TradeVille: Majorare de capital în curs de desfăşurare la ROCA Industry

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 decembrie 2023

Sursa foto: facebook / Roca Industry

Sursa foto: facebook / Roca Industry

Viziunea ROCA Industry a fost prezentată, la cea mai recentă ediţie a conferinţei Quarterly Report, de către CEO-ul Ionuţ Bindea, care a evidenţiat creşterea şi expansiunea ca strategii cheie. Acesta a detaliat performanţa financiară a holdingului, succesul Bico Industries, angajamentul pentru transparenţă şi relaţia cu acţionarii, şi planurile ambiţioase de extindere internaţională. Totodată, a amintit operaţiunea de majorare de capital social desfăşurată în prezent, ce se va finaliza cu mutarea acţiunilor companiei pe piaţă principala a BVB, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille

ROCA Industry Holdingrock (ROCA Industry) este primul holding de materiale de construcţii listat la BVB. Holdingul a fost înfiinţat în anul 2021, având scopul reindustrializarii României, prin dezvoltarea de branduri autohtone, atât prin strategii comune, cât şi prin sinergiile create din activitatea acestora.

În portofoliul holdingului se regăsesc opt societăţi, principalele fiind:

- BICO Industries - primul şi cel mai mare producător naţional de plasă din fibră de sticlă şi producător naţional unic de armături din fibră de sticlă. La nivel european, compania se regăseşte printre cei mai mari cinci jucători.

- Evolor - unul dintre marii jucători ai industriei naţionale de producţie de vopsele şi lacuri.

- Eco Euro Doors (EED) - cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale.

- Dial Hârşova (DIAL) - o companie specializată în producţia de panouri bordurate de gard, stâlpi rectangulari şi altele. Portofoliul acestei societăţi cuprinde peste 80 de produse.

- Electroplast (ELP) - producător de cabluri electrice, utilizând ca materie primă inclusiv aluminiul şi cuprul.

La data de 30 iunie 2023, acţionarii semnificativi ai societăţii erau Societatea de Investiţii Alternative cu Capital Privat Roca Investments SA (60,7958% din capitalul social) şi Mihai Bîrliba (4,04%), restul reprezentând alţi acţionari. Relaţia dintre acţionarul majoritar şi holding este foarte strânsă, ROCA Industry realizând chiar o achiziţie de companie direct de la acţionarul majoritar, cum a fost cazul tranzacţiei Electroplast.

Echipa de management este condusă de Ioan-Adrian Bindea, având experienţă de peste 12 ani în pieţe de capital, restructurări corporative şi pieţe imobiliare.

Pe 21 august 2023, Rudolf-Paul Vizental, membru al Consiliului de Administraţie al ROCA Management, a investit în achiziţia a 1.437 de acţiuni ROC1, valoarea totală a tranzacţiei fiind de aproximativ 12.901 lei. În contrast, în trimestrul al treilea al anului 2023, Mihai Bîrliba, un alt membru al Consiliului, a efectuat vânzări semnificative de acţiuni ROC1. Prima vânzare, pe 11 septembrie, a implicat 300.000 de acţiuni la un preţ unitar de 7,2 lei, iar a doua vânzare, pe 10 octombrie, a inclus tot 300.000 de acţiuni, de această dată la un preţ de 8,3 lei pe titlu. Astfel, vânzările totale ale lui Bîrliba au atins o valoare cumulată de aproximativ 4.650.000 lei. Aceste mişcări au dus la scăderea deţinerii lui Bîrliba sub 5% din drepturile de vot ale companiei, în timp ce Prebet SA Aiud şi-a mărit participaţia, depăşind pragul de 5%.

Ajustare semnificativă a preţurilor pe piaţa materialelor de construcţii

Analiza sectorului materialelor de construcţii din 2023, bazată pe datele furnizate de retailerul Mathaus, dezvăluie o perioadă de ajustare semnificativă a preţurilor, influenţată de factorii de piaţă globali şi locali. Această tendinţă este marcată în special de scăderea preţurilor materialelor esenţiale precum PAL, MDF, oţel beton şi termosisteme, reflectând o posibilă reorientare a lanţurilor de aprovizionare şi o creştere a competitivităţii pe piaţa locală. Diminuarea importurilor din China a avut un rol cheie în această dinamică, favorizând o majorare a prezenţei producătorilor locali şi regionali.

În ciuda acestor scăderi generale de preţuri, există variaţii în tendinţele de preţ în funcţie de categorie. De exemplu, segmentele precum parchetul, sanitarele şi categoria electricelor, inclusiv corpurile de iluminat, au menţinut preţurile sau au înregistrat uşoare creşteri.

Pentru a veni în ajutorul dezvoltării producătorilor de materiale de construcţii, Guvernul României a aprobat programul Construct Plus, o schemă de ajutor de stat multianuală cu o valoare totală de 150 de milioane de euro, care ar urma să fie demarat începând din luna septembrie 2023 până în anul 2027.

Propunerea de eliminare a facilităţilor fiscale acordate în sectorul construcţiilor din România rămâne o ameninţare pentru activitatea sectorului şi, implicit, pentru cererea de materiale de construcţii.

Roca Industry vrea să depăşească, anul acesta, pragul de 100 de milioane de euro în cifra de afaceri

Importanţa creşterii şi expansiunii este un punct central în strategia ROCA Industry. Holdingul deţine în prezent opt companii, cu nouă fabrici răspândite în trei ţări, inclusiv România, Republica Moldova şi Lituania. Această extindere geografică demonstrează o viziune ambiţioasă şi o capacitate de a gestiona o operare complexă şi diversificată şi stă la baza misiunii companiei, aceea de a "Construi campioni regionali".

Bindea menţionează că holdingul urmăreşte să depăşească anul acesta pragul de 100 de milioane de euro (500 de milioane de lei) în cifra de afaceri, cu un EBITDA estimat la 7 milioane de euro (35 milioane de lei), semn al unei strategii de creştere sustenabilă şi eficientă. În primele nouă luni, compania a înregistrat o cifră de afaceri cumulată de 440 milioane de lei şi un EBITDA de 25 milioane de lei.

Bico Industries, unul dintre membrii holdingului, este prezentat ca un exemplu de succes, ocupând locul al treilea la nivel european în domeniul său. Această realizare nu doar că stabileşte un precedent pentru celelalte companii din grup, ci serveşte şi ca un model de urmat în strategia de creştere şi expansiune. Bindea accentuează importanţa de a transforma fiecare companie din grup într-un campion naţional, iar ulterior regional.

Un punct crucial subliniat de CEO este transparenţa şi menţinerea unei relaţii solide cu acţionarii. Bindea afirmă că "promisiunea pe care o facem noi este că vom face tot ce putem ca să creştem, să generăm profituri, însă unde cu siguranţă vom reuşi şi nu ne vom opri este vorba de transparenţă şi relaţia cu actionarii noştri". Acest comentariu a fost făcut în contextul operaţiunii de majorare de capital social desfăşurată în prezent, până în ianuarie. Un alt element important menţionat de Bindea este decizia de a muta ROCA Industry pe piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Aceasta este o decizie strategică ce reflectă maturitatea şi ambiţia holdingului de a-şi extinde prezenţa şi vizibilitatea. Mutarea pe piaţa principală este un pas natural după majorarea de capital şi poate oferi holdingului un acces mai larg la capital, precum şi o expunere şi recunoaştere mai mare pe piaţa financiară, în special la investitorii instituţionali.

Privind spre viitor, planurile de extindere internaţională ale holdingului sunt evidente, în special prin Bico Industries, dar şi prin creşterea celorlalte companii după exemplul de succes al acesteia. Bindea discută despre deschiderea de noi parteneriate în zona de export şi posibilitatea de a achiziţiona competitori străini. Aceasta arată o viziune clară pentru extinderea globală şi o abordare strategică în a-şi asigura o poziţie solidă pe piaţa internaţională., notează TradeVille

Majorare de capital social de 150 milioane lei

Planul de majorare de capital social prevede o perioadă de ofertă între 11 decembrie 2023 şi 10 ianuarie 2024, având ca obiectiv strângerea unei sume de până la 150 de milioane de lei. Această sumă se va acumula prin emiterea a 15 milioane de acţiuni noi, fiecare evaluată la 10 lei. Majorarea capitalului este structurată pe două căi principale: aportul în numerar şi un plasament privat, ce include conversia creanţelor Roca Investments împotriva Roca Industry. Această strategie duală oferă flexibilitate şi eficienţă în procesul de capitalizare, având potenţialul de a atrage atât investitori existenţi, cât şi noi.

Un aspect central al acestei majorări este acordarea drepturilor de preferinţă pentru acţionarii existenţi, înregistraţi până la data de 12 iulie. Acest mecanism le permite acestora să îşi menţină procentajul de deţinere în companie, cumpărând acţiuni noi înainte de a fi oferite publicului larg. Pentru fiecare acţiune nouă, este necesar un număr de 1,1796382 drepturi de preferinţă.

În cazul în care acţiunile noi rămân nesubscrise după perioada de exercitare a drepturilor de preferinţă, acestea vor fi oferite prin plasament privat. Într-o astfel de situaţie, Roca Investments are opţiunea de a subscrie până la 5,64 milioane de acţiuni noi, reprezentând o valoare totală de 56,4 milioane de lei.

Se aşteaptă ca acţiunile noi, împreună cu cele existente, să fie listate pentru tranzacţionare pe piaţa principala a Bursei de Valori Bucureşti, începând cu sau în jurul datei de 19 februarie 2024. Acest pas marchează finalizarea procesului de majorare a capitalului social şi deschide noi orizonturi pentru Roca Industry Holdingrock1 în cadrul pieţei de capital, în special prin vizibilatea pentru investitorii internaţionali şi instituţionali.

Oportunităţi şi riscuri ale investiei în acţiunea ROCA Industry

Oportunităţi

- Guvernul sprijină dezvoltarea producătorilor naţionali de materiale de construcţii. Unul dintre obiectivele Programului Construct Plus este stimularea investiţiilor în judeţele mai puţin dezvoltate. Dintre societăţile eligible din cadrul holdingului, identificabile după cod CAEN, se regăsesc Electroplast şi EED. Astfel, acestea ar putea primi ajutoare de stat de cel mult 50 milioane de euro pe an (dar nu mai mult de 75% din valoarea investiţiei şi intensitatea maximă a ajutoarelor de stat la care se face referire în OUG 68/2023), pentru achiziţionarea sau realizarea de active corporale şi necorporale.

- În perspectivă, o parte din industria materialelor de construcţii va beneficia de finanţarea oferită prin programe de tip PNRR. De exemplu, pentru Pilon 1 - Tranziţie Verde, sunt alocate 15,31 miliarde de euro, din care Componenta 5 - Valul Renovării, are alocate sume de 2,2 miliarde de euro, pentru reabilitarea sistemică şi eficientizarea energetică a mai multor tipuri de imobile. Aceste proiecte necesită utilizarea de materiale de construcţii care se regăsesc inclusiv în oferta companiilor din holding (de exemplu, fibră de sticlă oferită de BICO Industries - pentru termoizolare).

Riscuri

- Creşterea portofoliului holdingului, prin achiziţii de noi companii, atrage o creştere a costurilor de finanţare, datorită solicitării de noi împrumuturi, atât pentru achiziţii, cât şi pentru finanţarea ulterioară a capitalului de lucru. Costurile variază în funcţie de nivelul ratelor de dobândă, care sunt ridicate, în prezent. Acest fapt afectează temporar profitabilitatea generală a grupului Roca Industry. Întrucât presiunea asupra marjelor de profitabilitate pusă de piaţă afectează suplimentar performanţa financiară a holdingului, acesta este stimulat să solicite capitalul acţionarilor.

- Model de business atipic: datorită fazei incipiente de creştere, cât şi modelului unic de afacere, poate prezenta anumite dificultăţi în urmărirea evoluţiei, de la an an. Totodată, diferitele tipuri de raportări, individual, consolidat, cumulat, poate să inducă în eroare anumiţi investitori.

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rocaindustry.ro, economica.net, BVB, legislatie.just.ro, raport financiar semestrial Roca Industry, bnr.ro, pnrr.fonduri.ue, analiză TradeVille.

-------------------------------------------

Sursele menţionate de TradeVille în acest raport sunt: rocaindustry.ro, economica.net, BVB, legislatie.just.ro, raport financiar semestrial Roca Industry, bnr.ro, pnrr.fonduri.ue, analiză TradeVille.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. pretul pe bursa este sub 10 lei, de ce ar participa cineva la majorare cand poti lua mai ieftin din piata ?

    1. nimeni nu stie, e o fractura logica

    Venituri in crestere, pierderi din ce in ce mai mari… Hai Romania!

    cu atat pierderile sunt mai mari…

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9744
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5501
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2933
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9421
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.9505

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb