Preşedintele american Donald Trump a declarat la 4 mai că lideri ai Uniunii Europene l-au îndemnat în repetate rânduri să-i telefoneze preşedintelui rus Vladimir Putin, susţinând că acesta le-a ignorat încercările de a-l contacta, în timp ce războiul din Ucraina continuă, a relatat luni The Kyiv Independent, care afirmă cele ce urmează.
'Ştiţi că liderii Uniunii Europene m-au rugat de atâtea ori să-l sun pe Putin? Pentru că nu le răspundea la telefon', a declarat Trump într-un interviu acordat emisiunii Meet the Press de la NBC.
Comentariile lui Trump intervin în contextul în care termenul de 100 de zile pe care şi l-a autoimpus pentru a negocia o înţelegere între Rusia şi Ucraina s-a încheiat fără niciun rezultat.
În interviu, Trump şi-a reiterat afirmaţia că războiul nu ar fi avut loc dacă el ar fi fost preşedinte la vremea respectivă şi a spus că el crede că un acord de pace între Rusia şi Ucraina este posibil. 'Credem că suntem destul de aproape', a spus el.
Frustrat de progresul lent al discuţiilor pentru a se ajunge la un armistiţiu în Ucraina, Donald Trump a afirmat la 26 aprilie că Putin ar putea 'să mă tragă pe sfoară' şi că s-ar putea să nu fie interesat de încheierea războiului.
În pofida afirmaţiei lui Trump că liderii europeni nu au reuşit să-l contacteze pe Putin, cel puţin o convorbire importantă a avut loc. Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit cu Putin la telefon pe 15 noiembrie 2024, marcând prima lor conversaţie în aproape doi ani, aminteşte publicaţia The Kyiv Independent.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski reacţionase atunci imediat la acest apel, avertizând că ar putea deschide o 'cutie a Pandorei' în discuţiile ulterioare cu Rusia, subminând potenţial poziţia Kievului.
Alţi lideri europeni au avut chiar discuţii în persoană cu preşedintele rus. Premierul ungar Viktor Orban şi premierul slovac Robert Fico au vizitat Moscova şi s-au întâlnit personal cu Putin.
De asemenea, Fico este aşteptat să participe la ceremoniile ocazionate de Ziua Victoriei de 9 mai la Moscova, când Rusia celebrează victoria Armatei Roşii în Marele Război Patriotic, aşa cum este numit oficial în istoria rusă cel de-al Doilea Război Mondial, care a început pentru ruşi la 22 iunie 1941 odată cu invazia Germaniei fasciste asupra URSS. Cel de-al doilea Război Mondial a început de fapt la 1 septembrie 1939, când trupele naziste au invadat Polonia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2025, 20:02)
Minciuni marca Tramp.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.05.2025, 20:54)
Adica Putin sa piarda timp lamentabil ascultand cum incapabilii setosi de razboi de la UE ii cer "capitularea neconditionata", cum le a poruncit circarul drogat?
Dar el are treburi mult mai importante, cum ar fi stoparea extinderii virusului nazist
2.1. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 05.05.2025, 21:46)
...