Surse: Consiliul Superior al Magistraturii reclamă o posibilă accesare a computerelor judecătorilor printr-un proiect de digitalizare derulat de Ministerul Justiţiei

F.D.
Miscellanea / 30 august

Surse: Consiliul Superior al Magistraturii reclamă o posibilă accesare a computerelor judecătorilor printr-un proiect de digitalizare derulat de Ministerul Justiţiei

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis o circulară către conducerea tuturor instanţelor prin care le cere să stopeze înrolarea calculatoarelor şi serverelor din instanţele de judecată şi a conturilor judecătorilor în domeniul just.ro deţinut de Ministerul Justiţiei, potrivit unui document consultat de G4Media. Şefa CSM citează o şedinţă din 23 august în care instituţia a decis suspendarea procesului pe motiv că ar putea duce la accesarea computerelor judecătorilor.

"Modalitatea tehnică aflată în curs de implementare, care conduce la crearea unui sistem informatic centralizat în afara autorităţii judecătoreşti, conţine premisele afectării principiului separării puterilor în stat şi este de natură să afecteze percepţia asupra independenţei sistemului judiciar", se arată în documentul CSM.

E vorba despre un proces început "unilateral" de Ministerul Justiţiei, potrivit circularei trimise de judecătoarea Denisa-Angelica Stănişor. Ministerul Justiţiei e condus de Alina Gorghiu (PNL).

Şefa CSM reclamă faptul că proiectul Ministerului Justiţiei înseamnă "acces neîngrădit la informaţii din dosare din partea unei instituţii din afara puterii judiciare", arată sursa citată.

"O astfel de centralizare permite, din punct de vedere tehnic, controlul, manipularea sau accesarea neautorizată a informaţiilor care circulă pe echipamentele înrolate în domeniul JUST.RO, din afara autorităţii judecătoreşti, fără un mecanism eficient de supraveghere", a scris şefa CSM.

"Un astfel de sistem centralizat în afara autorităţii judecătoreşti creează cadrul care permite monitorizarea activităţilor, accesarea, copierea şi modificarea fişierelor de pe orice computer din reţea fără a exista un sistem eficient de stopare a acestui lucru, dacă se întâmplă, ori de detectare a activităţilor neautorizate, dacă ele s-au întâmplat", a mai scris preşedinta CSM.

Ea a dat ca exemplu posibilul acces la redactarea motivărilor din dosare: "Echipamentele vizate de procesul de înrolare sunt utilizate pentru redactarea motivărilor, iar pronunţarea sentinţei poate coincide cu momentul motivării, în materie civilă, în timp ce, în materie penală, regula este că pronunţarea poate avea loc doar împreună cu motivarea. Aceasta înseamnă că orice acces neautorizat la aceste sisteme înainte de pronunţare poate duce la încălcarea secretului deliberării. Menţinerea secretului deliberării este esenţială pentru asigurarea integrităţii şi imparţialităţii procesului judiciar, iar compromiterea acestuia poate submina încrederea publicului în sistemul de justiţie".

Principalele informaţii din circulara CSM:

Vă facem cunoscut faptul că în şedinţa Comisiei nr. 3 judecători - Digitalizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii din data de 23.08.2024 s-a hotărât suspendarea procesului de înrolare a calculatoarelor şi serverelor din instanţele de judecată, precum şi a conturilor judecătorilor în domeniul just.ro, precum şi revenirea la situaţia anterioară înrolării, pentru situaţiile în care acest demers a fost deja început sau finalizat.

În acest cadru, s-a constatat că Ministerul Justiţiei a demarat un proces de înrolare a tuturor calculatoarelor din instanţele de judecată, inclusiv servere, şi a conturilor judecătorilor în domeniul just.ro. Acest proces este operaţionalizat deja în cazul laptopurilor predate instanţelor de către Ministerul Justiţiei pentru accesul la distanţă prin VPN, precum şi în cazul serverelor ECRIS, în procesul privind virtualizarea şi centralizarea aplicaţiilor specifice sistemului judiciar.

Până la această decizie, unilaterală, de centralizare a întregii infrastructuri IT din instanţe la nivelul Ministerului Justiţiei, nu a mai existat o situaţie similară care să creeze posibilitatea unui acces neîngrădit la informaţii din dosare din partea unei instituţii din afara puterii judiciare.

Astfel, până la această iniţiativă, informaţiile din sistemele informatice ECRIS erau stocate în mod descentralizat, existând baze de date distincte pentru fiecare instanţă, nefiind aşadar o arhitectură centralizată. De asemenea, echipamentele din cadrul instanţelor sunt, în unele situaţii, organizate centralizat, însă centralizarea se realizează la nivel de instanţă sau instanţă superioară, nicidecum la nivelul Ministerului Justiţiei.

În acest context, referitor la înrolarea echipamentelor şi utilizatorilor într-un sistem centralizat gestionat din exteriorul autorităţii judecătoreşti, au fost identificate vulnerabilităţi care creează posibilitatea ca din afara sistemului judiciar să poată fi accesate computerele utilizate de judecători.

O astfel de centralizare permite, din punct de vedere tehnic, controlul, manipularea sau accesarea neautorizată a informaţiilor care circulă pe echipamentele înrolate în domeniul JUST.RO, din afara autorităţii judecătoreşti, fără un mecanism eficient de supraveghere.

Documentele în lucru sau informaţiile din dosare ar putea fi accesate, copiate, modificate fără ca persoana responsabilă de dosar să ştie şi fără ca operaţiunea de citire/modificare să poată fi identificată în mod direct, la nivelul instanţei, ci doar cu concursul administratorului sistemului informatic, situat în afara autorităţii judecătoreşti.

Un astfel de sistem centralizat în afara autorităţii judecătoreşti creează cadrul care permite monitorizarea activităţilor, accesarea, copierea şi modificarea fişierelor de pe orice computer din reţea fără a exista un sistem eficient de stopare a acestui lucru, dacă se întâmplă, ori de detectare a activităţilor neautorizate, dacă ele s-au întâmplat.

Echipamentele vizate de procesul de înrolare sunt utilizate pentru redactarea motivărilor, iar pronunţarea sentinţei poate coincide cu momentul motivării, în materie civilă, în timp ce, în materie penală, regula este că pronunţarea poate avea loc doar împreună cu motivarea. Aceasta înseamnă că orice acces neautorizat la aceste sisteme înainte de pronunţare poate duce la încălcarea secretului deliberării. Menţinerea secretului deliberării este esenţială pentru asigurarea integrităţii şi imparţialităţii procesului judiciar, iar compromiterea acestuia poate submina încrederea publicului în sistemul de justiţie.

În consecinţă, modalitatea tehnică aflată în curs de implementare, care conduce la crearea unui sistem informatic centralizat în afara autorităţii judecătoreşti, conţine premisele afectării principiului separării puterilorîn stat şi este de natură să afecteze percepţia asupra independenţei sistemului judiciar.

În aceste condiţii, Consiliul Superior al Magistraturii va realiza în perioada următoare o analiză cu privire la impactul implementării soluţiilor centralizate, cum ar fi Dosarul Electronic Naţional, virtualizarea serverelor, ECRIS 5, de către Ministerul Justiţiei, în contextul respectării principiului separării puterilor în stat şi cu garantarea independenţei justiţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb