Votul cetăţenilor români din diaspora ar putea juca un rol decisiv în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră, scrie The Guardian. În primul tur, peste 60% dintre votanţii din străinătate l-au susţinut pe George Simion, candidatul AUR.
Publicaţia britanică notează că, până la ora 19:00, peste 1,6 milioane de alegători din diaspora votaseră deja, dintre care peste 260.000 în Marea Britanie. Estimările arată că aproape 4 milioane de cetăţeni români locuiesc în afara graniţelor.
Cristian Pîrvulescu, profesor la SNSPA, susţine că "diaspora este de ceva timp puternic antisistem, ceea ce înseamnă acum că este puternic de extremă dreapta". El a subliniat scorul ridicat obţinut de Simion în Italia, unde trăiesc peste un milion de români, dintre care aproximativ 75% l-au votat în primul tur.
Antonela Cappelle-Pogacean, cercetător la Sciences Po, consideră că votul diasporei este "un vot de protest faţă de partidele tradiţionale, percepute ca fiind corupte", dar are şi o componentă socio-economică şi identitară.
În schimb, în ţări precum Polonia, Moldova şi Ungaria, primarul Bucureştiului, Nicuşor Dan, s-a clasat pe primul loc, reflectând, potrivit jurnaliştilor britanici, opoziţia lui Simion faţă de sprijinul militar acordat Ucrainei.
The Guardian reaminteşte că votul în diaspora se desfăşoară pe parcursul a trei zile în peste 900 de secţii şi ar putea reprezenta până la 10% din totalul voturilor exprimate. Prezenţa la urne este considerată crucială în determinarea rezultatului, o participare ridicată fiind de obicei în favoarea candidatului proeuropean, Nicuşor Dan.
Un sondaj recent care a inclus şi alegători din străinătate i-a indicat pe Simion şi Dan la egalitate, ceea ce sugerează o cursă strânsă şi imprevizibilă, încheie publicaţia.
Opinia Cititorului