TradeVille: Meta Platforms mizează pe realitatea virtuală

F.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 mai

Sursa foto: facebook / Meta

Sursa foto: facebook / Meta

Meta Platforms Inc. a depăşit aşteptările Wall Street în primul trimestrul din 2025, raportând venituri de 42,31 miliarde de dolari şi un profit net de 16,64 miliarde de dolari (6,43 dolari/acţiune), faţă de estimările analiştilor, de 41,3 miliarde de dolari pentru venituri şi de 5,22 dolari/acţiune pentru profitul net. Rezultatele solide au fost susţinute de creşterea veniturilor, impulsionată de majorarea cu 5% a numărului de afişări publicitare şi de creşterea cu 10% a preţului mediu pe anunţ, potrivit unui raport elaborat de Departamentul de Analiză al TradeVille.

Numărul utilizatorilor platformelor Meta este în continuă creştere, peste 3,4 miliarde de persoane folosesc în prezent cel puţin una dintre aplicaţii zilnic. Planurile de viitor ale companiei includ investiţii în AI şi îmbunătăţirea recomandărilor şi reclamelor oferite.

Meta Platforms, cea mai mare reţea de social media din lume, este, totodată, una dintre top 10 cele mai valoroase companii listate la bursă. Meta integrează sub cupola sa unele dintre cele mai populare servicii de social media la nivel global: Facebook, Instagram, Messenger şi WhatsApp. După o strategie eşuată de dezvoltare a metaversului, care a generat în mod constant pierderi semnificative, Meta Platforms a investit agresiv în inteligenţa artificială, folosind-o pentru a învăţa ce conţinut preferă utilizatorii şi pentru a le face experienţa acestora mai relevantă. Gigantul face demersuri pentru a putea oferi recomandări mai bune pentru tipurile de conţinut deja existente şi pentru a dezvolta noi tipuri de conţinut. În ultimele şase luni, îmbunătăţirile aduse sistemelor de recomandare au dus la o creştere cu 7% a timpului petrecut de utilizatori pe Facebook, 6% pe Instagram şi 35% pe Threads. În prezent, Threads are peste 350 de milioane de utilizatori activi lunar şi este pe cale să devină următoarea aplicaţie socială majoră.

Meta Platforms este deţinută majoritar de către investitorii instituţionali, care controlează 79,79% din totalul acţiunilor. Cei mai mari trei investitori, Vanguard Group, Blackrock şi FMR, deţin împreună peste 22,57% din total.

Mark Zuckerberg, CEO-ul şi cofondatorul companiei, se situează pe locul al doilea în rândul celor mai bogaţi oameni din lume, potrivit Forbes, cu o avere de aproximativ 207,2 miliarde de dolari. Aceasta îl plasează sub CEO-ul Tesla, Elon Musk (385,4 miliarde de dolari), şi cu aproape 3,8 miliarde de dolari peste fondatorul Amazon, Jeff Bezos. Zuckerberg deţine 13,52% din acţiunile Meta Platforms.

SUA, lider al cheltuielilor pe piaţa de publicitate globală

Cheltuielile cu publicitatea la nivel global sunt estimate să atingă 1,16 trilioane de dolari în 2025. Cel mai mare segment este Publicitatea TV & Video, cu un volum de piaţă de 353,91 miliarde de dolari în 2025. La nivel global, Statele Unite conduc cu cheltuieli pentru publicitate estimate la 455,93 miliarde de dolari în 2025.

În piaţa de publicitate, 80% din cheltuielile totale vor proveni din surse digitale în 2029. Cheltuiala medie pe cap de locuitor în piaţa de In-App Advertising este estimată la 49,93 dolari în 2025. Până în 2029, 85% din veniturile pieţei de publicitate vor fi generate prin publicitate programatică. La nivel global, platformele digitale precum Facebook şi Google domină cheltuielile publicitare, remodelând peisajul mediatic tradiţional.

Piaţa de publicitate a înregistrat un impuls pozitiv în 2025, în special pentru companiile media care deţin drepturi sportive şi programe live de tip "tentpole" (evenimente importante). Sporturile şi evenimentele live, precum galele de premii, au dominat discuţiile cu directorii media, care şi-au exprimat aşteptările privind piaţa publicităţii pentru anul următor. Sfârşitul incertitudinii legate de alegeri a ajutat, de asemenea, la îmbunătăţirea perspectivelor, au spus aceştia.

Deşi consumatorii renunţă la pachetele tradiţionale de TV, iar mai mulţi bani de publicitate se îndreaptă spre streaming, directorii au subliniat că televiziunea tradiţională rămâne importantă în discuţiile cu advertiserii, mai ales când vine vorba de sport. Per ansamblu, directorii se aşteaptă la stabilitate pe piaţă şi speră să depăşească încetinirea cheltuielilor publicitare din ultimii ani.

În topul companiilor cu cele mai mari venituri din publicitate la nivel global, Alphabet se situează pe primul loc, cu Google şi YouTube generând împreună venituri publicitare de 209,15 miliarde de dolari, potrivit Emarketer. Pe locul al doilea se clasează Meta Platforms, cu Facebook generând 116,53 miliarde de dolari şi Instagram, cu 67,27 miliarde de dolari.

Meta - venituri majorate cu 16%

În primul trimestru, Meta Platforms a raportat venituri totale de 42,3 miliarde de dolari, în creştere cu 16% faţă de anul trecut. Cheltuielile totale au fost de 24,8 miliarde de dolari, comparativ cu perioada similară din 2024. Costul veniturilor a crescut cu 14%, fiind impulsionat de costurile mai mari cu infrastructura şi plăţile către parteneri, şi parţial compensat de beneficiile obţinute prin extinderea duratei de utilizare a serverelor. Cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare (R&D) au avansat cu 22%, reflectând în principal creşterea compensaţiilor acordate angajaţilor şi a costurilor de infrastructură. Cheltuielile de marketing şi vânzări au crescut cu 8%, în special datorită serviciilor profesionale legate de integritatea platformei, în timp ce segmentul general şi administrativ (G&A) a scăzut cu 34%, pe fondul reducerii costurilor juridice.

La final de trimestru, compania avea peste 76.800 de angajaţi, în creştere cu 4% faţă de trimestrul anterior. Profitul operaţional a fost de 17,6 miliarde de dolari, echivalentul unei marje operaţionale de 41%. Rata efectivă de impozitare a fost de 9%, datorită recunoaşterii unor beneficii fiscale din compensaţii pe bază de acţiuni, generate de creşterea preţului acţiunilor faţă de perioadele anterioare.

Profitul net raportat a fost de 16,6 miliarde de dolari, respectiv 6,43 dolari/acţiune. Cheltuielile de capital, inclusiv plăţile principale pentru leasinguri financiare, s-au ridicat la 13,7 miliarde de dolari, direcţionate către investiţii în servere, centre de date şi infrastructură de reţea. Fluxul de numerar liber a ajuns la 10,3 miliarde de dolari.

Meta a anunţat că divizia Reality Labs a înregistrat o pierdere operaţională de 4,2 miliarde de dolari, în timp ce a generat venituri de 412 milioane de dolari. Întrucât dispozitivele sunt fabricate în străinătate, Meta va trebui, probabil, să facă faţă unor costuri mai mari generate de noile tarife vamale impuse de preşedintele Donald Trump. Compania continuă să investească miliarde de dolari pe trimestru în proiectele legate de metavers. Analiştii estimau iniţial o pierdere operaţională de 4,6 miliarde de dolari şi venituri de 492,7 milioane de dolari. Reality Labs se ocupă cu proiectarea căştilor de realitate virtuală din gama Quest şi ochelarii inteligenţi Ray-Ban Meta, fiind unitatea-cheie în strategia CEO-ului Mark Zuckerberg de a construi o nouă platformă de computing bazată pe lumi digitale accesibile prin dispozitive VR şi AR.

De la sfârşitul lui 2020, Reality Labs a raportat pierderi cumulate de peste 60 de miliarde de dolari, inclusiv o pierdere de 3,85 miliarde de dolari în primul trimestru al anului trecut. În 2021, Zuckerberg a schimbat numele companiei din Facebook în Meta. Wall Street a ridicat semne de întrebare legate de cheltuielile masive făcute de Meta pentru metavers, având în vedere că Zuckerberg a menţionat că ar putea dura mulţi ani până când acest segment va deveni o afacere profitabilă. Meta a confirmat concedierea unor angajaţi din Reality Labs, în special din echipa Oculus Studios, care dezvoltă jocuri şi conţinut VR/AR pentru căştile Quest.

CFO-ul companiei, Susan Li, a anunţat că Meta estimează pentru al doilea trimestru al anului venituri între 42,5 şi 45,5 miliarde de dolari. Pentru întregul an 2025, previziunile arată că totalul cheltuielilor vor oscila în intervalul 113-118 miliarde de dolari, sub estimările anterioare, de 114-119 miliarde de dolari, notează TradeVille.

Gigantul anticipează un total al cheltuielilor de capital pentru anul 2025 între 64 şi 72 de miliarde de dolari, în creştere faţă cifrele anunţate anterior, de 60-65 miliarde de dolari, pe fondul bugetului generos pentru investiţiile în AI, precum şi din cauza creşterii costurilor estimate pentru echipamentele de infrastructură. În absenţa unor schimbări suplimentare la nivel fiscal, rata efectivă de impozitare se va află în intervalul 12-15% pentru întregul an.

Meta a anunţat că diferenţele legale între SUA şi Europa ar putea avea un impact semnificativ asupra afacerii şi a rezultatelor financiare. Modificările modelului de abonament fără reclame pentru utilizatorii europeni ar putea afecta considerabil afacerea şi veniturile din Europa încă din al treilea trimestru din 2025.

Performanţa acţiunii Meta, peste cea a indicelui Nasdaq

În ultimul an, acţiunile Meta au crescut cu 34,39%, depăşind performanţa indicelui Nasdaq, de 9,14%. În urma atingerii unui maxim istoric în luna februarie 2025, la valoarea de 740,89 dolari, cotaţia a scăzut până la minimul local de 479,5 dolari. Volumele recente au fost ridicate pe parcursul revenirii accelerate de la minimul local, formându-se gap-uri în timpul avansului şi semnalizând un interes crescut al cumpărătorilor. Cu toate acestea, în ultimele şedinţe se poate observa o uşoară diminuare a volumului, ceea ce ar putea indica o fază de consolidare.

TradeVille: Meta Platforms mizează pe realitatea virtuală

De la începutul anului, cotaţia a urcat doar cu 1,62%, evoluţia sa fiind afectată de tensiunile politico-economice alimentate de administraţia Trump. În prezent, acţiunile Meta se tranzacţionează deasupra principalelor medii mobile. Indicele RSI se află la 60,83, ceea ce indică un momentum pozitiv, în afara zonei de supracumpărare, existând în continuare spaţiu pentru creştere. O zonă importantă de rezistenţă se regăseşte în jurul valorii de 632,98 dolari, în timp ce zona de suport se află la 479,5 dolari.

Oportunităţi şi riscuri ale investiţiei în Meta Platforms

Oportunităţi

- Îmbunătăţirea publicităţii: Meta consideră că una dintre cele mai mari oportunităţi ale sale în perioada următoare este îmbunătăţirea publicităţii prin AI. Compania îşi propune să ajungă într-un punct în care orice afacere să poată transmite ce obiectiv urmăreşte şi cât este dispusă să plătească pe rezultat, iar platforma Meta să genereze automat reclamă cu ajutorul AI. Compania estimează că, pe termen lung, creşterea productivităţii datorită AI ar putea face ca publicitatea să ocupe o pondere mai mare în PIB-ul global. Deja, în ultimul trimestru, Meta a testat un nou model de recomandări pentru reclamele din Reels, cu o creştere de 5% a ratelor de conversie, şi a observat o creştere cu 30% a numărului de advertiseri care folosesc instrumentele creative bazate pe AI.

- Dividende: La începutul lunii februarie, Meta a anunţat că va începe să acorde pentru prima dată un dividend trimestrial de 0,5 dolari/acţiune, traducându-se într-un randament anual de 0,33%, raportat la preţul actual al acţiunilor. În primul trimestru din 2025, compania a plătit dividende în valoare de 1,3 miliarde de dolari acţionarilor.

- Buyback: Meta a răscumpărat acţiuni în valoare de 13,4 miliarde de dolari în trimestrul întâi din 2025, ca parte a unui program aprobat la începutul anului, prin care compania va răscumpăra acţiuni în valoare de 50 de miliarde de dolari.

- Interzicerea TikTok: O posibilă interdicţie finală a TikTok în SUA ar putea avea efecte pozitive pentru Meta Platforms, utilizatorii migrând spre următoarele cele mai populare platforme de social media, Instagram şi Facebook. Decizia a fost însă pusă în aşteptare de actualul preşedinte Donald Trump până pe 19 iunie 2025. În acelaşi timp, Meta Platforms este prima opţiune a advertiserilor care se retrag de pe X.

- BUY: Din totalul analiştilor care acoperă Meta Platforms, 54 recomandă cumpărarea, 7 menţinerea poziţiilor şi doar 1 vânzarea. Preţul mediu al celor 62 de analişti se ridică la 700,57 dolari/acţiune, implicând o creştere de aproape 16,9% în următoarele 12 luni.

Riscuri

- Cursa AI: La evenimentul LlamaCon 2025, Meta a prezentat noi instrumente şi parteneriate în AI. Cu toate acestea, evenimentul a fost perceput ca fiind sub aşteptări de către dezvoltatori, Meta rămânând în urmă faţă de DeepSeek şi Alibaba în cursa pentru AI.

- Proces antitrust în SUA: Meta se confruntă cu un proces antitrust în Washington, unde FTC susţine că achiziţiile Instagram şi WhatsApp au creat un monopol ilegal. Potrivit Meta, competiţia din partea celorlalte platforme precum TikTok demonstrează un peisaj competitiv.

- P/E ridicat: Acţiunile Meta sunt evaluate la un multiplu P/E forward de 23,43, potrivit Seeking Alpha, aproape dublu faţă de mediana sectorului, de 12,58. Pentru comparaţie, competitorii săi au multipli uşor mai atractivi, Alphabet cu 17,18 şi Pinterest cu 14,89. La polul opus se găseşte Snap, cu un P/E forward de 29,9, mai puţin atractiv.

- Tensiunile geopolitice: O recesiune economică ar putea reduce vânzările Meta Platforms cu până la 10 miliarde de dolari din vânzările de publicitate, în principal din China. Deşi Meta nu îşi operează serviciile în China, advertiserii din această ţară cumpără reclame pe aplicaţiile sale pentru a ajunge la consumatorii din SUA. Tarifele agresive impuse de administraţia Trump elimină nevoia lor de a ajunge la consumatorii americani prin reclame pe Instagram, Facebook şi Google.

- Supraevaluată: Conform site-ului de specialitate Alpha Spread, acţiunile Meta sunt supraevaluate cu 22%, valoarea lor intrinsecă fiind de 468,49 dolari. În ultimii cinci ani, valoarea intrinsecă a acţiunilor a crescut cu 106% şi au fost considerate supraevaluate în medie cu 3%, fapt care denotă pe de altă parte şi încrederea investitorilor în perspectivele de creştere ale gigantului, aceştia fiind dispuşi să plătească o primă pentru capitalul său.

- Concurenţă intensă: Meta se confruntă cu o concurenţă puternică din partea platformelor precum TikTok şi YouTube, care atrag segmente demografice mai tinere şi inovează rapid în formatul de conţinut, punând presiune pe dezvoltarea aplicaţiilor de sub umbrela Meta.

- Amenzi: Meta a fost amendată cu 200 de milioane de euro, aproape 230 milioane de dolari, pentru modelul sau controversat "plăteşti sau accepţi", care obligă utilizatorii din UE fie să plătească pentru acces fără reclame pe Facebook şi Instagram, fie să accepte publicitatea personalizată. Sancţiunile vin în urma unei investigaţii de un an realizate de Comisia Europeană pentru a verifica dacă firmele respectă Legea Pieţelor Digitale (DMA), care a intrat în vigoare anul trecut.

Sursele menţionate de TradeVille în această analiză sunt: raport companie, Statista, Yahoo Finance, Bloomberg, The Motley Fool, Forbes, InvestorPlace, Barron's, Emarketer, CNBC, WSJ, Alpha Spread, Seeking Alpha.

-------------------

Investiţia în instrumente financiare presupune riscuri specifice; performanţele anterioare nu sunt un indicator fiabil al rezultatelor viitoare. Costurile de achiziţie şi fluctuaţiile valutei pot influenţa randamentul investiţiei. Cotaţiile afişate sunt cele de la sfârşitul zilei precedente de tranzacţionare.Lista potentialelor conflicte de interese, research-uri din ultimele 12 luni. Nu există instrument financiar fără risc.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Mai. 2025
Euro (EUR)Euro5.1222
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5369
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.4930
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0212
Gram de aur (XAU)Gram de aur487.0692

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
targulnationalimobiliar.ro
tibco.ro
energyexpo.ro
ccib.ro
antiquemarket.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb