Ţara noastră continuă să importe majoritatea alimentelor, în ciuda faptului că este una dintre cele mai fertile ţări din Europa, potrivit lui Călin Costinaş, coordonator al Grupului de lucru „Produs românesc” - Agrinnovator. Acesta spune că în cazul Clubului Fermierilor Români, problema nu este lipsa resurselor, ci absenţa unui plan coerent de dezvoltare a industriei agroalimentare.
În timp ce economia românească a crescut puternic în ultimii ani, producţia industrială agroalimentară a rămas în urmă. Rezultatul este un deficit alimentar care a ajuns la -3 miliarde de euro, de peste 7 ori mai mare faţă de acum un deceniu. Cele mai mari dezechilibre vin din importurile de carne şi preparate (-1,2 miliarde euro), lactate (-700 milioane euro), produse de cofetărie şi ciocolată (-600 milioane euro), dar şi conserve vegetale sau supe instant.
„Deficitul comercial este mai periculos decât cel bugetar. Nu poate fi corectat prin măsuri rapide, ci necesită investiţii şi o producţie internă capabilă să recupereze terenul pierdut”, subliniază Costinaş.
Exemplul Poloniei este grăitor: în timp ce România a pierdut lanţurile valorice, Polonia a investit în procesare, logistică şi branding, reuşind să ajungă la un excedent alimentar de 7 miliarde de euro, devenind al treilea exportator de ciocolată din Europa.
În ţara noastră, lipsa infrastructurii (centre de colectare, spaţii de stocare, linii de procesare), lipsa capitalului de creştere şi slaba coordonare între autorităţi, retaileri şi producători blochează dezvoltarea unui sector competitiv.
„Nu ne lipseşte nici cererea, nici oferta. Ne lipseşte planul. Deficitul este, de fapt, o hartă a oportunităţilor pierdute. Trebuie doar să vrem să legăm piesele”, concluzionează Călin Costinaş.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.06.2025, 15:30)
cu hotii din PSD nu a sa poti niciodata