Von der Leyen subliniază importanța cheltuirii mai mult pe apărare, dar și cheltuirea mai eficientă și într-un mod concentrat pe Europa. 

    Promovarea Consolidării: Ea pledează pentru promovarea consolidării în cadrul industriei de apărare a Europei pentru a crea un sector mai mare, mai robust și mai eficient. 

    Utilizarea Bugetului UE pentru Apărare: Planul include utilizarea bugetului UE pentru a suplimenta contractele comune pentru arme semnate de statele membre, precum și garantarea achizițiilor de producție. Aceasta reflectă strategiile utilizate în creșterea producției de vaccinuri și gaze în timpul pandemiei de COVID-19. 

    Optimizarea Industriei de Apărare: Scopul este de a optimiza piața fragmentată de apărare a Europei, încurajând mai multă colaborare și investiții în cadrul UE, în loc să se obțină produse din țări terțe precum SUA. 

    Incentivarea Colaborării: Von der Leyen sugerează utilizarea unor stimulente pentru a încuraja statele membre să lucreze împreună, posibil combinând resursele pentru proiecte comune precum dezvoltarea de echipamente militare noi. 

    Focus pe Securitatea pe Termen Lung: În timp ce accentul pe termen scurt este pus pe furnizarea de arme către Ucraina, strategia mai largă își propune să îmbunătățească securitatea pe termen lung a Europei. Acest lucru implică construirea pe inițiativele și colaborările existente, cum ar fi programele comune de achiziționare și Revizuirea Anuală Coordonată privind Apărarea. 

    În ansamblu, propunerea lui von der Leyen subliniază urgența întăririi capacităților de apărare ale Europei în fața amenințărilor geopolitice în evoluție, cum ar fi agresiunea Rusiei și incertitudinile privind angajamentul de apărare al SUA față de Europa. 

    1. In Politico se afirma ca UE a ajuns sa fie cel mai mare "SPONSOR",

      al conflictului rusnac, ce enormitate politica sa platesti interesele "altora" 

      Dupa ce TOAPA din fruntea EUROPEI s-a IMBOGATIT prin sotul ei din CONTRACTAREA fara NUMAR a dozelor de VACCIN Anticovid,iata ca acum,ca urmare a amenitarilor INTEMEIATE ale SUA ca daca TOATE TARILE din Aalianta NATO nu vor aloca suma de 2,5% din PIB pentru APARARE(Romania o face demult,fata de tarile bogate ale UE) atunci TARILE respective sa nu mai beneficieze de UMBRELE NATO,adica de SUSTINEREA AMERICII ,TOAPA,doreste o IMBOGATIRE si mai mare a FAMILIEI sale,prin PROMOVAREA INARMARII UE. Adica,SUA sa nu stie ce sume vor fi cheltuite pentru INARMAREA EUROPEI. Pentru PROSPERITATEA si IMBOGATIREA nu numai a FAMILII TOAPEI,sunt tot mai multi LIDERI EUROPENI, care simt si ei FOSNETUL BACNOTELOR pentru INARMARE care sa ii IMBOGATEASCA. Ce nu inteleg acesti asazisi LIDERI,este faptul,ca in fata lui DUMNEZEU,toti oameni sunt la fel,fie ei BOGATI sau SARACI. PROSPERITATEA LUMII si in special a EUROPEI,a venit in timp de PACE,si mai ales cu ajutorul AMERICII,de care acum,EUROPA vrea sa se desparta pentru PROSPERITATEA LIDERILOR EUROPENI. PTIU,PIEI DRACE.!

    Sa arunca o "slecula" aici ....:D.... daca incepe Chinezul sa atace exact cum a atacat (pregatit rapid) Rusul.... in inversare bonduri USA = adica in Criza economica din USA?!

    Nu de alta dar alta criza bate in fata....o arata decompresarea bondurilor USA.... 

    Mda.... 

    E o specula personala.... 

    A si daca se adevereste... ochii pe "aur" la termen scurt! 

    s c c r e t 

    1. Ca sa Tinem piept Chinei tre sa aiba America Presedinte dur!

      s c c r e t 

      Biden sa fie reales la al LX-lea Congres,

      huurrraaaa 

      Daca iese “Biden” se duce Rusul pana in Kiev!

      s c c r e t 

    Cum adica daca Rusia castiga? Pai doi ani ati clampanit ca Rusia e e deja invinsa, ca nu are armament, nu are munitie, ca arunca cucoanele cu muraturi dupa dronele lor, ca ucrainenii sunt toti pe front si lupta cu vitejie....cum dracu sa castige Rusia?? Cand v-ati dat seama ca totusi armata lui Putin nu e chiar ciuca batailor? Lasati propaganda si informati corect ca nu ajuta pe nimeni sa ne imbatam cu apa rece. Nici Jesus nu ii mai scoate pe rusi din zonele ocupate, iar Ucraina sa zica mersi daca ramane cu Odesa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

07 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5425
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2961
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9374
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.6905

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb