Traseu dezamăgitor pentru SIF-uri, în anul eliminării pragului de deţinere

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 ianuarie 2021

Traseu dezamăgitor pentru SIF-uri, în anul eliminării pragului de deţinere

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Eliminarea pragului la SIF-uri a fost un eveniment îndelung aşteptat, cu multe etape preliminare şi «starturi false» ceea ce a condus la scăderea interesului investiorilor"

Marcel Murgoci, Estinvest: "Principala mea aşteptare în acest an de la SIF-uri este legată de creşterea lichidităţii"

Toate cele cinci SIF-uri au înregistrat scăderi ale cotaţiilor şi randamente totale negative în 2020, an în care a fost înlăturat pragul de deţinere, eveniment mult aşteptat în trecut de majoritatea actorilor pieţei, dar care acum nu a mai fost în măsură să strârnească interesul investitorilor.

În ton cu picajul din toate pieţele internaţionale, declanşat de răspândirea rapidă a epidemiei de Covid-19 pe întregul glob, preţurile acţiunilor SIF au căzut sever în februarie-martie, dar ulterior nu s-au racordat la trendul de recuperare a indicilor pieţelor de acţiuni demarat în primăvară cu toate că, din 24 iulie, limita de deţinere de 5% din capitalul societăţilor de investiţii financiare a fost eliminată, în urma votului acţionarilor în acest sens.

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Având în vedere discount-ul ridicat faţă de valoarea unitară a activului este posibil ca, într-un context de piaţă favorabil, să vedem ajustări pozitive în valoarea de piaţă a SIF-urilor"

Ovidiu-George Dumitrescu, CFA, director general adjunct al casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Eliminarea pragului la SIF-uri a fost un eveniment îndelung aşteptat (vorbim de o perioadă de timp de ordinul anilor, dacă nu a unui deceniu întreg), cu multe etape preliminare şi «starturi false» ceea ce a condus la o scădere a interesului investiorilor".

În plus, să nu uităm că şi oportunităţile de investire, atât pe piaţa locală cât şi la nivel global au crescut foarte mult în prezent faţă de acum cinci sau zece ani, spune domnul Dumitrescu, adăugând: "Aşteptările investitorilor au evoluat în tot acest timp şi acum ei au în vedere şi felul în care emitenţii se străduiesc să arate că şi-i doresc ca parteneri în afacere.

Elemente precum transparenţa în management, evenimentele dedicate inves­titorilor sau politicile de motivare a aces­tora prin programe de răscumpărare, dividende în cash ori cu acţiuni gratuite sunt, în momentul acesta, foarte importante în viaţa unei companii listate".

Sunt, într-adevăr, aspecte care pot exclude SIF-urile de pe lista preferinţelor investitorilor, în condiţiile în care unele societăţi de investiţii financiare nu distribuie dividende sau alocă dividende cu randamente mult inferioare companiilor importante de la BVB din domeniul energetic sau bancar, iar majorări de capital prin distribuirea de acţiuni gratuite către investitori nu se fac. În plus, cu excepţia SIF Moldova (SIF2), celelalte patru societăţi de investiţii financiare sunt prinse în nenumărate litigii, iar SIF Oltenia (SIF5) a încheiat anul cu situaţiile financiare neaprobate şi cu distribuţia dividendelor suspendată.

"Totuşi, având în vedere valoarea intrinsecă raportată de societăţile de investiţii financiare (SIF-uri), preţul curent de la bursă şi discount-ul ridicat faţă de valoarea unitară a activului în cazul celor cinci societăţi, este posibil ca, într-un context de piaţă favorabil, să vedem ajustări pozitive în valoarea de piaţă a acestora", consideră domnul Dumitrescu.

Este o afirmaţie care vine în condiţiile în care, trei din cinci SIF-uri au încheiat anul la discount-uri de peste 50% faţă de ultima Valoare Unitară a Activului Net (VUAN) raportată. Practic, SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) prezentau, la data de 30 decembrie, discount-uri de aproape 59% şi 57%, în timp ce pentru SIF Oltenia discount-ul era de 51%. SIF Moldova avea un discount de 37%, în timp ce SIF Transilvania (SIF3) prezenta cea mai mică diferenţă relativă dintre preţ şi VUAN, de circa 32%.

Marcel Murgoci, Estinvest: "Având în vedere profitabilitatea, nu sunt perspective favorabile pentru dividende importante în cazul SIF-urilor, în acest an"

Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cardul Estinvest, ne-a spus că principala sa aşteptare pentru sectorul societăţilor de investiţii financiare în acest an este legată de creşterea lichidităţii acestor emitenţi.

"În ultimii ani SIF-urile nu s-au mai aflat în atenţia investitorilor, având astfel o lichiditate mai redusă în comparaţie cu alţi emitenţi importanţi de la BVB. Dar odată cu eliminarea pragului şi mai ales în luna decembrie a anului trecut, am văzut o creştere a lichidităţii, inclusiv prin schimburi de pachete "deal" şi sper să vedem o îmbunătăţire a rulajului pentru SIF-uri", ne-a spus brokerul.

În afară de lichiditate, un alt aspect important pentru investitori este legat de performanţa managementului fiecărui SIF în parte, a adăugat Marcel Murgoci.

"Aici aşteptările sunt mari pentru că SIF-urile sunt fonduri de investiţii de la care se aşteaptă distribuirea de dividende. Dar, în comparaţie cu alţi emitenţi, dividendele acordate de SIF-uri au fost poate dezamăgitoare (n.r. din punctul de vedere al randamentului), iar unele SIF-uri nu au mai acordat dividende de ani buni", ne-a transmis directorul de la Estinvest, care a conchis: "Din păcate, trei din cele cinci SIF-uri au raportat pierdere pentru primele unsprezece luni ale anului trecut, e drept într-un context de piaţă dificil. Astfel că, având în vedere profitabilitatea, nu sunt perspective favorabile pentru dividende importante, în acest an".

Este o apreciere care vine în condiţiile în care, cu doar o lună înainte de încheierea anului, SIF Oltenia avea un profit de 57,97 milioane de lei, iar SIF Moldova un profit de 4,35 milioane de lei. SIF Banat-Crişana a raportat o pierdere de 9,54 milioane de lei, în timp ce pentru SIF Muntenia şi SIF Transilvania pierderile erau de 30,52 milioane de lei, respectiv 13,4 milioane de lei.

Scăderi situate între 30% şi 2,8% pentru SIF-uri, anul trecut

Cu un declin de aproape 30%, acţiunile SIF Oltenia au avut cea mai mare scădere din rândul celor cinci societăţi de investiţii financiare, în 2020. SIF-ul din Craiova are o nouă conducere după ce, în luna octombrie fostul board al societăţii a fost revocat de către un grup de acţionari format din SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia şi un snop de fonduri de investiţii finanţate în diferite proporţii, chiar şi integral, de SIF1 şi SIF4. Acţiunea a fost catalogată drept concertată de fosta conducere a SIF-ului şi de alţi actori ai pieţei, care au trimis demonstraţii în acest sens către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Dar, ASF a spus că din propriile analize nu au rezultat date care să ducă la concluzia de acţiune concertată, punând în prim plan alte elemente decât cele invocate de fostul board al SIF5, la care nu face nicio referire (Vezi notă).

SIF-ul din Craiova începe anul 2021 fără ca situaţiile financiare din 2019 să fie aprobate, în urma votului grupului de acţionari coordonat de SIF1 şi SIF4, cu board-ul incomplet şi cu nenumărate litigii pe rolul instanţelor de judecată.

Acţiunile SIF Moldova au avut un declin de 22,4%, anul trecut, iar cu tot cu dividende titlurile societăţii de investiţii financiare din Bacău au avut un randament negativ de 18,6%, în 2020. SIF Moldova trece printr-un proces de rebranding, la finele lunii octombrie acţionarii SIF-ului aprobând schimbarea denumirii din Societatea de Investiţii Financiare Moldova în Evergent Investments, modificare ce va intra în vigoare după avizul ASF.

Titlurile SIF Banat-Crişana, societate a căror acţionari sunt convocaţi astăzi în vederea alegerii Consiliului de Administraţie pentru următorii patru ani, au avut o scădere de 19,4%, în 2020. În octombrie anul trecut, SIF1 a finalizat tranzacţia prin care a achiziţionat 99,92% din Doosan IMGB (la un preţ situat între 35 şi 40 milioane de euro conform Economica.net), unde urmează să dezvolte un proiect imobiliar. SIF Banat-Crişana nu a mai distribuit dividende din 2015, iar la începutul lunii noiembrie a anului trecut acţionarii au aprobat revocarea unui program de răscumpărare ce fusese votat în aprilie 2019 şi au dat undă verde derulării unui alt program.

Acţiunile SIF Transilvania au coborât cu 12,2%, în 2020, iar cu tot cu dividende societatea de investiţii financiare din Bacău a încheiat anul cu un randament negativ de 3,2%. Anul 2020 a marcat pentru SIF Transilvania o schimbare aproape completă a membrilor structurilor de conducere, după peste 20 de ani în care Mihai Fercală s-a aflat la cârma societăţii, iar la începutul lunii decembrie, acţionarii SIF-ului au ales un nou Consiliu de Supraveghere, al cărui mandat de patru ani va începe după autorizarea de către ASF.

Cu o scădere de 2,8%, titlurile SIF Muntenia sunt acţiunile care au avut cel mai redus declin dintre toate cele cinci societăţi de investiţii financiare, anul trecut. SIF-ul, ce este administrat de SAI Muntenia Invest - societate deţinută în proporţie de 99,98% de SIF Banat-Crişana, nu a plătit dividende de doi ani, în urma votului acţionarilor în acest sens.

În prima şedinţă bursieră din 2020, SIF-urile au înregistrat preponderent scăderi, doar titlurile SIF Muntenia având un avans de 0,24%, la 0,822 lei. Acţiunile SIF Moldova au stagnat la preţul de 1,25 lei, în timp ce titlurile SIF Banat-Crişana, au coborât cu 0,91%, la 2,18 lei, cele ale SIF Transilvania au avut un recul de 2,62%, la 0,335 lei, în timp ce pentru acţiunile SIF Oltenia declinul a fost de 0,56%, până la 1,79 lei.

Cu tot cu scăderea de 0,34% a acţiunilor Fondul Proprietatea, indicele BET-FI a avut un declin de 0,6%, singurul coş de acţiuni de la BVB care s-a depreciat, în prima şedinţă de tranzacţionare a anului.

Notă:

În raportul Autorităţii de Supraveghere Financiară din data de 16 octombrie 2020, în care se răspundea unei adrese transmise anterior de conducerea SIF Oltenia, se menţiona că, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 24/2017, până la proba contrară, sunt prezumate că acţionează în mod concertat organismele de plasament colectiv cu societatea de administrare a investiţiilor şi cu societatea-mamă a societăţii de administrare a investiţiilor, precum şi organismele de plasament colectiv administrate de aceeaşi societate de administrare între ele.

"Reţinem faptul că legislaţia specifică în materie nu include în aria prezumţiei de concertare, în plus faţă de situaţia prevăzută mai sus (...) şi invesitorii fondului de investiţii", se arata în raportul ASF.

Autoritatea mai menţiona că deţinătorul drepturilor şi obligaţiilor asociate calităţii de acţionar al societăţii este organismul de plasament colectiv prin administratorul acestuia şi că deţinătorii unităţilor de fond nu au dreptul/posibilitatea să influenţeze/instructeze emitentul instrumentului financiar în ceea ce priveşte exercitarea dreptului de vot în cadrul AGA SIF Oltenia.

"Din analiza informaţiilor referitoare la structura acţionariatului şi a Consiliilor de Administraţie ale respectivelor societăţi de administrare s-a desprins concluzia că acestea sunt entităţi independente una de alta, cu acţionariat şi structuri diferite, astfel încât nu poate fi reţinută incidenţa prevederilor legale privind acţiunea concertată între ele şi/sau cu SIF Banat-Crişana/SIF Muntenia", se mai arata în expunerea ASF.

Dar, în analizele trimise de SIF Oltenia către ASF încă din primăvara lui 2018 se menţiona pentru prezumţia de acţiune concertată art. 2, pct. 2, lit. f) din Legea nr. 24/2017, referitor la persoane astfel descrise de lege:

- persoane care în derularea unor operaţiuni economice utilizează resurse financiare având aceeaşi sursă sau care provin de la entităţi care se află într-o relaţie de control;

- persoane care în derularea unor operaţiuni economice direcţionează beneficiile astfel obţinute către acelaşi destinatar sau către destinatari care sunt persoane aflate sub acelaşi control;

- persoane care au adoptat o politică investiţională similară;

- persoane care s-au asociat în orice formă juridică recunoscută de lege, iar scopul sau obiectivul asocierii constă în operaţiuni aflate în legatură cu unul sau mai mulţi emitenţi.

Grupul indicat de către fostul board al SIF Oltenia că acţionează concertat era format din SIF Banat-Crişana, SIF Muntenia, Radu Răzvan Străuţ, Fondul Închis de Investiţii Active Plus, FIA Certinvest Acţiuni, FDI Certinvest XT Index, FDI Certinvest BET-FI Index, Fondul Închis de Investiţii STAR Value, FII Multicapital Invest, FDI Star Focus, FDI Star Next, Fondul Închis de Investiţii Optim Invest, FII BET-FI Index Invest, FDI Prosper Invest, FIA Romania Strategy Fund AA/Vaduz, FII Smart Money, FDI Fix Invest, FII Fortuna Clasic, FII Fortuna Gold şi Opus - Chartered Issuances SA/AA Luxembourg.

Toate aceste entităţi aveau drept investitori în diferite proporţii, în unele cazuri chiar 100%, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia. De pildă, la finele anului 2019, FIA Romania Strategy Fund AA/Vaduz, administrat de Accuro Fund Solutions AG, Liechtenstein, avea ca investitori SIF Banat-Crişana cu 50,877% şi SIF Muntenia cu 49,12% din fond (cu menţiunea că, în documentele celor două societăţi, în cazul SIF4 apare denumirea Romania Strategy Fund AA/Vaduz Class B, în timp ce în cazul SIF1 doar Romania Strategy Fund). FII Active Plus, fond administrat de SAI Swiss Capital, era finanţat în proporţie de 76,42% de SIF1 şi 20,8% de SIF4, la finalul lui 2019. Exemplele pot continua.

Totodată, fondurile au o politică de vot comună, o poltică investiţională comună, iar în unele cazuri dividendele încasate merg direct la deţinătorii unităţilor de fond, după cum se arată în multiplele rapoarte trimise de fosta conducere SIF Oltenia către ASF.

Dar, Autoritatea de Supraveghere Financiară nu face referire la aceste aspecte.

Opinia Cititorului ( 32 )

  1. Pragul s a elimint din ziua in care sa permis ca sifurile sa cumpere sifuri

    "Traseu dezamăgitor " ...dar atât de previzibil !

    Nu am mai cumpărat Sifuri de vreo 10 ani, doar foarte mici speculații când erau foarte jos ( acum de ex. mai pot cădea!)

    De ce să cumpăr? In tot acest interval Sifurile au fost doar o prelungire a băncilor și eventual a SNG respectiv Petrom! Păi de ce să iau un Sif condus de un neica nimeni fudul când eu singur am putut să cumpăr TLV,BRD ,SNG, SNP? 

    1. De ce sa cumperi ? Pt ca la un momendat așa cum a fost si luna trecută au urcat cu aproape 10% și asta i doar începutul ! Au început sa cumpere fonduri și sifele intre ele (pt ca sunt mult prea jos )așa vb lumea prin piața ...O sa vedeți ca anul asta sifele or sa fie vedete, mi a soptit o pasarea ...

      cumva Ciordila ??? care dupa ce a cocosat SIF2 , cocoseaza acum si SIF3 ?!?!

      D na Andra cu toată dragostea ar fi fost prea frumos ca sa ma plătească cei menționați , eram in Maldive ca tot romanu ...ideea este ca eu am dreptate ... uita te la piața sa vezi cum cresc sifele , vizionare plăcută !!!!

      Deci pana la sf zilei 2% pe majoritatea sifelor ... sa vedem pe unde scoți cămeșa sau fusta mai degrabă .... ce zici ,te bagi ? App ..nu sunt Cumpanasu ,ihi...

    SIF-urile s-au transfoirmat odata cu preluarea ostila, ilegala si banditeasca a lui SIF5 intr-un organism colectiv nesuprabegheat de jefuire. Atata timp cat va fi permisa delapidarea, deturnarea de fonduri si servirea unui grup si jefuirea celor multi, SIF-urile nu vor avea decat un singur viitor. FALIMENT.

    Singura masura pe care ASF, Parlament sau mai stiu eu ce reglementator sau legiuitor ar mai putea sa o adopte, este constatatarea exacta a numarului actiunilor proprii detinute de SIF-uri prin tot felul de vehicule si anularea acestora, precum si constatarea grupului care le controleaza si obligarea acestuia de lansarea a ofertei de cumparare a tuturor actiunilor.

    Daca nu se ia nici o masura de coercitie impotriva praduitorilor, BVB ar trebui sa se pregateasca de inmormantarea lor. Oricum primul pas a fost facut deja, avand in vedere ca toate cu exceptia SIF5, vor incheia anul 2020 pe pierderi. 

    Este jaful secolului pe SIFs1 ,4, 5. Este evidentă o politică de grup organizat de preluare ostilă supravegheată de ASF care si-a batut joc de investitorii de reteil. Totul pentru grup, nimic pentru cei din afara grupului. Drăgoi nu va aproba situatiile financiare de la sif5 pana cand nu va forța toți acționarii incomozi sa vândă ieftin. Toate fondurile de pensii au vândut în ultimele luni din sife la prețul istoric cel mai jos. Asta este o problema pe care domnul Marcu nu vrea sa o înțeleagă și de aia o sa moara cu ea de gât . Curand!

    1. preluarea si cocosarea de ani de zile a sif2 , nu zici nimic ?!?! si acelasi Ciordila cocoseaza acum SIF3 ...

      Degeaba se spune. Cei care ar putea reacționa, dorm , posibil interesați. Altfel , operațiunea se vede cu ochiul liber și fără prea mare efort. Legea nu interzice, ASF nu se bagă, legiuitorul nu face nimic, cei cu drept de inițiativă legislativă tac, operațiunea continuă ...

    ASA ZISII MARI ANALISTI ( ca si cei care scriu azi si au scris si inainte de eliminarea pragului , ca si cei din topul conducerii BVB , ca si marii vizionari ai pietei de capital ) au spus cu certitudine si cu mare pompa ca dupa eliminarea pragului vor creste nemarginit preturile SIF , ca ne vom inneca intr-un fluviu de lichiditate si va curge lapte si miere , ca pragul era bariera care tinea performanta SIf urilor pe loc , etc , etc . Si au avut , ca de fiecare data , ZERO DREPTATE . Ar trebui evidentiat si Cabat - pretios analist ca si altii ! ( cred ca ar trebui evidentiati toti ! ) sa nu-l uitati nici pe Tanase etc , etc .Ca mici investitori nu putem decat sa ne intrebam inca odata daca acesti zei sunt incompetenti sau rauvoitori sau doar mananca si ei o paine cinstita sau nu sau sunt doar nerusinati ?

    1. Ca sa se facă lumina in afacerea sifelor ASF ar trebui sa publice toate Întâlnirile de taina organizate instituțional dar confidențial in cadrul GCDP condus de doamna Dascălu .Doamna aceasta și Grupul ei de asalt la care permanent a fost invitat vestitul Beze a avut o singura ținta pe agenda . Cum sa rezolve legal dar nepenal deturnarea sifelor in buzunarul lakis et comp. Dl Marcu a instituit legea tăcerii in ASF ca noi prostimea sa nu mai aflam vreodată cum se decide soarta pieței . Nu a fost niciodată publicată activitatea și minutele acestor întâlniri desi cine a participat a obținut informații cheie despre viitorul pieței. Nerușinarea maxima e ca obliga prin lege sifele sa se declare FIAR și de fapt ele sunt controlate majoritar având aceeași pălărie . Pălăria lui Bogdan Drăgoi.singurul decident pentru toate cele 5 sife.

      Sunt, in primul rand, incompetenti.

    Eliminarea pragului la SIF-uri s-a făcut prea târziu, după ce acestea au fost acaparate de grupările de la conducerea unora dintre ele. Astfel au devenit neinteresante pentru marii investitori. Este oglinda a ce s-a întâmplat cu toată activitatea economică a României de după decembrie 1989, derulată în cea mai mare parte de interese “pe persoană fizică” sau, de grup. Totul, favorizat de politicul hapsân, de o justiție decimată an de an prin ieșirile din sistem în momente în care magistrații ajung la capacitatea de gândire aproape de maxim și, de organisme de reglementare de tip cuib cu interese departe de cele firești.

    Vicepresedintele CA /Dir gen.Adj.la Sif Oltenia,M.Trifu estefinul lui Dragoi,iar S.Cioaca ofiterde de securitate!!!

    1. Ahh. Ce-mi place! Traiasca partidul lui el dragoix lakix ! :))

      Asta da stire. Hai sa vedem: presedinte ASF Nicu Marcu are ca sef de cabinet un pensionar de la Secu, la Sif1-Dragoi este fiu de pensionar Secu, Sif1 -controleaza Sif4, la Sif2 - stralucesc epoletii de mult, la SIF3 - controlează Ciorcila, oare el este din bransă? La Sif5, după plecarea lui Staicu, aia ramaseseră cam de capul lor asa , fără supraveghere, fără politică, faceau si profit si dadeau si dividend la tot poporul. S-a rezolvat problema si cu Sif5. Piata de capital emergentă, pe naiba. Oligarhie securistică la vedere, asta este.

    Traseu dezamagitor...paii da, au ciordit banditii banii sifurilor. Sunt bagati in imobiliare si prin cipru si liechtenstein in offshore-uri. Traiasca pesedeu si peneleu

    ma iertati ca ma bag in seama cu voi pe SIF-uri - nu sunt tocmai domeniul meu de cunoastere ... adica nu le-am urmarit de-a lungul timpului prea mult...sa zicem ca mi s-au parut relativ greu de urmarit (ma refer la conexiuni profunde).

    Eu sunt de parere ca in cazul pretului la SIF-uri e o deconectare mare intre pretul efectiv market si book value in baza faptului ca de foarte multe ori cumparatorii de actiuni SIF au fost tepuiti, retepuiti si re- re- re- re tepuiti de insideri care efectiv i-au facut sangeros la bani (vanzare pe top in urma unor stiri false lansate in presa si apoi se afla adevarul dupa o saptamana dupa ce termina de descarcat smecherul , etc... faze de genul asta).  

    Eu cred ca e o lipsa masiva de incredere.  

    Solutia mea?  

    Modificari mari in structura SIF-urilor , simplificare, cresterea majora (!) a vizibilitatii si schimbarea din radacini a top si middle managementului TUTUROR SIF-URILOR !  

    Visez prea frumos ? :)

    1. Da visezi..... deja fostii si actualii directori si-au facut jocurile....! Sa-mi spuna si mie cineva cu ce bani oamenii din conducerea sif-urilor au pachete mari de actiuni....? Dupa mine cu ajutorul ASF s-au sifonat banii din aceste 5 sif-uri....!

      Boala SIF-urilor nu mai are vaccin ! Șefii acestora au văzut că pot face ce vor, pe lege, pe lângă lege, împotriva legii, totul în folosul lor ... O acțiune drastică și serioasă pentru aducerea lor pe o lege încă nescrisă , chiar dacă s-ar vrea, ar fi tardivă . Dar, cine să facă o asemenea lege, bașca urmărirea aplicării ei, parlamentarii de acum, sau cei din 2017 - 2019 ? Nici o șansă . Baronii locali vor fi o glumă față de cei născuți din SIF - uri ...

      cred ca am un raspuns pentru tine - reorganizarea SIF-urilor cu spargerea (astfel) a gastilor locale.

      SIF-urile nu le mai poate reorganiza statul. Sunt entități private. Statul a venit, eu cred că voit târziu cu eliminarea pragului, lăsând timp de acaparare a cestora de către cei care le-au condus și poate și de alții ...

    Bravo domnilor, credeam ca v-ați domolit! Dupa cum ruleaza comentariile subiectul este de mare interes.

    Bravo! Fiti cu ochi pe ASF, de acolo se viruseaza totul. Presa este vaccinul. 

    Sif 1,4,5 ar putea fuziona oricand fără pb. Fiecare detinator de act sif primește o noua act in raport de vuan sifului detinut. Apoi majorare de capital cu aport în numerar. Acțiunea noua 1 RON val contabila. Conducere organizare corporativa sau administrator ca la FP. Ideal ar fi împreună cu sif2 si 3. Listare si pe alte burse.

    1. Extraordinar , prb este dc se vrea și cand ??? Ar fi de domeniul fantasticului ...

      Ce faci, manipulare securistica sa vezi cum ar inghiti piata galusca? Majorare de capital cu aport in numerar, la averea detinuta de cele 3 sifuri? La ce le-ar trebui lichiditati cand stau pe pusculite de bani? Sau poate ca scopul este sa ii arunce la gunoi pe actionarii fondatori si pe actionarii de retail persoane fizice care oricum nu ar veni la majorare? Ai dracu voi de securisti hoti.

      Un vis frumos ! E singura varianta posibila pentru intrare in legalitate. Dar Cum sa credem ca lakis ar vrea una ca asta! A făcut pușcărie pentru minoritari ? Nu, a făcut pușcărie pentru el și oligarhi. Știe ASF care sunt aia.

      Lakis nu a facut puscarie. L-au condamnat cu suspendare. Acum, nici atat. Piata de capital continua sa fie o monstruozitate si in timpul lui Marcu. Marcu este un idiot facut gramada si un ipocrit.

    Ăștia la FP s-au îmbogățit sub ochii noștri si merg mai departe cu asta. Noi stam ca prostii si cascam gura la sifoanele noastre comuniste! Tot asteptam...Să ce?

    97,38% ! Exact procentul nomenclaturii comuniste! Si toți candidații la fel ! Nicio fisură!

    1. :))) al paispelea congres :))))ridicolul nu are limite la Sif 1. Sa le uram succes și aplauze in picioare !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9733
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6060
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3222
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9707
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.2170

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb