Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, a afirmat astăzi, că Guvernul pregăteşte "un pachet de măsuri" privind o amnistie fiscală atât pentru firmele de stat, cât şi pentru societăţile comerciale cu capital privat, el spunând că nu s-a discutat încă despre o amnistie fiscală şi în ceea ce priveşte debitorii către bugetul de stat care sunt persoane fizice, scrie News.ro.
"A rămas că discutăm în Guvern în cursul lunii mai şi o să prezentăm în mod public un pachet de mai multe măsuri printre care se va afla şi această amnistie fiscală pentru companiile atât private, cât şi cele publice" a afirmat astăzi, ministrul Finnaţelor.
Teodorovici a spus că o eventuală amnistie pentru persoanele fizice "este o altă discuţie" în privinţa căreia se va lua o decizie la nivel de guvern.
Ministrul Finanţelor a anunţat că în urma discuţiilor cu reprezentanţii băncilor din cursul săptămânii viitoare va vedea care sunt primele efecte ale Ordonanţei 19 după aplicarea noului indice de referinţă privind dobânzile la credite.
"Vreau să vedem exact cum putem să acţionăm şi pe zona contractelor în derulare, în cazul cererilor de refinaţare să analizăm şi să vedem dacă putem să eliminăm anumite costuri pe care românii le au la momentul refinanţării, aici mă refer la costuri legate de cadastru, cele notariale, adică cheltuieli şi de partea statului şi se partea băncilor şi să găsim un numitor comun pentru ca românii să plătească mai puţin sau deloc atunci când vor face refinanţarea creditelor în derulare. Acum se poate vedea dacă băncile cu adevărat doresc să fie un partener penyru românii persoane fizice şi persoane juridice şi sunt foarte curios dacă băncile au înţeles ceea ce guvernul a făcut în prima parte a acestui an. Sper să fi înţeles" a spus Teodorovici.
Întrebat dacă este posibil ca dobânzile să nu scadă având în vedere că acestea vor fi influenţate de inflaţia care a crescut în ultimii ani, ministrul Finanţelor a afirmat că este convins că băncile "au suficiente resurse pentru a acoperi şi aceste posibile costuri".
"Repet, băncile, dacă doresc, din punctul meu de vedere, percepţia mea, dacă doresc să fie cu adevărat un partener în economia din România, au astăzi şi un stimulent legal să facă acest lucru, trebuie să finanţeze, trebuie să facă la un cost rezonabil, fie că vorbim de partea de business, fie că vorbim de partea de persoane fizice. Ăsta a fost şi scopul ordonanţei noastre, de a stimula finanţarea reală a economiei" a spus ministru Finanţelor, potrivit News.ro.
Teodorovici a spus că noul indice în baza căruia se calculează dobânzile la creditele acordate de bănci populaţiei prin programul Prima casă în mod "categoric" nu va afecta ratele în sensul creşterii acestora.
Întrebat cum se va aplica programul Prima casă după noul indice bancar, ministrul a spus: "cum va fi posibil: cu prevederi legale în acest sens".
Banca Naţională a României (BNR) a publicat, ieri, pentru prima dată, IRCC, un indice care a înlocuit ROBOR în calculul creditelor în lei cu dobândă variabilă. Ministerul Finanţelor a anunţat că acest indice va fi aplicat inclusiv programului Prima Casă.
Eugen Teodorovici, a mai afirmat astăzi că nu se poate declara mulţumit de modul în care ANAF colectează banii şi spune că România "are nevoie de şi mai mulţi bani pentru a face şi mai multe, pentru că nevoile sunt foarte mari".
Acesta a precizat că România are nevoie de şi mai mulţi bani: "Eu am spus că, pe lângă cele 28% din PIB pe care ANAF-ul trebuie să le colecteze, obligaţia ANAF-ului este de a aduce 30%, deci oficial luat în calcu, când am făcut bugetul, 28%, dar obligaţia ANAF-ului este să crească, să aducă măsuri şi mai eficiente pentru a creşte acest procent la 30%. Ştiu că nu este simplu, dar undeva trebuie să începem, pentru că România are nevoie de bani, nu în sensul că nu avem bani să facem ceea ce am promis, dar România are nevoie de şi mai mulţi bani pentru a face şi mai multe, pentru că nevoile sunt foarte mari", a adăugat ministrul Finanţelor.
Teodorovici a spus că o rectificare bugetară va fi făcută la finalul lunii iulie, la fel ca în anul 2015, şi că speră să fie vorba despre o rectificare pozitivă.