Surse: Propunerile managementului operaţional de la Damen Mangalia, blocate în proporţie de 80% de reprezentanţii statului

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 1 mai

Surse: Propunerile managementului operaţional de la Damen Mangalia, blocate în proporţie de 80% de reprezentanţii statului

English Version

Situaţia actuală a Şantierului Naval Damen Mangalia reflectă un eşec strategic major al statului român în gestionarea unei oportunităţi industriale de anvergură, au afirmat surse din interiorul şantierului, pentru ziarul BURSA.

"80% din deciziile pe care echipa managerială a vrut să le ia în perioada 2019-august 2023 şi până la renunţarea definitiva a Damen, au fost respinse de statul român prin Consiliul de Supraveghere. Şi aici vorbim despre proiecte de restucturare, despre dezvoltare, dar şi despre investiţii. Iar la restructurare nu vă gândiţi că ar fi trebuit să fie concediaţi oameni din producţie. Nu. Olandezii de la Damen au constatat că anumite lucruri birocratice, în sfera personalului TESA sunt supradimensionate la Mangalia. Dacă la şantierul Damen din Galaţi, în zona TESA sunt angajate 100 persoane, la Mangalia aceeaşi muncă era efectuată de 300 persoane. De câte ori a dorit să reducă numărul angajaţilor TESA de la Mangalia, reprezentanţii statului în Consiliul de Supraveghere s-au opus spunând că nu e momentul, că urmează alegeri, etc. Bineînţeles că, la un moment dat, olandezii s-au săturat pentru că au realizat că sunt împiedicaţi să dezvolte şantierul. Practic, statul s-a folosit de banii olandezilor pentru a-şi întreţine propria maşină în care nu a băgat niciun leu de la bugetul public", ne-au transmis sursele respective.

Precizăm că din cei şapte membri ai Consiliului de Supraveghere de la Damen, patru sunt numiţi de către statul român.

Amintim că în anul 2018, compania Damen Shipyards Group, unul dintre cei mai mari constructori navali din Europa, a acceptat să preia contracost de la coreenii de la DMHI şantierul Mangalia, aflat într-o stare de degradare economică şi industrială. Preluarea a fost realizată în parteneriat cu statul român, care a păstrat 51% din acţiuni printr-o societate ce aparţine aproape în totalitate Ministerului Economiei, în timp ce Damen a primit 49%, deşi compania olandeză a achitat întreaga sumă a tranzacţiei pentru majoritatea acţiunilor deţinute de fostul patronat corean. În aceste condiţii, statul a fost de acord ca Damen să preia controlul managerial al şantierului naval Mangalia. Această formulă, deşi aparent echilibrată, a generat premisele unui conflict latent între interesele economice ale investitorului privat şi deciziile politice ale statului.

Cu alte cuvinte, deşi investiţiile şi riscurile au fost asumate aproape exclusiv de partea olandeză, deciziile finale au fost blocate sistematic de partea română, în absenţa vreunui angajament financiar concret.

Această situaţie a dus în final, în august 2023, la decizia Damen de a se retrage complet din proiect. Abandonul unui investitor de talia Damen nu doar că afectează credibilitatea României ca destinaţie pentru investiţii strategice, dar lasă şi şantierul într-o poziţie extrem de vulnerabilă, într-un context economic şi geopolitic în care industria navală este esenţială.

Concluzionând, cazul Damen Mangalia este o radiografie fidelă a modului în care politizarea excesivă şi lipsa de coerenţă în guvernanţă pot compromite definitiv proiecte de interes naţional. În loc să devină un exemplu de reindustrializare şi parteneriat public-privat funcţional, Damen Mangalia rămâne un simbol al sabotajului birocratic şi al incompetenţei administrative. Vina, aşa cum reiese din declaraţiile celor din interior, aparţine fără echivoc statului român.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3787
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3042
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8518
Gram de aur (XAU)Gram de aur461.6339

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb