Suedia a prezentat priorităţile preşedinţiei semestriale a Consiliului UE în comisiile europarlamentare de specialitate

G.D.
Internaţional / 27 ianuarie 2023

Suedia a prezentat priorităţile preşedinţiei semestriale a Consiliului UE în comisiile europarlamentare de specialitate

Miniştrii din guvernul de la Stockholm au prezentat în această săptămână, în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, priorităţile preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene, informează Agerpres.

Suedia asigură în primul semestru al acestui an preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, funcţie preluată de la Cehia şi care va fi predată Spaniei la 1 iulie.

Schimbările climatice şi biodiversitatea, economia circulară, impactul războiului din Ucraina asupra siguranţei alimentare şi preţurilor energiei, conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP28) şi poluarea zero sunt principalele priorităţi ale ministrului suedez al mediului Romina Pourmokhtari, pe care le-a prezentat membrilor Comisiei de mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI). Eurodeputaţii au dorit de la reprezentanta guvernului de la Stockholm să se asigure că partidul Democraţii Suedezi nu va bloca activitatea Consiliului UE în privinţa biodiversităţii şi a schimbărilor climatice.

Tot în comisia ENVI, ministrul suedez al afacerilor sociale şi sănătăţii publice Jakob Forssmed a evidenţiat ca obiective sprijinul medical pentru refugiaţii ucraineni, accesul la echipamente medicale, combaterea penuriei de produse medicale, rezistenţa antimicrobiană (AMR), combaterea cancerului şi pregătirea pentru viitoare crize sanitare.

Ministrul finanţelor suedez Elisabeth Svantesson, care va conduce în acest semestru reuniunile Consiliului ECOFIN, a declarat marţi în Comisia de afaceri economice şi monetare (ECON) că priorităţile sale vor fi un instrument macrofinanciar pentru Ucraina, finalizarea pachetului bancar, actualizarea regulilor în domeniul combaterii spălării banilor şi revizuirea guvernanţei economice. Membrii ECON au pus întrebări legate de starea dezbaterii din Consiliu privind noile resurse proprii pentru bugetul UE şi de viitorii paşi pentru fondul de investiţii strategice verzi al UE.

Ministrul suedez al comerţului internaţional Johan Forssell a insistat, de asemenea în comisia ECON, pe disponibilitatea preşedinţiei Consiliului UE de a aborda problemele creşterii inflaţiei şi crizei din sectorul energetic. Suedia speră să înceapă negocierile asupra mai multor dosare digitale, precum legea privind inteligenţa artificială şi regulile cu privire la publicitatea politică.

De asemenea, ministrul Johan Forssell a menţionat în Comisia pentru comerţ internaţional (INTA) patru priorităţi în acest domeniu: continuarea sprijinului pentru redresarea Ucrainei prin politica comercială, negocieri asupra acordurilor de comerţ liber cu ţări terţe, parteneriatul cu SUA şi includerea tranziţiei digitale şi a tranziţiei verzi în agenda comercială a UE.

Eurodeputaţii au cerut progrese rapide în acordurile comerciale cu Mexic, Chile, Noua Zeelandă şi Australia.

Membrii Comisiei de afaceri externe (AFET) l-au chestionat pe ministrul de externe suedez Tobias Billstrom în legătură cu două dosare importante: ce va face preşedinţia suedeză a Consiliului UE pentru a se asigura că Ucraina este susţinută cu cele mai moderne arme, inclusiv cu tancuri, şi pentru a adopta o poziţie mai dură faţă de regimul din Iran. Eurodeputaţii au dorit să afle, de asemenea, ce poate face preşedinţia suedeză a Consiliului UE pentru a accelera aderarea Suediei şi a Finlandei la NATO.

Ministrul Billstrom le-a transmis eurodeputaţilor că se va concentra pe furnizarea sprijinului umanitar, economico-militar şi politic pentru Ucraina. El a promis că va lucra pentru o cooperare mai bună între UE şi NATO şi va urmări evoluţiile privind securitatea din regiunea Balcanilor de Vest. Preşedinţia suedeză a Consiliului UE va acorda atenţie specială combaterii atacurilor hibride şi cibernetice.

Tot în 24 ianuarie, ministrul afacerilor rurale Peter Kullgren le-a transmis eurodeputaţilor că viitorul raport al Comisiei Europene privind analizarea politicii comune în domeniul pescuitului (CFP) merită o atenţie specială întrucât permite să se evalueze cât de bine funcţionează CFP. De asemenea, el s-a declarat încrezător că Parlamentul European şi Consiliul UE vor ajunge la un acord privitor la sistemul de control al pescuitului.

În Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale (EMPL), ministrul pentru securitate socială Anna Tenje şi ministrul pentru egalitate de gen Paulina Brandberg au declarat că priorităţile preşedinţiei suedeze a Consiliului UE includ consolidarea dialogului social la nivelul UE, combaterea riscurilor de accidente la locul de muncă şi desfăşurarea fără probleme a Semestrului European.

Suedia este decisă să promoveze drepturile copiilor (European Child Guarantee), ale persoanelor cu dizabilităţi şi ale celor fără adăpost.

În Subcomisia pentru securitate şi apărare (SEDE), ministrul suedez al apărării Pal Jonson a spus că priorităţile sale vor fi continuarea sprijinului pentru Ucraina, implementarea Busolei Strategice şi punerea în practică a parteneriatelor strategic cu ţări ce împărtăşesc aceleaşi valori cu UE. Busola Strategică este o nouă politică de apărare comună care va oferi orientări politice şi strategice clare cu privire la modul în care Uniunea Europeană va aborda chestiunea securităţii şi apărării în următorii 5-10 ani şi va consolida rolul UE de furnizor de securitate pentru cetăţenii săi.

Ca parte a Busolei Strategice, Uniunea Europeană şi-a propus crearea unei forţe de reacţie rapidă de până la 5.000 de soldaţi, restructurând grupurile tactice actuale pe care UE le are din 2007, dar care nu au fost utilizate niciodată.

Mai mulţi eurodeputaţi au insistat pe necesitatea creşterii livrărilor de echipament militar greu pentru armata ucraineană şi au adus în discuţie procesul de aderare a Suediei şi a Finlandei la NATO. Ei au atenţionat că Uniunea Europeană nu trebuie să neglijeze alte regiuni de importanţă strategică, precum Africa şi regiunea indo-pacifică.

Ministrul afacerilor europene Jessika Roswell a afirmat în Comisia pentru afaceri constituţionale (AFCO) că preşedinţia suedeză a Consiliului UE speră în evoluţii pozitive cu privire la ratificarea de către UE a Convenţiei Europene privind Drepturile Omului.

Unii membri ai AFCO au cerut termene concrete pentru următorii paşi referitori la solicitarea Parlamentului European de lansare a unei Convenţii pentru revizuirea Tratatelor UE.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vad ca mare coruptie de la UE nu preocupa sefimea,

    vor sa musamalizeze, dar cu 60 eurodeputati suspecti NU SE POATE 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9717
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6980
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3465
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0023
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.2800

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb