Suprataxarea producătorilor de energie electrică este neconstituţională

A.D.
Miscellanea / 7 noiembrie

Suprataxarea producătorilor de energie electrică este neconstituţională

Producătorii de energie electrică sunt suprataxati de 2 ani în baza unor dispoziţii neconstituţionale. Curtea a decis azi că OUG 27/2022 este neconstituţională.

"A admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.15 şi cele ale Anexei nr.6 din OUG nr.27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările şi completările ulterioare.

În esenţă, Curtea a reţinut că prevederile legale criticate care impun obligativitatea achitării contribuţiei la fondul de tranziţie energetică de către anumiţi producători de energie electrică nesocotesc, în principal, principiul aşezării juste a sarcinilor fiscale, consacrat de art.56 din Constituţie, şi dispoziţiile art.45 din Legea fundamentală referitoare la libertatea economică şi libera iniţiativă, afectând concurenţa loială şi descurajând producţia de energie din surse regenerabile"

Potrivit e-nergia.ro, mai multe companii din domeniu, mai ales cei din sectorul regenerabil, au contestat taxa.

In fapt, articolul din Ordonanţa instituia supraimpozitarea tuturor producătorilor de energie electrică. În anexa documentului era detaliat şi modul de calcul al impozitului. Practic, orice producător de energie electrică, inclusiv cei din sectorul regenerabilelor, trebuiau să plătească 100% din ce depăşea preţul de 400 de lei/MWh, indiferent de ce preţ practica. Banii au mers către Fondul de Tranziţie Energetică, din care s-au plătit cu intarziere, furnizorii, care au fost obligaţi să factureze preţurile plafonate la energie şi gaze către clienţii lor.

Este incert dacă executivul va trebui să restituie banii companiilor care au plătit această suprataxă de-a lungul anilor, şi trebuie analizată şi motivarea deciziei Curţii. Potrivit calculelor Asociaţiei Furnizorilor, statul a încasat cu totul, din taxarea sectorului energetic aproape 50 de miliarde de lei. Din această sumă, doar jumătate a fost plătită pentru susţinerea preţurilor plafonate. Potrivit unor calcule ale publicaţiei Profit.ro, ar fi vorba despre 13 miliarde de lei.

Ministerul Energiei nu a rămas fără reacţie şi "ia act de decizia Curţii Constituţionale din data de 7 noiembrie 2024, prin care aceasta a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 15 şi ale Anexei nr. 6 din OUG nr. 27/2022 sunt neconstituţionale. Decizia Curţii a relevat faptul că obligaţia de a contribui la fondul de tranziţie energetică impusă anumitor producători de energie electrică ar contraveni principiilor constituţionale referitoare la aşezarea justa a sarcinilor fiscale şi la libertatea economică. Ministerul Energiei subliniază importanţa unei analize aprofundate a motivării deciziei pentru a înţelege pe deplin implicaţiile acesteia asupra reglementărilor şi a mecanismelor aplicabile în sectorul energetic.

Odată ce motivarea va fi disponibilă, Ministerul va evalua cu atenţie toate aspectele juridice şi tehnice ale deciziei, în vederea identificării celor mai potrivite măsuri pentru a pune viitorul text de lege în acord cu prevederile Constituţiei, dar şi pentru a asigura stabilitatea pieţei de energie şi continuarea protejării consumatorilor finali."

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Asa poate sa manipuleze orice prin intorsaturi verbale, absolut orice si (important) pentru cei pe care i serveste! Aceste principii sunt abia amintite, nu sunt definite si au fost puse (neglijent) in constitutie ca sa para ca apara niste drepturi comune pt cetateni. Dar ele sunt goale de greutate juridica in curti si sunt nefositoare pentru cetateni insa asigura colectiei de avocati, notari, consilieri care formeaza aceasta curte a perenului Marian Enache posibilitatea sa insulte bunul simt, exact inainte de alegeri! Bravo psd, ce ne ai fericit cu vasluianul inamovibil care nu se jeneaza de opinia publicului, ca toti sunt doxati cu pensii cumulate, beneficii care scufunda bugetul, asa ca pot sa rada de toata lumea.

    Pospai de constitutie facuta pe genunchi inseamna pospai de legislatie, justitie si drepturile cetateanului!  

    Bravo!

    Deci nici jumate din taxa nu s-a dat la roamni pt preturile plafonate. restul la risipa bugetara. sa-i vedem cand vor avea de dat inapoi.

    si sa-i vedem fara aceasta vaca de muls.

    emisiunile de obligatiuni sunt deja sudate, nu se termina una ca incepe alta. stai sa vezi cand zice piata de unde ma Ciolacu bani, nema. ti i-am dat pe toti. 

    bine ca-i constitutionala suprataxarea oamenilor cu tot felul de taxe inventate mereu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7282
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3477
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0143
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6311

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb