Studiu Deloitte: Calitatea vieţii a stagnat sau s-a deteriorat pentru două treimi din populaţia lumii în 2024

A.B.
Miscellanea / 1 iulie, 14:15

Studiu Deloitte: Calitatea vieţii a stagnat sau s-a deteriorat pentru două treimi din populaţia lumii în 2024

Doi din trei oameni trăiesc în ţări unde calitatea vieţii şi bunăstarea socială au stagnat sau s-au deteriorat în 2024, potrivit celei mai recente ediţii a Indicelui de Progres Social, realizat de organizaţia internaţională Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte. Ţara noastră face excepţie de la această tendinţă, înregistrând o uşoară creştere a scorului general şi clasându-se pe locul 45 din 170 de state analizate.

Indicele global a crescut nesemnificativ în 2024, ajungând la 64,02, după ce în 2023 stagnarea s-a instalat pentru prima dată de la lansarea raportului în 2011. România a obţinut un scor de 74,61, menţinându-se în a doua categorie a clasamentului, peste state precum Serbia, Emiratele Arabe Unite sau Qatar, dar sub restul ţărilor membre ale Uniunii Europene.

La nivel de sub-indicatori, România se situează cel mai bine la libertate personală (locul 37), nutriţie şi îngrijiri medicale (41), acces la informaţie şi comunicaţii (42) şi locuinţe (43). Pe de altă parte, cele mai slabe performanţe sunt înregistrate la sănătate (83), educaţie de bază (80) şi apă şi salubritate (72). Comparativ cu state cu profil economic similar, precum Ungaria, Croaţia sau Grecia, România rămâne în urmă în aceste trei domenii.

„Indicele de Progres Social este un reper important pentru înţelegerea modului în care statele transformă dezvoltarea economică în bunăstare socială. Performanţa relativ stabilă a României într-un context global tensionat subliniază necesitatea unor investiţii strategice în educaţie, sănătate şi mediu”, a declarat Alexandru Reff, Country Managing Partner, Deloitte România şi Moldova.

Raportul relevă şi o decorelare tot mai pronunţată între PIB-ul per capita şi scorul de progres social. De exemplu, SUA şi Danemarca au niveluri similare ale PIB-ului, dar scoruri semnificativ diferite: 81,65 pentru SUA şi 91,95 pentru Danemarca.

Ţările nordice conduc clasamentul global şi în 2024, cu Norvegia, Danemarca, Finlanda şi Suedia în top 5, urmate de Elveţia. SUA se află pe locul 31, în scădere, în timp ce Brazilia este singura economie emergentă majoră care a înregistrat un avans notabil în ultimul an. China, Rusia şi India au stagnat sau au înregistrat scăderi uşoare.

Indicele de Progres Social măsoară anual capacitatea statelor de a răspunde nevoilor de bază ale cetăţenilor, de a asigura bunăstarea şi de a crea oportunităţi reale de dezvoltare individuală.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Iul. 2025
Euro (EUR)Euro5.0772
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.2958
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4517
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9171
Gram de aur (XAU)Gram de aur462.1098

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
letapeseries.com
ccib.ro
aiiro.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb